Reklama

Reklama

Druhé jméno patří prokletým

  • Španělsko El segundo nombre (více)

Obsahy(1)

Bohatý obchodník Logan spáchá z neznámých důvodů sebevraždu. Brzy po pohřbu ale někdo provede exhumaci mrtvoly a tělo rituálně znetvoří. Loganova dcera Daniela začíná pátrat po důvodech tohoto hrůzného činu. Setkává se s duchovním, který jí vypráví příběh z dob úsvitu křesťanství. Tehdy vzniklo společentví tzv. Abrahamistů, kteří vyznávají nelidský rituál. Předpokládalo se, že toto společenství již dávno zaniklo, ale v druhé polovině 20.stol. se opět objevilo. Znovu někdo začal praktikovat šílený rituál. Daniela pátrá ve svém dětství a nachází šokující odpovědi. Film "Druhé jméno patří prokletým" je strhujícím psychologickým thrillerem, který není tak zcela vymyšlen! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

tron 

všechny recenze uživatele

„V pekle nič nie je zadarmo.“ Paco Plaza ma zaujal horormi [REC] 1 – 2, ktoré nakrútil s Jaume Balagueróm. Začal som si teda začal zháňať jeho staršie horory. Bohužiaľ zombícko-satanským snímkam dosiahli ledva po pás: či už HONBA NA VLKOLAKA alebo dnešný film, ktorý u nás beží pod pôsobivým názvom DRUHÉ MENO PATRÍ PREKLIATYM. Našťastie nie je príliš dlhý, takže sa to dá zvládnuť... ale len tak-tak. Kde-tu nájdete stopy atmosféry, nanešťastie to na dno zasa rýchlo stiahne priemerný scenár s nudným „odhaľovaním tajomstva mŕtveho otca“ a nesympatická hrdinka (vlastne všetci sú nesympatickí). Myslím, že ak by to režíroval Balagueró, bol by to dobrý film. Ale nerežíroval. Tak nie je. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Námětem docela zajímavý psychothriller se vskutku mysteriozním podtextem, temný příběh o tom, že ač láska k vlastnímu dítěti může být silnější, než jakákoli víra a prastaré rituály, před minulostí a skutky v ní provedenými však nakonec není úniku a život nakonec stejně vybere si svou daň... Filmu sice trošku škodí až příliš pomalé tempo vyprávění, ale vzhedem k námětu je to vcelku pochopitelné a nakonec - čistě filmařsky - nevím, co tomuhle dílku lze nějak zádadně vytknout. Stísněnou atmosféru navíc dost dobře doplňuje hudba Mikela Salase a spolu s výbornou kamerou (lehce stylizovaně snímající osudy postav) vytvářejí depresivní a ve vyvrcholení beznadějnou podívanou, určenou však přece jen spíše fanouškům žánru a náročnějším divákům umělečtěji pojímaných (evropských ;-) filmů. Tři a půl hvězdičky za film, zaokrouhleno pro ten poutavě temný námět po úvaze nahoru... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ale nieeeee do Márie tam. Paco-va prvotina je doslova filmárskym prešľapom z každého uhla pohľadu. Keď už sa človek zmieri s tou kvalitou spracovania, dostáva na frak zo scenáristického hľadiska, pričom správanie postáv je doslova ukážkou primitivizmu. Po 25 minútach som to musel vypnúť, toto sa kúslo naozaj len s námahou .. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

