Reklama

Reklama

Destino

Krátkometrážní / Animovaný
Francie / USA, 2003, 7 min

Obsahy(1)

V roce 1946 se Salvádor Dalí a Walt Disney společně pustili do krátkého filmu s názvem Destino. Od projektu bylo nakonec upuštěno s méně než 20 vteřinami hotového filmu. Po šesti desetiletích současní Disneyho umělci dokončili film s použitím původních Dalího storyboardů. Vysledkem je jeden z nejpodivnějších filmů, který kdy opustil studia Disney. (Ruuzha)

(více)

Recenze (58)

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, ale přijde mi, že kombinace snahy o popisnost a surrealistická iracionalita se zde trochu tlučou a tak film nevyzní naplno. *** Ve zkratce: Slečna prochází vesmírnou krajinou. ()

canucks333 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že sa mi Dalího umenie vždy páčilo. Bolo niečím také zvláštne, nepoškvrnené, originálne. Tento filmík bol teda pre mňa skutočnou lahôdkou, ktorá bola krásnou spomienkou na veľkého génia ()

Kobitch 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek ani ne tak tím, co zobrazuje, nýbrž svým pozoruhodným vznikem. Začátky prací na snímku se totiž datují až do roku 1945, kdy se jistý Walt Disney a Salvador Dalí (možná jste o nich slyšeli) dali dokupy s cílem natočit krátký animovaný film. Kvůli finančním problém byl však snímek uložen k ledu, zůstaly kompletní storyboardy a 17 vteřin snímku. V roce 1999 byly materiály k filmu objeveny v archivu a studio mu dalo zelenou. Po několika desítkách let se tedy snímek podařilo dokončit, nešlo však už jen o tradiční kreslenou animaci — tu doplnila i počítačová grafika. Samotný snímek je vcelku zajímavý, ale nijak přehnaně. Dalího surrealismus někomu sedne a někomu ne, pro mě byl snímek průměrnou podívanou. [Oscary 2003] ()

vojta1 

všechny recenze uživatele

Walt a Salvador. Jestli z původní spolupráce vzniklo pouze 16 vteřin, tak se u toho mělo zůstat. Zdá se mi, že žena je animovaná kresleně a že je původní. Prostředí, ve kterém se pohybuje, mi příliš připomíná flashové animace a to je u Disneyho škoda. Možná šlo o co nejvějrnější převedení Dalího imaginace do filmečku, kdy režisér nechtěl, aby se kdokoliv jiný pokoušel kreslit to, co Dali, ale výsledek mě právě proto zklamal. ()

Quikeyed 

všechny recenze uživatele

Není to až tak divné jak by mohl jeden čekat, a ani tak vizuálně krásně zpracované. Dost tomu ubírá, že je to naanimované ve 3D, občas se to tam nepěkně projeví, klasické kreslé formě bych asi dal raději přednost. Každopádně je to zajímavý surrealistický příběh o lásce v Disneyho podání, což ve výsledku zní dost šíleně. ()

zdenik 

všechny recenze uživatele

V roce 2003 obnovený společný projekt Salvadora Dalího a Walta Disneyho... Když byla příprava v roce 1946 ukončena, hotových bylo 15 sekund. ()

mosem 

všechny recenze uživatele

Dalího můžu ve všech jeho podobách. Lehkost, vzdušnost, svoboda.....poetičnost. To všechno se podařilo vtěsnat do několika málo minut animovaného filmu. ()

bohhous22 

všechny recenze uživatele

Je skutečně dokonalé,jak synchronizuje Dalího stylová surrealistická poetika a fantazie a disneyovská animace postav atd.Nápad (a pokus o realizaci),na svoji dobu,daleko přesahuje moje chápání.Žasnu nad genialitou,která slaví úctyhodných 70 let od svých prvních pokusů o realizaci. ()

Chrysopras1 

všechny recenze uživatele

Surreálnost level up! Dalíovsky expresivně fantaskní putování skrze veškeré možné sféry Dalího ducha. Kvalitní, emotivní hudba. ()

muti 

všechny recenze uživatele

Pekný nuts, takto nejako si predstavujem video tvorbu Daliho, keby žil v roku 2003. Dnes by sme mali asi inú predstavu o Dali 2020 🤔 ()

Themyth 

všechny recenze uživatele

Musím dať iba plný počet hviezdičiek. V tom nie je zarátaná iba vizuálna stránka, ale hlavne myšlienka filmu. Alebo skôr myšlienky. Na ploche necelých siedmych minút je totiž nakumulovaných toľko odkazov a symbolov ktoré reprezentujú osudy ľudí, že sa z toho dajú spraviť nekonečné variácie modus operandy. Toto bol podľa mňa pôvodný zámer Walta Disneyho a Salvadora Dalího, ktorý sa tesne po druhej svetovej vojne stretli, aby prediskutovali prípadnú spoločnú spoluprácu. Dalího surrealistické výjavy by tak nadobudli nový rozmer, po prvý krát v animovanom filme. Na filme aj začali pracovať, ale možno kvôli zaneprázdnenosti oboch titanov svetového umenia sa čoskoro práce prerušili a film zostal 57 rokov nedokončený. Práve cenná danosť filmu, vtisnúť na krátkej ploche do neho pečať ľudského osudu, ktorý sa dá použiť ako univerzálna a nanajvýš symbolická, to je jeho najväčší vklad pre nás. ()

Reklama

Reklama