Reklama

Reklama

Zmizení

Trailer

VOD (1)

Brendan Frye je spolužáky ze školy označován za podivného samotáře. Jen tak se ničeho nevyleká a má na věci svůj vlastní názor. Je také stále dost zamilován do své přítelkyně Emily, která se s ním před třemi měsíci rozešla a zmizela. Když se mu dívka konečně po telefonu ozve, má vyděšený hlas a žádá jej o pomoc. Brendan ani na okamžik nezaváhá, pomocníkem v pátrání po Emily mu je pouze kamarád Brain, jenž má o dění na škole dokonalý přehled. Oba studenti přitom tuší, že celá věc nejspíše "pořádně smrdí" a že s ní má něco společného některý z členů zločineckého gangu mladistvých ve městě.
Detektivně laděný příběh, odehrávající se v prostředí střední školy v jižní Kalifornii, natočil Rian Johnson, který si k němu napsal také scénář. Film svým dějem plným zvratů, určitým tajemstvím i dalšími prvky připomene tak zvanou americkou "drsnou školu". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (228)

kolodej1 

všechny recenze uživatele

tem film opravdu není pro každého. Dokoukal jsem to jen s velkým sebezapřením. Drogový boss, který vypadá s bídou na 18 a i jeho gorila působili maximálně nevěrohodně, stejně jako řada filmových scén. Zvláštní také bylo, že lidi nad 20 ve filmu v podstatě neexistovali, myslím, že to v drogovém světě nebývá úplně typické. O policajtech se tu sice mluví co pět minut, ovšem spíš tu mají pozici mýtických postav, protože ve filmu není vidět žádný. Ale ono je to možná lepší, protože ještě by se dost možná zjistilo, že náčelník ještě nedosáhl plnoletosti. Samotný děj byl postupně čím dál víc nesmyslnější a nudnější. Myslím, že režísér si ukrojil příliš velké sousto a z filmu čiší především jeho bezradnost, jako by se ve svém díle sám ztratil. A pro mě to zase byla ztráta času ()

Ironhead 

všechny recenze uživatele

Tohle Zmizeni se mi nejak libilo asi vic nez to novejsi u nas uvadeny pod stejnym nazvem :_). Takova dobra mafianska stylovka prekvapive obsazena temer vyhradne teenegery... ale tady rozhodne necekejte zadny Beverly Hills 90210 :_). A kupodivu ani mi ta absence starsich/dospelejsich postav v pribehu a temer celym filmu vubec nevadila. Rozhodne doporucuju, tnehle film ma dost pusobivou atmosferu, kameru, herce a svy zvlastni ale chytlavy misty i chytre detektivni tempo. Jen mi obcas prislo, ze studenti tu maji az prilis dobre napsane dialogy... chapejte az moc chytre a dospele, tak uplne nesedici k jejich vizualu. *thumbs up* btw... Rian Johnson se zacina radit mezi me oblibence. ;) ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

Noir detektivka drsné školy, jejíž hlavní hrdinové jsou středoškoláci. Režisér si udržuje nadhled (se spoustou vtipných nápadů: třeba scény jízdy autem jsou snímány náznakem zadní projekce), ale k parodii nesklouzne - naštěstí, protože příběh je opravdu výborný (popravdě: lepší, než většina originálů). Možná je ten film jenom hříčka s mixem žánrů, ale stejně mě při jeho sledování napadlo, že pro mnoho lidí může být střední škola ta poslední etapa jejich života, ve které se ještě něco děje, ve které mají sny a fantazii.. ()

alexwill 

všechny recenze uživatele

Zajimavý debut Riana Johnsona. Klidná a tajemná atmosféra, film noir v moderním hávu s outsiderem ze střední, který vstřebá i tu poslední ránu a zase vstane. Jsme vrženi okamžitě do zápletky. Lidi, slova, propojení a vztahy mezi nimi, hned musíte dávat pozor. Jemný jazzovo, experimentální podkres a pár hezkých filmařských nápadů. Těšil jsem se co z toho vypadne a vypadl slušný průměr. Možná z přihmouřením i na 4*, ale zatím ne. ()

