Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Alain DelonCharles Bronson, cizinecká legie z nich udělala skálu, co neustoupí a nezradí... Sloužili oba ve francouzské cizinecké legii v Alžíru a jen náhodně se potkávají při návratu domů. Dino Barran je lékař a s válkou už nechce nic mít. Franz Propp, Američan, je naopak žoldák a láká Dina do Konga, ten ho však nekompromisně odmítá. V Marseille osloví Dina krásná dívka a ptá se, zda se nepotkal s jejím přítelem, o kterém nemá zprávy. Nakonec nabídne Dinovi práci v jedné velké firmě, kde je zaměstnána jako fotografka. Dino má udělat prohlídku všech zaměstnanců ve zkráceném termínu. Dino přijímá a Isabella ho žádá o službu. Chce, aby do sejfu firmy vložil cenné papíry, které ukradla. Bojí se nepříjemností, a navíc by jistě přišla o práci. Znovu se nečekaně objeví Franz, který poznal, že Dino něco chystá. Bývalí vojáci stojí proti sobě a netuší, že se chytili do pasti. (Česká televize)

(více)

Recenze (77)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dámy jistě potěší, že Bourák Bronson a Doktor Delon jsou svlečení do půl pasu a lesknou se potem, nicméně rozumové a povahové uchopení ženských postav se jim už tolik líbit nebude.. Fascinující svým lehce anarchistickým pojetím, kdy je dáno vystoupení z lodi a poslední double „jé“ a vše mezi tím je buď bez řádu, nebo jej alespoň předstírá. Americko-francouzské star-étoile dvojici to i přes rány pěstí moc okatě minoucí cíle klape výtečně (možná i proto, že sem přenesli svou řevnivost) a Fressonův komisař, co se při otáčení za sukněmi nemůže vyhýbat slepci, to pak v druhé půli patřičně okysličí. Tímhle se Bronson etabloval na evropském hřišti a není bez zajímavosti, že do každého z těch nejznámějších filmů si jeho postava přinesla nějaký neobvyklý zvyk. Tady ověřuje s mincemi Archiméda, toho času na západě hraje na harmoniku, když má mluvit a v Cestujícím v dešti zase nestandardně loupe ořechy.. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Důležitý je, neodepsat tenhle film hned na začátku, což by pro nás, protřelé filmové matadory neměl být větší problém . Postupem času se film zkvalitňuje a závěrečná část filmu je už vyložená kvalitka. Původně jsem chtěl dát čtyři hvězdičky, ale působilo na mě značně nedůvěryhodně, že by mazáci jako Delon a Bronson mohli vůbec mít nějaké problémy, ještě ke všemu od ženských s IQ houpacího koně. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

