Reklama

Reklama

Burnt Offerings

  • Velká Británie Burnt Offerings
Trailer

Obsahy(1)

Existují na světě domy, které v sobě skrývají cosi tajemného. Manželé Mirian a Ben se svým dvanáctiletým synem si pronajmou na léto honosný dům. Původní majitelé se jim sice zdají jako podivíni, nicméně ani to jim nebrání přijmout tak lákavou nabídku, byť s podmínkou, že se budou muset starat o cizí a nemohoucí babičku, která prakticky nevychází ze svého pokoje v nejvyšším patře. Jakmile se rodina zabydlí, začnou se odehrávat zvláštní věci. Nejprve vše vypadá jako souhra náhod či shoda okolností, později si však všichni uvědomí, že na tomto domě není něco v pořádku. Náhlé změny nálad, podivné prostředí a bezdůvodné násilí vůči synovi je jen zlomek toho, co se otci honí hlavou. Ve vzduchu je cosi, co dokáže zpřetrhat dosud nedotknutelnou rodinnou lásku a na povrch vyvstávají staré, dávno již zapomenuté vzpomínky. Atmosféra se však stává méně a méně snesitelnou. (FIBO)

(více)

Recenze (42)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Rodina v autě projíždí lesem a míří k domu, který si chce na léto pronajmout. Je krásný slunný den, tak proč zní temné smyčce, proč obrazy v teplých rozzářených barvách doprovází zlověstná hudba (Bob Cobert)? Dům s neupraveným okolím a zarostlou zahradou připomíná zvenku antické muzeum, zevnitř pak zaprášenou starožitnost. Majitelé nájemníky ujistí, že kromě staré paní v podkroví se o nic starat nemusí. Dům se o sebe postará sám....v téhle chvíli rodina ještě netuší (nebo snad někdo z nich ano?), jak pravdivá to budou slova. Většina obrazů - interiéry, zpustlý hřbitov, naplněný bazén, rozkvetlý skleník - je v mlžném oparu, mnohé se blíží plátnům impressionistů. Film není příliš strašidelný, ale má tísnivou atmosféru a celým snímkem se vine rudá nit neklidu a tajemna. Spíše mysteriozní thriller, než horror. Některé scény jsou až mrazivé - souboj Elizabeth (skvělá Davisová) se smrtí či stojící hodiny, které se rázem všechny rozejdou a jejich rafičky skočí na půlnoc. Výborné herecké výkony Reeda i Blackové (jej, jak jí slušely vodou splihlé vlasy proti té příšerné trvalé) jsou velmi uvěřitelné - jejich postavy procházejí děsivými proměnami. Žádné bubáky nečekejte (což je nakonec dobře), napětí je v něčem jiném (třeba působivý černobílý sen o pohřbu). V jisté chvíli jsem si říkal, že by se hodilo více mrtvol...naštěstí to nebyl ještě závěr filmu... ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Slušná hororovina na téma rodina vs. mysteriózní dům, s postupným propadáváním se hlavních postav do psychického zoufalství. Někdy děsivě přísná (topení syna v bazénu jeho otcem), někdy dráždivě tajuplná (stará paní v pokoji nahoře), ale často taky zbytečně natahovaná a nedořečená, vedoucí k nenaplněnému potenciálu i nedostatečnému uspokojení diváka (např. celý motiv řidiče z pohřbu matky hlavní postavy otce). Barák ale zvenčí mňamkózní a herci prvotřídní. Čtvrtou hvězdu si více zaslouží The Omen ze stejného roku 1976 (20th Century Fox), který tento konkurenční projekt United Artists totálně zastínil. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Dom sa o seba postará.“ Parádne atmosférický začiatok, dobrý koniec (hoci trochu nepochopiteľný?), ale v strede to začne dosť výrazným spôsobom stagnovať, motať sa akoby od ničoho k ničomu a, nuž, nudiť. Ale herci veľmi fajn, takisto postavy a výprava. Možno s prižmúrenými očami a za istých okolností 4*? Tie sa ale nekonajú, čiže dávam o hviezdu menej. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Rodinka si pronajme na léto luxusní dům, v jehož ceně je i podivnská stará paní, kterou s domem pojí sentimentální vzpomínky a odmítá ho opustit ("Pravděpodobně ji ani neuvidíte, většinu dne prospí.") Rozesmátá idylka se vyvine v teror tak pozvolna, že zpětně nejsem schopen uvědomit si přesný bod obratu. K filmu mě přilákala účast Bette Davis a díky ní jsem byl napůl připraven i na možnost, že Burnt offerings klame tělem a vyklube se z něj další grande dame guignol. To se nepotvrdilo. Je to tradiční haunted house horror, Davisová (atypicky obsazená do role dobrácké tety) hraje vedlejší roli a původ zla je někde jinde. Doufal jsem, že se vyhnu srovnání s tolikrát vzpomínaným Osvícením, ale asi to není možné. Nejde jen o rámcovou rovinu podobné zápletky, ale i o několik podezřele totožných detailů. Ale zatímco Osvícení jako celek je strohé, pomalu a plíživě znepokojivé psychologické drama, Burnt Offerings je přímočařejší, "žánrovější" horror a nebojím se říct, že patří k nejlepším ve své kategorii, jaké jsem dosud viděl. Váhal jsem i nad pěti hvězdičkami, ale nakonec si přece jen myslím, že některé delší konverzační scény mezi Oliverem Reedem a Karen Black by film nepostrádal a že mohl lépe prodat trošku přechválený závěr. 80% ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Sedmdesátá léta horroru přála a Burnt Offerings je toho dalším důkazem. Od počátku mistrně budovaný příběh rodiny, která si na léto pronajme starobylé sídlo, se kterým není všechno tak úplně v pořádku, originalitou zrovna nezáří. Ale ono to vlastně vůbec nevadí, protože v tomhle kousku jde hlavně o atmosféru, která každou vteřinou houstne a houstne. Občas ji protne nějaká ta infarktová situace, jejichž vrcholem je jistojistě závěr. V zásadě mě nenapadá, co bych filmu vytknul, možná občasné drobné zaváhání v i tak pomalém tempu, ovšem to není nic, co by mé nadšení zmrazilo. Strach zas jednou prostoupil mé rychle stárnoucí tělo. Doporučuji! ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Slušný duchařský horror na klasické téma "rodinka, co se nastěhuje do prokletého domu." Kromě zvolna budovaného napětí a působivé hudby se snímek soustřeďuje na ústřední manželský pár. Tentokrát to totiž není jen milující otec a muž, jenž se propadá do občasného šílenství a paranoie, ale zdá se, že je neviditelným zlem posedlá i manželka. Oliver Reed je opět skvělý, ale zdatně mu sekunduje i filmová partnerka Karen Black, jejíž nejpůsobivější part přijde v samotném závěru. Jedinou fail je tak dvouhodinová stopáž. Její první polovina se neuvěřitelně vleče, naštěstí o to větší dramatičnost v sobě ukrývá ta druhá... (70%) ()

