Reklama

Reklama

Mateo se vrací domů z války. Cestou se zastaví v Ojo Prieto, kde se v kostele pomodlí a chystá se na poslední část cesty k usedlosti přítele Paka, kde vyrůstal. Před kostelem nechal svého nádherného grošáka, na kterém se pokusila utéct seňorita Trini. Zahanbila tím Chuye před jeho muži. Aby si Chuy zachoval svoji tvář řekne, že nechtěla utéct, ale že si měla koně vyzkoušet, protože ho kupuje od amiga Matta. Matt koně rozhodně koně prodat nehodlá. Chce oplotit pozemky a založit chov. Chuy se ale nehodlá koně vzdát a tak ho sprostě ukradne. Mateo ho chce zpět. Počká na Trini v jejím pokoji a požádá ji o pomoc... (TV Barrandov)

(více)

Recenze (61)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Netradiční western, který mě překvapil. Pomalu plynoucí, ale ne nudný děj, (zlověstně) poklidná a tichá atmosféra, Marlon Brando (mimochodem docela dobře nadabovaný Miroslavem Donutilem), můj oblíbený Emilio Fernández z Divoké bandy... A k tomu samozřejmě pěkná řádka scén k zapamatování (kromě páky se škorpiony určitě i kostelní úvod, schovávání v hrobě a závěr v kaňonu). Více než dobré. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nie príliš akčný, ale dobre vystavaný western s výborným Brandom a napínavým záverečným zúčtovaním. Parádna kamera a strih. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch westernů, který se vymyká klasickým klišé, připomíná třeba věci od Arthura Penna vynořují se v něm nečekané sekvence, které znalého žánrového diváka potěší svou neotřelostí. Pomalé, neakční, nenásilné, zato hodně zajímavě dialogové a to občas tak originálně že jsem si připadal jako u Tarantina. Formální stránka taky zajímavá, objevují se tu nečekané detaily jako z Leoneho a každou chvíli se objeví nějaká obrazová kompozice, která na sebe poutá pozornost. Například předměty nalepené extrémně blízko objektivu. Brando podává opět suverénní výkon, ten chlap když promluví svým specifickým bručivým hlasem, tak bych ho mohl poslouchat celej den. No zkrátka pecka. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

The Appaloosa - Grošák aneb Na jihozápad do Sonory není velký western. Je zajímavý především účastí tehdy zářící hvězdy Marlona Branda v hlavní roli Mattea, ačkoliv zde Brando zrovna svůj talent výrazněji nepředvedl. Naopak nominací na Zlatý Globus byl oceněn jeho protivník, vůdce mexického gangu pistoleros Chuy - čti čaí, ne jak se to píše:) . Příběh je prostý a také dost pomalý - tulák Matteo vracející se k rodině je okraden Mexičanem o nádherného grošovaného hřebce plemene Appaloosa a ponížen. Gringo Matteo se tedy vydá dobýt koně za Chuem do Mexika, ale nakonec místo koně s ním uteče Chuyova žena. Jedna scéna rozhodně utkví v paměti - souboj Mattea s Chuyem na život a na smrt v přetlačování v páce, zatímco po obou stranách stolu čekají na provázcích připoutaní jedovatí škorpioni z Duranga. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=1Oglpgqb52Q ()

sud 

všechny recenze uživatele

Skvělý western z Mexického prostředí, který voní po tequile, chilli a kukuřičných plackách. Jednoduchý příběh na podobné téma tu sice v různých obměnách již mnohokrát byl, ovšem nikterak to nevadí. Kameraman dokáže čarovat a obyčejné věci přetváří v obrazové kompozice, dialogy jsou životné a skvěle napsané. Dřímající tempo vyprávění do Mexického koloritu sedí a než by začalo nudit, je rozčeřeno nějakou zajímavou scénou (střílení do ovcí, souboj v páce se škorpiony či závěrečná realistická přestřelka v zasněženém kaňonu). Marlon Brando je v hlavní úloze (v jedné ze svých nemnoha čistě kladných) bez výhrad skvělý (Matteo je chlap z masa a kostí, žádný neprůstřelný hrdina), ovšem nelze opomenout ani Johna Saxona, který si svého záporáka Chuye opravdu užil. 85%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

