Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Je prvního dubna a Sylvie se dopouští osudové chyby. Opuštěná a sklíčená se vydává do ulic velkoměsta vybojovat si svou lásku zpět. Překonává jednu překážku za druhou a doufá, že svůj vztah zachrání. Netuší, že se řítí k fatální kolizi. Tenhle den, by raději začala znovu. Celovečerní absolventský film Restart vznikl v koprodukci mladé pražské společnosti Axman Production, FAMU a finské Univerzity umění a designu v Helsinkách. Restart vypráví o jednom dni v životě mladé Sylvie (Lenka Krobotová). O dni, ve kterém se její život rozpadne jako domek z karet. O dni, který by raději začala znova.

Moderní a originální vizuální styl filmu Restart je výsledkem spolupráce českého režiséra Julia Ševčíka a finského kameramana Kasimira Lehta. Subjektivně pojaté vyprávění nabízí pohled na okolní svět Sylvinýma očima. Expresivní obrazy vtahují diváka hluboko do nitra hlavní hrdinky.

Restart je osobité, experimentální drama ze současnosti. Česko-finský štáb natáčel film v průběhu roku 2004 na lokacích po celé Praze: v klubech Radost FX a Roxy, v reálných bytech a fast-foodech, v nákladných dekoracích, které postavil architekt Henrich Boráros. Post-produkční práce včetně střihu, zvukového designu a realizace speciálních efektů probíhala ve Finsku. Film byl natočen na formát Super 16mm a následné zvětšen na promítací formát 35mm (1:1,85). Soundtrack filmu obsahuje skladby od The Nihilists a housové tracky Ecsona Waldese. Původní hudbu k filmu vytvořila kapela Khoiba. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Vskutku cool film. 1) Snímek má koule a drive a jakýsi záchvěv světovosti, překračující zatuchlý smrádek českého rybníčku. Zobrazuje nepěkné lidi s nepěknými osudy, lidi, kteří jsou mi natolik cizí a protivní, že s nimi nemohu ani soucítit a politovat je._____ 2) 27letý režisér a spoluscénárista Julius Ševčík je cool až Pánbů brání. 26letý spoluscénárista Ondřej Ládek (jinak písničkář Xindl X) sepsal tento bakalářský příběh a 28letý Fin Kasimir Lehto jej doprovodil svou nervózní kamerou._____ 3) 28letá Lenka Krobotová si zahrála mimořádně protivnou nezodpovědnou krávu Sylvii s chutí a s přesvědčivostí hodnou, chtělo by se poznamenat, lepší věci. 31letý jako vždy milý Filip Čapka nastavil svou sladkou tvář, no a to je asi všechno._____ 4) Film dobře vystihuje anglický výraz cool v širokém vějíři svých významů. Posuďte sami: Cool = chladný, lhostejný, nevlídný. Cool = bezva, parádní, bombový (hovorově). Cool = neuvěřitelný, šílený (hovorově). Pařííííme!_____ 5) Výstižný koment: honajz *, sator *, gudaulin *. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Zas jeden film, u kterého váhám, zda-li dát 3* anebo 4*. Julius Ševčík nebývale rozčeřil hladiny poněkud stojatých vod českého filmu. Psát o úchvatné vizuální stránce a epileptické kameře by bylo nošením dříví do lesa. Příběh má sice svoje slabší místa, ale nápad propojovat sny a realitu na mě spolehlivě funguje, obzvlášť proto, že tuším, jak hlavní hrdinka spěje do záhuby (vztahové), což vyvolává takové ty příjemně nepříjemné pocity...Navíc mi v paměti utkvěla výrazná hudba, což je pro snímek také pozitivní plus. Ovšem po delším zamyšlení musím připustit, že tomu cosi schází. Že pod ultramoderním lákavým obalem chybí nějaké hlubší JÁ. Snad tedy budou ty 3* uděleny spravedlivě a troufám si tvrdit, že po takto nadprůměrném debutu překvapí Ševčík nějakým svým druhým filmem, který bude naprostým závanem čerstvosti a filmařského mládí a že to bude určitě ještě o několik řádů lepší. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Famu filmeček se soundtrackem Khoiby. Jak je to formálně vyspělé, tak obsahem a dialogy naprosto marné. I ty základní emoce líp vystihuje střih, než herecká akce. Shrnout by se to dalo do jednoho souvětí o nevydařeném vtipu. Škoda, že ani s odstupem to nezískalo určitou hloubku. Ale tak co chtít po generaci, která ještě porad měla tendence vyprávět stejně jako Lola běžící o život. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Sylvie je afektované, "vyspeedované" taneční dítě. Restart je pozoruhodný, byť v zásadě neoriginální film. Zvykne-li si divák na takřka solipsistickou perspektivu, nezbývá uznat, že Ševčík má slušně nakročeno... otázkou zůstává kam. Stane se Genorem Hollywoodu či slavnou Nemesis tuzemské kinematografie? Uvidíme... (2,5*). ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Součástí filmového soundtracku jsou největší hity skupiny Khoiba, která v době premiéry dosáhla vrcholu: tracky That Reason, B Electric B, Facilities, 202Pathetic a The Deepest Nightmare. (NinadeL)
  • Autorem námětu a spoluautorem scénáře filmu Restart (spolu s režisérem Juliem Ševčíkem) je Ondřej Ládek, filmový a televizní scénárista a český písničkář, který vystupuje pod uměleckým jménem Xindl X. (suicide)

Související novinky

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama