Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný kostýmní film natočený podle románu Annemarie Selinko líčí osudy krásné měšťanské dcery Desirée (Jean Simmons), která se zamiluje do mladého Napoleona Bonaparta (Marlon Brando), když byl ještě neznámým generálem na začátku své kariéry. Ten se ale ožení s mladou Josephinou a Desirée se provdá za francouzského maršála (Michael Rennie), který je později zvolen švédským králem. I když Desiree miluje svého manžela, stále sleduje osudy své první lásky, od Napoleonových vrcholů až k jeho úpadku. (Sofia)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (33)

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Hurá hurá, náhoda mi prihrala do rúk tento film a som vďačná. Spoznala som ďalšieho potomka povojnovej produkcie, ktorá si žiadala šťastné príbehy a romantických hrdinov. A ďalší film týkajúci sa do kráľovských rodín typu Sissi, Mladosť kráľovnej Viktórie, The Swan (vypadli mi ďalšie..) so ženskou hrdinkou. ,,The two most outstanding men of our time have been in love with you and you are not a real beauty but you have a way with you." Je svojská, svojhlavá, trošku neznalá a velikáni jej padajú k nohám. A ešte akí. Marlon Brando pre mňa konečne dokázal, prečo kedysi mohol byť považovaný za zvodcu. Aj on má "a way about him", svoj štýl. Nie jeho vzhľad ale tá jeho sila, podmanivosť. Uf. A správny chlapík Michael Rennie s jeho výškou a hruďou, na kt. sa dá plakať... Je jasné, že táto trojica ma zlákala. Ešteže čas vo filme letí. Keby plynul trochu reálnejšie, vzťahy by si neuchovali svoju dynamiku a chémiu. A pytačky by nenastali po tak krátkej známosti. ;) Ešteže stará láska nehrdzavie. Mnohé repliky hlavnej hrdinky majú asi pôsobiť vtipne no.. neviem. Trošku ju znevažujú svojou neukázenosťou. Asi to má byť časť spomínanej svojskej atraktivity. Hlas hlavnej predstaviteľky mi veľmi pripomínal Audrey Hepburn.__ Zle som rozumela, alebo malo byť „you are more nourished“ pokladané za kompliment? :) Film často zaváňa klišé z červenej knižnice. Ale príjemné pocity z filmu prekryjú jeho škvrny na krásne. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Velice působivé historické romantické drama. Brando je Napoleonem každým coulem, i když jeho postava není tou hlavní. Tou je samozřejmě Desiree Jean Simmonsové. Hodně sympatický herecký výkon předvedl Michael Rennie, který si zahrál maršála Bernadotta, budoucího švédského krále Karla XIV., zakladatele současné vládnoucí švédské dynastie. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Dívčí příběh z napoleonských dob, který nejde do podřepu před historickými situacemi ani osobnostmi a se scénáristickou jistotou s lehkostí proplouvá vyprávěním, sice pevně ukotveným v romantickém žánru, ale současně plným rozmanitých zpestření, která provázejí osobnostní zrání postav. Nádherná ústřední trojice. "Neopouštějte ho, Desirée. Až ztratí moc, bude někoho potřebovat." ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Povedený romantický film, který Napoleonovu kariéru shrnuje zase z jiného pohledu. Ovšem nejde tu jen o Bonaparta, Jean Simmons jako malá prodavačka, jako manželka maršála Francie, jako královna švédská a především jako osudová císařova žena provází snímkem, a především ona může za velmi vyrovnané kvality celého díla. Marlon Brando v roli pyšného a silně arogantního Bonaparta neměl příliš prostoru na to, aby se svou postavou čaroval jako obvykle, ale to jeho výkonu na kvalitě neubírá. Pochválit je třeba i krásné kostýmy a výpravu celkově. Také Marsellaisa jako ústřední hudební téma funguje výborně. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Kniha je mnohem lepší. Román Annemarie Selinko není harlekýnem v historických kulisách, ale obraz Napoleona a jeho doby „viděný stále trochu udivenýma očima jeho bývalé snoubenky“ (alespoň tak nějak to stálo na přebalu). Filmová verze je pochopitelně i bohužel hodně zjednodušená a totéž platí i o Désirée. Jean Simmons mi připomínala Vivien Leigh v roli Scarlett, její postava se ale projevuje jako královna všech naivek, Michael Rennie je v roli maršála Bernadotta poněkud prkenný – uvažte ale, jak tuhé se tehdy nosily límečky. :) Těm, kdo neznají předlohu, bude děj nejspíš připadat příliš překotný, a historiky trefí šlak z absence bitev, ale Napoleon Brando je špičkový a naprosto souhlasím s Faidrou – kdo ví, jak by to v Evropě vypadalo, kdyby takhle vypadal jeho předobraz. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (2)

  • Průměrná délka záběru je 15 vteřin. (Mol)

Reklama

Reklama