Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Alain DelonCharles Bronson, cizinecká legie z nich udělala skálu, co neustoupí a nezradí... Sloužili oba ve francouzské cizinecké legii v Alžíru a jen náhodně se potkávají při návratu domů. Dino Barran je lékař a s válkou už nechce nic mít. Franz Propp, Američan, je naopak žoldák a láká Dina do Konga, ten ho však nekompromisně odmítá. V Marseille osloví Dina krásná dívka a ptá se, zda se nepotkal s jejím přítelem, o kterém nemá zprávy. Nakonec nabídne Dinovi práci v jedné velké firmě, kde je zaměstnána jako fotografka. Dino má udělat prohlídku všech zaměstnanců ve zkráceném termínu. Dino přijímá a Isabella ho žádá o službu. Chce, aby do sejfu firmy vložil cenné papíry, které ukradla. Bojí se nepříjemností, a navíc by jistě přišla o práci. Znovu se nečekaně objeví Franz, který poznal, že Dino něco chystá. Bývalí vojáci stojí proti sobě a netuší, že se chytili do pasti. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za Charlese Bronsona a jeho trik s mincemi, druhá za Alaina Delona jako vítěze v soutěži o nejvíc sexy doktora (druhý je House :-), třetí pro Bernarda Fressona a jeho postavu komisaře a čtvrtá za…ani nevím, prostě mě to bavilo. A při posledním záběru jsem se příšerně lekla. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Zápletka je trochu na vodě a ze začátku jsem se trochu ztrácel, a to jsem měl k dispozici tu delší verzi.  Zejména scénu, kdy se Delon seznámí s  onou osudovou dívkou jsem  opravdu nepobral, anžto přemlouvání k loupeži následovalo prakticky ihned po jejich seznámení při příležitosti nočního autostopu.  Ale když tyhle podivnosti pominu a soustředím se na za a) charisma obou hlavních hvězd a za b) výbornou druhou thrillerovou půli, kde se tedy nejvíce povedla samotná loupež a následná "úniková hra", tak mi vychází pěkných čtvero hvězd. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Kriminální zápletka líznutá trochou mužské i ženské psychologie a soudržnosti stojí na pevných, takřka nerozborných základech, neboť ji rukou společnou a nerozdílnou (byť naoko trochu ležérně) podpírají dvě neobyčejně charismatická herecká esa, takže její atmosféra je VELICE osobní - a nelze v ní najít žádnou trhlinu, která by stála za řeč. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Kombinace Alain Delon a Charles Bronson se skutečně nemohla minout účinkem. Ze začátku poněkud zmatečné, ale v některých momentech znamenité: část kdy je ústřední dvojice lapena v místnosti s trezorem je výtečná. ADIEU L'AMI je kriminálka s netradičním tempem a náladou a především brutálním castingem. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Francouzský dobrodružný film, v němž se vedle sebe objeví dvě herecké hvězdy nejvyššího světového kalibru a sice A. Delon a Ch. Bronson. Tito dva muži úsporných gest, pan Barran a pan Propp, se po letech strávených ve francouzské cizinecké legii setkávají, aby otevřeli trezor v klenotnictví. Monsieur Propp, v podání legendárního drsňáka s tvrdou pěstí Ch. Bronsona, disponuje neobyčejnou zálibou ve vrhání mincí po okraj naplněné sklenice. Během utajeného a dramatického pobytu v trezorové místnosti se snímek pochopitelně jevil nejpůsobivěji. Vzhledem k tomu, že znali pouze tři správná čísla ze sedmiciferného kódu, měli úkol poněkud ztížený, neboť pouze jediná z deseti tisíc kombinací je dovede k cíli. Scénu s důmyslným únikem z pasti, do níž oba dobrodruhové nečekaně upadli, a jež mi připomněla jiný skvělý francouzský film Le Treu, řadím k vrcholu snímku. S blížícím se koncem napětí i atmosféra značně upadá, závěr je v podstatě dosti čitelný a očekávaný, neboť se nepředpokládá, že by jeden z bývalých elitních vojáků zradil druhého. Co se týká ústřední dvojice, jedná se natolik mimořádně úspěšné herecké osobnosti, že jejich umění je zážitek sledovat vždy, i přes mírné nedostatky v jejich společné souhře. Domnívám se, že v případě Sbohem příteli od Jeana Hermana se jedná o mírně nadprůměrné dílo, ovšem kvůli ústřednímu duu jedněch z mých nejoblíbenějších herců a nadprůměrné střední části snímku volím nakonec čtyři hvězdy. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (7)

  • Francouzští producenti nabídli Charlesovi Bronsonovi 100 000 amerických dolarů, což byl dvojnásobek jeho obvyklého platu. (Komiks)
  • Charles Bronson se se snímkem ve Spojených státech nedočkal kýženého úspěchu. Film koupilo studio Paramount, ale vyhodnotilo ho jako poněkud náročný pro diváky, a tak se v USA promítal pouze v televizi. (Komiks)
  • Návrat režiséra a producenta do Paříže byl studenou sprchou, jelikož se na ně Delon obořil: „Přečtěte si znovu naši smlouvu, pánové. Musím hrát s hvězdou mé úrovně, což rozhodně není případ tohoto herce.“ Svolil až po projekci několika Bronsonových filmů. (theSaint)

Reklama

Reklama