Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Johnny MacKay (Alan Ladd) kdysi doprovázel karavany a s puškou v ruce odvracel nájezdy indiánů. Teď jako mírový komisař pověřený prezidentem odchází na Západ urovnat spory mezi osadníky, vojáky a indiány. Cestou potkává Nancy Meek (Audrey Dalton), která cestuje k příbuzným. Území je terorizováno skupinou indiánských odpadlíků odmítajících opustit své území. Vede je bezohledný vůdce, který si říká "Kapitán Jack" (Charles Bronson). Většina ostatních indiánů si ale přeje žít v klidu. A právě s "Kapitánem Jackem" má Johnny za úkol dohodnout mír. (ilclassico)

(více)

Recenze (3)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Obrazově nádherný western natočený v širokoúhlém Warnercoloru v režisérových oblíbených lokacích se (pro Davese typicky) zabývá napětím mezi bílými a indiány. Na jedné straně tentokrát stojí bývalý indiánobijec, nyní prezidentem pověřený mírový komisař John McKay (Alan Ladd), na straně druhé vzbouřenec Kapitán Jack (Charles Bronson), který svým vražděním bílých osadníků snahy o klidné řešení situace znemožňuje. Dost se divím, že tvůrce westernu Zlomený šíp (přelomového ve smyslu nazírání na indiány) sáhl po látce, která postrádá hlubší psychologii ústředních postav, kterýžto dojem vylepšuje až jejich poslední společná scéna. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

YOU THINK THEY'RE BLUFFIN'? WE FIND OUT IF THEY START SHOOTIN'!! Dost dobrý western s výbornou zvukovou stopou, která mi připomínala staré dobré Vinnetou filmy. Alan Ladd skvělej jako vždy a Charles Bronson? Charles 'fucking' Bronson! Ty vole, ten jel jak nikdy. Vestička z vojenské uniformy, ověnčená medailemi a jeho vystupování. Extáze. Jediný co bych snad vytkl, je hloupost, s jakou vojáci útočí na opevněný vršek, bez krytí se ženou na smrt. Přitom takovej vršek nemá příliš únikových cest a tak stačilo, odříznutí všech těchto cest a vyhladovění Modoků pro vítězství mírovou cestou. No, ale na druhou stranu, napětí jaké jsem zažíval, když kapitán Jack otočil při mírovém jednání, dává tomuto filmu něco, co spousta westernů z této doby nemá. Doporučuji. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • V tomto filme použil herec Charles Buchinsky po prvýkrát meno Charles Bronson, odvtedy už používal len to. (beso74)
  • Generál Edward Canby, ktorého smrť je vo filme zobrazená, bol jediným americkým generálom zabitým počas Indiánskych vojen. G.A. Custer, zabitý v bitke pri Little Big Horn v roku 1876, v čase svojej smrti generálom nebol. Po občianskej vojne bol držiteľom hodnosti podplukovníka. (beso74)

Reklama

Reklama