PavHer 

všechny recenze uživatele

Filmový styl Noir zasazený do prostředí střední školy se celkem povedl, tedy až na to, že temné podsvětí mladistvých bylo podle mě málo uvěřitelné. ()

bobbec 

všechny recenze uživatele

Neviem cim to je, ale mozno som cakal od Brick nieco ine. Pravda je, ze aj ked vizualne bol miestami velmi zaujimavy, no pribeh ma nechytil. Nehovorim to z pohladu mainstream-oveho divaka, lebo holdujem nezavislim filmom. Specialne z poza velkej mlaky. Ale bohuzial ma Brick velmi nepresvedcil. Mozno primlady herci a trosku uz okukana drogovo-hierarchyicke podsvetie. Chlapik chodil na strednu...a samozrejme postava Pin-a, detska tvar s vyrazom mafianskeho bosa mi prisla skor komicka...nuz len aby som nekritizoval, lebo co sa mi vazne pacilo, bola hudba, kamera...a trailer. ()

numan 

všechny recenze uživatele

Celkem nudná rádobydrsná a podle mě hodně nadhodnocená detektivka, ve které sotva ochmýřená děcka ze střední školy cedí skrz zuby hlášky protřelých rváčů a dealerů, rvou se jak koně a přitom vypadají tak, že byste jim dali bombón. ()

Gabriel_* 

všechny recenze uživatele

Wow! Vzhledem k žánru na který film odkazuje, je scénář naprosto skvělý, dialogy geniální a lokace alegorující zapadlé kanceláře, putyky, temná zákoutí, honosné vily a stylová auta noirového žánru téměř do puntíku vychytané. Z toho filmu přímo dýchá to nadšení s jakým byl natočen. A poslední Lauřina hláška... no nechte se překvapit. ()

KBelick 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla slabota. Krom nezajímavého děje to bude hlavně obsazením. Vyjma asi dvou, tří herců je osazenstvo ve věku nějakých 20 - 25 let. Např. onen "obávaný drogový král" s tím svým kamenným výrazem působil vyloženě trapně. Kdyby film ukázal v tomto ohledu trochu sebeironie, neměl bych nic proti. Tu jsem tady ale postřehl tak jednou, nebo dvakrát - a to možná nebyla vůbec úmyslná. Celý film mi navíc jen tak prošel jedním uchem+okem dovnitř, druhým ven - kromě jedné, dvou scén si toho z něj asi v paměti moc neuchovám. Snad ještě Noru Zehetner, které to v orientálním kostýmku OPRAVDU slušelo ;))) 60% ()

Naby 

všechny recenze uživatele

Ja myslim, ze super film. Cely dej je dobre zamotany a postupne se rozmotava, taky se mi libi letme zabery ze soucanosti do minulosti, ktere vlastne ukazuji dulezite veci, ktere se staly. Napeti i akce je zde dost, i kdyz zde hrajou jenom samy mlady herci. Urcite stoji za to se na to mrknout, i kdyz konec filmu je trosku zamotanej, obzvlaste pri drobne unave, kdyz nedavate pozor ;-). ()

Vaudevillain 

všechny recenze uživatele

Robenie si srandy z filmu noir a dekonštrukcia jeho trópov sú dosť zábavné asi prvých 20 minút a v momentoch aj neskôr ale za vrstvou ironického odstupu toho film sám o sebe nemá z myšlienkového hľadiska veľmi čo ponúknuť a premrháva možnosť pridať do tohto žánrového cvičenia niečo nové a svojské. Pekná lynchovská mizanscéna, pomerne kreatívny rýchly strih a kryštálovo čistý, na môj vkus niekedy až príliš čistý a jasný look. ()

