Reklama

Reklama

Noční příchozí

  • Velká Británie The Nightcomers (více)
Trailer
Velká Británie, 1972, 96 min (Alternativní 93 min)

Komorní psychologický snímek na motivy povídky Henryho Jamese je působivou studií zvláštního světa anglického venkovského sídla na počátku století. Po tragické smrti svých rodičů tu zůstávají dvě dospívající děti v péči staré hospodyně a mladé vychovatelky. Jejich svět, myšlení i činy ovšem zásadním způsobem ovlivňuje a usměrňuje především svérázný čeledín, v jehož povaze se mísí jak sadistické rysy, tak ohleduplnost a láska k dětem. (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Hříšně obyčejný prequel jedné z nejlepších filmových duchařin Neviňátka. Kde není strach, překvapení, ani nějak zvlášť zajímavý příběh, tam už kvalitní herci příliš nezachrání. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Pre mňa dosť nepochopiteľný a diplomaticky povedané totálne bizarný úlet. Vôbec netuším, čo si o ňom mám myslieť. Herci, ktorí tu sú, nemusia byť zlí. Mnohí z nich mimo tohto filmu dokázali, že vedia byť super. Ale v tomto filme sú príšerní. A je v podstate fuk, či preto, lebo dostali také postavy alebo z nejakého iného dôvodu. Tráviť hodinu a pol v takejto spoločnosti je dosť temná skúsenosť. Výprava sídla uprostred pochmúrnej jesenno-zimnej prírody za istých okolností mohla dosť zachrániť, ale tu je banálna, chudobná a televízna. A čo sa týka žánrového zaradenia do hororu, tak ja som prvý, kto uznáva, že horor má veľa podôb. Ale toto ozaj (možno s výnimkou posledných minút) nemalo so žánrom nič spoločné. Pár (nepodstatných) bodov k dobru za to, že ide o prequel k tomuto. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nemá smysl si nic nahlávat. Michael Winner byl veskrze průměrný filmař a žádný z jeho filmů si nemůže nárokovat čestné místo na filmovém nebi. Z toho, co jsem měl možnost vidět, vychází Noční příchozí nejlíp, i když Michael si nedokázal ujasnit žánr a výsledný efekt je, obávám se, tak trochu kouzlem nechtěného. Noční příchozí dnes určitě neobstojí jako horor a nemá smysl ho vyhledávat za tím účelem. Je otázkou, jestli by v příslušném žánru obstál ve své době, samozřejmě došlo k posunu očekávání diváků a jejich prahu citlivosti. Dnes je to mnohem spíš mysteriózní drama, pro mě navíc s nádechem ironického komentáře k dobovému pojetí sexuality na konci viktoriánské éry. Každopádně mi Noční příchozí v něčem připomněl Hanekeho Bílou stuhu, ovšem s tím rozdílem, že tam, kde vykřesává Winner atmosféru, dospívá k ní v podstatě jak slepý k houslím, kdežto Haneke naprosto přesně ví, co dělá, a je v tom bravurní. Ležérní Brando je fajn a představuje oporu snímku, ale problém jsem neměl s žádným hereckým představitelem. Sadomasochistické hrátky a učenlivé děti nemůžou nudit a filmu bych ublížil, kdybych nedal čtvrtou hvězdičku. Celkový dojem: 70 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Jedenáct let po černobílých Neviňátkách - nejslavnějším filmovém zpracování slavné duchařiny Utažení šroubu - vznikl i barevný prequel. Ten má navzdory luxusní výpravě starého odlehlého venkovského sídla v lesích u jezera za pošmourného podzimu a znepokojivé koncovce daleko jak k hororu, tak i k thrilleru nebo mysterioznímu filmu. Vlastně bych se ho zdráhal označit i za drama, protože až do finále se tu nic dramatického neděje a vy celou dobu jen čekáte, kdy řetěz lehce znepokojivých scén z života dvou dětí a tří sloužících (z nichž dva spolu mají sadomaso vztah s nějakým tím svazováním, což děcka vtipně napodobují) vyústí v to, v co má vyústit. Film si jen tak plyne, nepřekvapí, ale vyloženě nuda to není, hlavně díky zajímavé postavě Quinta v charizmatickém podání Branda. A i děcka byla vybrána dobře. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Popravdě mě překvapuje nízké hodnocené snímku. Jako možnou příčinu bych viděla jeho přiřazení do žánru horor, protože tam dle mého soudu nepatří. Ale jinak má perfektně vystěvěnou atmosféru s částí dětské nevinnosti a zároveň fascinaci zlem a násilím. Jsou tu úžasně napsané figury od slečny vychovatelky, přes dojemnou starosvětskou hospodyni až po temného nočního příchozího. Je to jestě působivější než Deník komorné, tak dokonalou sondu do lidského nitra jsem už dlouho neviděla. Na otázku, zda se mi snímek líbí, bych váhala s odpovědí. Pokud se mě zeptáte, zda mě snímek zasáhl, odpovídám jednoznačně ANO! ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

