Reklama

Reklama

Zmizení

Trailer

VOD (1)

Brendan Frye je spolužáky ze školy označován za podivného samotáře. Jen tak se ničeho nevyleká a má na věci svůj vlastní názor. Je také stále dost zamilován do své přítelkyně Emily, která se s ním před třemi měsíci rozešla a zmizela. Když se mu dívka konečně po telefonu ozve, má vyděšený hlas a žádá jej o pomoc. Brendan ani na okamžik nezaváhá, pomocníkem v pátrání po Emily mu je pouze kamarád Brain, jenž má o dění na škole dokonalý přehled. Oba studenti přitom tuší, že celá věc nejspíše "pořádně smrdí" a že s ní má něco společného některý z členů zločineckého gangu mladistvých ve městě.
Detektivně laděný příběh, odehrávající se v prostředí střední školy v jižní Kalifornii, natočil Rian Johnson, který si k němu napsal také scénář. Film svým dějem plným zvratů, určitým tajemstvím i dalšími prvky připomene tak zvanou americkou "drsnou školu". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (228)

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Musíte se do toho víc položit.......... Zpočátku to bylo trochu nepřehledný a zatím nikdo netuší kdo je Cihla a co je Drak. Vlastně se principem flashbacků pomalu dovídáme, co se vlastně stalo Emily (Emílie De Ravin) CITÁT - Cihla, špatná cihla, rambo a chudák Frisco a ten Drak............. Brendan (Joseph Gordon-Levitt) se infiltruje do skupiny prodávající drogy aby zjistil, kdo a proč zabil Emily. Že je mrtvá tuší divák již z prvních záběrů. Film má takový polo noir nádech což možná zní divně, ale ty prvky tu jsou. Krimi, vypravěč, temná místa, čin již skoro prozrazen a ponurý průběh mířící možná ke špatnému konci. Rozhodně jsem se nenudil. Ale snad vše co jsem napsal bude omyl, jeden velký omyl. CITÁT - Stalo se, taťko zasranej............ ()

ambron 

všechny recenze uživatele

Niekde som čítal, že Rian Johnson v tomto filme oživil noir štýl. Musím iba súhlasiť. Každý záber, každý detail dýchal typickým noirovským žánrom, len bol prevedený do modernosti. Prínosom bolo, že režisér neskĺzol do úplného kopírovania klasického noir žánru a príbeh zasadil do stredoškolského prostredia. Tu už nie je hrdina skúsený, starý "borec", ale mladý stredoškolák. Z môjho pohľadu to príbehu vôbec neuškodilo, pretože si zachováva svoju vážnosť v noirovskej atmosfére zobrazenou bravúrnou technikou. Vytkol by som iba občasnú prekombinovanosť dialógov, niekedy som sa v nich strácal. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Nezábavná, za vlasy přitažená tak trochu noirovka. Herci přehrávaj, zápletka mě děsně nudila, stejně tak provedení, které se bere smrtelně vážně, ale přitom je to děsná blbost. Hlavní postava vypadá jak typický středoškolský looser a když ze sebe zrovna nenechá dělat boxovací pytel (jakože po většinu filmu nechá), tak se chová jak nesmrtelnej hrdina. Hvězda za Josepha Gordon-Levitta a to jen proto, že ho mám rád. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Vcelku zdařilá (hlavně ve druhé polovině) variace na noir ve velice nezdařilém středoškolském prostředí. První polovila mě svou schematičností "jdu vyzvídat-dostanu na hubu" nevoněla, některé dialogy občas dost tahaly za uši, závěr film trochu pozvedává. ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Tuhle Neo-Noirovku jsem si rychle zamiloval a uz jsem ji stihnul alespon 5x zhlednout a to se k filmum moc nevracim. Skvela temna atmosfera + hudba a zajimava prostredi delaji z tohoto snimku mimoradne dilko se skvelou atmosferou a vzdy kdyz mam chut na potemelou detektivku ze stredoskolskeho prostredi sahnu po Brick. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Protagonista vyzerá ako subtílny intelektuál, ktorý píše do školského časopisu a pokúša sa stať spisovateľom. V póze drsného chlapíka, ktorý si päsťami kliesni cestu, a aj za cenu krvi zdoláva prekážky, aby znova našiel svoju zmiznutú lásku, nezdal sa mi ani trochu uveriteľný. Film mal síce vláčnu atmosféru noiru, ale bol zasadený do súčasnosti. 30. - 40. roky, to boli časy, keď sa drsní frajeri pomaly vozili na svojich veteránoch poloprázdnymi ulicami a mohli obdivovať svet. Život musel mať vtedy iný rytmus. Vzhľadom na časovo-priestorové súradnice filmu Brick, je príbeh, ktorý ponúka nerealistický. Dĺžka filmu bola prepálená a dynamika mu chýbala ako soľ. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Něco jako detektivka,ale z prostředí školy kde sám vyšetřovatel je student Brendan Frye snažící se přijít na kloub zmizení jeho nedávné přítelkyně Emily.Cesty ho zavedou mezi různé lidi ,ale nečekejte kdovíjak velké záhady a ta mysterióznost vězí nejspíš hlavně v tom,že dlouho nebudete vědět jak to nakonec celé dopadne.Pro mě Žánrově průměrnější snímek,ale výkon Josepha Gordona-Levitta je dobrý a chlapec zraje jak víno.Za mě celkově 65% a tři hvězdy. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Tak tihle středoškoláci mají podobně dospělé způsoby a životy jako kdysi ti v Twin Peaks. Brendan se mi fakt líbil, neotřelá verze detektiva Marlowa. Zvláštní film, který si vás buď získá, když tu nevstřícnou "divnost" vezmete za svou, nebo vás úplně mine. ()