I přes nějaké ty díry ve scénáři a zmatený začátek se jedná o dost zábavnou podívanou. Bronsonovo házení mincí do sklenice byl zajímavý nápad. 3 a 1/2 hvězdy. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Kombinace Alain Delon a Charles Bronson se skutečně nemohla minout účinkem. Ze začátku poněkud zmatečné, ale v některých momentech znamenité: část kdy je ústřední dvojice lapena v místnosti s trezorem je výtečná. ADIEU L'AMI je kriminálka s netradičním tempem a náladou a především brutálním castingem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dal jsem sice pouhé 2*, což nesvědčí o nějakém nadšení, ale začnu tím, co z mého pohledu na filmu funguje dobře. Za prvé, přítomnost Alaina Delona. Byl tehdy na vrcholu a jeho úsporné herectví v rolích chladnokrevných tvrďáků slavilo u diváků oprávněný úspěch. Za druhé, přítomnost druhé filmové hvězdy, Charlese Bronsona, filmu taky pomáhá. Pánbů zaplať, nikdo po něm nepožaduje charakterní herectví a v typových rolích dobrodruhů s tvrdou pěstí byl velmi solidní. Za třetí, typicky šedesátkový vizuál od účesů a kostýmů až po automobily - kdo má rád tuhle dobu, tak pro něj tenhle kousek představuje pastvu pro oči. Chemie mezi oběma hlavními hrdiny funguje obstojně a snímek je oslavou chlapského přátelství. Bohužel tím ale výčet kladů končí. Překombinovaný a za vlasy přitažený scénář, který vyžaduje od svých postav naprosto zvrácené duševní pochody a hodně staví na extrémních náhodách, představuje hlavní překážku. Překvapivé rozuzlení je z kategorie těch, které mohou v rámci žánru vyvolat spíš shovívavý úsměv a sarkastik ve mě podotýká, že na konci chyběla už jen Adéla, co ještě nevečeřela. Při bližším pohledu musí člověka napadnout řada logických děr a vyslovených nesmyslů, které film sráží na kolena. Na druhou stranu, není to film, který by mě nějak naštval a považoval bych ho za ztrátu času. Celkový dojem: 45 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Zvláštní kriminálka o jedné zvláštní loupeži a jednom zvláštním chlapském přátelství. A o napínavém noření mincí do po okraj plných skleniček a kelímků. Pochválil bych hlavně zajímavý scénář - režijně mi to nijak výrazné nepřišlo a Delon s Bronsonem si jedou své obvyklé, velmi omezené herecké rejstříky. Plus nám společně ukážou své zpocené hrudníky - v trezoru, kde se překvapivě odehrává podstatná část snímku. To tempo je ale přece jen trochu moc pozvolné a film dlouhý (viděl jsem dvouhodinovou verzi na Netflixu). 70% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Bylo fajn, vidět spolu pohromadě takové herecké osobnosti, kterými Alain Delon a Charles Bronson bezesporu jsou. Bohužel, snímek má očekávání tak úplně nenaplnil. Čekal jsem trošku lepší děj a hlavně závěr, který byl takový neslaný nemastný. Postřílení žen/zlodějek samopalem, jsem ale opravdu nečekal. Delon i Bronson byli dobří a ve filmu zazní docela zajímavý hudební motiv, připomínající Morriconeho. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Jé!" Probůh, nečtěte zdejší oficiální text distributora, prosím, nečtěte ho! Jen byste si zkazili zážitek z příjemného a dosti dobře promyšleného filmu, ve kterém to Delonovi a Bronsonovi jde krásně dohromady. Opravdu mimořádně - pravé chlapské přátelství dýchá z každé jejich společné scény. A celá ta pasáž s vykrádáním trezoru...! Skvělá! ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Doporučuji vidět. Doporučuji nečíst předem oficiální text distributora. Ale i kdyby jste to náhodou nedopatřením udělali, i pak je na co se dívat. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Když si člověk odmyslí ženské postavy, není filmu absolutně co vytknout. Delonium s Bronsoniem se nádherně sloučilo, k tomu hrála tradičně výtečná hudba a Herman si opět neodpustil grácii a nadhled. Etudka, když Méloutis vrazí do slepce, stojí nejen za zmínku, ale i za zápis do knihy kuriozit. