Reklama

Reklama

Bodom

  • Estonsko Bodom (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Skupinka štyroch kamarátov, dve dievčatá a dvaja chlapci, sa vyberie k jazeru Bodom, preslávenému vďaka záhadným vraždám v roku 1960. Chcú sa pokúsiť o rekonštrukciu starých udalostí. S príchodom noci ale zisťujú, že nie sú jediní, kto si chce na históriu jazera zaspomínať. Noc bude ešte krvavejšia ako tá z roku 1960. (Marceloo)

Recenze (56)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mimosa Willamo mě svým hereckým výkonem v Auroře natolik upoutala, že jsem si s ní nandal ještě bonus v podobě této žánrovky a byl jsem mile překvapen. Protože bylo v tom napětí a především tempo neopadalo, atmosférka byla, nějaký to překvápko, jo nadávat určitě nebudu. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Na toto som sa už dlhšie tešil, ale ako vždy márne. Strašne rozpačitý horor. Technicky je síce skvele zvládnutý, čo je asi jeho najväčšie plus, no absenciu gore neodpúšťam. Celkovo až príliš umiernené. Čo sa týka scenára, omnoho radšej by som bol, keby sa to uberalo v klasickom slasher / exploit štýle, pretože akonáhle tam postavy začali riešiť teenagerské kraviny, vyložene som pri tom trpel. Pre mňa tie zvraty ani neboli veľmi nutné, radšej nech behajú a masakrujú sa v lesoch a je to vyriešené. Aspoň ku koncu to trochu ožilo, len zase, tam by to zakončiť niečím poriadnym, ale tvorcovia sa očividne ešte odviazať nevedia. ()

tron 

všechny recenze uživatele

V roku 1960 boli pri fínskom jazere Bodom za dodnes uspokojivo nevyšetrených okolností brutálne zavraždení traja tínedžeri (a štvrtý ťažko zranený, paradoxne neskôr ho začali vyšetrovať ako možného podozrivého, ale 2005 bol spod obvinenia oslobodený). Tento fínsko-estónsko-novozélandský (ufff) horor na daný zločin odkazuje, ale odohráva sa o niekoľko desaťročí neskôr, kedy k jazeru vyráža štvorica puberťákov a tu... už som ticho, lebo snímka, hoci som ju podceňoval, ma nakoniec dosť zaskočila (pozitívne). Najviac scenárom, ktorý je prekvapivý a dej sa vďaka tomu uberá nečakaným smerom. Plusom je určite aj atmosféra, nie nepodobná znepokojivej, ponurej a nepríjemnej atmosfére (pre zmenu nórskeho) Villmarku. Takisto herci sú pomerne sympatickí a koniec rázny. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Takovej námět a takhle to podělat... Skandinávie už asi definitivně ztratila koule. A ty, Psychore / Steloune / Kastrátore nebo jak si v tuhle minutu zrovna řikáš: udělej nám tu radost a běž se konečně oběsit. Jsi ubohej a trapnej! ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Jakožto zdejší hororový expert jsem zhlédl tisíce hororů (a to i ze zemí, které by většina uživatelů ani nedokázala najít na mapě). Není tedy divu, že se ze mě díky tomu stal i velký lingvista a znalec percepční fonetiky, který dobře ví, že nelibozvučná finština do jisté míry narušuje divákův prožitek z daného snímku. Díky specifickým koncentračním cvičením naštěstí dokáži nežádoucí akustické podněty zcela utlumit, ale obyčejný divák bude při poslouchání finské hatmatilky bezpochyby trpět. Alespoň, že se povedla vizuální stránka filmu a celá scenerie je tak adekvátně osvětlena, přestože se děj snímku odehrává převážně v noci. Horor Bodom nejvíce zaujme svou atmosferickou úvodní půlhodinou, která je protknuta jezerním mysteriem. Počínaje první vraždou se však snímek promění v klasický nemastný neslaný slasher s předvídatelným twistem a nelogickým chováním postav. Slabší dvě hvězdy. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Dvaja chlapci a dve dievčatá prichádzajú k jazeru Bodom, ktoré sa vo Fínsku stalo známym po záhadných vraždách v roku 1960. Chcú sa pokúsiť o rekonštrukciu udalostí, ktoré sa vtedy odohrali, ale ich výlet sa mení na niečo úplne iné. S príchodom noci zisťujú, že nie sú jedinými, kto si chce na históriu jazera zaspomínať. Táto noc bude ešte krvavejšia, ako najkrvavejšia noc v histórii Fínska. - Po Bunny the Killer Thing prichádzajú tvorcovia z Fínska s niečím úplne iným, a to s hororom, ktorý je inšpirovaný jednou z najväčších záhad v histórii ich krajiny. Tvorcovia zohnali rozpočet viac ako milión eur, čo je badatelné hlavne na technickom spracovaní. Kamera vyniká hlavne počas nočných scén s autom. Hudba je taktiež velmi dobrá a niektoré soundtracky velmi zapamätatelné. Čo sa mi však nepáčilo, sú herecké výkony. Postavy nie sú úplne sympatické, čo považujem za chybu, pretože v scenári sa tvorcovia snažili ísť do duší postáv, a tak dať ich často nepochopitelnému konaniu hlbší význam, čo však v závere vyšlo nazmar, pretože sa dej až príliš často mení a uberá sa rôznymi smermi vtedy, keď sa predchádzajúce situácie ešte neobjasnili. Uvítal by som aj väčšiu brutalitu, pretože prostredie kempu je pre väčšinu hororových fanúšikov to najoblúbenejšie, takže mám pocit z premárnenej príležitosti urobiť si významnejšie meno a dostať sa do povedomia v zahraničí. Režisér sa však možno týmto smerom ani nechce uberať, pretože je to tvorca rodinných komédií. A preto tomu trochu zvýšim hodnotenie, pretože na neskúseného tvorcu, ktorý si pri réžii sám napísal aj scenár, je to celkom kvalitne zvládnutý horor. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