Kubick 

všechny recenze uživatele

Možná po druhém shlédnutí změním počet hvězdiček směrem nahoru... Kdo ví.. Ale jedno je jisté. Brick je pro mne překvapením letošního roku, které sice není určené pro konzumní typ diváka, ale tím víc potěší filmové labužníky. A říkat vám stručný obsah snímku? Ehmm, radši si ho pustím ještě jednou a budu si dělat detailní poznámky (což radím i vám).. ()

zlabus 

všechny recenze uživatele

Parádní noir hříčka odehrávající se ve středoškolském prostředí. Zní to absurdně? To také místy je, což ovšem vůbec není na škodu. Jinak po režijní stránce nápadité. Paradoxně se jedná pravděpodobně o jeden z nejlepších příspevků do žánru filmu noir za poslední pár let. A Rian Johnson mi začíná jako režisér připadat poměrně zajímavý. Uvidíme co nám ukáže v Looperovi. 80% ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Páčilo sa mi to. 110-minútová minutáž môže byť pre podobné béčka dlhá, no v tomto prípade vôbec nevadí - ba naopak, mňa by uspokojilo, ak by film trval ešte o nejakých 15-20 minút dlhšie. Mám rád námet, ktorý majú podobné béčka (niekto zmizne / je unesený a jej blízky sa na vlastnú päsť snaží prísť na kĺb tomu, čo sa vlastne stalo a kto za to môže) a keď už z toho nevyjde kvalitný a originálny film, tak aspoň sranda na pár minút. Silnou stránkou filmu je aj to, že nie je prehnane vážny, nerobí mu problém robiť si srandu sám zo seba a ja som pár krát narazil na čierny humor - naozaj vydarený. Film nenudí, zaujíma ma, čo z toho vyjde na povrch a na Josepha Gordona-Levitta (ktorý má mimochodom dobre napísanú postavu) sa po celý čas pozerá dobre a jediné čo zamrzí je nevýrazná hudba. By the way, main character má takmer totožnú povahu ako ja. ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Brick zaujme už jen svojí žánrovou výbavou. Krimi drama s prvky filmu noir je u moderních filmů, odehrávajících se v prostředí odvrácené strany studentského života, málo vídaná kombinace. Brick navíc přihazuje naprosto dokonalou kameru, která se vyžívá v neobvyklých i klasických úhlech a místy se nebojí zacházet i k drobným experimentům. Snad poprvé jsem si při první projekci vracel film zpátky k právě zhlédnutému úseku kvůli opětovnému zhlédnutí konkrétního záběru. Kromě velmi dynamického zpracování je ale Brick místy i silně atmosférickým kouskem, který si bonusově drží i celkem slušnou nepředvídatelnost, což je v dnešní době snadno prokouknutelných rádoby "krimi" jedině dobře. Chválit se dá i výkon představitele hlavní role Josepha Gordona-Levitta, kterého jsem si oblíbil na základě role ve snímku (500) Days of Summer, ale nezklamal ani tentokrát, byť v totálně odlišné poloze. Nebýt místy kolísavého tempa, hodnocení by bylo určitě ještě o něco vyšší, ale první celovečerní film Riana Johnsona se i tak zkrátka povedl a už teď se těším na jeho pražské setkání s Bratry Bloomovi. 85 % ()