choze 

všechny recenze uživatele

Sedmdesátkový Shining. Na mě málo hororový, atmosférický a trochu moc hysterický, respektive mě docela štvala manželka, která propadla kouzlu domu a do nekonečna ho obhajovala. Ve vedlejší roli Bette Davis, která se po odeznění hagsploitation ještě setrvačností objevila v pár hororech (Lesní duch). ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Ideální příklad toho, že pomalé tempo nemusí být vždy na škodu. Hutná atmosféra, výborná hudba a zajímavá, i když možná ne zcela překvapivá pointa dělají z Burnt Offerings esenci sedmdesátkového hororu a zatím to nejlepší, co jsem od Dana Curtise viděl. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Rodina sa na leto nasťahuje do podozrivo lacného domu a postupne začne prepadať paranoji a šialenstvu. Skvelý atmosferický mysteriózny horor s až podozrivou podobou s neskorším The Shinning. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Docela zklamání, protože podle zdejšího hodnocení a obsazení vepřové hlavy Reeda a Karen Black jsem čekal lepčejší spektákl. Mdlou a po většinu stopáže nevýraznou podívanou táhne vzhůru hudba a skvělej konec, kdy jsem se z Blackovky málem podělal, což však na víc něž průměr stačit nemůže. 65% ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Což o to film je to dobrej ale než jsem ho zkoukl udělal jsem zásadní chybu. Přečetl jsem si komentáře což je průser u takovýhleho filmu. Navnadily mě na strašidelnej film s neuvěřitelným koncem. Ale bohužel konec byl to co mě zklamalo nejvíce. Čekal jsem že se budu neuvěřitelně bát ale nic extra strašidelnýho se neodehrávalo. Naneštěstí i přes nic extra příběh jsou tu hodně kvalitní herci kteří hrajou fakt výborně a Reed na konci vypadá fakt skvěle. Atmosféra se dá od začátku krájet a je neuvěřitelně silná. Jen prostě škoda že film se nerozjel více. Ale i tak je to silný nadprůměr. Jenom si člověk nesmí číst nic dopředu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle strašidelný dům mě zrovna dvakrát neoslnil. Nic proti hudbě, ta býla výborná a už vůbec nic nenamítám proti Oliveru Reedovi či Karen Black, ačkoliv v tomto případě by se jejich výkony hodily spíš pro divadelní prkna. Kámenem úrazu je pomalost a nulové budování atmosféry. Film se tak omezuje na halucinace v podání otce a podivné chování matky. Na konci film sice graduje do celkem solidního závěru, ale je to jako kdyby jste hodili velký šutr do rybníka, jehož klidnou hladinu do té doby narušovala jen žába, která přes něj dvakrát za hodinu přeplavala. Očekával jsem tedy podstatně víc. 30% ()