Nechápu tak nízká hodnocení tohoto filmu. Viděl jsem ho před pár lety a byl jsem okouzlen. Poté jsem se po těchto špatných komentářích ke snímku vrátil a opět jsem nenašel nic co by mi tu vadilo... Thriller se vším co má mít - tajemství, perfektní zápletka, zvraty a strhující konec... Geniální námět i scénář... - Viděno 1x + - 80% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jedná se o průměrný psychologický thriller ve kterém figuruje tajná sekta a její zvrhlý rituál. Sice to není nic co bychom už neznali, ale určitě si jisté zalíbení najdete. Hlavně hudba bude zřejmě prvek, který by ve vás mohl zanechat nějakou stopu. Kamera si vedla obstojně a je vidět, že se režisér Plaza obklopuje schopnými lidmi. Hudební vložku obstaral Mikel Salas. Herecké obsazení je pro mě až na pár jedinců velkou neznámou. Jejich výkony patřily do kategorie průměrných, takže se vlastně ztotožnily s celým filmem. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Pozvolna plynoucí, až komorně pojatý, pochmurný mysteriózní thriller s náboženskou zápletkou, který místy opravdu jen lehce odkazuje k žánrové inspiraci Fincherovým Sedm (a podle mě naprosto zbytečně), stavějící hlavně na příběhu a výrazně propracovaných charakterech postav. Pomalé tempo společně s výbornou, až minimalisticky se jevící, unyle táhlou hudbou navozuje kýženou atmosféru. V konečném výsledku vyprávěný příběh nepotřebuje žádné rychlejší akční scény, ani nabubřelé trikové exhibice. Tahle nějak asi vypadá (nebo by měla vypadat) žánrová škatulka mysteriózní drama. Snad by se dalo i polemizovat o tom, zda je to horror (podle mě ne, ale to vůbec nevadí). Film ve mne, mimo jiné, vyvolal zajímavou a zřejmě jen těžce jasně zodpověditelnou morálně etickou otázku – stojí pro jeden zničený život a odhalení několik desítek let staré a neprokázané pravdy zničit tři další životy? 3,5* ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Vžycky se najde nějaký film, který mě docela uchvátí a tento je toho příkladem. Hlavní role - Láska a víra. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nudiť sa dá aj ináč. Napr. pozerať si dámsky časopis ( ak ste muž ). Ako žánrový (?) snímok ide o naprostú katastrofu, ktorý nemá vôbec čo ponúknuť. Ani napätie, ani gore. Toto je od Paco Plazu? ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Niečo medzi Rosemary's Baby a The Changeling (1980), ale kvalitou sa to ani jednému z týchto filmov nepribližuje. Erica Prior možno vyzerá ako Mila Jovovich, no nehrá tak. Chyba nie je v námete, literárna predloha Ramseya Campbella Pact of the Fathers je zaujímavá a nápaditá, ale v spracovaní. Film ma pomalý a nudný vývoj, mizernú pseudogotickú atmoféru na úrovni televíznej inscenácie a takmer nulové napätie. Tajomstvo je odkryté priskoro a bez emócií, priemerne intelegentnému doklapne, čo je vo veci, ale P. Plaza ďalej ťahá divákov za nos, mysliac si, že ešte nepochopili. Na môj vkus príliš verbalizované a mdlé, vhodné azda na projekciu po nedeľnom obede... ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Celkem ponurý thiller o sebevraždě otce a jeho dcera Daniela se snaží přijít na to proč se to stane. Záhy se začnou dít spoustu divných věcí. Začíná se rozplétat příběh o sektě s hrůznou pointou. Na konec hlavní hrdinka na svoji zvědavost tvrdě doplatí. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Daniella (Erica Prior) těžce nese smrt svého otce, který se (bez jakéhokoliv zřejmého důvodu) zastřelil. Poté co "někdo" exhumuje mrtvého otce, a rituálně znesvětí jeho tělo, začíná Daniella odkrývat strašlivé tajemství svých rodičů. Co jim jejich náboženství přikazuje? Zjistí to Daniella dříve, než prokletí rodiny dopadne na její ramena? Spiknutí je zdá se větších rozměrů, než by se dalo tušit .... Hodně zajímavý námět (takové nábořenské thrillery mám moc rád), bohužel celkové zpracování je už kapku horší. Herci jsou docela nepřesvědčiví (např. ten hlavní polda mi lezl na nervy od prvního okamžiku). Sice zhruba v půlce filmu je jasné, jak jsou karty rozdány (kdo je zlej a kdo hodnej), ale stejně zůstanete u obrazovky až do konce, aby jste věděli jak z toho hlavní hrdinka vybruslí. A víte co? Nepovím :) ()

djbarrel 

všechny recenze uživatele

Druhé jméno patří prokletým je označováno jako thriller a to je špatně. Osobně si myslím, že tohle thriller moc není je to tajový kriminálka s nádechem mystery. Trochu na způsob AktaX - Chci uvěřit. Ne že by se to nějak podobalo, ale myslím tím dějovou linku. Člověk něco čeká a to něco se prostě nedostavuje a nakonec ani nedostaví. 45 % ()

spawnxp 

všechny recenze uživatele

Solidní španělskej horrovej průměr. Celkem pěkná muzika, dost dobrá kamera, dost nudná zápletka. Bizarní komisař. ()

aannemer 

všechny recenze uživatele

No, nebylo to špatné, ale že bych to musel vidět podruhý... Tak nějak tuhle formulku říkám poslední dobou hodně často a mnohdy jsem vděčný jen za to, že ji mohu vůbec říct. Tento španělský thriler nebyl špatný, škoda, že byl v angličtině a že z něj až příliš vyzařovalo značné filmové neumětelství. Snad příště... ()

Igwar 

všechny recenze uživatele

*** Spoiler *** Spoiler *** Spoiler *** Zaujmavý námet absolútne zničený formou svojho spracovania. Prakticky celý film hlavná hrdinka iba pátra po svojej minulosti, pričom tempo rozprávania je veľmi zdĺhavé a natiahnuté tak, aby vydalo na celkovú stopáž. Vďaka tomu je film málo dynamický a miestami nudný. Na konci je divák odmenený obrovským sklamaním zo stupídneho záveru, ktorý nelogicky uvrhne hlavnú postavu do toho najhoršieho, čo sa jej mohlo stať a to navzdory všetkému čo zistila, dôkazom, ktoré existujú a napriek tomu, že jej pravý otec (ktorému tiež sekta ublížila) vie všetko.... Nemám rád presne tento typ filmu, ktorý končí tam, kde iné idú do toho najlepšieho. Nejde o to, že to skončilo negatívne a nie happyendom, je veľa aj takýchto filmov. Ide o to, že postava absolútne nedostala priestor nejakým spôsobom reagovať na to, čoho sa dopátrala (hoci i s negatívnym výsledkom). Jednoducho hlavná postava pátra, pátra a akonáhle niečo zistí odpravia ju do blázinca. Touto krátkou vetou je vyrozprávaný celý dej filmu... ()

Reklama

Reklama