PSyk 

všechny recenze uživatele

Značně nepovedená parodie na drsnou školu 40. let. Takřka bez humoru a jen s občasnými vizuálními vtípky (Maltézký sokol sedící na poštovní schránce). Je vidět, že rozpočet filmu byl pouhých 496 $, nicméně i tak to mohlo být lepší. Režisérovi se převedení "Příhod Phila Marlowa" do jeho středoškolské současnosti nepodařilo. I když naprosto nesouvislé dialogy (jednotlivé repliky všech postav je možné jakkoliv zpřeházet a srozumitelnosti filmu by to nijak neublížilo) má od Humphreye a spol. odpozorovány dobře. Filmu uškodil i casting, například kdykoliv se zjevil toporný Lukas, tak jsem čekal, kdy za ním do děje vtrhnou marťani. A to asi nebyl autorský záměr. Parodickému záměru asi chtěl pomoci i český distributor, který se v zavirovaném En-Cz PC slovníku dočetl, že Brick se má překládat jako Zmizení. Při natáčení pravděpodobně štáb a herci a společně ukradli tu devátou cihlu a pořádně si zašlehali. Jenom škoda, že tahle skutečná byla čistá, že nebyla říznutá (jako ta filmová) nekvalitním savem, moučkovým cukrem a nastrouhaným eidamem. Závěr: Ono je těžké dělat parodii z něčeho (drsná škola) co už samo o sobě je (sice hloupou, nicméně) parodií. Podobně jako tenhle ameryckej týpek dopadl neblahé paměti i Václav Marhoul s Namazaným Filipem. ()

draxxi 

všechny recenze uživatele

Mam Josepha Gordon-Levitta rad uz od Takovych normalnich zabijaku, ale tohle se podle me moc nepovedlo. Podle me to byl nevydarenej pokus byt za vsech okolnosti originalni. Hudba otresna, kameraman porad vymyslel pohledy z ruznych divnych uhlu (nastesti jen obcas) a herci? Na jednu stranu to meli byt studenti, na to ale vypadali moc stare. Na druhou stranu se tvarili jako hrozne drsni mafiani, ale na to to byli zase moc deti. Vsichni drsni jak Jason Born...ale verit se to nedalo nikomu... Pribeh byl ale nakonec celkem zajimavej... 30/1/2021 53% ()

Igwar 

všechny recenze uživatele

Drogy nie su iba ustrednou rekvizitou a hlavnym motivom zapletky filmu, ale cely film ako by sa odvijal v akejsi zhulenej atmosfere, z coho vyplyva aj zanrove zaradenia - mysteriozny. Okrem tohoto "halucinogenneho" submotivu som vo filme ine formy mystiky nezaregistroval. Brendan postupuje v patrani vpred podla pre mna miestami na prvy pohlad iracionalneho a za vlasy pritiahnuteho planu a dokonca veci sa vyrbia dokonale v jeho prospech aj ak mu nieco podla tohoto planu nevyjde. Len tazko si napr. dokazem vysvetli, co prijmulo Ramba priviest Brendana k velkemu Drakovi, ked v sulade s jeho povahou by som tipoval, zhe skor vystupi z auta a znlati ho do bezvedomia. Image Draka posobi absurdne komicky, akoby tam zabludil z Doylovho romanu o Sherlockovi Holmesovi. Drsneho Ramba som autorom veril, len kym nebol detailny zaber na Fleissov sladucky ksichtik. Taktiez absurdne posobi akakolvek absencia dospelych, ak nepocitam zastupcu riaditela a Drakovej matky, ktora nalieva vo fetackom brlohu dzus (!!). Inak to bolo ako thriller velmi dobre. Aj ked vacsiu polovicu filmu je zhruba jasne kto je vrah a Brendan iba rozmotava nitky pribehu, aby zistil co sa stalo. Na druhej strane ocenujem, ze Brendan je podstatne iny, ako typicky americky akcny hrdina a do ciela sa nedostal s pouzitim tvrdych pasti a buchaciek za pasom. Z tohot pohladu hodnotim Brick ako celkom originalny. Jedine, co absolutne nechapem je totalne nehodiaci sa cesky preklad nazvu. To snad takto mohol prelozit len niekto, kto si nepozrel ani prvych desat minut filmu. ()

Související novinky

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

21.06.2014

... Rian Johnson. Kdo že to je, ptáte se? Za nepříliš známým jménem se skrývá jeden z nejtalentovanějších mladých režisérů, jenž prorazil středoškolským noirem Zmizení, bavil podvodnickou komedií… (více)

Poslední podfu(c)k

Poslední podfu(c)k

12.10.2006

Nováčik Rian Johnson, autor nízkorozpočtového high school noiru Brick, vymetače nejrůznějších filmových festivalů, se opět chystá vkročit do nezávislých vod, tentokrát však s oscarovým záchranným… (více)

Reklama

Reklama