Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Larry Pearce natočil černobílý syrový příběh dvou grázlíků, kteří zablokují dveře vagonu nočního newyorkského metra a terorizují jednotlivé cestující, mladší, starší, bílé, černé, páry i jednotlivce, muže i ženy. Ukazuje se zde odcizená společnost jednotlivců, fragmentovaná, neschopná, bojící se nebo neochotná spojit se proti násilí a jednotlivě snadno ovládnutelná. Každý doufá, že právě jemu se nestane nic a postupně se dostávají do situace, kdy jsou ochotni přijmout větší a větší míru ponížení. Incident má přesah a nadčasovost; ukazuje, že se zlem se dobrem bojovat nedá a že "civilizovaný" člověk má v mezní situaci nad primitivním agresorem jen velmi pofidérní výhody. (Peabody)

(více)

Recenze (56)

emma53 

všechny recenze uživatele

Aky už napsal, co na mě dýchalo z celého filmu také tak. Myslím, že to hodně ovlivnil i fakt, že to bylo dabované a ten jeden rebel z té dvojky se chechtal tak, že jsem měla chuť rozbít monitor. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Scénáristicky vypointované spousty keců, uměle vykalkulované srdceryvné emoce, poněkud nelogické a místy až idiotské a hysterické chování postav, zbytečné až směšné tlačení na pilu kazící dojem realističnosti příběhu - zkrátka a dobře zase jednou >dobově stylové< drama jako příliš stylizovaná rádoby drsná ale přitom v principu vyměklá moralitka o tom jak snadné je být a bát se v nesprávnou dobu na nesprávném místě... Jak igitátor s oblibou říká - "v noci všichni slušní lidé spí", že... ;-] - - - P.S. Do toho pro nočnětelevizního našince pitomé reklamy, ořez obrazu na 4:3 a typicky debilní zvukově impotentní zato mocně uhýkaný čudlácký dabing - pro fanouška okrajových společenskokritických filmů z >šedesátek< vskutku nezapomenutelný (nefilmový) televizní zážitek... °-/ - - - - - (Poprvé viděno 20.1.2012 na >neprimakůl< tv, hodnocení 165., komentář zde z toho všeho lehce rozmrzelý jako jednadvacátý - 21.1.2012 ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