Mr. Filuta 

všechny recenze uživatele

Perfektní alter-zpracování noir detektivky, nebo parodický výsmech žánru...? S dostatečným nadhledem: oboje. Těžko se to dá předat jen psanou formou, protože když bych řekl, jak obávaný lokální král podsvětí "felí" ve sklepě u mámy, která mu nosí mlíko a sušenky, tak si asi budou všichni klepat na hlavu. Jenže zásadní je, že přes tu nadsázku zde nezakopneme o jediný komediální prvek, který by nám škubl tváří, ba dokonce ani není servírováno nucené omlazení Luhrmannovským stylem. Zmizení se dá plnohodnotně přirovnat pouze ke dvěma naprosto odlišným chuťovým vjemům, které by vás nikdy nenapadlo smíchat do jednoho talíře, ale když ochutnáte, zjistíte že konzumujete delikatesu. Což mi připomíná - kam se asi jen poděly ty preclíky v čokoládě, které u nás kdysi byly k dostání? ()

numi 

všechny recenze uživatele

Silně lynchovsky laděná detektivka, která si za vzor bere právě Lynchův Mulholland Drive. Svou náladou, atmosférou i prací s kamerou. Jen prostředí je jiné. V něm je také hlavní problém, neboť celý film působí strašně prázdně (další odkaz na Mulholland Drive, ale tam to bylo rafinovaně opodstatněno). Když se celý děj odehrává na univerzitě (či střední škole?), tak bych uvítal nějaké studenty na chodbách a v okolí školy. Chybí také lidé na ulicích, auta na cestách... Prázdno. Nikdo nikde. Jen postavy z příběhu. Možná, že to může fungovat, ale v tomto snímku to nepůsobí přirozeným dojmem. I příběh je více méně obyčejný, vše zapadá bez problémů a bez kopanců. Ale i on je podán tajemným (místy až mysteriózním) způsobem. Závěrečná věta zůstává divákovi ukryta - otevřený konec? Opět a zase příliš násilné. Proč? Je to třeba? Brick není špatný film. Byl jsem napjatý po celou dobu, ale konec byl fádní. Čekal jsem víc. Byl jsem zklamán. Děj sliboval hodně silné finále, ale ono nic. Rian Johnson dostal tuctový příběh a tuctové herce a vše spojil do lehce nadprůměrného celku, kterému dal silně netuctový kabát. Ten však po shlédnutí celého filmu působí příliš nuceně. Tři a půl. [říjen 2006] ()

sonnak 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě dostal, něco takovýho jsem vůbec nečekal. Komentář a případnou 5. hvězdičku si nechám na 2. projekci. Prozatím můžu jen doporučit. ()

RAiken 

všechny recenze uživatele

Brick je film, který má všechny předpoklady pro to, aby vás zaujal. Disponuje neokoukanými mladými herci (nikdo starší nad 20 let se snad ve filmu ani neobjeví), kteří i solidně hrají, dále neutuchajícími jazzovými motivy, které jako by vypadly z filmů božského Davida Lynche, z kterých si rovněž bere i hustou a postupně budovanou atmosféru něčeho tajemného (zjevnou inspirací je pak rozhodně Mullholland Drive). Všechny dialogy jsou plné slangu a dost těžko se překládají, přičemž skrývají i skryté motivy. To vše dohromady vytváří dosti specifický noir feeling přeplněný dusným vzduchem, tajemnem a mysticismem, který má rozhodně potenciál zaujmout. Ale přesto se u mne nedostavilo pražádné nadšení, neboť mi přišlo prostředí vcelku nehodnověrné (některé figurky jsou až příliš pitoreskní a sklouzávají do oblasti parodie), příliš nekonvenční a závěr byl už jenom klišovitou kaší, kterou jsme se přecpali už v jiných filmech… ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Děsuplná ztráta času u filmu, který by moc chtěl být tím, na co nemá ani v povzdálí. Lewitt sice hraje dobře, leč magora s kamennou tváří zahrají i jiní, dvě hvězdy jsou maximum. ()

Související novinky

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

21.06.2014

... Rian Johnson. Kdo že to je, ptáte se? Za nepříliš známým jménem se skrývá jeden z nejtalentovanějších mladých režisérů, jenž prorazil středoškolským noirem Zmizení, bavil podvodnickou komedií… (více)

Poslední podfu(c)k

Poslední podfu(c)k

12.10.2006

Nováčik Rian Johnson, autor nízkorozpočtového high school noiru Brick, vymetače nejrůznějších filmových festivalů, se opět chystá vkročit do nezávislých vod, tentokrát však s oscarovým záchranným… (více)

Reklama

Reklama