Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve svém režijním debutu ztvárnil Johnny Depp také hlavní roli - potomka indiánských předků Rafaela, který je zrovna propuštěn z vězení a nemá práci. Má však rodinu, kterou musí zabezpečit. Žijí v karavanu v neútulném prostředí, které má být vyhlazeno. Zoufale se snaží najít východisko ze zdánlivě neřešitelné situace, avšak jeho hrdost mu nedovolí žádat o pomoc ani podporovat ničivé mašinérie. Setkání s tajemným panem McCarthym mu ale nabízí jistou pomoc v podobě 50 tisíc dolarů. Cena je však vysoká... Rafael bojuje nejen s předsudky, ale i sám se sebou - a hlavně pro svou rodinu, kterou miluje víc než sám sebe. (charlosina)

(více)

Recenze (180)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Johnny Depp hraje hlavní roli, režíruje, podílel se na scénáři a já lapu po dechu. Dala bych Bojovníkovi plné hodnocení, kdyby mě tak nezdecimoval, připouštím - ubohý důvod, když tak smutný, depresivní a bezvýchodný příběh, který do vás napere lavinu bolestivých otázek a v odpovědích není kouska naděje, se tak často nevidí - zvlášť když se jedná o režijní debut herecké hvězdy. Johnny hraje, jako by se s dlouhými vlasy a čelenkou na té skládce narodil a kdo viděl tenhle jeho herecký výkon musí ve srovnání s ním považovat oscarovou nominaci za Piráty z Karibiku za vtip. ()