První polovina, kdy se divák postupně seznamuje s postavama, je naprostá nuda. Druhá polovina, kdy se konečně rozjede ten teror v metru, je o něco lepší. Jenže zajímavou zápletku sráží absolutně dementní a nevěrohodný chování snad všech cestujících a navíc "tyrani" nevzbuzujou ani sebemenší respekt. Tomu filmu jsem prostě nevěřil. Jasně, lidi jsou lhostejný a když se někde něco semele, tak si radši každej hledí svýho. Ale tohle bylo vyhnaný úplně ad absurdum. Že by se těm dvěma chcípákům vůbec nikdo neopovážil vzdorovat? Tohle prostě tvůrci nějak nezvládli. Spíš mi to přišlo k smíchu, když třeba Brock Peters tam brečí jak malá holka, protože mu řekli, že negři smrděj. Navíc je trochu blbost, aby metro mezi stanicema jelo snad 15 minut nebo aby se v metru dalo šeptat. Je to celkově takový dost nedotažený. Kdybych měl hodnotit samotnou myšlenku, dal bych 5 hvězd. Jenže zpracování se vůbec nepovedlo. 40% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kultovní Funny Games Michaela Hanekeho na mě svého času neudělaly valný dojem pro manipulaci ze strany režiséra a uměle zkonstruovaný příběh. Totéž se v té či oné míře dá vytknout celé řadě slavných filmů věnovaných fenoménu násilí, jako je např. britský kousek Mechanický pomeranč. Incident tím ani trochu netrpí, příběh je plně uvěřitelný a vlastně ze života, připomíná např. slavný český snímek Proč. Dvojice malých gaunerů táhne městem, zanechává za sebou strach a protože nenaráží na odpor, dostává stále větší kuráž. V jednom z vozů nočního metra se stane tahle dvojka kumpánů na chvíli neomezenými vládci nad ostatními cestujícími. Incident je civilní, chytře promyšlený a vedle samotného násilí mapuje především reakce obětí a dává jasně najevo, že tak dlouho každý darebák postupuje, dokud ten slušnější ustupuje. Z malých ústupků se můžou postupně stávat velké tragédie a někdy stačí zariskovat a říct Dost. Nadčasový film, řekl bych ne zcela doceněný, protože jde o dobře napsaný a zrežírovaný kousek, který je domyšlený do detailů a má i velmi silné finále. Ta scéna, kdy skupina cestujících jako by v tranzu sedí na lavicích a jen pomalu v rozpacích opouští vůz metra mi utkví nadlouho v paměti. Snímek vůbec netlačí na pilu, aby dosáhl emocionálního účinku, nenechává scénárista za pachateli hromadu mrtvol nebo zmrzačených obětí, bohatě stačí ponižování a zdánlivě neškodné ústrky. Násilí aktivuje i v obětech ty nejhorší lidské vlastnosti a z nočního metra se do tmy vydávají lidé, kteří mají o čem přemýšlet. Celkový dojem: 95 %. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Očekávala jsem, že tento Incident bude trvat déle a že nabídne drsnější a syrovější zpracování. Jenže jsem asi příliš nakrmena současnými filmy:) Myslela jsem, že hlavní konflikt, se bude odehrávat v metru již od začátku filmu. K samotnému střetu hlavních dvou grázlíků a ostatních postav, však předchází zhruba hodinové představování cestujících, kteří do nočního metra nastoupí. Teprve po chvíli sledování jsem si uvědomila, že ten fešák, na kterého se dívám, je vlastně mladý Martin Sheen, a ten voják zase Beau Bridges:) Jen je škoda, že nebyl o trochu více rozveden charakter Artieho. Z dialogu, který vedl k tomu černovlasému mladíkovi, jsem byla trochu v rozpacích. Doufala jsem, že se během "jízdy" nějak vyjasní, jenže postupem dalšího děje vyšuměl do ztracena. Doteď si říkám, co to vlastně melo znamenat. Možná jen můj dojem:) Velmi kvalitní snímek o situaci, ze které má nejspíše spousta lidí při (pozdním) cestování městskými spoji skryté obavy. Ač toto je pouze jedna forma moci, bezpráví, útlaku a lhostejnosti lidí. Černobílé zpracování ještě více přidává snímku na atmosféře a mém celkovém dojmu. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Film přináší bezesporu realistický příběh a je sondou do světa násilí a chování slušných občanů. Oceňuji černobílou syrovost ztvárnění s téměř dokumentární hodnověrností. Při sledování děje jsem si vlastně uvědomil, že zasazený příběh do nočního newyorkského metra v určitém nadhledu můžete prožít kdykoli i u nás. Protože bez nadsázky lze potvrdit, že podobní dementní vyznavači kultu hrubé síly jezdí i pražským metrem a klidně vás zbijí, protože jste se zastal slabšího. A ostatní vám nepomohou. O čemž svědčí i zprávy z různých medií. Myslím si, že kdo prožije takovou situaci v reálu, tak se mu hodně zaryje pod kůži. Možná to, co teď napíši, popudí právníky, já osobně si myslím, že slušný občan by měl mít možnost se bránit všemi dostupnými prostředky a naučit výtržníky, že na hrubý pytel patří hrubá záplata. Protože pykat má jít zločinec, nikoliv nevinní lidé. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Být ušlápnutý slušňák je na hovno, vážení přátelé, pak si s vámi může kdejaký grázl vytírat rektum dle libosti. A do nás, Evropanů, bylo oné uťápnuté slušnosti díky černoprdelníkům a politikům s jejich "korektností" nahuštěno až příliš, takže budeme tak dlouho nastavovat druhou tvář, až nás ty multikultůry pořádně nakopou do prdele! Pěknou budoucnost jsme přichystali potomkům, fakt pěknou - buď je sežvýká a vyplivne jisté nedotknutelné etnikum, nebo budou muset na hlavě nosit ručník (ženské rovnou pytel od hlavy až po paty), x-krát denně mlátit čelem do koberce a poslouchat přitom jódlování muezzina. Super, snad se toho nedožiju, ale bojím se, že ano... To jsem ale poněkud odbočila od filmu, ten byl primárně na téma žádné morální zábrany versus nepochopitelná připosranost. Nemám příliš v oblibě prehistorické filmy, ale být "Incident" v barvě, tak mu tu čtvrtou hvězdičku dám. 66,6% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Incident je sice ve své stěžejní pasáži vyhrocený téměř až k absurditě, ale o to lépe staví zrcadlo lidské společnosti, resp. její zbabělosti, netečnosti a poddajnosti. Právě v tomto ohledu tkví ve snímku Larryho Peerce hlavní síla a smysl, který si zaslouží vysoké hodnocení, v mém případě plné. Martin Sheen a Tony Musante si záporné role patřičně užívali a je pravdou, že jakmile přistoupili do metra, stal se film velice napínavý, záživný a silný. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Téměř dokonalá psychologická studie, bezohlednosti, arogance, zbabělosti, která by byla úplně dokonalá, kdyby se dvě hlavní postavy nechovaly přehnaně exaltovaně, čímž jejich poloha malinko ztrácí na autentičnosti a vznikají tak místy nelogičnosti. Paradoxně herecké výkony ostatních převyšují oba hlavní představitele, což asi není ani tak vina samotných herců, jako spíše jejich vedení. I tak ale zejména z druhé poloviny filmu běhá i po létech mráz po zádech. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Rámcová filmová novela obsahující několik lidských osudů, které se sejdou v situaci nepříliš příjemné. V drastické konfrontaci se syrovým násilím ovšem vyplouvá na povrch to, že každý člověk je pod svou více či méně pestrobarevnou slupkou vlastně úplně stejně nijaký. Incident je filmem natočeným s citem a prodchnutý různými životními filosofiemi. Nadmíru (ne)příjemně depresivní "experimenťák". ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nevidím zlo, neslyším zlo, nemluvím zlo, ale zlo si mě stejně najde. Parádní psychologické drama s kašovitou atmosférou. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dnes už síce tento film žiadne šokové terapie nevyvolá, na druhú stranu ale v sebe obsahuje nadčasové hodnotenie spoločnosti, kde sú jednotlivci zástupcami celých skupín. Nefunkčné partnerstvá, nedostatok peňazí, všeobecná skepsa, ľahostajnosť voči osudom tých, ktorí nám nie sú blízki a tak podobne. Ústrední antagonisti ale pôsobia trochu smiešne, čo zároveň patrí k dobovým výrazovým štandartom. To platí aj o cestujúcich, žena si stále číta knihu, pritom atmosféra hustne a scény sa venujú viac menej vždy, aspoň pred finále, iba konfrontácii oboch gangstríčkov s jednou dvojicou.  Ono by to možno chcelo nejakú modernizáciu, ako by podobná situácia prebiehala v digitálnej ére, možno práve pri vzájomnom porovnávaní by som spätne viac ocenil aj Incident ročník 1967. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

