Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Je to jediná studna uprostřed africké pouště. Humphrey Bogart ji bude bránit proti přesile do poslední kapky vody… nebo krve... V červnu roku 1942 po pádu libyjského Tobruku dostává osamocená posádka amerického tanku pod velením seržanta Joea Gunna (H. Bogart) rozkaz k ústupu na jih do nekonečné saharské pouště, aby se zformovala se zbytky spojeneckých sil. Na cestě se k nim postupně přidávají další přeživší bitvy, až se z nich stává nesourodá skupina tvořená vedle Američanů také britskou jednotkou, Francouzem, súdánským důstojníkem a jeho italským zajatcem a sestřeleným německým pilotem. Kvůli nedostatku vody musí ale upustit od hledání Spojenců a zamířit k jediné stovky kilometrů vzdálené studni. Po vyčerpávající jízdě však na místě zjistí, že je téměř vyschlá. Navíc se dozví, že ke stejné studni míří i žíznící prapor wehrmachtu o pěti stech mužích. Tváří v tvář nezměrné přesile stojí před Gunnem a jeho pouhými osmi vojáky důležité rozhodnutí – znovu ustoupit, nebo se jim v předem prohraném boji postavit a získat co nejvíce času pro chystanou spojeneckou protiofenzívu? Byl by to ale skutečně předem prohraný boj, když by v této bitvě nerozhodovalo množství zbývajících nábojů, ale množství zbývajících kapek vody? (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

T2 

všechny recenze uživatele

Púštne vojnové dobrodružstvo, kde Humphrey Bogart ako veliteľ tanku, naberá odpadlíkov naprieč púšťou aby z vypätím všetkých síl konkuroval presile vysmednutých náckov.  /60%/ ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Sahara je dobovou oslavou amerických vojáků. Filmu je však třeba ke cti přiznat, že rozhodně nejen vojáků amerických, ale i britských, jednoho súdánce a navíc je v něm přívětivě vyobrazen i jeden Ital, neboť italský národ přeci není opravdový nepřítel, byl jen zblbnut Musollinim. V době vzniku filmu právě Itálie obracela směr a tak není divu. Němcům se však té cti, být zobrazeni jako normální lidé, ještě nedostalo. V roce 1943, ve kterém byl film natočen, se nedá čekat o mnoho víc než náborová agitka - těžko tvůrcům něco takového vyčítat. A přece to (dnes) dojem z filmu kazí. Slabé ***. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„You heard my offer. Water for guns..“ Se svou fyzickou konstitucí je Bogart pro pozici velitele tanku přímo stvořen. V roli seržanta Joea Gunna, který má jako správný Američan smysl pro spravedlnost a velké srdce, svůj M3 Lee mění na mezinárodní dálkový autobus. Texasan, Newyorčan z Brooklynu, Francouz, Angličan, Ir, Jihoafričan, Súdánec, dokonce se najde místo i pro uvědomělého Taliána a zrádného Němce. Jenže uprostřed pouště, jak už to tak bývá, dojde přepravci nafta, vlastně voda.. Bylo by to pěkné válečné drama, nebýt dvou věcí. Lehce černobílý tón lze omluvit okolnostmi a dobou vzniku, naivní závěr se stovkou žíznivých Němců, co ještě před chvílí stříleli do zad a teď proti dvěma lidem už nejsou schopni lstivého jednání, už tolik ne. Ale co taky čekat od filmu, který točil tenista.. P.S.: Pozorný divák si zajisté všimne Lloyda Bridgese, který zde utrpěl jedno z mnoha zranění, kterými se jako admirál Benson chlubí ve Žhavých výstřelech.. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Doposud jsem znal pouze mladší verzi z roku 1995, která se mi v mém dětství líbila. Původní film s legendárním Humphreym Bogartem však také nezklamal a v mnohém byl možná i o chloupek lepší. Dva srovnatelné snímky, kterým dávám stejné hodnocení. Nechybí tu slušná akce, dobrý námět a sympatičtí hrdinové. ()

kyselina 

všechny recenze uživatele

U Sahary uspěje jen vytrvalý divák, protože prokousat se začátkem, stojí menší úsilí. Nicméně posléze se otevře netradiční válečný film o hrstce statečných "Spojenců", kteří se pustí do stonásobné přesily "zlých" Němčourů. Všechny výhrady si lehce vysvětlíte rokem, kdy snímek vznikl:-) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Je příjemné vidět Humphrey Bogarta, ovšem film nepřekročil své hlavní tehdejší poslání - být filmovou agitkou. Jistě mu to je nutné vzhledem k roku natočení odpustit, nicméně dnes to zážitek z něj trochu kazí. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