Renton

všechny recenze uživatele

Scénář: Paul McCudden, Johnny Depp, D.P. Depp .. Slušný film o rodině a lidských hodnotách. Komunita na okraji společnosti si žije svůj těžký život a hlavním zdrojem problémů je nedostatek práce potažmo peněz. Když už Raphael jeden (málo uvěřitelný) kšeft najde a začne rodině zpestřovat život vydělanými penězi, vzbuzuje to pochyby v jeho rodině i závist jeho okolí. Přitom nikdo neví o co doopravdy jde… Vyznění má tento ojedinělý režijní počin mého oblíbeného herce Johnny Deppa určitě silné, ale moc mi nesedí ten způsob, jakým se k němu dopracovává. Mluvím teď o tvůrčím pojetí, kdy je vše servírováno ve velmi pomalém (až únavném) tempu - poeticky se střídají dlouhé záběry nevábné skládky a okolní krajiny prolité těžkými osudy místních indiánských obyvatel. A musím říct, že tento styl vyprávění nemám rád, hodně mě to místy nudilo! Co si ovšem bezpodmínečnou pochvalu zaslouží je Iggy Pop a jeho hudební doprovod - je působivý, stejně jako kamera. ___ Raději nehodnotím, nechci ten rozpor vyjádřit hvězdičkovou stupnicí (jeho hodnota by byla spíše nízká). ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Johnny Depp naplno projevil svůj mysteriózní talent a vdechl filmu spoustu čistého,avšak přece tak trpkého kouzla, které musí uváznout snad v každém, kdo se s tímto filmem setká. Oproti němu pak působí několikaminutový projev Marlona Branda jako z jiného světa, včetně jeho dokonalého vzhledu, účesu. Myslím si, že se jedná asi o jeho nejsurrealističtější podobu, s jakou se opovážil vstoupit na filmová plátna. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tak to byla největší Deppárna ze všech Deppáren nejdeppovitější. Film o tom jak se někdo loučí se životem je docela klišé, ale řikám na rovinu že tohle vás pohltí a nepustí. Že je Depp výbornej to je jasný, ale role Marlona Branda vám zůstane dlouho v paměti, protože proti panu McCarthymu je plukovník Kurtz z Apokalypsy ještě docela příčetnej normální člověk. A scéna jak Raphael se synem nakupujou je boží. Jako bonbónek (sice jen pro mě) poslouží scéna když Johnny Depp se svojí dcerou říkají tu modlitbičku tak tu samou říká Steven Seagal se svým synem v Hard to Kill (Těžko ho zabít). ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Johnny Depp, toť dobrý herec, ale sám sebe herecky vésti nejspíš neumí a vtiskává si do tváře pramálo podob: především nevinné štěně a výraz "netrap se, jsem tragický, nesobecký hrdina a vůbec mi to neva, jen mi mrtvému bude smutno". Jeho role a konečně i postava, již hraje Marlon Brando, je natolik odtržená běžné populaci, ba realitě vůbec, že film jen těžko může naplňovat nároky kladené na film se sociální tématikou či psychologickou studii. V podstatě jde o (vánočního i křesťanského) Ježíška, neboť naděluje dětem hračky, dbá na rodinnou soudržnost a svou obětí vykupuje blízké. Ani tematizace oběti, očekávání konce a jeho ceny nebyla pojata příliš koncepčně. Všechny myšlenky k přežvykování film vyplivne v jednom jediném dialogu, načež následuje již jen loučení, o kterém pouze Depp ví, že je loučením. To máme dárky na rozloučenou, pomilování na rozloučenou, pohlazení na rozloučenou, zabitíčko na rozloučenou... To poslední je zajímavé alespoň tím, že jeden z důvodů k tomuto činu leží v potřebě trvale odstranit nebezpečí pro rodinu, neboť již brzo nebude, kdo by ji chránil a zároveň v možné ztrátě zábran, neboť již nebude být moci za onen čin na tomto světě souzen. Nereálnost celého dění jakoby si autoři uvědomovali a tak film doplnili a jakési "duchovní" a "mystické" láry-fáry, které nejsou ani atmosférické, ani hodné přepnutí mozku do polohy "on". *** za městečko (z)marnosti, které má naštěstí dosti prostoru a ten jeden relativně zajímavý okamžik. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ale toto nie je láska, Rafael. Toto je skôr očistec.“ Priznajme si to, aspoň teda tí, ktorí na to máme: Johnny Depp nikdy nebol normálny. Zároveň bol ale super-hviezdou, ktorá si od polovice 80. rokov 20. storočia na svoje konto pripísala také žánre, ako sú slasher (NOČNÁ MORA NA ELM STREET), vojnový epos (ČATA), satira (NOŽNICOVORUKÝ EDWARD), melodráma o dvestokilovej mame (ČO ŽERIE GILBERTA GRAPEA), western (MŔTVY MUŽ) či gangsterku (KRYCIE MENO DONNIE BRASCO). Pil, kradol, fetoval, River Phoenix sa na smrť predrogoval pred jeho barom, demoloval hotelové izby, chodil s polovicou ženského osadenstva Hollywoodu, nenávidel Systém a miloval výzvy. Že bol miláčikom dámskeho a pánskeho publika, tak to bol vlastne len taký omyl, ktorý z duše nenávidel. Až príchodom DEVIATEJ BRÁNY, keď vďaka nakrúcaniu vo Francúzsku spoznal svoju životnú partnerku, skvelú francúzsku speváčku Vanessu Paradisovú, „našiel sám seba“, kúpil si tropický ostrov, stal sa majiteľom francúzskej reštaurácie, zabýval sa vo francúzskej dedinke, zmieril sa so svojou minulosťou... sám so sebou. V polovici 90. rokov to však ešte bolo ťažké – a jeho režijný snuff debut BOJOVNÍK je presne taký, aký by ste na mieste „vtedajšieho“ Johnnyho Deppa nakrútili aj vy. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Kdybych to měl charakterizovat trochu složitějším způsobem, tak napíšu, že je to překrásně vyprávěný neuvěřitelně drsný a smutný příběh. Nejhorší je, že jsem věděl jak to dopadne (za to můžu poděkovat kamarádovi), ale i přesto jsem si celou dobu říkal, že se to nějak zvrtne. Scéna kdy Depp se svoji manželkou sedí na útesu se mi doslova vryla pod kůži, určitě na tom má svůj vliv i pěkná hudba. Johnny Depp všem dokázal, že jeho talent nemá koncí a zvládne každou svou roli s naprostým přehledem. V The Brave si střihl nejen hlavní roli, ale usedl i na režisérskou židličku a dokonce se podílel i na scénáři. Doufám, že si ještě někdy střihne roli režiséra....... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Meditační cesta rozloučení se životem v očekávání něčeho nevyhnutelného, osobní volba, uhrančivý Džouny, psychedelická hudba, zaprášené cesty a pár nádherných indiánů - mein kind of filmu. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Zatím jediný režisérský zářez Johnnyho Deppa mě zcela uhranul. Vsadím svoje boty na to, že jednou nám všem vytře zrak stejným způsobem jako to dnes dělá třeba Clint Eastwood. Protože tohle mělo neuvěřitelnou atmosféru, umně budované napětí z vědomí neodvratného konce, feeling jinakosti... prostě všechny filmové ingredience byly namíchány do zvláštně chutnajícího koktejlu, který bych si mohla dát klidně ještě jednou. Herecky i režisérsky nadprůměrně dobře zvládnuté. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Neskutečně smutný příběh. Neutěšenou situaci se rozhodne řešit ještě zoufalejším činem. Celou dobu jsem si říkal, že to neudělá, že to nesmí udělat. No a nakonec to samozřejmě udělal. Docela mě ten konec sebral. ()

hellstruck odpad!

všechny recenze uživatele

Nevím jak je to možné,asi jsem úplně mimo,ale když jsem tenhle film viděla,asi po půlce jsem usnula.Vzbudila jsem se až když přestalo to "věčné ticho"tam a strhla se nějaká bitka.Pak mne zase přemohl spánek.. bohužel,pro mě šíleně nudné vleklé tempo,které už nikdy nechci absolvovat znovu.Promiň Johnny.. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

