Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je to podvodník a lhář, to musí být jasné každému soudnému člověku. A Líza Curryová rozhodně soudná je. Nikdo přece nedokáže přivolat déšť. Nikdo nedokáže zařídit, aby se ničivé tornádo vyhnulo právě našemu městu. A zvlášť ne za pomoci tak směšných a primitivních prostředků, jaké ten blázen lidem prodává - a jaké si ti ještě větší blázni od něj kupují. Jenomže on neprodává jen ty svoje legrační tyčky. On prodává naději. Naději, že se nebe konečně zatáhne mraky a na vyprahlou, rozpukanou půdu se snese déšť, který lidé, pole i dobytek tak zoufale potřebují. Věří mu, protože Starbuck je nejen podvodník a lhář, ale i fantasta a snílek. Snílek, který dokáže lidi přesvědčit o své pravdě, který dokáže vidět krásu tam, kde ji jiní nevidí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (64)

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborný romantický western, ve kterém se Burt Lancaster pokusí přiženit do rodiny movitého farmáře. Na farmářskou dceru (Katharine Hepburnovou) se pokouší zapůsobit svými "nadpřirozenými" schopnostmi vyvolat déšť. Nikdo mu ovšem nevěří ........... ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Není to ani tak o bubnování a dešti jako o víře, naději a snech. Jen tak mě něco nedojme, ale herci hrají jako o život a co slovo, to perla. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Milá podívaná, místy tak trochu smutně legrační, ale ve své podstatě vlastně optimistická, s velmi dobrými Hepburnovou, Lancasterem a Bridgesem. Jeden z nejlepších filmů 50.let, alespoň podle mě. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Více než pěkný romantický film kde Burt Lancaster hraje roli takového šaramantního šarlatána Starbucka, který v jádru není vůbec špatný člověk. A jak už to tak bývá zvykem, jednoho dne se tento vyvolávač deště dostane až na farmu Curryových kde v něm jejich mladá dcera Lizie (Katharine Hepburn) později najde zalíbení a jistou soudržnost. Později její staropanenská zatrpklost jde úplně stranou, a pod jeho vlivem postupně zmizí zcela, takže ho pochopitelně brání i proti své rodině. Velice působivý starý film, který těží z opravdu výborných výkonů skvělých hlavních představitelů, kteří ve vzájemné souhře psychologicky přesvědčivě a takřka sugestivně rozehráli kontrastní charaktery. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Kulisy jako na divadle, herectví jako na divadle. Přes respekt ke skvělým hercům musím říct, že zub času je hodně patrný, Jako divadelní kus by to bylo dobré, ale filmovému zpracování hodně chybělo. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Strasne to smrdi divadelnym povodom, no inak pohodickova zalezitost, ktorej podraza nohy prilisna dlzka. Pokojne to mohlo byt kratsie a udernejsie. Velmi vsak ponahaju herci a hlavne krasne finale a celkova myslienka. Krasne optimisticka zalezitost plna nadeje. Slabsich 8/10 ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Spektákl založený ne na počítačových kouzlech, efektním střihu nebo masových scénách, ale prostě a JEN na úžasném herectví a silném příběhu s velmi lidským rozměrem. V suchem vyprahlém Třívršku chřadnou vedle krav a úrody i naděje Lizzie Curry a jejích bratrů na splnění celkem všedních snů. Zejména Lizzie, která je chytrá a vzdělaná (ale kapku zakomplexovaná) ztrácí víru v sebe sama, a nebýt nečekaného setkání s optimistickým přivolávačem deště Starbuckem, zakuklila by se do svého pesimismu nadobro a všechny její sny by se rozpustily v potu z domácích prací, vykonávaných rezignovaně pro ulehčení rezignace vlastních bratrů. Starbuck slibuje déšť (v který ale sám také nevěří) a ukazuje svým "zákazníkům" nový pohled: sny se sní, ale pokud není víra, není ani naděje na jejich splnění. Sucho, které sužuje Třívršek, znamená také usychání nadějí - déšť, který Starbuck slibuje, dokáže smýt rezignaci a naději oživit. Vždyť nejde o nějaké přemrštěné a nereální sny... Stačí zapomenout na dávný pohled do zrcadla a podívat se na sebe, život a svět novým pohledem. Obchodník s deštěm není ani western, ani thriller, ani komedie. Je to dojemný příběh o dvou polibcích: Jeden dokáže uvěznit a druhý osvbobodit. (Jestliže někomu vadí, že Lizzie hraje 49letá Katharine Hepburn, pak mu odpovídám, že o to silnější symboliku má ve filmu hledat). ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Úžasný film, v němž se snoubí brilantní herecké výkony dua Lancaster - K. Hepburn s velice silným příběhem plným opravdových životních mouder, jejichž společnými jmenovateli je víra, víra v sebe samotného, naděje a splnění snů, aneb kde je cesta a směr, tam je i cíl a za ním musíme jít. Přestože Obchodník s deštěm není snímek plný akce, tak nedává prostor pro nudu skrze silné dialogy a monology, avšak rovněž charaktery postav. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Vydarená romantická westernová komédia s tradične skvelým Lancasterom a Katharine Hepburn. Zbožňujem filmy o podvodníčkoch a zlodejoch, a Starbuck je jednoducho trieda s úžasným rečníckym talentom. Výborný príbeh, ktorý strieda komediálnu a dramatickú rovinu, o žene, ktorú nikto v živote nemiloval. Príjazd notorického podvodníka, "obchodníka s dažďom", však všetko zmení... Yepee-ka-yey! ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jak je to staré, tak je to pořád dojímavé a strhující. Klasika, které si čas sice všímá, ale jen trochu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film má svoje prednosti, to rozhodne. No má aj niečo, čo mu na kvalite uberá. Totiž aj keď Katharine Hepburn bola skvelá herečka, sem sa vôbec nehodila. Tu už mala pomaly päťdesiat, trochu stará dievka na pytačky a založenie rodiny, nemyslíte? Dosť to bilo so očí a v konečnom dôsledku to vyznelo smiešne. Na druhú stranu ale snímok pôsobí veľmi pozitívne a dej plynie pohodovo. Páčila sa mi aj myšlienka filmu. No divák si tu užije hlavne Burta Lancastera, ktorý to tu parádne rozbalil. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Obchodník s dažďom má vďaka svojej divadelnej predlohe omnoho bližšie k dobovým konverzačkám typu Mačka na horúcej rozpálenej streche ako ku klasickým westernom. Ocitáme sa okrem pár výnimiek spred prahov domov v dvoch interiéroch, kde padne len jedna poriadna rana päsťou a na tasenie koltov tu nikto nemyslí. Osobne ma film zaujal asi najviac tým, že zo súčasnej ponuky filmov málokedy natrafím na problémy osamelých tridsiatnikov a netušil som, že túto radosť mi urobí vyše 60 rokov starý film. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Moja, takmer bezvýnimkovitá, strata nadšenia pri opakovanom sledovaní starších, mnou už takmer zabudnutých, filmov by už mala dostať aj latinský názov. Všetci hollywoodskí bohovia sú mi svedkami, že som sa na tento film tešil, ako farmárska rodina na dážď. Pokúsil som sa nevnímať teatrálnosť inak skvelo hrajúcich hercov, prehliadať vekový problém, nepozastavovať sa nad pateticky deklamovanými a napriek tomu prázdnymi dialógmi a nič z toho nepomohlo. Po záverečných titulkoch som vedel, že z pôvodných štyroch hviezdičiek musím jednu ubrať, aj keď s ťažkým srdcom. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nezlobte se na mě, westerny mám moc rád, ale když devětačtyřicetiletá Katharine Hepburn hraje školačku vracející se z internátní školy, to se fakt rozdejchat nedá! Navíc i přes skvělý původní dabing ČST Praha 1974 (František Němec, Eduard Cupák, Petr Kostka, Petr Oliva, Čestmír Řanda) je to neskutečná pytlovina, plná bezduchých dialogů. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Western s dávkou romantiky, kde za to stojí jedine herecká hviezda Katharine Hepburn a hudba. Obe nominované na oscara. Je to klasika a taký dialógový boj, ktorý ma ale nezaujal. Film si môžu ale obľúbiť nejaké romanticky založené duše, ktoré nehľadajú nejakú hlbšiu pointu. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 27.12.1975, réžia českého znenia (ČST Praha 1975) = BLANKA NOVÁKOVÁ (4.1.2016) ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Klasická divadelní hra a následně klasický film. Vše působí skvěle - při sledování filmu máte stejné pocity jako v divadle, výborné herecké výkony...ale k dokonalosti možná chybí malinko lepší námět. Přeci jen romantický komediální western není úplně to pravé V PRAVÉ POLEDNE :) ()

Reklama

Reklama