The Incident bezesporu patří mezi ty snímky, které disponují značným myšlenkovým přesahem a zároveň se nemusejí obávat zubu času. Peerce svou pointu servíruje divákovi nenásilnou formou a zejména díky samotnému závěru donutí diváka intenzivně přemýšlet o tom, co se vlastně děje dnes a denně. Avšak mám pocit, že místy přece jen tlačí na pilu. Duo kumpánů poměrně přehrává, především pak excentrický Martin Sheen, který celkovou autentičnost svou výstředností trochu kazí. (SPOILER!) Rovněž si myslím, že závěrečný fight, respektive reakce od ostatních cestujících, kteří doposud jen přihlíželi s obavami o sebe samotné, už tolik realistický nebyl, protože upřímně, pokud by byl váš kamarád v ohrožení života, jen byste tomu nečinně přihlíželi? Asi záleží na úhlu pohledu, protože o tom The Incident je. O násilí, strachu, ignoraci a zbabělosti. Souhlasím s tím, co napsal gudaulin a dobytek. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Dokonalá ukážka ľahostajnosti voči svojmu okoliu a v podstate aj k samému sebe. Po nevyhnutnom "predstavení" zúčastnených postáv sa film odohráva vo vozni vagóna a nervydrásajúcim sposobom poukazuje na ľudské slabiny. Snímok zaváňa televíznou produkciou, oceňujem však, že sa na nič nehrá, nesúdi a je len na divákovi, čo si z neho odnesie. 4+ ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě jednoduchý příběh, vlastně spíš historka, která začíná téměř stejně jako většina katastrofických snímků: představení různorodých lidí a jejich osobních problémů, které všechny zasáhne neočekávané. Je to metafora o společnosti a o lhostejnosti k potížím druhých, která je spolehlivou cestou do pekel. Tváří tvář zlu se všichni, kdo nic neudělají, navždycky ušpiní. Výborné herecké výkony a skvělá, do děje vtahujcí, kamera. Brilantní konec, který nenabízí laciné vykoupení. Jediné, co tenhle starý a chudičký film snižovalo, byla nevěrohodně podaná závěrečná bitka a občas trochu nelogičnosti. Ale jinak je to skvělý film, který se sleduje téměř bez dechu. /21. 1. 12./ ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Chvilkama je to teda nuda, zvlášť v první třetině příběhu. Pak se to trochu rozjede. Rozhodně je to na svou dobu celkem povedený snímek, který se obsahem k nám teprve dostává. Ale nebojte, bude hůř. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Skvělý film. Nastavuje zrcadlo, jak říká klasik, nám všem. Malicherným, lhostejným, pomstychtivým, zamindrákovaným, ustrašeným, zbabělým. Přitom stačilo tak málo a v metru by byl klid ... "Kde jste, sakra, lidi, byli?" Ve zdejších (pozitivních) komentářích je mnoho popsáno. Přeji všem, aby našli odvahu se na tento film podívat. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Ti z nás, kteří pravidelně jezdí hromadnou dopravou, dávno vědí, že v eM-Há-Déčku nebývá o legraci nouze. Zvlášť jízdy nočními linkami bývají zpravidla příslibem veselého povyražení všeho druhu. Pominu-li zážitky zcela bezvýznamné jako výbuch transformátoru a následný požár kabiny, rvačka vagabundů (ve který jsem jich taky pár slíznul - a bolelo to, jéje), skutečnost, že na vás někdo zničehonic vystartuje a chce vám dát pěstí, nebo že se bezděky stanete svědky veřejné soulože v nočním vlaku pařížského metra, pak mi na mysl vyvstávají i zážitky poněkud extrémnějšího rázu. A ano, souhlasím s Larry Peercem, že lidi jsou zatracený hovada. Pokud se "někomu druhému" začne dít něco nebezpečného, sedí a tupě zírají, jakoby se celkem nic nedělo. Někdo kouká z okna, někdo jen čumí do prázdna, zatímco na dosah ruky jde skutečně o život. Kdybychom bývali nezakročili, nechali by cestující neznámého pána v klidu umřít. Na výzvy "pomožte nám prosím někdo" nepřišla jakákoli reakce. Věru, i tohle jsem v MHD zažil a od té doby mám z tupé masy tak trochu strach. Snímek Incident je proto hodně zajímavou sondou, která je podle mých zkušeností naprosto pravdivá. Předkládá příběh, který postrádá hrdinu a tak se hrdinou vlastně stává sám utlačovatel. Hm... V závěru se pak zabývá otázkou, jestli je hrdinský čin nezbytný, a zda má cenu riskovat vlastní život pro bandu tupých ovcí. Lidí, kteří se nechají terorizovat, lidí, kterým je ukradené terorizování ostatních... Takže ruce nahoru, kdo chce zapíchnout pro bandu srabáckejch sobeckejch asociálů... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavá poněkud polopaticky podaná studie toho, co udělá se skupinou individuálů párek šikanistů. 1) Snímek je plný přitažlivých mladých herců. 26letý Beau Bridges (voják s rukou v sádře), 31letý Tony Musante (šikanista Joe), 27letý Martin Sheen (šikanista Artie), jo jo... ()

Reklama

Reklama