V tomto případě dám přece jen přednost remaku. Bogart je více autentičtější, Belushi však více cool stejně jako zbytek posádky. Skvěle načrtnuté charaktery postav poskytují prostor pro heroické hlášky i postoje v jinak strohém příběhu a jsou hlavním tahounem filmu. Originál v tomto pohledu mírně zaostává a je o něco více naivnější. V rámci válečných jednohubek však ucházející záležitost. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Pozor, nejedná sa o filmovú verziu Sahary s Matthewom McConaugheyom a Penélope Cruzovou z roku 2005, pod taktovkou režiséra Brecka Eisnera, no, Matthew by sa mal niekedy zamyslieť, čo voľakedy praktizoval, dnes sa hádam i hanbí... Skrátka dobrodružná hovadina, aká sa len tak nevidí, k tomu ešte prepadák ako lusk, táto Sahara je s Humphreyom Bogartom, z roku 1943, keď vznikalo X - Y propagandistických filmov, kde pochválim na jednej strane spracovanie, tzv. z Afriky s krásnou čiernobielou kamerou + výbornými hereckými výkonmi, pričom aj tak si BOGGIE KRADNE FILM PRE SEBA, na strane druhej zase bije do očí extrémna predvídateľnosť, kde som sa normálne začudoval nad scenárom, ktorý akoby „obhajoval” Dučeho nad Hitlerom. Príbeh sa situuje do nehostinnej africkej púšte, kde sa uchýlili vojaci na čele so seržantom Gunnom, pričom po ceste pozbierajú zajatcov, jedného pilota nacistu a taliana, ktorý sa s nimi skamaráti. V púšti im pomaličky dochádza drahocenná VODA, a tak potrebujú nájsť studňu s vodou, ktorá by im predĺžila pobyt v púšti, ale neďaleko od nich sa nachádzajú nemeckí vojaci, ktorí sú taktiež smädní a chcú sa napiť. Nemcov je cca. 500, pričom Gunnovcov je len cca. 10, tak si vydeľte nepomer, že RIZIKO rozpadu, ak by zaútočili proti nim, je vysoké. Gunn sa rozhodne brániť studňu stoj, čo stoj, samotní Nemci zaútočia, pričom nevedia, že sú ťahaní za nos... Ďalej prezrádzať nebudem, prídete na to sami, propaganda, ktorá až v zadku štípe, ako to normálne vykričí sama zo seba, má vynikajúcu KAMERU a Bogarta, to stačí na to, aby ste sa nenudili, ja mám vskutku dobrý pocit, i keď viem, aký háčik je v tom. Aký účel má spĺňať... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Poctivá vojnová dráma, ktorá sa na nič nehraje. Istým spôsobom komorný príbeh z púšte s obmedzeným počtom postáv má svoje vnútorné napätie ale i dôvtip. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Snad jenom drobná poznámka k textu distributora: Na studnu neútočí Joe Gunn (Humphrey Bogart), ale naopak Němci, jimž se Gunn a hrstka jeho druhů poněkud nelogicky snaží v přístupu k vyschlému zdroji vody zabránit. V tomto příběhu ovšem hraje logika pramalou roli. Podstatné je ukázat nezlomného hrdinného ducha spojeneckých vojáků a zákeřnost proti nim stojících vojáků německých. Přestože se film nemohl vyhnout řadě propagandistických proklamací a dobové politické korektnosti (v Gunnově jednotce nechybí Brit, Francouz, černoch ani Ital, který prohlédl zákeřnost fašismu), jeho scénář je na velmi slušné úrovni. Totéž se dá navíc říci o ostatních složkách díla, herecké výkony nevyjímaje. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Před hodně lety jsem viděl remake tohodle filmu. Hodně se mi líbil. Se starou Saharou je to podobný. Jednoduchej, ale poutavej a nenudící příběh se skvělým Bogartem v hlavní roli. I ostatní herci jsou dobří. Antiněmecká propaganda a černobílost postav je pochopitelná a trochu úsměvná, ale rozhodně to tenhle film nijak nekazí. 4,5 ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Ťažko počas vojnového obdobia vytasiť na svetlo sveta objektívny-protivojnový film, alebo aspoň hlboko podnetný. Okrem propagandistických a dokumentárnych tu máme ešte poslednú kategóriu, t.j. relatívne "prijateľnú" vetvu výkladu zo subjektívneho pohľadu "oslobodeneckej strany". Ale tá akoby zaspala zlatou érou zjednodušenosti, kategorizácii, doslovnosti viet, štúdiovom príbehu a vzletných rečiach. Nepriamo sa nám ešte snaží zdeliť, že Nemci sú len fanatické stroje (hitlerofili) a Američania, poprípade ešte Briti sú aj vo vojnovom šialenstve relatívne pokojní a schopní mienkotvorcovia ideálov a spravodlivosti. Mimo tejto wayneovskej patetickosti sa jedná o solídne natočený snímok mapujúci úzkalia suchých dní v afrických púštiach. Potom pochopíte, ako cenná v živote človeka je voda. Dôležitejšia než hocjaké materiálne bohatstvo. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Bogie ve službách válečné propagandy a zároveň vynikajícím (i když v závěru poněkud za vlasy přitaženém-palba kopírující terén, Němci, kteří se nezmůžou na sebrání odhozených zbraní) válečném dramatu. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Humphrey Bogart je badass. Zatím co film, to skvělý herecký výkon. Tentokrát v roli seržanta Gunna, opět proti náckům (teď mě tak napadá - přežil obě dvě světový, zase badass!), spolu se svojí Lulu Belle (kobylka, potom mašinka) a hrstkou dalších frajerů zdrží 500 mužů bez tanku tak dlouho, že to zvrátí průběh bojů o severní afriku a starý lišák R. ve finále dostane na prdel. Je potřeba ještě vyzdvihnout poměrně známého Rexe Ingrama a večnýho taliána (filmovýho) Josepha Naishe, jež byl dokonce nominován na AA za vedlejší roli. Dobrý film. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Měl jsem peška, že jsem kdysi zhlédl nejdříve remake s Belushim. Což byla herojská bitkosračka. V této blitkoagitce z r. 43 byl alespoň ke shlédnutí můj oblíbený charismatický neherec Humprey. (domnívám se , že zastoupení Bogarta v remaku Belushim je nejlepší fór castingu v dějinách filmu ...) ()

Reklama

Reklama