Reklama

Reklama

Bílí mužové rozpráší poslední skupinu svobodně žijících Apačů. Ti, kteří se odmítají podřídit, míří vlakem na Floridu, odkud se žádný nevrátil. Mezi odvedenými je i vzpurný Massai, který bojuje o svou svobodu a zemi. Z vlaku mířícího do vyhnanství uprchne a chce se postavit mužům jako poslední skutečný válečník. Na cestě zpět do své země ale vidí, že indiáni z kmene Cherokee jsou schopní žít vedle bílých mužů a starat se sami o sebe. Založili pole, starají se o dobytek a jsou svými pány. To by si přál i poslední Apač. Massai se vrací domů, ale jeho náčelník, který propadl ohnivé vodě, ho zradí a nechá ho zajmout. Massai se tak znovu dostává do pout, ale opět se mu podaří utéct. Tentokrát si za rukojmí vezme náčelníkovu dceru, ta ale celou dobu jeho myšlence věří a má ho ráda. Rozhodně nepatří k těm, kteří ho zradili. Na útěku se sblíží a brzy čekají potomka. Massai už teď nehájí jen sebe, ale také svou rodinu. Snaží se se ženou žít bez povšimnutí v horách a založí tam také malé políčko. Chtějí se zkrátka uživit. Ve městě se ale dozvědí, že žije někde poblíž a jedou si vyřídit své účty. Massai je odhodlaný bránit svou ženu a dítě přicházející na svět. (TV Prima)

(více)

Recenze (34)

Radko 

všechny recenze uživatele

Záver filmu bol režisérom odmietaný. Nátlak producenta bol ale silnejší. Aldrich mu podľahol a nakrútil alternatívny koniec. Následne, pri uvedení Apača do kín, bola táto vynútená pointa uprednostnená pred režisérskou verziou. Z dnešného pohľadu paradoxne pozitívne prekvapí. Pretože celé smerovanie osamelého boja rebela voči spoločnosti - voči ohrozovateľom a ničiteľom prirodzeného životného priestoru a taktiež voči vlastným súkmeňovcom, utopiacim svoj žiaľ v alkohole a bezradnom vajataní spelo k jedinému možnému vyústeniu. Zničeniu nezmieriteľného bojovníka. Bolo by to spoločensky správne (nebúr sa a nerebeluj, pretože Ťa zničíme). A ajhľa - ono sa ukazuje, že keď sa začne pestovať obilie vo väčšom, hriechy sú zabudnuté. Alternatívne libertariánstvo alias pravicový anarchizmus v praxi. Bol proti všetkým, ale nakoniec pod vplyvom partnerky a zmierenia sa s vlastnou nezmieriteľnosťou si vytvoril vlastnú alternatívu prežitia. Sám s rodinou mimo nenávidenej a ubližujúcej kolektívnej spoločnosti. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Některé filmy stárnou více, některé zase méně. Tento více. I proto je těžké jej hodnotit. Místy je toporný, deklamativní, Lancaster při prvním pohledu, než si člověk zvykne, ve svém "kostýmu" diváka poněkud zaskočí. Nechci filmu ale křivdit, je to docela solidní podívaná. Tři hvězdičky jsou myslím akorát. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Poté, co starý náčelník Geronimo (Monte Blue) v roce 1886 vzdal svůj boj proti bělochům, chce mladý Apač Massai (Burt Lancaster) raději zemřít než kapitulovat. Je nicméně přemožen a musí spolu s jinými válečníky svého kmene nastoupit potupnou cestu do rezervace. Na své dlouhé pouti potkává Cherokeeze, jenž obhospodařuje svoji vlastní farmu. Tento mu radí, aby se též stal farmářem, což je však na první pohled pod jeho důstojnost... Film vychází ze skutečných událostí a je jedním z pokusů o rehabilitaci indiánského národa. Patří k nejslavnějším westernům Roberta Aldricha. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V dřevních dobách americké kinematografie se objevovali v rolích černochů bílí herci natření krémem na boty. V době natáčení Aldrichova snímku tohle naštěstí už dávno neplatilo, ale pro americké studio bylo nepředstavitelné, že by role rudochů mohlo svěřit Indiánům. Takže hlavní roli si střihl krásně modrooký Lancaster a jeho partnerku někdejší královna krásy a ideální prototyp bílé krásky do módních časopisů. Nemůžu si pomoct, ale jakkoliv se Apač snaží být v rámci své doby a ideových východisek pokrokový a snaží se představit hlavního hrdinu a jeho etnikum v tom lepším světle, spadá film dokonale do období 50. let a konflikt střetávání domorodé kultury s tou rychle se šířící euroamerickou civilizací chce řešit osvětou původního obyvatelstva a jeho přizpůsobením dovednostem a schopnostem bílého muže. Film vyznívá naivně, schématicky a některé dialogy opravdu šustí papírem. Možná je to jenom můj problém, protože Lancastera mám spojeného s úplně jiným typem postav, ale toho Indiána jsem mu jednoduše nevěřil. Celkový dojem: 40 %. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film, od kterého jsem očekával poměrně obyčejný western, ale nakonec jsem dostal zajímavou verzi toho, jak bojovat o život a v jakých podmínkách. Dobře, není to celkově až tak silné, ale ta touha žít, která je zde prezentována, touha, která jde přese všechno, je ukázkou toho, jak moc bychom měli milovat svobodu a nikdy se nepodřídit něčemu jinému. Jenže pořád je tu ten otazník. Co nakonec zmůže jedinec proti skupině? ()

Galerie (63)

Zajímavosti (5)

  • Na začiatku filmu je možné vidieť Massaia utekať prašnými ulicami mesta St. Louis s drevenými chodníkmi na okraji, obklopenými jedno až dvojposchodovými drevenými budovami. Avšak v 80. rokoch 19. storočia bol St. Louis už mestom s vydláždenými ulicami a vysokými budovami, čiže žiadne zaprášené špinavé ulice a drevené budovy. (beso74)
  • Jean Peters stvárňuje vo filme Indiánku z kmeňa Apačov, tie však určite nemali modré oči. (beso74)
  • Apačský bojovník menom Massai s povesťou po krvi bažiaceho vraha, neslávne známeho kvôli činom ako krádeže, znásilňovanie a vraždenie, bol väznený na Floride, odkiaľ ušiel a vydal sa na cestu domov. Je však veľmi nepravdepodobné, aby mal modré oči a vysokú postavu ako Burt Lancaster, ktorý meral 185 cm. (beso74)

Reklama

Reklama