Reklama

Reklama

Zmizení

Trailer

VOD (1)

Brendan Frye je spolužáky ze školy označován za podivného samotáře. Jen tak se ničeho nevyleká a má na věci svůj vlastní názor. Je také stále dost zamilován do své přítelkyně Emily, která se s ním před třemi měsíci rozešla a zmizela. Když se mu dívka konečně po telefonu ozve, má vyděšený hlas a žádá jej o pomoc. Brendan ani na okamžik nezaváhá, pomocníkem v pátrání po Emily mu je pouze kamarád Brain, jenž má o dění na škole dokonalý přehled. Oba studenti přitom tuší, že celá věc nejspíše "pořádně smrdí" a že s ní má něco společného některý z členů zločineckého gangu mladistvých ve městě.
Detektivně laděný příběh, odehrávající se v prostředí střední školy v jižní Kalifornii, natočil Rian Johnson, který si k němu napsal také scénář. Film svým dějem plným zvratů, určitým tajemstvím i dalšími prvky připomene tak zvanou americkou "drsnou školu". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (228)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ke Zmizení mám podobný vztah jako k teenegerské verzi Velmi nebezpečných známostí s Sarah Michelle Gellar a Reese Witherspoon, kdy jde o povrchní a kýčovitou vykrádačku osvědčené klasiky zasazenou do moderního prostředí zbohatlických spratků. Po určitou dobu jsem se na Zmizení díval se zájmem, protože jsem očekával a doufal, že něco takového nemůže scénárista a režisér myslet vážně, a Zmizení je chytrá parodie klasických noir filmů americké drsné školy, jenže postupně jsem zjišťoval, že nejde o nadsázku a že ti nešťastníci to mysleli vážně. Nejde o to, že bych nevěřil, že se na amerických středních školách vyskytují bizarní týpci a gauneři, kteří nechodí za školu pouze tehdy, když stagnuje místní drogový byznys nebo protřelé, morálně zkažené děvy, potíž je v tom, že slovník filmových hrdinů až příliš napodoboval jejich filmové vzory ze 40. a 50. let, stejně jako chování, a to jednoduše působilo směšně. Nechybí vlastně žádné rekvizity a situace typické pro film noir, divák jen čeká, kdy už se objeví ten Marlowe. Jenomže když hlavní zlosyn, který se nedávno začal holit, si vykračuje s elegantní hůlkou určenou postaršímu gentlemanovi a napodobuje chování starých gangsterů, zatímco mu maminka servíruje sendvič, vypadá to jednoduše hloupě, v lepším případě komicky. Celkový dojem: 40 %. Jsem o něco méně kritický než v případě výše zmíněných Velmi nebezpečných známostí, jenže ty byly vykalkulovanou záležitostí velkého studia, kdežto tady jde zjevně o nízkorozpočtovou podívanou, kde se všichni zúčastnění snaží odvést v rámci svých možností maximum a upozornit na sebe filmový průmysl. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Klasická premisa "moje bývalá zemřela za záhadných okolností, a tak musím zjistit proč" zahalena do rádobytajuplného hávu, asi tak bych mohl charakterizovat Brick. Na tenhle snímek jsem se hodně těšil, i když jsem vůbec netušil o čem bude, obrázky, trailer a úžasné postery mě prostě dokonale dostali, ale to co jsem nakonec zhlédl bylo směšné. Herecké výkony ani technická stránka snímku nestojí za moc, jedná se o naprostý průměr, který neurazí, horší je to už se scénářem, který je dost zoufalý. Nejvíc to odnesly postavy, hlavně chlapec jménem Rambo (český překlad), ehm, kterého ještě dokonale zesměšňuje jeho představitel Noah Fleiss, jakýsi svalnatý bouchač (čemuž herec moc neodpovídá) s drsným kukučem (směšné). Závěrečná část u Draka v domě je asi vrcholem filmu, neboť úplný závěr, který následuje o chvíli později je opět ta nudná rozprávka, kterou jsme mohli sledovat celou dobu. Takže Brick má sice několik světlých momentů, ale celkově se jedná o snímek, na kterém by se mohlo ještě hodně zapracovat. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Sikovne. Velmi sikovne. Az na to, ze mi to prostredie "podsvetia nezletilych", trochu nesadlo. Ale to nic, kedze sam reziser si obcas z toho robi forky. Skvele vymysleny, zpracovany a vlastne aj zahrany mikrosvet, v ktorom vsetci a vsetko neustale viri. Divak nema sancu nieco predvidat. A aj ked to skutocne nerad hovorim , atmosferov to skutocne pripomina filmy od Lyncha. Hudbou, chraktermi, zapletkou (Twin Peaks, Lost Highway). Hlavne v prvej polovici. Potom sa film ubera uz svojskejsou cestou. Treba pochvalit aj scenar, pretoze iked je zapletka sebeviac koplikovana, nikdy to nesklzne do stavu, kedy sa divak uz zacne stracat. Iked neviem, ci si to este niekedy pustim znovu, bavil som sa dobre. Opat sa ukazalo, ze hlavne v nizkorozpoctovych filmoch sa ukaze tvorivost a zapal tvorcov. (7.3/10) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ve finále obyčejný příběh přichystaný v docela pevném režijním sevření. Chytila se špatné party, následně ji našel mrtvou u odpadního kanálu. Dva dny předtím ho prosila o pomoc, několik měsíců předtím tvořili pár. Noir ze středoškolského prostředí ve vylidněném maloměstě, kde sotva narazíme na dospělé, má velmi solidní atmosféru a velmi dobrého (to už jsme si ale dávno zvykli) Josepha Gordona-Levitta. Ta Zvláštní cena poroty na festivalu Sundance je přesto trochu moc. Neměl jsem potřebu jít hlouběji pod kůži postav, zajímat se o snaživého režiséra, přehrávat si některé scény znovu. Lákala mě možná tak zkažená femme fatale. A to není úplně hodně. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Roztomile pokřivená verze noirového příběhu odehrávající se na střední škole, která je až podivně žánrově čistá (paradoxně protože není typická), místy připomíná adventuru a má nadhled. Přidejte skvělou hudbu a nepochopená pecka je na světě. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Fajnová záležitosť, ale skôr ako študijný materiál než strhujúca kriminálka. Rian Johnson má rozhodne talent, ale neviem či dostatočný aby sa stal vyvoleným na nové Star War . Disney snáď vie čo robí 7/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Vůbec mě to nesedlo, na můj vkus byl film překombinovaný až hrůza, tohle by se spíše vyjímalo v knižní podobě. Orientovat se ve jménech mě problém nedělalo, ten nastával ve chvílích kdy se děj sunul kupředu. A závěrečné vysvětlení jsem nepobral vůbec, to jako na tohle měl divák přijít sám? Jako epizoda do seriálu Hříchy pro pátera Knoxe výborné. Takže Rianu Johnsonovi "děkuji" že mě trošku odradil od Loopera. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Lynchovsky udělaný kousek, který mě chytnul a nepustil. Hippie voják Brendan, smart Brain, půvabné femme fatale - líčení černošky za gejšubylo opravdu sexy:-) - nasvalený pseudo Eminem, prostě cool! Hrozně mi to připomínalo starší PC hry, kde musí pobuda s kocovinou vyřešit problém a vyznat se v náznacích a nástrahách je problém sám o sobě:-)) Plný počet ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Nejabsurdnější film-noir, který jsem viděl, kde drsnému šéfovi podsvětí připravuje maminka svačinku. On je to totiž jako ostatně i další hrdinové filmu středoškolák, ale pro středoškoláky film rozhodně není. Myslím si, že absurditu filmu plně docení až člověk, který školní lavice opustil. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Středoškolská variace na noirový žánr. Kdo má nakoukáno, bude vrnět blahem. Chůze Josepha Gordon-Levitta je geniální. Děkuji Mr. Hladovi za tip. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Noir detektivka z americké střední školy, jinak dějství třeskutých taškařic typu Americké prcání? Jo, je to super. A opět bezva překlad titulu... Another zmizení in the wall. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