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vykrádačka trezora, ktorá nebola vykrádačka, ale návrat cenných listín. Ale nebojte sa, ono sa to vyvinie úplne inak. Záverečný zvrat je prekvapivý, niektoré distribučné texty by tu mali správcovia portálu zverejňovať až po pozretí filmu. Bronson a Delon sú dobrá dvojka, tomu druhému príliš neveríme, že jeho postava má iba 32 rokov. Film je v končenom dôsledku o tom, čo znamená chlapské priateľstvo v porovnaní so vzťahmi so ženami. Aj v tomto ale film nezostane ku koncu jednoznačný. Dojem kazia občas divné dialógy. 70% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Zápletka je trochu na vodě a ze začátku jsem se trochu ztrácel, a to jsem měl k dispozici tu delší verzi.  Zejména scénu, kdy se Delon seznámí s  onou osudovou dívkou jsem  opravdu nepobral, anžto přemlouvání k loupeži následovalo prakticky ihned po jejich seznámení při příležitosti nočního autostopu.  Ale když tyhle podivnosti pominu a soustředím se na za a) charisma obou hlavních hvězd a za b) výbornou druhou thrillerovou půli, kde se tedy nejvíce povedla samotná loupež a následná "úniková hra", tak mi vychází pěkných čtvero hvězd. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Vůbec to nebyla špatná kriminálka, jak jsem se dle hodnocení i mírně zmatených pocitů během první třetiny obával a přestože jsem si od (pro mě) neznámého režiséra nic nesliboval. Děj, spočátku si kráčející klasickou cestou thrilleru o loupeži, měl rozhodně čím překvapovat, aniž by došlo na přehnaný počet zvratů a od počátku vloupání šlo o skvělou napínavou jízdu. Dlouhá část, kdy se hlavní hrdinové musí vypořádat s náhlou situací v nemilosrdně uzavřené místnosti (mám tyhlety zápletky rád, zvláště ve starších filmech, než se podobné motivy staly doménou často béčkových horrorů) mě přikovala ještě víc a jejím ukončením přichází teprve nová rána! :o) Když už totožnost klíčového pachatele byla tak nepravděpodobná, o to víc zpětně oceňuji často přítomný nadhled v nejednom z dialogů či akci mezi ústředními protagonisty. Snad jen narozdíl od většiny nepokládám spojení Delona s Bronsonem do hlavní dvojice jako nejpovedenější... zatímco Bronsonovi role dalšího z tvrdě nezlomných chlápků, s charismatem v uhrančivém pohledu, vyloženě sluší (a narozdíl od Valachiho svědectví mě tady k mému překvapení i dost bavil), u Delona mám pocit, že je daleko více doma v postavách, v nichž může plně rozvinout své charakterní herectví, tady mě pouhou přítomností s rádoby stylově chladným výrazem příliš neoslovil. Svého favorita v zdejším obsazení jsem se dočkal až v poslední třetině, nicméně Bernard Fresson mě zde zaujal nejvíc jak svým výkonem, tak samotnou postavou komisaře ztvárněného v hned několika různých polohách od drsné ruky či otrávené arogantnosti vůči podřízeným kolegům, přes hravá zaužívaná gesta až po projevení lidské taktiky ve jménu přátelské komunikace směrem k podezřelému v hraniční situaci. Pěkné jsou na filmu i některé umělecké záběry využívající odrazy či zrcadla, či téměř ikonický prvek tohoto snímku v podobě originální hry s mincemi a pohárem s vodou. Moje 4 hvězdičky jsou možná slabší, ale ve finále celkově pozitivní zážitek si je spolu s výčtem kladů u mě obhájil. [75%] ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dost se mi líbila klaustrofobně-akční část v suterénu, ale ten úvod a poněkud méně napínavý konec už tak dobré nebyly. Začátek je hodně divný, i když je samozřejmé, že vztah dvou "přátel" nějak musel začít. Lehký náznak erotiky, rozhodně se slušelo ukázat víc. Manýra s mincí měla skončit dřív, s tím kafem to už bylo okoukané. Jeden z typických Delonem produkovaných filmů, s rolí jemu vyrobenou na tělo. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že začátek působí zmateně a tak nějak jsem podvědomě čekal nějakou boudu a větší twist (jakože Bronson je polda nebo tak něco), ale když mi došlo, že ten film primárně NENÍ o vykradení sejfu, ale o přátelství, skutečném, a určité oběti pro ně (čímž vynikne i ten kontrapunkt v závěru, kde jedna krysa nedodrží slovo, a co z toho vzejde), tak už jsem si užíval každou chvilku. Sice by mě zajímalo, proč se postava Bronsona tak přilepila na doktůrka, tam to možná chtělo nějaké silnější vysvětlení, ale jinak s tím vyzněním nemám problém. Protože skutečné přátelství, které vydrží, se hledá těžko. ()

Reklama

Reklama