Reklama

Reklama

G. Puccini: Madama Butterfly

(TV film)
  • Západní Německo Madama Butterfly
Drama / Hudební
Západní Německo, 1975, 146 min

Obsahy(1)

Vynikající filmové ztvárnění slavné opery G. Pucciniho z roku 1974 s hvězdným obsazením v hlavních rolích – Mirella Freni, Plácido Domingo a Christa Ludwig. Orchestr Vídeňské filharmonie diriguje Herbert von Karajan. Příběh japonské dívky Cio-Cio-San, zvané Motýlek, nebo-li Butterfly, a amerického námořníka Pinkertona se stal námětem opery skladatele Giacoma Pucciniho a od své premiéry v roce 1904 dojímá diváky po celém světě. Není tedy divu, že oslovil i francouzského režiséra Jeana Pierra Ponnelleho, který ve světě proslul právě zajímavým uváděním operních děl jak na filmové plátno, tak i na divadelní prkna. Tento film z roku 1974 dodnes neztratil nic ze své kvality, nejen díky vynikající nahrávce dirigenta Herberta von Karajana a jeho domovského orchestru Vídeňské filharmonie, ale zejména vynikajícími výkony představitelů třech hlavních rolí. Mirella Freni jako hlavní hrdinka Cio-Cio-San, mladý Plácido Domingo v roli F. B. Pinkertona a skvělá Christa Ludwig jako Suzuki předvádějí mimořádné pěvecké i herecké výkony, které jsou ještě umocněny nádhernou kamerou Wolfganga Treue. Vzniklo tak dílo, které se nesmazatelně zapsalo do zlatého fondu uměleckých počinů. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Příběh o lásce patnáctileté Japonky k americkému námořníkovi s dokonalým obsazením. Chystá se svatba mladičké Butterfly a v průběhu obřadu ji rodina prokleje za to, že navštívila křesťanskou bohoslužbu. Butterfly svého muže nesmírně miluje, plní mu každičké přání a nespustí z něj oči. Pinkerton však po prvním okouzlení ochladne a je rozhodnut, že si pravou ženu najde v Americe. Odpluje na své lodi do Ameriky a tři roky se za Butterfly nevrátí ani nepošle jedinou zprávu. Mladá žena mu porodí syna, ale nemá ani kam psát. Peníze docházejí a naděje v návrat manžela se pomalu vytrácí. Na rodinu se obrátit nemůže, protože ta ji zavrhla. Jednou však v přístavu zahlédne velkou bílou loď a radostí jásá. Připraví dům i synka do krásy a čeká svého muže ve dne, v noci. Po čase únavou usne a té době se její muž v domě objeví. V doprovodu své právoplatné americké manželky. Zdá se, že osud krásné Japonky i jejího syna je zpečetěn. Mladý Placido Domingo i jeho ženský protějšek Mirella Freni zpívají opravdu úžasně. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Nejsem odborník na operu, proto jen zmíním, že dostat operu před kamery takovýmto způsobem je zajímavé a i po letech to může fanoušky opery bavit. Domingo ve své z jedné z nejmladších rolí určitě nezklamal. ()

viax 

všechny recenze uživatele

Úplně mě to minulo. Zpěv přepísknutý, herci nezajímaví. Když patnáctiletou gejšu hraje obrovská čtyřicítka, tak nemohu příběhu věřit ani zbla. Domingo to všechno nezachrání. V divadelních kulisách je to jiné, tady jsme si hráli na film. Škoda, Pucciniho operu neznám a doufala jsem, že si ten romantický příběh zamiluju. Nestalo se. ()

trilobit4 

všechny recenze uživatele

Malinko průměrné zpracování této Pucciniho opery. Mirella sice zpívá jako bohyně, ale role jí vizuálně nesedne. Na divadle by se to sneslo, tady jí vidíme příliš zblízka. Šíleně průměrný Domingo ()

Reklama

Reklama