Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1972 obdrží vojenská základna ve Vietnamu rádiové hlášení od vojenské čety, která byla prohlášena za nezvěstnou. Zkušený veterán Choi Tae-in je pověřen, aby vedl skupinu osmi vojáků a ztracenou četu našel. Skupina je vyslána na místo zvané R-Point. Po překročení hranice tohoto území se však začnou dít velice divné věci a zdá se, že vojáci jsou čímsi ovládáni. (TomikZlesa)

(více)

Recenze (26)

Matty 

všechny recenze uživatele

Za bu bu bu bukem je Vietkong aneb duchařská hra na schovávanou mezi bambusy. Jako horor tristně neúčinné, jako akce příliš komorní, jako cokoliv jiného to má jednoduše málo šťávy. A už je čas na nějaké asijské strašení bez dívčiny v bílém. Doporučoval bych červenou. 60% ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Zpracováním a dějem R Point trochu připomíná Predátora, tísnivou atmosférou kupříkladu americkou duchařinu Dead Birds. Nutno poznamenat, že nejde o duchařskou vyvražďovačku, ale spíše o zajímavý psychologický thriller, v němž "divné" okolnosti a úkazy působí na vojáky více, než by bylo zdrávo... Jen mne malinko rozlítostnilo, že film využil veškerého svého slibného potenciálu jen zčásti a je jen slušný a ne vynikající. 7/10 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý horor z juhokórejskej produkcie. Má vydarený príbeh odohrávajúci sa počas vojny vo Vietname, kedy armáda zachytí signál nezvestnej jednotky, ktorej členovia mali byť mŕtvi a tak je na miesto vyslaná iná vojenská jednotka, aby ich našla. No o tomto mieste známom ako R-point kolujú rôzne legendy o prekliatí, o čom sa jednotka aj presvedčí a tak musia vydržať, kým príde záchrana. Spracovanie je celkom slušné, film sa s ničím nezdržiava a tak už po pár minútach je jednotka vyslaná na záchranu, čo oceňujem, síce ma mrzí, že sa prakticky celý film odohráva na jednom mieste, vojaci len obsadia budovu na danom území a už sa odtiaľ na väčšiu vzdialenosť nepohnú, ale aj tak sa je stále na čo pozerať, viacero prvkov je dostatočne zaujímavých a záverečná polhodina sa nadmieru vydarila, je z celého filmu najlepšia. Po stránke klasických hororových prvkov som spokojný, síce napätie nie je moc výrazné, jedine záver je napínavejší, ale páči sa mi atmosféra, ktorá nie je až tak hustá, ale celý čas si drží slušnú úroveň. A čo sa týka samotných hororových scén, tak o tie tu ani až tak moc nejde, prakticky celý čas sú to len také maličkosti, ale zaujímavé, no ten záver je už výraznejší a celkovo dobre podaný. Herecké obsadenie je na tom dobre, potešia hlavne Kam Woo-Sung a Son Byung-Ho, ale nesklame ani zvyšok. Réžia a technická stránka sa ešte dali vylepšiť po viacerých stránkach, ale aj takto je to nadpriemerná úroveň. Som spokojný, určite sa z toho dalo získať aj viac, ale aj tak je R point slušný horor, ktorý ani nemá čím výraznejšie sklamať. 74% ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Opravdu zvláštní crossover, z největší části Apocalypse Now! + nějaké tuctové korejské duchařiny + Predátora. Až tak dotažené, že je hlavní hrdina krom stejného hereckého projevu Martinovi Sheenovi dokonce i podobný, ač Korejec. Slepeninka vyvolává poměrně neobratně, ale o to úporněji mysteriózní atmosféru, a té obětuje i logiku. Mně by se ten film vcelku i líbil, kdyby vyvolal nějakou reakci a vtáhl mě -- takhle jsem jej sledoval s velkým odstupem a rozpačitě kroutil hlavou. ()

Lhurgoyf 

všechny recenze uživatele

Je rok 1972. Náš príbeh sa týka skupinky deviatich vojakov, ktorí sú vyslaní do Vietnamu na miesto zvané R-Point, aby vyšetrili pôvod podivného rádiového vysielania od roty, ktorá má byť údajne mŕtva. Keď prekročia hranicu R-Pointu, začnú sa diať zvláštne veci a môžete len začať hádať, koľko ľudí zo záchrannej čaty zostane nažive... R-Point sa pyšní označením vojnový thriller/horror. Tak za prvé, horor to nie je. Plíživá atmosféra tu neexistuje, ľakačky vpodstate nie sú a na tých pár krvavých scén sme už zvyknutý i u žánru komédie (Evil Dead).V rovine thrilleru ale film tiež priveľmi nefunguje. Charaktery postáv nám splývajú v jeden, nejaká motivácia úplne absentuje. Je potrebné vnímať (veký počet) detailov, aby ste pochopili aspoň základný dej a necítili sa v ňom (podobne ako ja a pár ostatných ľudí) stratení. Ďalší problém je technického charakteru. Tak zlý strih som už dávno nevidel. Dej skáče odpredu dozadu, flashbacky na nás vybafávajú počas tých najneočakávanejších chvíľ (napr. v priebehu dennej prestreľky sa zrazu zableskne a vidíme ako niekto v noci kráča po poli - bez nejakého zmyslu či náväznosti). Desivé momenty nám režisér vôbec nenechá vychutnať, keďže záber strihne moc priskoro (na vojaka sa vyvalí krv z mŕtvoly a ten začné kričať, zrazu strih, a už sú všetci okej ako keby sa nič nestalo). Scenár je deravý a keď by postavy mali robiť to, čo je logické, robia presný opak (vojaci v R-Pointu objavia veľký barák, ktorý je pre nich dobrým útočiskom. Namiesto zabarikádovania sa v ňom ale radšej sedia v noci vonku v rákosí posraní strachom a obletovaní nejakým duchom v bielom plášti.) Pre mňa je film nezvládnutý, nepochopiteľný a v určitých momentoch i smiešny (rádio, z ktorého strašidelne tečie krv? huh?). Dosť. Podpriemer. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Celkom dobrý východný duchársky horor. Našťastie nedočkáme sa tu čiernych vlasov a bielych tvári. Vojenská jednotka prichádza na tajuplné miesto hľadať inú jednotku, ktorá je už dlhšie nezvestná. Najlepšia je atmosféra, príroda, vysoká tráva, skaly, bambus a čudesný chrám. Bohužiaľ film nevie diváka nejako dlhšie upútať a tak začína ku koncu nudiť. Vo filme chýbala aj nejaká pointa, ktorá by niečo aspoň čiastočne vysvetlila a vy by ste si mohli povedať, že sledovanie stálo za to. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Atmosféra je tu rozvíjena tak žalostně pomalu, že mne to po hodině už vůbec nebavilo. Konec to trochu zachránil, posledních 20 až 30 minut je příjemná duchařina, která má spád. ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

R point je opuštěné letovisko ve Vietnamu, kam přijíždí skupinka devíti anonymních korejských vojáků trochu si povyrazit. Bohužel jejich představy o sběru borůvek a klidné dovolené vemou za své hned první večer u táboráku. Při rozpočítávání na prvý druhý naše elitní jednotka zjistí, že jí chybí vojín X. Ta tam je přátelská nálada, opíkání špekáčků a zpívání šlágrů Kimchi Cowboys. Jediné dvě postavy, které lze jakž takž mezi touto sebrankou nevýrazných charakterů rozpoznat jsou lieutenant Choi Tae a jeho prudivý zástupce sergeant Jin. Tito dva jsou záchytným bodem, díky kterému se divák může alespoň trochu orientovat v tom co se právě děje. Dokonce je mezi nimi i náběh na zajímavý "platoon" konflikt, který bohužel končí stejně rychle jako začne. Veškerá zábava je tak omezena na postupné vyvražďování ostatních členů jednotky. Ti nám jsou sice úplně volní protože o nich, kromě toho že jsou všichni stejně blbí, nic nevíme, na druhou stranu jim to umírání alespoň netrvá dlouho. Celý ten nápad s duchy a modrým filtrem se imho vůbec nepovedl. To už tam raději mohli plesknout něco strašidelnějšího třeba pošahanýho zmutovanýho vietnamskýho veterána s gilotinou místo ruky. I to by možná dávalo větší smysl ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Jihokorejská duchařina, která hodně získává neokoukaným zasazením - opuštěné strašidelné stavení na místě velkého masakru tentokrát okupuje devítičlenná rota za války ve Vietnamu. Atmosféra bambusového lesa, dlouhé trávy či polorozpadlých ruin celkem zaujme, nicméně její jednotvárnost a rozvleklost brzy uspává, ono totiž víceméně vše podstatné se odehraje až v posledních 20 minutách, do té doby se jen bloumá po okolí na hlídkách a vyšiluje z náznaků přítomného zla. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Filmy z armádneho prostredia mám rád a aj R Point ponúkol tú pravú atmosféru vojnového konfliktu. Príbeh vsadil od začiatku najmä na budovanie mrazivej a pochmúrnej atmosféry, čo sa mu samozrejme darilo avšak z ohľadom na minutáž len atmosféra nestačí. Dianie sa skoro vôbec nezamotáva a preto logicky nemôže prísť k očakávanému a šokujúcemu rozuzleniu. Nádych mysterióznej neistoty a psychického teroru bol evidentný, ale chýbala tomu štava a aspoň minimálne napredovanie. Trochu nepríjemné boli aj miestami dosť neprehľadné scény. 60% ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Atmosféra velmi dobře zvládnutá, ale děj místy dost pokulhává. Zvlášť pochybuju o tom, že reakce vojáků byly hodné příslišníků armády. Nicméně koukat se na to dá. ()

system 

všechny recenze uživatele

O filmu jsem nevedel zhola nic, takze jsem ze zacatku mel pocit, ze sleduju korejskeho Predatora:-). O to vetsi prekvapeni bylo, ze se z R Point vyklubal ducharsky thriller. V podstate jde o kvalitni snimek kombinujici vicero zanru, bohuzel hodnoceni srazi nezvladnuty konec a pocit, ze z toho filmu slo vymacknout jeste vic! ()

E´Tonno 

všechny recenze uživatele

Na jedno pozretie je film ešte ako tak o.k., ale nemá moc čím nadchnúť, alebo nedajbože vyčnievať. Prirovanie k Hnevu duší tomu celkom sedí, ale tam sa aspoň ukázali s nejakou tou maskou...tu nič. Snáď jedine to prostredie a nejaká poslabšia atmosféra môžu byť slabou náplasťou. ()

Eles 

všechny recenze uživatele

R-point je pro mě záhada. Dobré chvíle se střídají se špatnými, přeskakuje mezi žánry bez ladu a skladu a zápletka je sice velice jednoduchá, jenže komplikovaně natočená. Přišel jsem, viděl jsem a mám smíšené pocity. Jedno je jisté, znovu ho v nejbližší době vidět nechci, ale zároveň nemůžu říct, že to je špatný film... ()

Filmárik 

všechny recenze uživatele

Tento horor nemá hororovému fanúšikovi moc čo ponúknuť.Treba ho skutočne brať skôr ako ľahko duchársky vojnový film než ako plnohodnotný horor.Síce je na ňom poznať že ho netočil žiadny americký remakeový rutinér a je tu vidieť značný ázijský vplyv ale pre mňa je to proste stále málo.Rozhodne však lepšie ako napríklad taká Mŕtva hliadka. ()

gauron666 

všechny recenze uživatele

R Point mě příjemně prekvapil, čekal jsem nějakou tradiční vyvraždovačku, ale dostalo se mi temného traileru s prvky duchařiny. SPOILER: Jednotka jižanů má ve vietnamském pralese za úkol najít ztracenou jednotku, ale vstupují na posvátnou půdu, kde objeví prastarý chrám a obří rozpadlý dům, ve kterém se dočasně usadí, ale netuší, že je něco neustále pozoruje KONEC. Atmosféra je tady výborná, opravdu hustá a temná. Hodně tomu napomáhá prostředí kde se film odehrává. Je sice pravda, že vojáci byli hodně vyplašení, ale tak bojovat z duchy je nikdo neučil né? Jediní, kteří se nepodělali strachy, byli poručík a seržant, škoda, že řežisér z těhle postav nevymáčkl víc. I přízrak v podobě mladé ženy (že by to byla Sadako? Z Nipponu to zas tak daleko nemá:-)) se objevil a na něm se mi líbilo, že vlastně štval vojáky proti sobě a že defakto ovládl jejich mysl pomocí strachu a představ. Takže v globále velmi slušný film, na plný počet to není, na to obsahuje pár chyb a nelogičností a sem tam nějakou tu botu, ale jinak velmi slušná záležitost. ()

Reklama

Reklama