Reklama

Reklama

Zmizení

Trailer

VOD (1)

Brendan Frye je spolužáky ze školy označován za podivného samotáře. Jen tak se ničeho nevyleká a má na věci svůj vlastní názor. Je také stále dost zamilován do své přítelkyně Emily, která se s ním před třemi měsíci rozešla a zmizela. Když se mu dívka konečně po telefonu ozve, má vyděšený hlas a žádá jej o pomoc. Brendan ani na okamžik nezaváhá, pomocníkem v pátrání po Emily mu je pouze kamarád Brain, jenž má o dění na škole dokonalý přehled. Oba studenti přitom tuší, že celá věc nejspíše "pořádně smrdí" a že s ní má něco společného některý z členů zločineckého gangu mladistvých ve městě.
Detektivně laděný příběh, odehrávající se v prostředí střední školy v jižní Kalifornii, natočil Rian Johnson, který si k němu napsal také scénář. Film svým dějem plným zvratů, určitým tajemstvím i dalšími prvky připomene tak zvanou americkou "drsnou školu". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (228)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zvláštně natočeno, na diváka okamžitě vyplivnuto, jenže s dávkou cynismu a ironie si Zmizení určitě nezíská masu diváků, jak by možná chtěl. Ono totiž Zmizení není film pro každého. Koukám sám, jak se tady hodnocení rozděluje na to nejlepší a opak hodně špatný. Já se přikláním k zlatému středu. Sice koukám na pohyblivé obrázky budovy a do toho hraje zvláštně psychadelická muzika. Jenže takové to prostě je. Psychadelické a zvláštní. Hlavní hrdina se s atmosférou rozhodně nezapře, takže to do sebe nakonec pasuje jako nějaká skládačka. Rozhodně mě ten film ale ničím velikým nezaujal. Spíše jsem se podivil nad tou atmosférou. Ale nápis na obalu, nejoriginálnější film roku, v mé paměti rychle uvrhne do záhuby veškerý mainstream, který se na mě v letní atmosféře opět začíná sypat ze všech stran. Plno lidí tu píše, že se na to podívali po druhé a přidali jednu hvězdičku navíc. Nevim co je na tom přidávat hvězdičky po dalším shlédnutí. Když mě film chytne, tak nepustí okamžitě na první shlédnutí, takže u Zmizení to je trochu paradox. Já bych se na to určo znova nepodíval. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Nezábavná, za vlasy přitažená tak trochu noirovka. Herci přehrávaj, zápletka mě děsně nudila, stejně tak provedení, které se bere smrtelně vážně, ale přitom je to děsná blbost. Hlavní postava vypadá jak typický středoškolský looser a když ze sebe zrovna nenechá dělat boxovací pytel (jakože po většinu filmu nechá), tak se chová jak nesmrtelnej hrdina. Hvězda za Josepha Gordon-Levitta a to jen proto, že ho mám rád. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu pôjdem trochu proti prúdu, keďže ma na tejto nízkorozpočtovke zaujala viac forma než scenár. Vynaliezavý strih, zaujímavé uhly kamery, snové sekvencie, hudba a zvuk a tak podobne. K tomu reflexia noirového subžánru v príbehu, kde mi bolo viac menej jedno, ako sa veci majú a pri záverečnom odhalení som akurát skonštatoval, ako si tvorcovia s konvenciami žánru pohrávajú, respektíve ich napĺňajú vo filme, ktorý vizuálne žiaden film zo 40 rokov nepripomína. Namiesto toho, aby som zažíval prezretie po tom, ako všetko do seba zrazu zapadá a ako je všetko inak a ja som sa nechal napáliť. Alebo si pokladal otázky typu, ako si to ten Brendan dokázal tak presne vycucať z prsta. Ale ako sa tu už napísalo, Brick sa naplno docení skutočne asi až po druhom pozretí. Či sa k nemu niekedy odhodlám, si nie som úplne istý. No a outfit JGL je príšerný a dosť ma v priebehu sledovania rušil. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina, co vypadá jako starší brácha Heryho Potrata, se snaží přijít na kloub tomu, kdo zabil jeho bejvalou starou. Stopa ho dovede k drogovýmu bossovi, kterej bydlí u maminky a ve sklepě tam společně se svym bizarnim bodyguardem po nocích mučí lidi, aby se pak ráno všichni sešli u stolu, kde se jeho maminka ptá těch obětí mučení, jestli si daj radši jablečnej džus nebo čaj. To by skoro vypadalo jako nějaká parodie, ale ono je to myšlený smrtelně vážně. Asi tak prvních 20 minut vypadalo docela nadějně, ale jak se příběh začal postupně rozmotávat, byla to čim dál větší blbost. Asi od půlky jsem nad tim už jenom nechápavě kroutil hlavou. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Komplikovaná síť vztahů a frakcí na jedné rozsáhlé střední škole je proříznuta hlavním hrdinou, který se rozhodne zjistit, kdo stojí za smrtí jeho bejvalky, kterou on beztak nepovažuje za bejvalku. Na každý pád neskutečně tvrdohlavý Joseph Gordon-Levitt se propracovává na potravním řetězci stále výše a výše, kdy s každou další výzvou mu přibude zlomenej nos, rozbitej ret, či decilitr spolykané vlastní krve. V době, kdy Gore Verbinsky prská, že musí při natáčení Lone Rangera vypustit kvůli zkrácení rozpočtu celou jednu scénu za 40 milionů dolarů se dá těžko pochopit, že nějaký Johnson vytvoří za půl mega film, který toho dokáže nabídnout tolik. Brick se nikam nežene, baví se jednotlivými scénami, každou postavu dokáže zapsat do podvědomí a ve své poctě filmu noir občas spadne do úmyslné satiry. Ústřední postavu nešetří ve filmu ani před divákem - Brendan je práskač, sociopat, tvrdohlavec, po celý film můžeme obdivovat jeho tuhej kořínek, aby se nám před závěrem psychicky složil. Noirová separační bublina postav od svého okolí se dá nahmatat, timing některých scén (poprava v tunelu) je skvostný a takové ty tvůrčí radůstky, jako středoškolská herečka měnící styl komunikace s hlavní postavou dle role, na kterou se právě připravuje vyloženě potěší. Asi to nezní jako objektivní výčet kvalit filmu, Brick je spíš hodně takový osobní -) ()

Galerie (57)

Zajímavosti (8)

  • Režisér film natáčel ve svém rodném městě a na střední škole, kterou sám navštěvoval. (Morien)
  • Rozpočet filmu byl pouhých 475,000$. Scénář byl hotov v roce 1997, Rian Johnson na film sháněl peníze 6 let. (montana_cz)

Související novinky

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

21.06.2014

... Rian Johnson. Kdo že to je, ptáte se? Za nepříliš známým jménem se skrývá jeden z nejtalentovanějších mladých režisérů, jenž prorazil středoškolským noirem Zmizení, bavil podvodnickou komedií… (více)

Poslední podfu(c)k

Poslední podfu(c)k

12.10.2006

Nováčik Rian Johnson, autor nízkorozpočtového high school noiru Brick, vymetače nejrůznějších filmových festivalů, se opět chystá vkročit do nezávislých vod, tentokrát však s oscarovým záchranným… (více)

Reklama

Reklama