V Bodom hraje hlavní roli nádherná finská příroda, woods mostly:) a jedna brutální vražda, která se tu v létě roku 1960 odehrála. Parta mladistvých má naplánovanou rekonstrukci hrůzného činu a přijíždí na místo, kde byla před desítkou let brutálně zavražděna skupinka přátel. Z počátku to vypadá, že se příběh bude ubírat tradičním "Slasherovým" způsobem, avšak postupem děje se ukáže, že věci se mají zcela jinak. Nastává nečekaný zlom a z části se tak vysvětluje několik nelogických okamžiků, které se do té doby odehrály. Kdo že to má vlastně koho na háku? Jenže ani po tomto lehkém WTF? nemají protagonisté této "hry" zcela vyhráno. Na scéně je totiž někdo další. Někdo, kdo má možná v plánu zopakovat si čin, jehož se před léty dopustil... Člověk u jezera Bodom najde Blair Witch a Pátek 13. O události, která se u tohoto jezera odehrála, jsem se dozvěděla, když jsem se na Wikipedii dočetla, podle čeho mají název Children of Bodom:) ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Slasher" je jeden z "najprimitívnejších" hororových subžánrov, ktorý len zriedka kedy prekvapí nejakou originálnou vsuvkou či priebehom udalosti. Keď sa od úvodu chytám slamky, pričom z minúty na minútu prepadám myšlienke, že až na soundtrack či pár ojedinelých pasáži ani niet čo hodnotiť, asi sa "zhodneme", že celkový dojem z tohto snímku bude viac menej rozpačitý. Nebyť tej poslednej tretiny, zrejme by som sa hodnotením hýbal na okraji "priepasti". Takto vyvraciam svoje tvrdenie v prvých dvoch vetách, pričom uznávam, že výnimka potvrdzuje pravidlo. Tesná, no vďaka záverečnej 20cke zrejme s odretými ušami predsa len zaslúžená trojka - 52,5% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tak už i ve Finsku mají svého Jasona! OK, ty vraždy se tehdy staly a Finům zřejmě nedávají spát. Zpočátku to vypadalo jako tuctový slasher s maniakem, poté ale došlo ke dvěma obratům, čímž film nabyl na zajímavosti. Konec pak vyloženě pobavil. Parádní les (moje slabost), jezero, noc a temná hudba. Snad jen ty lekačky mohly být umírněnější. Chválím pěkný vizuál. Krajina v medovém oparu, líné mlhy kolem jezera, světýlko kličkující mezi stromy, jak se auto při pohledu shora zakusovalo do tmy, havran. „Mé srdce bije pro tebe. Auvajs!" ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Spočiatku malo Lake Bodom dobrú atmosféru. Cesta k jazeru, rozprávanie o pôvodných vraždách a už sme len čakali, kedy sa všetko to zabíjanie začne zas opakovať. No a po chvíli aj začalo, pričom odhadnutie vraha sa zdalo každou nasledujúcou minútou jasnejšie a vysvetľovanie daného činu až príliš doslovné, na čom snímok strácal svoju hororovosť. Sledovateľné, ale námet si viem predstaviť využitý aj lepšie. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Úvod a možno ešte pár minút ďalej ušli, no potom sa stal z toho hrozný škvár, navyše dosť predvídateľný. Naozaj úbohé a nezáživné. To by však hádam aj v tomto hororovom subžánri išlo odpustiť, len keby tu bol nejaký ten masakrík. No čakal som, čakal, ale ničoho som sa nedočkal. Na dôvažok aj od toho mála čo tu bolo sa kamera zvyčajne odvracala. Takže väčšinou išlo o ťažkú nudu, smiešno-trápne revenge a zívacie pasáže. Potom prišiel klišé stereotypný koniec a ja som bol rád, že som rád, hlavne tomu, že je už koniec. No proste zbytočnosť. 35/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Finsko/Estonsko nejsou hororovou velmocí i tak jsem ale očekával přinejmenším průměrnou hororovou záležitost. To co ale Lake Bodom divákovi nabídne má alespoň k průměrnýmu slasheru hodně daleko.  Za mě nenapínavej, neatmosferickej slasher s nesympatickýma hercema a (pro diváka) neefektivními vraždami. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Sympatické herečky, celkom milo špinavé a tá nervózna hudba a zvuk tomu tiež pridávajú. Ale som si samozrejme vedomý, toho že twist, flashback, záver a vlastne aj celý námet, patria niekde na koniec 80.tych rokov. Guilty pleasure. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Pěkné prostředí, výborná hudba, skvěle natočeno a to je asi tak všechno co se mi líbilo. V rámci žánru velká nuda, absolutně nesympatická Mimosa Willam, která mě srala už od samého začátku a nejen ona, nereálné chování postav (típek běhá s frajerkou po lese, po té, co někdo zabije jeho kamaráda a on řeší úplně jiné věci, jakoby se vůbec nic nestalo) Film je bez gore, takže také zklamání a na konci samozřejmě nesmí chybět pravý VRAH, který žije celou dobu hluboko v lese a každičký den, netrpělivě obchází své místo činu, zda někdo nepřijel opět stanovat. Trapas. (299. hodnocení) ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Atmosferická teenagerská vyvražďovačka, v ktorej nie je núdza o dejové zvraty, prekvapivé vysvetlenia či zmeny charakterov postáv, ktorých pohnútky sú inak dosť pritiahnuté za vlasy. Keď je však slasher situovaný do tak luxusnej hororovej destinácie, akou je temný severský les a do role final girl je obsadená obdarená fínska fešanda, tak to z už princípu nemôže dopadnúť vyslovene zle. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zčásti trochu uhozená zápletka, tedy myslím konkrétně tu část s nějakými těmi neexistujícími hanbatými fotkami a nevěrohodnou dívčí krvelačnou pomstou, ale vcelku myslím zručně natočený a atmosférický slasher, zajímavý svým finským původem (klidný děj, komorní atmosféra, hezká severská příroda, libozvučná řeč), svou výbornou hudbou (Panu Aaltio - The Obsession) a svou hlavní představitelkou (. )( .). A zvídavý divák se díky filmu může i inspirovat k počtení si o skutečných Bodomských vraždách. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Atmosféra lesů výborná, jezerní scény fajn, herecky jakž takž. Ale ve finále je to jen další z řady slasherů bez nápadu, které se objevují stejně rychle, jako mizejí. 30% ()

Reklama

Reklama