The Appaloosa aneb neprávem zapomenutý western s Marlonem Brandem v hlavní roli. Neprávem hlavně proto, že i divák, který už nějaký ten western viděl, musí zde být překvapený na několika místech. Film totiž má scény, které tíhnou k nějakému westernovému klišé, ale pokaždé, když si myslíte, že víte, co se stane, tak se pravděpodobně mýlíte. Tohle mě opravdu potěšilo, ta nepředvídatelnost. Škoda, že místy je tento western poměrně nezáživný, takže mu musím nějaké ty body strhnout. Nebudu vám lhát, tohle není film, který bych si pustil podruhé, ale jsem rád, že jsem jej viděl, protože mi potvrdil, že westerny nemusí jet jen v jedněch zaběhlých kolejích. 70 %. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Starý dobrý západ, (přesněji řečeno pomezí Mexika), dnes aby člověk ve filmu sotva pohledal. Řekněme hned zpočátku, že takovéto dobré westerny už dnes málokdo umí točit. A pokud máte rádi tento žánr, pak by tenhle film neměl uniknout vaší pozornosti. Klasický příběh odvety a učinění spravedlnosti zadost považuji ve filmu za velmi zdařilé. Marlon Brando mě svým výkonem nadchnul a postavy Matt Fletchera se zhostil s naprostou bravurou, ukázalo se, že to byla moc dobrá volba. A i když zub času na filmu vykonal své dílo, tak nic nemění na kvalitě filmu. Podtrženo a sečteno. S čistým svědomím mohu napsat, že pro příznivce starých westernů vřele doporučuji. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Každý western z americko-mexického pohraničia má pre mňa zvláštne čaro. A s Marlonom Brandom? Nie je čo riešiť. "Pistoleros" mu ukradli koňa a to nemali robiť...Vo vedľajšej úlohe jedného z pistoleros ma potešil "Mapache" z Divokej bandy a práve pre tieto mexické ksichty to má tu správnu atmosféru. Brando predvádza tradične pokojný herecký prejav a v rovnako pokojnom duchu sa nesie celý film. Napriek tomu som sa nenudil. V súboji v pretláčaní rukou som fakt nevedel ako to skončí, pretože motiváciu i sebavedomie mali rovnaké a presne takéto momenty sú korením pre film. Dobrý western, amigo...80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Grošák je velmi dobrý western, na kterém si můžeme jakožto fanoušci žánru cenit zejména toho, že je nevyzpytatelný a vskutku v řadě scén, kde bychom očekávali nějaké to klišé, dochází k překvapení. Marlon Brando opět potvrzuje svoji hereckou jedinečnost a představuje kvalitní záruku, že se bude na co koukat. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Netypický western, v němž hlavní hrdina (skvělý Marlon Brando) není onen typický westernový dokonalec, ale v průběhu příběhu dostává vlastně pořád jenom přes hubu. Samozřejmě, že závěr vše napraví, nebyl by to jinak western. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príbeh je natoľko jednoduchý, že to tvorcovia snáď ani nemohli myslieť vážne. A vážne nemysleli asi vôbec nič. Veľmi zaujímavé uhly a umiestnenia kamery, množstvo detailov škaredých a nesympatických mexických ksichtov, niekedy štýlovo z profilu. Ja by som Grošáka nazval nie špageti westernom, ale "NACHOS" westernom a je mi trochu ľúto, že tento pojem nikdy nikoho nenapadol a nemohol tak dať podnet na vznik ďalších podobných štýlových diel, akým Grošák bezpochyby je. Neviem, či som urobil dobre a pozeral film v televízii so slovenským dabingom, ale keď už som to zapol, tak som to aj chlapsky dopozeral. Originál nemôže byť z podstaty veci horší a tak sa prikláňam k vyššiemu hodnoteniu, ako som pôvodne zamýšľal. Je tam cool Brando, pekná mexičanka, prestrelka, škorpióny a dokonca aj sneh. To musí fanúšikovi žánru stačiť. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Umělecký western v hispanoamerickém koloritu se zajímavými postavami gringa Mattea i zlotřilého mestice Chuyma. V některých detailech vynikající (zvláště počáteční scéna v kostele a závěr v zasněženém kaňonu), ale v celku poněkud ztrácející film. Na pět hvězdiček to prostě při nejlepší snaze není (i když v některých pasážích bych o tom uvažoval), neb příběh je hodně jednoduchý a hlavně pomalý. Jde v podstatě o konverzační drama ve westernovém hávu. I tak rozhodně vyniká nad průměr a každý si jej asi zapamatuje díky ozvláštněnému souboji v "páce" nad jedovatými škorpiony. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Grošák ma v čase jeho premiéry nadchol. Nemal som predtým a ani o niečo neskôr príležitosť vidieť Marlona Branda, ani predstaviteľa netypického westernu. Preto som s netrpezlivosťou čakal, kedy tento málo reprízovaný film zaradí do svojho programu niektorá z televízií. Podarilo sa. Po vyše štyridsiatich rokoch je však všetko trochu inak. Naďalej ostávajú vo filme zaujímavé scény. Dobre sa tiež pozerá na Marlona Branda i Johna Saxona, ako zvládajú svoje úlohy v odvekom súboji dobra a zla. K tomu výborná kamera, zaujímavá scenéria a atmosféra. Napriek tomu si myslím, že na viac ako na mierny nadpriemer tento film nemá. Určite však ostane v mojej pamäti naň pekná spomienka. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Vo svojej podstate antiwestern. Scenár je síce prostoducho westernový (ukradli mi koňa, idem si poňho), ale ďalej v ňom nie je takmer nič typické pre žáner. Mladý Marlon Brando na mňa pôsobil trochu príliš nehrdinsky, ale na film si určite spomeniem aj po rokoch. Veď koľko poznáte filmov, kde hlavný hrdina dostáva od začiatku do konca jednu nakladačku za druhou? Rozhodne zaujímavý kúsok... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborný stylový western se skvělou atmosférou a netradiční kamerou (pohledy na přicházející postavu přes palmy, pohledy kamery na verandě atd). Marlon Brando a krásná Mexičanka. Nebo ňouma MB s hlasem Mirka Donutila a krásná Anjanette Comer, jak je libo. Chuy Medina byl možná příliš velký padouch na tak malého Mexičana. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Poctivý americký western, v ktorom sa dvaja hrdí muži dostanú do krížku kvôli krásnemu grošiakovi. Ten je však iba zámienkou sporu, ktorého skutočným dôvodom je mužská česť, urazená pýcha a ješitnosť. Marlonovi Brandovi to svedčí viac pokým je ušpinený, zarastený a má na sebe premastený konfederačný mundúr, akonáhle sa umyje, oholí a hodí do gala, už to nie je to pravé orechové. Spoločne s Johnom Saxonom, namakeupovaným v uhladeného mexického seňora a častým predstaviteľom latinskoamerických banditov Emiliom Fernándezom však tvoria solídnu westernovú squadru. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Slíbil jste, že mi toho koně prodáte !! Nemůžete porušit slib !!" - "Neslíbil !! Ale teď vám něco slíbím doopravdy, seňore.. Až příště zapomenete natáhnout kohoutek, rozstřílím vás na tolik malejch kousků, že vás vaši přátelé nikdy nedají dohromady !!" A zase ten bláznivý Furious Furie !! ;) Je třeba přiznat, že samotná knižní předloha Roberta Macloeda rozhodně jistý potenciál skýtala, ten však spolu s nadějemi na jeden jediný skutečně kvalitní režisérův film poslal Kanaďan Sidney Furie přímo do tý strakatý koňský prdele, když se tolik snažil natočit nehollywoodský western, až se zrodila Appaloosa, která je mi opravdu k smíchu.. Furie zřejmě často koukal na spaghetti westerny Sergia Leoneho a byť tedy základní znaky tohoto subžánru zůstaly zachovány i zde, především příkladně banální příběh, po řemeslné stránce se jedná o naprostou příšernost.. Snímek bez rytmu a gradace plný odpudivě velkých detailů tváře, očí, zubů a vousů, které naprosto postrádají svoji funkčnost, stejně jako to snímání skrze předměty či naprosto absurdní úhly kamery, nelze brát vážně.. Tak jako si nelze vytvořit sympatie k nabubřelému pseudohrdinovi s hubou, přes kterou neustále dostává, plnou keců.. Už rozumím tomu, proč Marlon Brando Furiem tak pohrdal, když byl nucen hrát v tomhle podivném javorovém westernu, jinak totiž tento hybrid, tento ušmudlaný těžkopádný snímek se skvělým Johnem Saxem k nepoznání ani nazvat nelze.. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to není špatné. Tři je málo a čtyři možná moc, ale zlatá střední cesta tu nejde. Scénář: James Bridges, Roland Kibbee a Robert MacLeod. Kamera: Russell Metty. Hudba: Frank Skinner ()

Související novinky

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Reklama

Reklama