Reklama

Reklama

Ples příšer

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Hank Grotowski je bachař pracující v oddělení pro odsouzené na smrt. Pracoval tady už jeho otec a současně tu dělá i syn Sonny. Celá rodina má rasistické sklony, Hankova manželka spáchala sebevraždu stejně jako jeho matka a Hankův vztah s otcem je stejně katastrofální jako se synem. Citově strádající Sonny si nakonec dobrovolně vezme život a Hank okamžitě opouští zaměstnání. Ještě předtím však oba asistují u popravy černošského vězně Lawrence Musgrovea, jenž po sobě zanechává otylého syna a pohlednou manželku Leticii, s níž se Hank náhodou seznámí. Pracuje totiž jako servírka v restauraci, kde se občas stavuje na šálek kávy. Jednou večer ji odveze domů a po pár skleničkách se jejich letmé přátelství zvrhne ve vášnivou romanci. Až ráno se Hank z fotografie dozvídá, s kým měl tu čest. To, že asistoval u popravy jejího manžela, však Leticii raději zamlčí. Je však jen otázkou času, kdy na choulostivé okolnosti nového vztahu přijde sama.

Herečka Halle Berryová byla za svůj výkon oceněna Oscarem a Stříbrným medvědem na MFF v Berlíně 2002. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (461)

castor 

všechny recenze uživatele

Téměř všichni se zde navzájem znají. Bílí i černí. Prožívají své životy – jenom tak, bez cíle. Někteří si v hlavě vytvářejí svůj vlastní svět. Každý den je stejný. Žijí tam v tiché intimitě, samotě, pod tíhou svých každodenních starostí. On je běloch, ona černá servírka pečující o korpulentního syna Tyrella. On (Hank) po generace přijímal jako samozřejmost rasovou segregaci, ona (Leticia) je unavená životem. On je vedoucím dozorcem ve státní věznici v Georgii, ona manželkou odsouzeného černocha Lawrence Musgrowea. On je vykonavatelem trestu, ona se se synem vydává ve svém takřka nefunkčním autě na poslední návštěvu a zároveň rozloučení s manželem a otcem. Jedenáct let tam čeká v cele číslo třináct na svoji smrt. Jeho nepříliš zdařilá poprava rozčeří vodu i v rodině Hanka, jehož syn neunáší myšlenku na to, jak jej otec nenávidí, nedokáže pochopit ani vrtkavé rodinné poměry a volí dobrovolnou smrt. A tak po pohřbu jediného syna zůstává Hank se svým extrémně rasistickým otcem sám. Stejně jako po tragické nehodě syna i Leticia. Osobní zklamání je dovedou k tomu druhému. Ale nebude to snadné. Ostřílený Marc Forster rozehrává několik motivů, po silných momentech vždy následuje mírnější obrazové pojetí, snad abychom pochopili a strávili předchozí děj, ustanovili si souvislosti. Snímá hrdiny v temných tónech, v intimní blízkosti, jsou nám nepatrně bližší a nacházíme v nich sympatie. Šetří dialogy, lpí na všednosti a věrohodnosti, herecký tandem skvěle funguje (Billy Bob trestuhodně opomenutý, Halle Berry bych dopřál jen nominaci, nikoliv samotného Oscara) a diváka atakuje prostými životními pravdami. A tak v tiché a temné noci, ona jenom v županu, on se svojí čokoládovou zmrzlinou a umělohmotnou lžičkou, ona s výmluvným výrazem, on s přesvědčením, že jim to SNAD konečně vyjde, ukončí příběh na prahu jejich společného, nového domu. Antiromantický příběh o tom, jak to taky někdy dopadne!! Setkal jsem se s řadou názorů, kdy mnozí nevěří v takové změny povah, k tak markantním obratům ("Bude s ním, protože ho potřebuje, ale v duši ho bude nenávidět?").. já ale přes místy mírné zavrávorání režiséra podlehl. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film nejen o toleranci, rasismu, předsudkům a touze. Výkon Halle Berry pro mě jednoznačně ... není oscarový at si říká akademie co chce. Její výkon by se hodil do nějakého pornofilmu a její křik a pláč není zas tak přesvědčivý. B. B. Thornton je čím dál geniálnější herec a nemůžu si pomoci, ale každý film v kteréms e objeví na něm prakticky stojí. Role Heatha Ledgera má nečekaně rychlí konec. Celkem mě tento fakt šokoval. Snaha syna o následování svého otce, další téma zde obnsažené. Nemohu si pomoci, ale více jak 3* dát nemohu z mnoha důvodů. Někdy až moc velké vlečení scén a chvílemi nic neříkající a nikam neposouvající dialogy. ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Mám moc rád tenhle film, protože hodně vypovídá o lidské nenávisti, bezcitnosti a rasových problémech. O jejich přehlížení a překonávání. B. B. Thornton je vynikajicí herec a v roli bezcitného dozorce v oddělení poprav je skutečně přesvědčivě nelítostný. Jeho otcem je despotický a krutý rasista, po kterém všechnu tu nenávist a pohrdání zdědil. Jeho syn je ale jiný a to mezi ně vnáší rozpory. Po sérii náhod a tragédií si nakonec sám uvědomí, že na ničem z toho, na čem tak lpěl, nezáleží. Trochu komorní, malinko utahané, spíš obrazově vypovídající a herci hovoří těly a pocity, než dialogy. Skvělý snímek, který osloví všechny a každou věkovou skupinu. 90% ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

skvelé, skrátka skvelé. herci hrajú, režisér režíruje a scenárista napísal a dokopy fakt dosť dobrý film o krvopotnej snahe človeka nebyť sám, o minulosti, ktorá každého dobehne, o determinizme, o tom, že samota korení z človeka a musí stratiť naozaj všetko, aby sa oslobodil aj od minulosti - čo je však nemožné, tak preto nečakajte žiaden happy end, ale krutú, hoci forsterom pomerne eufemisticky podanú, realitu; ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Marc Forster se trefil do černého, jeho snímek o rasismu se totiž nesnaží útočit na diváka a už vůbec se ho nesnaží citově vydírat. Děj se odehrává klidně bez větších odboček, příběh nám neříká o hrdinech více, než je třeba vědět, prostě si běží svým tempem a ukazuje nám pravdu. Co je však největším plusem tohoto snímu? Rozhodně Billy Bob Thornton, opět předvádí skvostný herecký výkon bez odpudivých kudrlinek, díky kterému si vás jeho postava naprosto získá. Horší je to s krásnou Halle Berry, která bohužel celou dobu zůstává průměrná. Řekněme, že klidové pasáže, tedy dialogy zvládla velmi dobře, ale chvíle kdy hysterčí jsem jí prostě 'nežral'. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (18)

  • Ve filmu se promítla i Thorntonova fobie, kdy nesnáší starý a antický nábytek. Hlavní postava tudíž nenávidí kovové příbory a musí jíst pouze umělohmotnými. (Elisebah)
  • Představitelka hlavní ženské role - Halle Berry - si filmem vysloužila nejen přezdívku „nejkrásnější tělo Hollywoodu“, ale získala i Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně a také Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. (duklak2)

Reklama

Reklama