Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Alain DelonCharles Bronson, cizinecká legie z nich udělala skálu, co neustoupí a nezradí... Sloužili oba ve francouzské cizinecké legii v Alžíru a jen náhodně se potkávají při návratu domů. Dino Barran je lékař a s válkou už nechce nic mít. Franz Propp, Američan, je naopak žoldák a láká Dina do Konga, ten ho však nekompromisně odmítá. V Marseille osloví Dina krásná dívka a ptá se, zda se nepotkal s jejím přítelem, o kterém nemá zprávy. Nakonec nabídne Dinovi práci v jedné velké firmě, kde je zaměstnána jako fotografka. Dino má udělat prohlídku všech zaměstnanců ve zkráceném termínu. Dino přijímá a Isabella ho žádá o službu. Chce, aby do sejfu firmy vložil cenné papíry, které ukradla. Bojí se nepříjemností, a navíc by jistě přišla o práci. Znovu se nečekaně objeví Franz, který poznal, že Dino něco chystá. Bývalí vojáci stojí proti sobě a netuší, že se chytili do pasti. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dal jsem sice pouhé 2*, což nesvědčí o nějakém nadšení, ale začnu tím, co z mého pohledu na filmu funguje dobře. Za prvé, přítomnost Alaina Delona. Byl tehdy na vrcholu a jeho úsporné herectví v rolích chladnokrevných tvrďáků slavilo u diváků oprávněný úspěch. Za druhé, přítomnost druhé filmové hvězdy, Charlese Bronsona, filmu taky pomáhá. Pánbů zaplať, nikdo po něm nepožaduje charakterní herectví a v typových rolích dobrodruhů s tvrdou pěstí byl velmi solidní. Za třetí, typicky šedesátkový vizuál od účesů a kostýmů až po automobily - kdo má rád tuhle dobu, tak pro něj tenhle kousek představuje pastvu pro oči. Chemie mezi oběma hlavními hrdiny funguje obstojně a snímek je oslavou chlapského přátelství. Bohužel tím ale výčet kladů končí. Překombinovaný a za vlasy přitažený scénář, který vyžaduje od svých postav naprosto zvrácené duševní pochody a hodně staví na extrémních náhodách, představuje hlavní překážku. Překvapivé rozuzlení je z kategorie těch, které mohou v rámci žánru vyvolat spíš shovívavý úsměv a sarkastik ve mě podotýká, že na konci chyběla už jen Adéla, co ještě nevečeřela. Při bližším pohledu musí člověka napadnout řada logických děr a vyslovených nesmyslů, které film sráží na kolena. Na druhou stranu, není to film, který by mě nějak naštval a považoval bych ho za ztrátu času. Celkový dojem: 45 %. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Francouzský dobrodružný film, v němž se vedle sebe objeví dvě herecké hvězdy nejvyššího světového kalibru a sice A. Delon a Ch. Bronson. Tito dva muži úsporných gest, pan Barran a pan Propp, se po letech strávených ve francouzské cizinecké legii setkávají, aby otevřeli trezor v klenotnictví. Monsieur Propp, v podání legendárního drsňáka s tvrdou pěstí Ch. Bronsona, disponuje neobyčejnou zálibou ve vrhání mincí po okraj naplněné sklenice. Během utajeného a dramatického pobytu v trezorové místnosti se snímek pochopitelně jevil nejpůsobivěji. Vzhledem k tomu, že znali pouze tři správná čísla ze sedmiciferného kódu, měli úkol poněkud ztížený, neboť pouze jediná z deseti tisíc kombinací je dovede k cíli. Scénu s důmyslným únikem z pasti, do níž oba dobrodruhové nečekaně upadli, a jež mi připomněla jiný skvělý francouzský film Le Treu, řadím k vrcholu snímku. S blížícím se koncem napětí i atmosféra značně upadá, závěr je v podstatě dosti čitelný a očekávaný, neboť se nepředpokládá, že by jeden z bývalých elitních vojáků zradil druhého. Co se týká ústřední dvojice, jedná se natolik mimořádně úspěšné herecké osobnosti, že jejich umění je zážitek sledovat vždy, i přes mírné nedostatky v jejich společné souhře. Domnívám se, že v případě Sbohem příteli od Jeana Hermana se jedná o mírně nadprůměrné dílo, ovšem kvůli ústřednímu duu jedněch z mých nejoblíbenějších herců a nadprůměrné střední části snímku volím nakonec čtyři hvězdy. ()

Reklama

Lupes 

všechny recenze uživatele

Nízké hodnocení na CSFD si nezaslouží, byť po opětovném shlédnutí musím rovněž ubrat hvězdu. Stále jde ale o netuctový film s překvapivou zápletkou, skvěle rozehraný je vztah obou hlavních postav. Scénář je dobrý; zápletka nápaditá, ale k realitě to má přece jen daleko. To nemluvím o zbytečné umělecké licenci v podobě roboticky strohých černých šerifů či o logických lapsech v podobě ubírání kyslíku zapálenými "loučemi". ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dost se mi líbila klaustrofobně-akční část v suterénu, ale ten úvod a poněkud méně napínavý konec už tak dobré nebyly. Začátek je hodně divný, i když je samozřejmé, že vztah dvou "přátel" nějak musel začít. Lehký náznak erotiky, rozhodně se slušelo ukázat víc. Manýra s mincí měla skončit dřív, s tím kafem to už bylo okoukané. Jeden z typických Delonem produkovaných filmů, s rolí jemu vyrobenou na tělo. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že začátek působí zmateně a tak nějak jsem podvědomě čekal nějakou boudu a větší twist (jakože Bronson je polda nebo tak něco), ale když mi došlo, že ten film primárně NENÍ o vykradení sejfu, ale o přátelství, skutečném, a určité oběti pro ně (čímž vynikne i ten kontrapunkt v závěru, kde jedna krysa nedodrží slovo, a co z toho vzejde), tak už jsem si užíval každou chvilku. Sice by mě zajímalo, proč se postava Bronsona tak přilepila na doktůrka, tam to možná chtělo nějaké silnější vysvětlení, ale jinak s tím vyzněním nemám problém. Protože skutečné přátelství, které vydrží, se hledá těžko. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (7)

  • Bronson měl pocit, že v některých scénách není dostatečně zviditelněn. (theSaint)
  • Natáčení provázela značná rivalita obou herců. (theSaint)
  • Návrat režiséra a producenta do Paříže byl studenou sprchou, jelikož se na ně Delon obořil: „Přečtěte si znovu naši smlouvu, pánové. Musím hrát s hvězdou mé úrovně, což rozhodně není případ tohoto herce.“ Svolil až po projekci několika Bronsonových filmů. (theSaint)

Reklama

Reklama