Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Je to jediná studna uprostřed africké pouště. Humphrey Bogart ji bude bránit proti přesile do poslední kapky vody… nebo krve... V červnu roku 1942 po pádu libyjského Tobruku dostává osamocená posádka amerického tanku pod velením seržanta Joea Gunna (H. Bogart) rozkaz k ústupu na jih do nekonečné saharské pouště, aby se zformovala se zbytky spojeneckých sil. Na cestě se k nim postupně přidávají další přeživší bitvy, až se z nich stává nesourodá skupina tvořená vedle Američanů také britskou jednotkou, Francouzem, súdánským důstojníkem a jeho italským zajatcem a sestřeleným německým pilotem. Kvůli nedostatku vody musí ale upustit od hledání Spojenců a zamířit k jediné stovky kilometrů vzdálené studni. Po vyčerpávající jízdě však na místě zjistí, že je téměř vyschlá. Navíc se dozví, že ke stejné studni míří i žíznící prapor wehrmachtu o pěti stech mužích. Tváří v tvář nezměrné přesile stojí před Gunnem a jeho pouhými osmi vojáky důležité rozhodnutí – znovu ustoupit, nebo se jim v předem prohraném boji postavit a získat co nejvíce času pro chystanou spojeneckou protiofenzívu? Byl by to ale skutečně předem prohraný boj, když by v této bitvě nerozhodovalo množství zbývajících nábojů, ale množství zbývajících kapek vody? (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

RakeW 

všechny recenze uživatele

Mně osobně se ten úvod, který ostatní označují za nudný, celkem líbil. S akcí, která ke konci převažuje, totiž přichází i logické lapsy, patos a čím dál hustší propaganda... Ta je trochu legrační (zejména v rané fázi děje, kdy se postupně vytváří celá internacionální jednotka), dost okatá (hlavně v promluvách ke konci), ale v historickém kontextu samozřejmě naprosto pochopitelná. Navíc to nic nemění na tom, že je to dost poutavě natočené a po technické stránce až nečekaně zdařilé. Uncle Sam svými dolary na výbuchy a kompars očividně nešetřil. I z takových maličkostí, jakou je lehce komická přestavba amerického Half-tracku na německý Sonderkraftfahrzeug, je znát to tvůrčí nadšení. Mimochodem režisér byl maďarského původu a scénář je založen na nějakém sovětském předválečném filmu. Mezinárodní spolupráce na všech frontách, před kamerou i za ní. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Podarený film, ešte z doby, keď sa reálne bojovalo. Podarený z hľadiska vykreslenia ťažkých podmienok i z hľadiska bojových scén, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani o 10-15 rokov neskôr. Až na takú drobnosť - vojaci vo filme sa asi neučili plaziť, lebo pri otvorenej zákopovej bitke pokojne prebehujú, maximálne sklonia hlavy - pre guľky samopalov je to tým pádom malina. Je fajn, že herecky to nestojí iba na Bogartovi a ruku k dielu prikladajú viacerí herci. Škoda, že si viac nezahral Lloyd Bridges. Oceňiť musím aj to, že pátosu je tu minimum, čo je na svojej roky veľmi príjemné prekvapenie. Škoda akurát toho, že film je iba v čiernobielej farbe a tak žltú piesočnú atmosféru si musí divák iba domýšľať. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Ťažko počas vojnového obdobia vytasiť na svetlo sveta objektívny-protivojnový film, alebo aspoň hlboko podnetný. Okrem propagandistických a dokumentárnych tu máme ešte poslednú kategóriu, t.j. relatívne "prijateľnú" vetvu výkladu zo subjektívneho pohľadu "oslobodeneckej strany". Ale tá akoby zaspala zlatou érou zjednodušenosti, kategorizácii, doslovnosti viet, štúdiovom príbehu a vzletných rečiach. Nepriamo sa nám ešte snaží zdeliť, že Nemci sú len fanatické stroje (hitlerofili) a Američania, poprípade ešte Briti sú aj vo vojnovom šialenstve relatívne pokojní a schopní mienkotvorcovia ideálov a spravodlivosti. Mimo tejto wayneovskej patetickosti sa jedná o solídne natočený snímok mapujúci úzkalia suchých dní v afrických púštiach. Potom pochopíte, ako cenná v živote človeka je voda. Dôležitejšia než hocjaké materiálne bohatstvo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„You heard my offer. Water for guns..“ Se svou fyzickou konstitucí je Bogart pro pozici velitele tanku přímo stvořen. V roli seržanta Joea Gunna, který má jako správný Američan smysl pro spravedlnost a velké srdce, svůj M3 Lee mění na mezinárodní dálkový autobus. Texasan, Newyorčan z Brooklynu, Francouz, Angličan, Ir, Jihoafričan, Súdánec, dokonce se najde místo i pro uvědomělého Taliána a zrádného Němce. Jenže uprostřed pouště, jak už to tak bývá, dojde přepravci nafta, vlastně voda.. Bylo by to pěkné válečné drama, nebýt dvou věcí. Lehce černobílý tón lze omluvit okolnostmi a dobou vzniku, naivní závěr se stovkou žíznivých Němců, co ještě před chvílí stříleli do zad a teď proti dvěma lidem už nejsou schopni lstivého jednání, už tolik ne. Ale co taky čekat od filmu, který točil tenista.. P.S.: Pozorný divák si zajisté všimne Lloyda Bridgese, který zde utrpěl jedno z mnoha zranění, kterými se jako admirál Benson chlubí ve Žhavých výstřelech.. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Skupina vojáků pod vedením Humprey Bogarta umírá v poušti žízní, snaží se přežít a ubránit naprosto bezvýznamnou pevnost před hordami Němců. Nevím jestli jejich boj byl naprosto stupidní, nebo úžasně hrdinský, ale moc dobře se na to kouká. Skopčáci jsou zákeřní (ale ve finále lidští), hrdinové hrdinsky umírají, Bogart jako velitel je kupodivu naprosto bezchybný a finále jsem fakt nečekal. Jediná výtka je k samotným bitevním scénám, kde je až příliš jasné, že režisér nechtěl aby tekly potoky krve a mrtví padali po desítkách a tak většinu mrtvých jen tušíme a krev ukápne jen aby se neřeklo. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Film Last of the Comanches (1953), natočený rovnakým štúdiom o 10 rokov neskôr, bol voľne založený na tomto filme, avšak na rozdiel od tohto filmu (Sahara) ide o westernové prevedenie. (westerns)

Reklama

Reklama