Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna z nespočetných ruských obcí je napadnutá nemeckým vojskom. Medzi zajatými ruskými vojakmi sú dôstojník štábu, dôstojník NKVD a radový vojak (sniper). Počas presunu kolóny zajatcov vojak vyzradí ostatným dvom, že pár kilometrov od trasy presunu sa nachádza jeho rodná dedina. Bez veľkého rozmýšľania sa rozhodnú k úteku. Ukryjú sa u vojakovho otčima, predsedu dediny, voči čomu má výhrady dôstojník NKVD. Čoskoro po utečencoch začnú v dedine pátrať ruskí žandári (je nezvestný jeden policajt a jedna nemecká motospojka). Situácia sa skomplikuje, keď vyjde na povrch pravda o tom, že vojakova frajerka mala v čase jeho neprítomnosti románik s veliteľom žandárov. Ten sa začne vyhrážať starostovi, že tvrdo zakročí voči celej dedine, ak mu nevydá utečencov. (andykovac)

(více)

Recenze (6)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Občas je dobré dát na něčí doporučení. K tomuto filmu bez možnosti sehnání českých titulků bych se totiž jinak asi ani nedostal. Nicméně je zajímavé se zamyslet nad tím, jaké válečné filmy Sověti točili tenkrát a jaké válečné filmy Rusové točí dnes. Nechci tím říct, že je to diametrálně odlišné, jen si myslím, že dnes si Rusové přeci jen dají záležet i nad scénářem. Technické zpracování je totiž super a samotný filtr na kameře mě přesvědčil o tom, že v té ponuré době opravdu jsem a když na scéně byl tank, tak jsem byl v absolutním napětí. Na Rusi hodně slušný válečňák, který by si rozhodně zasloužil větší pozornost i za hranici ruského baribala. ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

je pravda, ze v porovnani s velkofilmo 9 rota je Svoi prijemnycm ruskym indie art filmom. je vsak tiez pravda, ze v porovnani s kvalitnymi artfilmami je to menej vydareny pokus priblizit vojnu z tej menej oslavnej, ludsky zlyhavajucej stranky. mne osobne naviac vadi nasilny vizual, ubranie satruacie vo vacsine farieb a prisilny kontrast jasovych urovni, ktore maju filmu dodat historickyverny look. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

No, včera Stalingrad, dneska další ruská věc ze které se vyklubala pěkná laskonka... Obsah je celkem slušně popsán andykovacem, takže k němu netřeba více dodávat - snad jedině konec :-). A věřte, že do poslední chvíle nebudete vědět jak starosta vyřeší vydírání ze strany velitele místní policie, své vlastenectví, lásku ke svým dětem a fakt, že ukrýval a živil tři zprchlé ruské vojáky. Ve filmu dojde na pár bojových scén, ale spíše je to takové typicky ruské podzimní drama, kdy z těch bažin, rozmoklých čvachtajících luk a cest a pohledu na bosé nohy aktérů člověka samotného záblo... Před nedávnem jsem viděl film také ruský film a také z druhé světové a také z jedné ,,děrevni'' Franz a Polina a působil na mne úplně stajně.. Tento film byl úžasný i v detailech, které lze nepostřehnout, ale při podrobnějším dívání neuniknou... Byla to hlavně vesnička s policejní jednotkou, kudy si to štrádoval mužik louskající slunečnicová semínka co měl v hrsti zabraný kamerou jen letmo (kdo něco ví o východní frontě, jistě mi dá se slunečnicemi za pravdu), dále to byl německý náklaďák vezoucí čerstvě odvedené vojáky wermachtu, kteří si z korby udiveně prohlíželi tu podivnou a zaostalou zemi, kam je Vůdce poslal... ženy v šátcích, děduškové s dlouhými vousy, povozy a rozbahněné cesty... a místní si zase prohlíželi ty podivné nové vládce s dokonalou technikou a uniformách v barvě polní šedi... copak přináší? Nový řád, po zvěrstvech dvacátých let? Nebo smrt a zkázu? To vše tvůrci zahalili do filtrů zvýrazňujících okrové a hnědé barvy, takž snímek získal opravdu rtro nádech. Některé scény byly díky tomu přesvícené což působilo nesmírně autentycky... Jakoby jste se dívali na starou kolorovanou pohlednici, ale né z druhé světové, ale z první války... Tak mi to připadalo. Dávám 4 zlaté carské mince. * * * * ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Obrazovo výrazne štylizovaný snímok je zasadený do prostredia druhej svetovej vojny. Tentoraz nejde o typ hurávlasteneckého sovietskeho vojnového filmu, aké boli v ZSSR za komunizmu točené na bežiacom páse. Tento ponúka viacrozmernejší zážitok. Trojica utečencov z vojnového zajatia sa ocitá v dedine nachádzajúcej sa na nepriateľskej strane frontu. Je nútená sa skrývať v stodole, pričom jej spojením s vonkajším svetom je muž, o ktorého postoji k fašistom nie sú utečenci celkom presvedčení. Zrnitá rozostrená kamera, farebné ladenie (použitá metóda odfarbeného farebného filmu) a naturalistické bojové scény čiastočne pripomenú úvodné scény Spielbergovho Zachráňte vojaka Ryana. Režisér Dmitrij Meschijev natočil vojnový spektákel, ktorý jednoznačne neheroizuje ruských vojakov ale naopak vytvára z nich uveriteľné, životné postavy. Film sa stal trhákom počas MFF Moskva 2004 a taktiež získal hlavnú cenu Zlatého svätého Grigorija a cenu za najlepšiu réžiu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Háá, teraz máme guľomet a s guľometom sa dostaneme kam budeme chcieť..." Veľmi zaujímavý príbeh utečencov v Ruskom podaní. Akčný je iba úvod, potom je film komornejšie ladený , ale vôbec nie nudný. Mnohé zvraty v príbehu dosť pomáhajú film gradovať a výborné dialógy sú v mnhom i poučné, ako napr. ten, kde sa dozvieme prečo toľko Rusov pomáha Nemcom. (pretože majú dobrú pamäť...) Sem tam preletí i dobrý vtip (hande hoch!!!), alebo spev na motorke v trojici, ale to je skôr výnimka, je to v prvom rade dráma. Z postáv najviac zaujme "Báťa"- otec a starosta "derevni", ktorý musí voliť rozhodnutia a často voliť menšie zlo. F. Bondarčuka som takmer nespoznal a jeho meno na prvom mieste v titulkoch je blbosť, pretože tu hrá iba vedľajšiu postavu. Atmosférou mi film dosť pripomínal poľský film Róza aj keď toto je o inom. Pochváliť musím skvelú hudbu, zvlášť scéna po záverečnom atentáte na policajta, po ktorom znie nádherná hudba s ženským vokálom. Film stojí za to vidieť a ten soundtrack by som bral hneď. 80%. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Film prekvapí hlavne autentickou technikou - československým Ľahkým tankom LT-38 v nemeckej kamufláži, ďalej nemeckým stredným tankom PzKpfwIII a pásovým vozidlom pechoty SdKfz 251/1. (andykovac)

Reklama

Reklama