erl 

všechny recenze uživatele

Prostě paráda! Pomalu budovaná pekelná atmosféra která v samotném závěru naprosto udeří jak bič. Vynikající výkony herců to posouvají na vyšší úroveň. Jak málo stačilo dokonalosti. Zvyšuji na plný počet. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Úprimne povedané, v snímku sa véééľmi dlho nedeje nič, čo by pripomínalo hororový žáner. Je to škoda a plitvanie už aj tak zbytočne dlhej minutáže. Z pohľadu môjho véééľmi nadcenený kúsok, ktorý rozhodne nepatrí medzi najlepšie filmy žánru, ako tu poniektorý tvrdia. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Vidíme tu meniacu sa psychológiu postáv, vždy z dobre naladeného otca, začína byť násilník, z matky, ktorá bola šťastná a sálala s nej radosť, bola s nej rázom veľmi uzatvorená žena, ktorá ma v očiach, že niečo skrýva, z tety čiperky, veľmi unavená osoba a to všetko sa udialo po vstupe do toho, nie moc prívetivo vyzerajúceho domu. Tak tu je silno zobrazený rozklad jednej osobnosti, ktorá je nahradená inou, oveľa horšou osobnosťou. Je to silno psychologicko mysteriózna snímka, ale ktorá ma strašne pomalí rozbeh. Rozpad rodiny je tu zobrazený do najmenších detailov. Je tu viacero pokusov o atmosféru a hlavne pri konci filmu, tie pokusy boli pretavené do silnej strašidelnosti a aj napätie tu bolo, ale nie v takom množstve, aké som čakal. Ale logicky tento film bol úplne mimo. Ale najviac ma rozčúlil fakt, že tu niesu duchovia, ale len ľudia v psychickom rozpoložení. Scenár mohol byť aj prepracovanejší. Dávam 3*, ale zo silným sebazaprením. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní tento film o kterém jsem byl před shlédnutím přesvědčen, že si ho nechám a to se nemá jak víme, dělati. Má sice jen 2 hud. motivy, ale jsou natolik výrazné, že to vlastně nevadí. Dále obsahuje sice pro někoho (což plně chápu) přepálenou stopáž, leč já se nenudil ani chvíli. Pak je tu další z mnoha paradoxů tohoto díla, hl. mužská role jest hrána zvláštním hercem, který mě odpuzoval a zároveň fascinoval již v Cronenbergově the Brood. Zde opět jen šeptá (což je u tohoto herce copyright) a já byl ne zrovna nadšen z představy, jak ho budu museti skoro 2h sledovati/poslouchati. Načež jsem již v pol. zjistil, že byl dosti zajímavý natolik, že jsem si ho ozn. jako sympatickou postavu, zatímco ta jeho již od zač. domem posedlá žena (a to tam ještě ani nebydleli) mě od pol. štvala natolik (včetně scény u/v bazénu-pak dohra na trávníku) že já bych sebral už v 30.minutě syna (který byl světe div se, též fajn) a odjel velmi rychle pryč. Bete Davisová byla méně vizuálně děsivá, než ve 40.letech (další paradox) a potěšil Tučňák z tv 60tkového Batmana. Sice se maskoval jako běžný občan, ale já ho stejně hned poznal.;-) Posl. asi 15min. je ovšem absolutně dokonalých (a připomělo mi to můj silně oblíbený flák Dead Silence) a já si uvědomil další paradox (jo, je jich tu hodně) že jsem celou dobu cítil, že to je na 4, ale v mysli mi stále svítily 3. Takže jsem po shlédnutí (i přes ten závěr a několik vizuálně působivých scén alá Carpenterova Christina, jen si místo auta, dosaďte dům) dal jen 3,5 s klasickým příklonem ke 3, než ke 4. V každém př., pokud jako já, vyhledáváte horory z let 70. až počátku 80., za minimálně 1 shlédnutí to stojí. Má to silnou a hl. konstantní atmosphéru, kterou se už nikomu nepodařilo v dalších desetiletích úspěšně zduplikovati (že Daubermane s kámošem Flanaganem) páč to byly prostě 70tky, jak vyšité. Ta éra i v literatuře (i Dick psal ještě více ponuré věci než dřív) je naprosto specifická a moc positivismu (taky za Nixona?) v ní nenajdete. Což platí i o tomto filmu. Předlohu neznám, ale musel to býti slušný trhák, když to někomu stálo za to, to zvěčniti na celuloidový pás. Takže, stojí to za to? ANO. ()

topi 

všechny recenze uživatele

ATMOSFÉRA spojena s VYNIKAJÍCÍ hudbou! Absolutní herecké výkony Karen Black, Olivera Reeda a Bette Davis! Zapomenutý klenot! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Fajny film na temu . rodina nic netusi a nastahuje sa do noveho domu. ten ale ma svoje tajomstva ...... Strasidelne domy mam rad uz od Amityville horor. Napatie sa buduje pekne postupne, atmosfera hustne .... az film vygraduje v poslednych 15 - 20 minutach. Oliver Reed a Karen Black su vyborni ako par. Dlho som rozmyslal nad troma spuntami, lebo prva polka je uvlecena, s kopou nudy .... druha polka filmu sa uz o poznanie zlepsila : 74 % ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

V tom filmu se vlastně nic moc neděje, teče tam málo krve, neuvidíte jedinou ohnilou nebo deformovanou zrůdu, hrozně často se tam žvaní mimo děj a počet mrtvých rozhodně není závratný. Přesto je to skvělá věc a všem duchařomilům můžu jen doporučit. Přece jenom je to ale dost pomalé a dlouhé, za to musí jedna hvězda dolů. Jedna věc mi ale vrtá hlavou...proč tenhle horor zná tak málo lidí a Poltergeist je všude? Že by kouzlo Spielberga? Nebo prostě lepší marketing? A co na to Jan Tleskač? ()

Reklama

Reklama