V tejto drame sa miesi silny namet s priemernym spracovanim. Bezvychodiskova situacia a extremne riesenie - to je podoris, ktory vytvara pozadie dostatocne silne natolko, aby bez problemov udrzala vasu pozornost. Vychadzaju s neho aj mnohe silne sceny, z ktorych reziser vytazil velmi vela(osobne za najkrajsu scenu pokladam posledne stretnutie Raphaela s knazom). Ano, a este je tu Johny ako herec a na toho sa vzdy pozera dobre :) (iked mi do tej rodinky malicko nepasoval). Naopak, po scenaristickej stranke to nieje ziadny skvost a dockal som sa mnoho klisovitych (a zbytocnych) scen ci replik, nieje to vsak tak zle, aby sa to nedalo prehryznut. Ako rezijny debut urcite velmi slubne a dufam, ze sa od Johnyho v tomto smere este niecoho dockame. (7/10) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Raphael je mladý Indián žijúci so svojou ženou a dvoma malými deťmi v chudobnej komunite na okraji mestskej skládky. Niekoľko krát bol súdne trestaný a má silné sklony k alkoholizmu. Jeho perspektíva, že si najde slušnú prácu je mizivá. So zúfalstva prijme ponuku bohatého belocha McCarthyho. Zaviaže sa mu, že za sumu 50 tisíc dolárov sa nechá umučiť k smrti. Je pred ním teda už len týždeň života. Ako naloží s časom, čo mu ostáva? Je viacero dôvodov pre ktoré som bol na tento snímok zvedavý. Napríklad pre jednu z posledných úloh hollywoodskeho veterána Marlona Brando, alebo hudbu od Iggyho Popa, ale najmä pre to, že "Bojovník" je doposiaľ jediným režisérskym pokusom Johnnyho Deppa. *** ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo výborný režijný debut J. Deppa, ktorý sa sústredil hlavne na hlavného hrdinu, čiže samého seba a jeho psychické rozpoloženie týždeň pred dobrovoľnou smrťou. M.Brando uvádzaný v titulkoch hneď za Deppom tu štekne asi päť minút, prevažne v monológu o zmysle života, či strachu zo smrti. Oveľa lepšie malý priestor využil L. Guzmán, ktorý sa vám do pamäte zaryje spoľahlivo, rovnako ako scéna jeho súboja s Deppom. Výborne sedí použitá hudba, ktorá v spojení so zábermi na dumajúceho Deppa pôsobí ako meditácia o zmysle života. 80% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně osobitý a intimní film Johnnyho Deppa. Film se tváří na první pohled velmi skromně, ale třímá v něm někde uvnitř velká síla. Možná trošku škoda, že Johnny Depp nepokouší svou režisérskou taktovku častěji. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

"Zasral jsem si gatě. Bylo to dvaceticentimetrový hovno ve tvaru zvonu. Hodně tvrdý, až zbytečně moc." V poslední době tak nějak zjišťuju, že můj mladistvý hlad po nezávislých inteligentních klubových filmech silně vyprchal a můj vkus se tlačí čím dál tím víc k zábavnému béčku, nedej bože dokonce k bezduchému mainstreamu:). Bohužel/bohudík, Johny Depp v roce 1997 zrovna do podobné sorty nezávislých intelektuálů patřil a ve stejném roce také v tomto směru dosáhnul svého vrcholu, když se rozhodnul sám posadit na režisérskou židli. Příběh Bojovníka si pohrává s klasickým faustovským tématem. Zoufalý hrdina (Depp) upíše svou duši (tělo) ďáblu (pracháč Brando) a my sledujeme jak využije lhůtu, která mu do doby splacení dluhu zbývá. Není to sice špatné, ale je to hodně pomalé a taky nudné. Pokud máte podobné nezávislé filmy rádi, klidně si hvězdu nebo dvě přidejte, takhle ty tři ale myslím docela sedí. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Johnny Depp si pro nás připravil dost hutné drama, jehož konzistence houstne s blížícím se závěrem, který je velmi sugestivní a emotivní tečkou za uplynulými minutami. Začátek snímku má atmosféru, místa, do nichž nás kamera zavádí, evokují nejrůznější pocity a setkání s Marlonem Brandem působí poněkud tajemně. Po uzavření dohody mezi ním a Johnnym Deppem v roli Rafaela se film dostává do rozvleklého a velmi pomalého tempa, jež mě dost nudilo, avšak které je zároveň ideální pro vykreslení vztahů v rodině hlavního hrdiny a pro ukázku toho, jak moc je má rád a jak mu na nich záleží. Posledních několik minut je pak bravurně natočených a jde o opravdu velmi silný závěr, který s přibývajícím časem od zhlédnutí mění i můj pohled na hluché scény, které pak dostávají jinou hloubku. Před závěrečnou částí filmu (do návštěvy kostela) bych dal 2,5* a během konce se pak hodnocení vyšplhalo až na pomezí 3 a 4 hvězdiček. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, silné... své, opravdu originální dílko, jde vidět, že režie je zcela jiná, než-li klišovité točení mnoha režisérů Ameriky..! ()

Související novinky

Johnny Depp se postaví za kameru

Johnny Depp se postaví za kameru

16.08.2022

Po letech kontroverzí kolem jeho bouřlivého vztahu s herečkou Amber Heard (Aquaman) a velmi veřejném soudním procesu za pomluvu se zdá, že se Johnny Depp (Alenka v říši divů) přece jen začíná pomalu… (více)

Reklama

Reklama