V podstate keby som si neprečítal obsah k filmu tak ani neviem o čom to vlastne je. Takmer dvojhodinové vrcholne nudné pátranie po stratenom dievčati a k tomu halda prázdnych a nezáživných rečí, ktoré by unudili k smrti aj čerstvo odbehnutého maratónca s tepom srdca 300 na 150. 20/100 ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Vše se odvíjí od toho, jestli je divák ochoten věřit... Věřit, že vše, co vám ve filmu předkládají, je reálně možné. Pokud to byl tvůrcův záměr, takhle zmást diváka, klobouk dolů. Pokud ale ne, vážně to poškodilo tenhle zajímavý snímek. Protože místo toho, aby si divák film užil, stále se mu v hlavě objevuje "opravdu", "vážně", "je to možné?" Atd,atd. Já hodnotím 2 až 4 slunce. 45 - 80% ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Lynch nelynch, noir nenoir, jedno je jisté. Jak je to, hlavně zpočátku, atmosférické, neubrání se to nakonec sklouznutí k prapodivně nijakému (ano, tohle slovo to celkem přesně vystihuje) artu. I ta lynchovská ujetost se moc rychle okouká. Nicméně Gordon-Levitt zajímavý ... a Nora Zehetner? Mmmmmmm. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Chandler pro teenageri? Vice nez slusne. Bez klise se to tedy neobejde. Bohuzel s Lynchem to ma spolecne take jen velmi malo(ani Donnie Darko se nekona). Nadruhou stranu jak rikam, slusna nactileta hard-boild -(drsna skola). ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Režisérovi a scenáristovi Rianu Johnsonovi se podařil husarský kousek - natočil žánrovku film-noir a zasadil ji do současného středoškolského prostředí, aniž by to působilo jakkoliv směšně. Místo drsných detektivů, mafiánů a zkorumpované policie zde figurují převážně středoškolští studenti, kteří ale do jisté míry naplňují pro tento žánr zažité stereotypy. Záhadu tentokrát místo typického soukromého očka řeší řadový student, který má ale oproti ostatním pod čepicí, spoluhráče a informátora mu v této mysteriózní hře dělá obrýlený šprt, nezbytná femme-fatale zase chodí se zástupcem školního fotbalového týmu a o šéfovi podsvětí, kterému je 26 let, se říká, že je dost starý. Většina těchto postav vzhledem k svému věku stále bydlí u rodičů, a tak se zde najde i několik humornějších situací - například samotný šéf podsvětí má svou kancelář ve sklepě rodinného domku a pokud se svými kumpány někdy zasedne v kuchyni, aby jednal o obchodu s drogami, jeho laskavá matka mezitím všechny obsluhuje, nalévá jim džus a nabízí sušenky. Hlavní hrdina zase řeší problémy s docházkou a schází se s důležitými osobami u školních skříněk. Film je originální právě v tom, jak mísí svět dospělého žánru noir se středoškolským životem a režisér si zaslouží obrovskou pochvalu za to, jak bravurně všechno spojil dohromady. Film vybočuje z řady i díky originálně pojaté práci s kamerou, která je vůči divákovi hodně informativní a mnohdy se způsob snímání podřizuje hrdinově psychickému i fyzickému stavu. Dočkáme se tedy krokového střihu, prolínaček a vynalézavých kamerových jízd. Právě skvělá kamera dobře maskuje i fakt, že Brick je vlastně nízkorozpočtovým filmem a určitá strohost je vykompenzována pečlivě komponovanými záběry a vynalézavou prací se světlem (časté užití protisvětla). Samotná zápletka není nijak zvlášť originální, ctí žánrové konvence, ale její již zmíněné zasazení do světa mladistvých posouvá film na novou úroveň. Brick je převážně chytře napsanou žánrovou hrou se sečtělým divákem (co se konvencí a filmové historie týče), která má opojný vizuál (minimalistický, leč působivý), chytré dialogy, kvalitní herce a nabízí řádnou dávku napětí. 90% ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Trochu jinej film o mladejch – díky chování hlavního hrdiny. Málokdo si nechá dát dobrovolně na budku a jde do rizika, kdy mu jde o kejhák. Byl to hezky zamotanej „detektivní“ příběh, kdy kluk hledá bejvalku, která se sčuchla s feťákama. Pominu, že jde o typ snímku, kdy se celou dobu řeší záhada a až v závěru si scénárista vyhoní triko nad svou vynalézavostí. Mně zaujala otázka co dělat, když se bejvalka podle vás dostane na šikmou plochu. Být za blbečka? Pomáhat jí, i když o to nestojí? Říct si dobře jí tak? Nebo má člověk jen zkreslenou představu? No nic, to už s filmem nesouvisí. V něm mě herecky zaujala Nora Zehetner. # [viděno: monitor, 5.1] # příběh 6 | hudba 3 | humor 0 | akce 2 | napětí 3 | pustil bych si znovu 4 ()

Související novinky

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

21.06.2014

... Rian Johnson. Kdo že to je, ptáte se? Za nepříliš známým jménem se skrývá jeden z nejtalentovanějších mladých režisérů, jenž prorazil středoškolským noirem Zmizení, bavil podvodnickou komedií… (více)

Poslední podfu(c)k

Poslední podfu(c)k

12.10.2006

Nováčik Rian Johnson, autor nízkorozpočtového high school noiru Brick, vymetače nejrůznějších filmových festivalů, se opět chystá vkročit do nezávislých vod, tentokrát však s oscarovým záchranným… (více)

Reklama

Reklama