Reklama

Reklama

Destino

Krátkometrážní / Animovaný
Francie / USA, 2003, 7 min

Obsahy(1)

V roce 1946 se Salvádor Dalí a Walt Disney společně pustili do krátkého filmu s názvem Destino. Od projektu bylo nakonec upuštěno s méně než 20 vteřinami hotového filmu. Po šesti desetiletích současní Disneyho umělci dokončili film s použitím původních Dalího storyboardů. Vysledkem je jeden z nejpodivnějších filmů, který kdy opustil studia Disney. (Ruuzha)

(více)

Recenze (58)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Hm, takže říkáte, že jste chtěl dělat umění, pane Disney... a dali Vám na to něco? Dali, dali, ale mívám teď vize žen, jak se jim hlavy mění v odkvetlé pampelišky a vylétají z nich ptáci. Nu, tak to je vážné... Ale vážně - rozhodně je to působivé, a každý si v tom může najít něco. Vrcholný surrealismus v historicky hodnotném, časově (a tím i duševně) nenáročném balení animovaného kraťasu. Špičkové - ale na to, že je to rok 2003, a měl to být pomník legendární spolupráce, bych čekal grafickou stránku ještě o něco výš. Proto 80%. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Nádherný surreal. Animace má nádhernou poezii a její rozmanitost a rozsah se rozplývá přes obrazovku až k vám do obýváku. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Dalího jsem objevil někdy ve čtrnácti, doslova osudové setkání! A asi nejsilnějším - až mysteriozním zážitkem pro mě byl jeho "Christus Hypercubus" - Kristus vskutku nadpozemský se zbožněnou mistrovou můzou Galou. Neříkám, že Dalí vyloženě formoval můj pohled na výtvarné umění a >surrealitu< světa vůbec, ale ovlivnil mě hodně. Jako jeden ze základních kamenů... Asi i proto jsem nemohl být nikdy ten strojař, že... . . . A tenhle filmek - navíc v kombinaci s hudbou Armanda Domíngueze a Michaela Starobina - je prostě fascinující, čiročirá krása, umění - byť vlastně v neobyčejné popkulturní podobě... - - - P.S. Další animované hrátky na Dalíovská témata: http://www.youtube.com/watch?v=U2Ft3E4nWac&NR=1 a tak dál... - - - - - (Poprvé viděno 5.7.2009 na YouTube, komentář zde jako čtvrtý, 5.7.2009) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V prvom rade len zbežne zopakujem popis tohoto titulu, ktorý napísal uživateľ Ruuzha. V roku 1946 sa Salvádor Dalí a Walt Disney spoločne pustili do krátkeho filmu s názvom "Destino". Natočilo sa však len dvadsať sekúnd a projekt bol ukončený. Po šesdesiatich rokoch súčastní Disneyho tvorcovia dokončili film s použitím pôvodných Dalího storyboardov. Výsledkom je jeden najpodivnejších snímkov, ktorý bol vyprodukovaný spoločnosťou Walt Disney Studios. Tento môj komentár zhrniem slovami, ktoré vyjadril SOLOM. Fantázii sa hranice neurčujú a v tomto prípade sa Disneyho ľudia pekne vybláznili, čo samozrejme dokážem oceniť vysokým hodnotením. A celé to ukončím darkrobykovým konšatovaním, že sa jedná o úžasné spojenie dvoch umeleckých velikánov. **** ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Jak obrovský prostor skýtalo tohle znovuzrození jednoho pokusu Disneyho a Dalího, jenže to by ho musel dělat někdo, kdo by chtěl opravdu vytvořit dobrý film se vším, co by se k němu hodilo, v tomhle případě se třeba vykašlat na nechutnou cgi animaci (nebo na to, co tak alespoň vypadá) a místo toho se chopit papíru a kreslit do zmagoření. Dost nevhodně taky působí pokus o dobovej hudební doprovod, je sice klidně možné, že ho zvolili už před padesáti lety, ale 1) dost o tom pochybuju a za 2) je to úplně jedno, protože se to k tématu ani stylu animace nehodí. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Úžasné spojení dvou uměleckých velikánů! Surrealisty Dalího a mága klasických animovaných filmů (bez něhož by animovaný svět vypadal zcela jinak) Disney spojili tvůrci do snového příběhu plného fantazie. Dominují Dalího obrazy a jeho paranoicko-kritická metoda; nemůžou chybět Narcis, roztékající se hodinky, krajiny, oblohy, tekutá přání, mravenci a měsíc(Andaluský pes)...Disneyova kráska prochází celou fantazií, hledá, tančí a nalézá. Výborný hudební doprovod. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dokonale fungující spojení Dalího surrealismu s Disneyovskou pohádkovostí. Obrazy, které si s divákem hrají - nádhera! ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nikdy som netušil, že by sa dali disneyovské propriety (predovšetkým muzikálové a animačné rozprávkové motívy) tak účelovo zneužiť k vytvoreniu najčistejšieho surreálna. Zvukový a hudobný sprievod zo 40. rokov skvelý a záverečných 40 sekúnd, ktoré sa absolútne oslobodzujú a odpútavajú od akéhokoľvek logického uvažovania, sú niečo, čo sa dá nazvať jednoducho a alibisticky "úplný Dalí". Ale stráviteľný. Chvíľu som uvažoval o plnom počte. 85% ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Jsou tam oba, jeden v druhém. Ale bylo mi z toho nevolno, poprvé i podruhé. Takže Disney asi vede, ostatně má na své straně pohyblivost i hudbu. Anebo je Dalí v podstatě popík? ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Každý má svoji obsesi, Dalí ji měl na mravence lezoucí z dlaně, začal s nimi otravovat v Andaluském psovi a po sedmnácti letech zase. Animovaný Dalí je snesitelnější, než hraný. Obzvláště když je kreslený tak sympaticky. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá ale krásná 2D animace, množství krásných a nápaditých obrazů, podbarvených dokonale padnoucí hudbou. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nijak neobdivoval surrealistická umělecká díla, ale jelikož ze školy vím, o co jde, tak tenhle snímek obstál, co se zpracování týče. Hudba dokonale dokreslila ten zbytek. Ale už bych se na to podruhé nekoukl. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Vážně docela zajímavá podívaná. Prvotní myšlenka spojení Salvádor Dalí a Walt Disney a finální dokončovačka po tolika letech – vizuální pastva pro oči. Pěkný hudební doprovod, byly z toho cítit i jisté emoce a já vcelku i litoval, že to skončilo tak brzo. Fantazii se meze nekladou a taky se tady pěkně vyřádili – což samozřejmě dokážu ocenit patřičným ohodnocením… ()

Reklama

Reklama