Reklama

Reklama

Jsou nepřátelé na život a na smrt, ale přesto na jedné lodi. Kapitán německé nákladní lodi Müller (Yul Brynner) dostane během druhé světové války rozkaz přepravit náklad kaučuku z Japonska do Bordeaux. Jde o nejcennější náklad, jaký momentálně na světě existuje: kaučuk je totiž klíčovou strategickou surovinou, určenou k výrobě pneumatik pro německou armádu. V žádném případě se náklad nesmí dostat do rukou nepřítele. Pro každý případ jsou po celé lodi rozmístěny výbušniny, aby kapitán mohl v případě hrozícího zajetí plavidlo i s nákladem potopit. O přepravě cenného nákladu se však dozví britská tajná služba. Ta vydíráním donutí německého uprchlíka Roberta Craina (Marlon Brando), aby na Müllerovu loď pronikl v přestrojení za důstojníka SS, zneškodnil nálože a umožnil tak britské flotile ukořistit loď v předem určené oblasti. Crain se totiž ve skutečnosti jmenuje Schröder a až do své emigrace byl záložním důstojníkem ženijního demoličního praporu. Jeho úkol na lodi Ingo však od samého počátku provázejí problémy: kapitán Müller omezí Crainovi pohyb na lodi. Zanedlouho se Ingo setká s nepřátelskými loděmi a musí změnit původní kurz... (Česká televize)

(více)

Recenze (52)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Vynikající sabotážní film, v němž se střetnou dva v podstatě kladné charaktery: falešný SS Standartenführer Hans Kyle v podání jak jinak než skvělého Marlona Branda, naprostý individualista s čím dál tím patrnějšími chvilkami smyslu pro obecnější hodnoty, a kapitán Rolf Müller, čestný německý voják, jejž trápí hodnoty za něž bojuje, ale zradit nedokáže, - snad nejsložitější part Yula Brynnera. Oba svůj úkol provádějí z donucení, oba mu však podlehnou. Jediným správným nacistou zůstává důstojník Kruse, ale příběh přes svoje skoro humanistické vyznění nesklouzává k větší umělosti. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Existují filmoví nadšenci, kteří jsou schopni vyčítat válečnému filmu jiný typ tanku, letadla či jakékoli zbraně, než který byl použitý v dané bitvě, takové věci mě obvykle nechávají v ledovém klidu. Morituri je ale případ snímku, který vznikl z pera scénáristy, který toho o reáliích 2. světové války, způsobu válčení a skutečném životě vojáků na moři ví žalostně málo a vlastně ho to ani nezajímá. Píše smyšlený dobrodružný příběh, který se navíc režisérovi daří zručně zrealizovat a obsadit slavnými hereckými tvářemi své doby. Výsledek spoustu diváků uspokojí, zažijí napětí a fandí klaďasům. Já jsem ale v tomhle případě už v některých scénách kroutil hlavou, resp. abych byl přesnější, spíš mi většinou cukaly rty ve shovívavém úsměvu. Brání mi ale dát snímku víc než 3*, jakkoliv Marlon Brando má charisma a odvádí svůj vysoký standard a Yul Brynner se vypjal možná k nejlepšímu výkonu své kariéry. Celkový dojem: 65 %. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Hodně povedené a nápadité válečné drama. Výborně SSáckému Brandovi tu zdatně sekunduje Yul Brynner v roli kapitána, zmítaného mezi dvěma ohni. Nahláškovaný příběh hlavně není předvídatelný a překvapuje na místech, které by se prostě v dnešní době musely natočit jinak. Hudba Jerryho Goldsmitha má zvláštní motiv, ale jinak burácí o sto šest. Starší, ale pořád výborná podívaná. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jinak natočený film o sabotáži, člověk pořád čeká nějakou typickou heroickou scénku a ona nepřichází. Yul tam taky nikomu moc nenamlátí, ačkoliv zrovna tohle jsem pořád očekávala. Ve finálě je to ale vlastně dobře, protože film tak působí mnohem reálněji. A Marlonovi s německým přízvukem nelze než držet palce. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Marlon Brando ako tajný agent na palube nákladnej lode, si razí cestu sebavedome a toho príslušníka SS som mu veril. Povesť jedného z najlepších hercov všetkých čias v pohode obhájil. Yul Brynner sa okrem Siedmych statočných, až tak nepreslávil, ale tento jeho sympatický nemecký kapitán ma dostal. Sabotáži je venovaná podstatná časť filmu, preto o napätie nie je núdza. Kto by povedal, že loď plná gumy bude taká dôležitá? Celkovo veľmi zaujímavý, no bohužiaľ málo známy film. 80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Perfektní válečné špionážní drama se silně sympatickou ústřední dvojicí: Brynner - Brando. Snímek je podkreslen zdařilou hudbou, má poutavý a napínavý děj, výborné postavy a skvěle vykreslené jejich charaktery, odehrává se na atraktivním prostředí válečné lodi a dvě hodiny při sledování uběhnou jako voda. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Možná dva nejnafoukanejsi herci tehdejšího Hollywoodu bok po boku na jedné lodi.. možná jedny z jejich nejlepších výkonů, obou.!!! Mně se velmi líbilo, dobre odvedena filmarina dokresluje kompaktní snímek plný sabotáže, vzpoury, nenávisti i pochopení.. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice chytře a promyšleně napsaný scénář. Při öbsazení dvou hlavních rolí takovými kapacitami by realizační tým musel byýt velmi neschopný, aby ještě něco pokazil. Ale nepokazil. Je to stále napínavé, děj vždycky nečekaně zabočí někam, kam byste nečekali, vyvíjejíci se vztah hlavních protagonistů má přes všechnu neobvyklost pořád logiku. Snad jen dialogy mohly být chvílemi třeskutější; ale možná je to způsobeno dabingem. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Perfektně napsané, perfektně zahrané, bez zbytečného patosu, s dobrými dialogy, bez hrdinů s nadpřirozenými schopnostmi. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Film o pokuse obrať Nemcov o strategicky cenný náklad surového kaučuku si Marlon Brando uzurpoval pre seba. Bola ho plná loď. Veľmi vydarená úloha. Ani Yul Brynner sa nedal zahanbiť a dobre zvládal rozporuplnú postavu kapitána. Zvyšok postáv už bol načrtnutý iba letmo a u niektorých to zaváňalo figúrkovitosťou. Film si udržiaval nielen solídne tempo, ale aj nevyhnutné napätie. Výrazne sa medzi jeho kladné stránky zapísala kamera i hudba. Nie je mi jasné, prečo sa tento film neteší väčšiemu záujmu. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Film, který možná díru do světa neudělal, nicméně na seznam 1001 filmů by mohl být s přehledem zařazen nejen díky neutuchajícímu napětí a nepředvídatelnosti děje, ale rovněž díky znamenité herecké plejádě, v níž kraluje Brando se svým německým akcentem. Z hlediska válečných reálií se zajisté najdou nedostatky, avšak po prvním skvělém dojmu je nemám nutkání hledat. Janet Margolin je velice půvabná! ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Německá angličtina Marlona Branda a přítomnost Janet Margolin jsou ozdobou tohoto filmu. Solidní špionážně.sabotážní drama se zvládnutým koncem. Scénu, kdy Esther přesvědčuje vězně a symbolicky nabídne sebe, bych pro vyhodil. Moc se mi líbila kamera - všechny ty nájezdy kolem lodi, protože scény vypadají jako když se opravdu plaví na lodi, kolem které létá snímající vrtulník. Zasloužená nominace. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ, ani herecké superhviezdy nie sú 100% zárukou kvality, že sa tu budú diať zázraky, keď sa účastnia napínavej plavby, a apropo, absolútne nechápem tej druhej nominácii na cenu Akadémie, tej prvej úplne rozumiem, týka sa Conrada Halla, ale Moss Mabry tu je aj tak zbytočný, síce Marlon a Yul nie sú až tak zbytoční, no ničím ma extra neohúrili, že by som tým pádom zvýšil hodnotenie, Brando dostával viac priestoru, ako Brynner, ale ako som už vravel, ani to nie je žiadna garancia úspechu, aj keď veľmi dobre viem, že je skutočná LEGENDA, len najlepšie, 50. roky, má už za sebou _ Mierne sklamanie taktiež pozorujem od režiséra Wickia, od ktorého by som predsa očakával väčšiu intenzitu vedenia hercov, keď napríklad HVIEZDA, akou Yul Brynner bezpochyby je, strávi veľký čas, ako opitý kapitán Müller vo svojej kajute, že ho vôbec nezaujíma, s akým nápadom prišiel sabotér - Bob Crain. Povedal by som, že zo všetkých postáv je najlepšou - istá, židovská dievčina Esther, ktorú stelesnila pôvabná Janet Margolin... Tento film ma bohvieako neoslovil, a dlho som čakal na vytúžené, záverečné titulky, ktoré sa vliekli, ako slimák po daždi... ! ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Výborné válečné drama, které jsem přijala tak, jak mi ho tvůrci naservírovali, po pravdě řečeno o životě na moři či válčení lodí vím velký prd, takže jsem neměla žádný problém.. Co mě zaujalo ze všeho nejvíc, byla životnost a uvěřitelnost hlavních postav, mají vnitřní pochyby i vlastní motivace, nejsou ani kladní, ani záporní, prostě se perou s tím, co jim přijde do cesty.. Yul Brynner a Marlon Brando to rozehráli fantasticky a já zapomněla na večeři i na hodiny.. K tomu jedním dechem dodávám, že mě závěr vyloženě potěšil.. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Marlon a Yul, dva nádherní chlapi na jedné lodi, uprostřed války s nákladem gumy.....vynikající. Nepochopitelně málo shlédnutí. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý špionážny film datovaný do obdobia 2. svetovej vojny ktorý ukazuje ako agentov tak samotných nacistov s troška iného uhlu pohľadu. Riskovať krk z donútenia a vyhrážania sa. Marlon Brando zahral svoju úlohu na jednotku hlavne momenty chúlostivého vypočúvania nacistických dôstojníkov keď išlo do tuhého. Vyzdvihnem kameru niektoré zábery snímala zo zaujímavých pohľadov. Koniec aj keď mohol byť viac rozvinutý nebol predvýdateľný, ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Film sice hodně čerpá kvalitu od hvězd jako Marlon Brando nebo Yul Brynner, ale přesto by si určitě dokázal poradit i bez těchto slavných jmen, protože nabízí zajímavé a pro mě často překvapující momenty, a díky tomu neskutečně napínavý příběh, který právě všechny nejednoznačné a charakterní postavy dotvářejí. ()

carlos 2010 

všechny recenze uživatele

Výborný film s kultovými hlavnými hrdinami rozohráva psychologickú vojnu medzi falošným plukovníkom SS a poctivým nemeckým kapitánom lode. Bolo smiešne počúvať Nemcov hovoriť po anglicky a ešte smiešnejšie bola Brandova angličtina. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Morituri je určen k pobavení, k brakovému povyražení. Bernhard Wicki polapil americkou příležitost a dokonale splnil poslání a dobrodružné zadání. Morituri není válečným filmem, válečný čas je pouze výstřednější kulisou k chlapáckým hrátkám a špionážnímu družení. Běsy z války se podávají společně s popcornem a nápojem v rozechvění nacistických klišé, a to v hutnější a zdivočelejší podpoře. Rodokapsová knížka Wernera Jörga Lüddeckeho posloužila předlohou i titulem, film lze sledovat jedním dechem, jen se nechat unášet střetem a,nechat se uhranout pod hereckým nasazením hvězdy. Ale nic z toho nezmění skutečnost, že jde o slátaninu, vyloudí i úsměv, byť povětšinou trpný. Správným hrdinou jest Robert Crain (hvězda Marlon Brando), kultivovaný muž, nepřesvědčivý ve své falešné identitě. Ale autor je autor a nebezpečné hrátky mohou s rozkoší pokračovat. Smutnějším hrdinou je Mueller (pozoruhodný Yul Brynner), kapitán německé nákladní lodě, loajální, svědomitý a čestný muž, nátlakům navzdory. Hlavní ženskou postavou je Esther Levy (příjemná Janet Margolin), útlá židovská dívka. Celá zvrácená krutost nacistického Německá leží na bedrech drobné osůbky. Těžký to osud. Důležitou postavou je Kruse (dbalý Martin Benrath), první důstojník plavidla a pravověrný stoupenec tvrdé nacistické ideologie s ambicemi k samostatné kapitánské hodnosti. Z dalších rolí: čilý Crainův verbíř, plukovník britské armády Statter (Trevor H)oward), německý politický vězeň a topič na lodi z donucení (Hans Christian Blech), na moři vystrašený lodní lékař Dr. Ambach (Wally Cox), příkladný německý admirál Wendel (Oscar Beregi Jr.), či další, ti nejvýraznější důstojníci z lodní posádky Branner (Max Haufler), Milkereit (Rainer Penkert) a Baldwin (William Redfield). Morituri je filmem dobrodružnění, chlapácké zábavy v porculánovém balení, rodokapsovým vydáním. Svůj účel plní bez zardění. ()

Reklama

Reklama