S hororom to má pramálo spoločné,ja skôr preferujem názov psychologický thriller a aj to len s prižmúrením oboch očí.Každopádne sa mi opäť potvrdilo to,čo už nejaký ten rôčik viem,a to že Marlon Brando bol jedným z najlepších hercov,akí kedy chodili po tejto zemi,že bol dokonalým profesionálom v každom období svojej úžasnej kariéry a aj keď sa zopár krát zhostil pomerne nevďačnej úlohy povzniesť úroveň inak veľmi priemerného filmu(The Nightcomers môže poslúžiťako skvelý príklad),jeho status veľkého herca to nikdy nijak neohrozilo.Prekvapuje ma,že tento film videlo tak málo členov,ja len že sa dá celkom v pohode stiahnuť,hoci len s titulkami. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Marlon Brando vystupuje v roli charismatického čeledína, který se stává vzorem dvou zámožných sirotků na odlehlém venkovském panství, a ačkoliv je velmi přátelský a zdánlivě se v dobré vůli snaží naučit děti poznávat svět, jeho svérázné manýry a nedbale skryté sadistické chování mají na sourozence neblahý dopad. Jde o poměrně působivé, místy úsměvné, místy naopak velmi mrazivé psychologické drama, jemuž ovšem časté střídání tónu úplně neprospívá, o hororové atmosféře se tu tudíž příliš mluvit nedá. Noční příchozí může fungovat jako prequel ke klasickému duchařskému filmu Jacka Claytona, Neviňátka, nicméně rozhodně ho nedoporučuji zhlédnout jako první, svým racionálním přístupem by vám mohl nalomit mysteriózní tón Neviňátek, které jsou bezesporu daleko lepším a děsivějším filmem. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Marlon Brando jako vždy par excellence, nešťastnou láskou k nýmandovi napůl ochočená guvernantka byla k sežrání, moc sympaticky se položila (pardon) do role. I babizna správcová překvapivě uvěřitelná a vlastně i chápavě lidská... ale ty děti, ty děti. Až na dvě tři živé chvilky jinak ploché postavy bez jiskry v oku a schopnosti mě přesvědčit. Těm jsem nevěřil ani dobrý den, natož nějakou tu empatii a ujeté prožívání lásky jako věčné bolesti. Škoda. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Jesenné svetlo dodáva anglickému vidieckemu sídlu temnejšiu atmosféru a je to práve atmosféra, ktorá hraje prím v tomto filme. Najväčším ťahákom je Marlon Brando, psychologický portrét jeho postavy je zobrazený excelentne jeho sadistický komorník je výborný, o to viac, že prejavuje ozajstnú lásku k deťom. Sú to práve oni, ktoré sú jazýčkom na váhach a posúvajú netradičný film dopredu... ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,VY TOMU VÔBEC NEROZUMIETE! BOLA TO HRA. JA SOM MALA UMRIEŤ!" ,,HRA NA SMRŤ?" __ ,,Nočný príchodzí" majúci v žánrovej popiske ,,horor" by na základe prostredia mohol budiť dojem, že pôjde o gotický horor v ktorom sa Marlon Brando zmení na nejakého vraždiaceho maniaka alebo čosi obdobné. Nič z toho, čo by divák od žánru očakával sa však v podstate nedočká. Dej sa postupne žánrovo mení, vie byť často veľmi znepokojivý a v samotnom závere skutočne mrazivý. Zakaždým ide o momenty, kedy sa dospievajúce deti snažia napodobniť svoje dospelé ,,vzory" a kedy je nimi ,,naučená krutosť" napokon vyobrazená veľmi naturalistickým spôsobom. Práve preto treba okrem veľkého Marlona Branda oceniť herecké výkony oboch mladých hercov, najmä Christophera Ellisa. Z formálnej stránky dokáže diváka osloviť - na Jerryho Fieldinga - trocha netradičná hudba a vizuálne stvárnenie, sugestívne nielen v zobrazení sychravej atmosféry, ale tiež v snímaní mystických okamihov tesne pred alebo po súmraku. (155. hodnotenie, 21. komentár k filmu) ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Ehm, no tak...ummm...ehm...tak já nevím, ale že by mě to teda nějak moc bavilo, to se říci nedá...no, každopádně odškrtnuta další položka ve filmografie big MB, takže nutnost vidět, ale jednou to dozajista stačilo. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Britský snímek „Noční příchozí“ má celkem zajímavou atmosféru, která je spojena hlavně se sexuálním napětím a tím, jak sex v jiné, než klasické podobě dovede dětem udělat v hlavách celkem pořádný bordel. Marlon Brando zde vyloženě neexceluje, nevydává ze sebe všechno, ale přesto je to pořád on, kdo film táhne. On a pak dvě děti, o které se jeho postava ve filmu stará. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Dost zvláštní film, perverzní, sadistický a přitom i melancholický. Rozhodně však nemá nic společného s hororem, jak stojí v popisku filmu, zajíždí spíše do psychologických rovin. Režisér Michael Winner se nebál natočit výrazné obscénní erotické scény a v té době zatlačit na pilu (to on dobře umí, vzpomeňme například jeho Sentinel z roku 1977). Staré anglické venkovské sídlo odcházejícího podzimu má přímo uhrančivou atmosféru. Marlon Brando je v roli Quinta až nechutně slizskej, charisma má však na rozdávání. Luděk Munzar, který ho nadaboval mu sedí jak vyšitej. To samé Zlata Adamovská jako guvernantka nebo Věra Kubánková coby stará hospodyně. V podstatě příběh o třech lidech a dvou dětech, o lásce a smrti, s vygradovanou pointou, která činí závěr filmu vcelku šokujícím. Musím shlédnout film Neviňátka, kterému jsou Noční příchozí prequelem. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny horor tentokrat s velikanom menom Marlon Brando /The Chase, krivak, Tramvaj do stanice Touha/. Prvu hodinu sa tam dohromady nic nedeje, len dvaja surodenci maju vyborny vztah so zahradnikom Peterom Quintom /M. Brando/ a divak si pomaly zacne klast otazku, co za koninu som to zase stiahol. Potom vsak nastupi pravy hororovy masaker : surodenci prestanu vnimat rozdiel medzi laskou a nenavistou + sadomaso praktiky a nervydrasajuci zaver. Povinna jazda kazdeho hororoveho fundu, lebo podla mna najlepsie hororoy sa tocili v neprekonatelnych 70. rokoch 20. storocia. 86 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Neviňátka si pamätám už iba matne. Tuším, že deti boli mladšie ako v tomto prequeli, ktoré mi liezli od začiatku na nervy a pár výchovných by si zaslúžili. Vlastne nielen pár. Brando hrá štandart, ktorý si zaiste prispôsobil podľa seba, ako v každom filme kde hrá. Najautentickejšie vyzeral pri decentne nasnímaných sado-maso scenách. Vo vedľajšej roli potešil Harry Andrews. Až na záver pôsobí snímok vágne, menej zaujímavo, v ktorom sa deje pár detských lapajstiev. Tragický záver je fajn, ale vyzerá, ako keby bol z iného filmu. ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Přestože mi děj THE NIGHTCOMERS moc nesedl, úplně dokonale mi tento zápor vyvážily herecké výkony (Marlon Brando - excelentní) a vůbec celá vizuální stránka filmu, zasazená do období Viktoriánské Anglie. Má se jednat o prequel ke knize TURN OF THE SCREW od Henryho Jamese (nečetl jsem). Mám z toho ale dojem, že THE NIGHTCOMERS nejsou na jedno podívání a že užít by si ho měli lidé, kterým se líbíl třeba snímek GOTHIC od Kena Russella. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Brando to zahrál velice nekompromisně. Studené anglické počasí, britská mluva a dobový kulisy. Běhal z toho mráz po zádech, ale i zárověň se na to příjemně dívalo. Pořád člověk tak nějak očekával, co že se to těm děckám honí hlavou a konec dává ponaučení jako nějaká bajka. Nikdy neříkejte dětem nic poetickýho. Mohli by to pochopit doslovně. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Dále, voyeuři, malí zvědavci. Živi z temnoty. Pod "střechami" tmy, za asistence stříbrných jehlic luny. Takový je on. Divoký, prudký, neomalený. Delikátní důvěrník dekadentní intimity. Dětičkám tvářičky, ručičky zčervenají. Černí amorkové v nich zaúřadují. Ponocní pomocníci lásky kladou pasti "něžně laskavé," smrtelné. Na marách spojí milence. Budou jako v bavlnce. Pod bílým saténem. Zásnuby s odérem, které ještě více znásobí andělské zpěvy krkavčího chóru. ()

Hillock 

všechny recenze uživatele

Jedná se o snímek s vysokou uměleckou hodnotou, leč takové já moc nemusím. Tohle drama do škatulky hororu vůbec nepatří. Dokonce záběry dětí, které spolu provozují sex, na mě působily spíše komicky než strašlivě a odpudivě. No jo, jsou to jenom děti, které napodobují někdy bizarní svět dospělých. ()

Reklama

Reklama