Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z rodiny Kmotra a dalších legendárních gangsterek pochází italsko-americké kriminální drama na Oscara nominovaného Carla Lizzaniho, inspirované životem jednoho z nejnebezpečnějších bossů mafie, kteří kdy vládli newyorským ulicím. Oním mužem byl Joseph Gallo, všemi známý jako „Šílený Joe“, kterému se téměř podařilo rozpoutat nejkrvavější válku rodin všech dob a jenž se zároveň proslavil jako první gangster s italskými kořeny, jenž opustil tradiční zvyky mafie a spojil své síly s afroamerickými gangy. Lizzani, který do hlavní úlohy obsadil držitele ceny Emmy Petera Boylea, se pak v roce 1974, tedy jen dva roky po smrti skutečného Šíleného Joea, rozhodl sledovat kariéru zločince od samého prvopočátku, až po jeho vraždu, jež se odehrála přesně v den Gallových třiačtyřicátých narozenin během oslavy v restauraci v Malé Itálii. Ve vedlejších úlohách uvidíte Paulu Prentissovou, Freda Williamsona a Ripa Torna. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Lizzaniho odpověď na amerického "Kmotra", příjemné nedoceněné gangsterské drama, skutečný příběh vzestupu a pádu jednoho z nejnebezpěčnějích bossů mafie, příběh Josepha Gala (předtím drobného podvodníčka), muže s italskými kořeny známého jako Crazy Joe, který opustil od tradičních zvyků mafie a operoval a vládl mimo svou rodnou zemi. Film je po vzhledové stránce naprosto bombastický, New York je fantastický, stejně tak všechny ty retro rekvizity, auta, oblečení, účesy, styl, ale na 100. minut se film místy dost se vleče, je zde sice dost dramatických prvků a grafického násilí v reálné život gangsterů a kriminálníků pěkný scéna se zabetonovaným mužem!), zastoupeny jsou zde i nějaké drobnější prvky humoru, ale na druhou stranu je tu i spousta hluchých míst, film je ale skvěle obsazený (nechápu že přes tak skvělé obsazení není film známý více lidem), ale nehrají zde pokud si ještě dobře pamatuji naprosto žádné ženy, a pokud ano, v hlavních rolích nikoliv. Vysoký a plešatý Boyle v ústřední roli odvedl velmi dobrou práci a vyčníval nade všemi, nikoho jiného namísto jeho jsem si v tomhle filmu nedovedl představit, k nepřehlédnutí byl i Eli Wallach jako zrádný a zajímavý Kmotr, a asi od poloviny filmu i hvězda Blaxploitation filmů černoch Fred Williamson. Finále v restauraci se dalo zcela očekávat zhruba v této podobě v jaké nám bylo představeno, nebylo to nic zázračného, ale ušlo to, film je tu jednoznačně podhodnocena obávám se že to někteří ani neviděli. Skvělá '60 hudba, úvodní pasáž ve starém Cadillacu za zvuku hudby z "Lazebníka Sevillského-Largo al factotum", zřejmě od Ettoreho Bastianiniho, památná. Lizzaniho 5 eurocrimi ze 7, ode mne získává za lepší 3*. Fanouškům mafia/gangsterských filmů nebo eurocrimi doporučuji, bohužel jde stále o docela těžko dostupný film (který dodnes tuším nevyšel ani na oficiálním DVD), v televizi skoro nereprisovaný! Podobné filmy: "Kmotr", "Špinavé ulice", "Zjizvená tvář", "Il Consigliori" atd. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

CINEMAX - Koukám, že budu úplně první slovní hodnotitel tohoto filmu. Tedy..myslim si, že to nebyl špatnej film, Peter Boyle zahrál svou roli s přehledem, stejně tak skvělý záporák ze Sedmi statečných Eli Wallach, coby hlavní boss. Pravdou je, že film zdaleka nedosahuje takových kvalit jako srovnávaný Kmotr, ale máte opět možnost poznat svět Cosa Nostry a vůbec mafii v USA. Závěr filmu poněkud odbytý (rychlá přestřelka bum bum a konec), ale celkový dojem z filmu se dá vystihnout slovy: "ale jo, celkem to ušlo". 60% ()

Reklama

Zajímavosti (1)

  • Henry Winkler v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama