Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (574)

oje 

všechny recenze uživatele

Je pro mě vcelku novinka, že spojenečtí zajatci byli gestapem během války umisťováni do wellness táborů. A největším wellness byla pravděpodobně samotka, ze které vždy vyšel Steve McQueen jako ze salónu krásy. Všechna tato nelogicky idilická a příjemně prosluněná vykreslení pobytu ve vězeňském táboře, do kterého bych si klidně na weekend také zajel, ale jdou stranou, protože celkově je snímek krásně odvyprávěným, chytlavým a napínavým dobrodružstvím, kde ani po dvou hodinách nehrozí jediná hluchá minutka, navíc s největšími sympaťáky Hollywoodu, kteří udělali i z rozporuplného spojení nejrůznějších žánrů brilantně fungující celek. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Vězeňské filmy jsou vždycky výborné, ale tento se vymyká, je totiž vynikající. Prakticky nejde sledovat scénu vynášení hlíny v kalhotech a nevzpomenout si na Shawshank. Škoda že Steve McQueena nebylo více. Sledovat ho jako amerického frajírka stojí za to. Mě se ale moc líbil James Garner. Nemá cenu se zkrátka bavit o kvalitách tohoto filmu. Myslím že čas prověřil dostatečně. Po 50 letech stačí jen zatleskat. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Já si nemohl pomoci, ale ta první polovina v zajateckém táboře mi přišla hrozně dlouhá a hlavně ten režim, co tam měli mi připadal směšný. To bylo pomalu jak někde na skautském prázdninovém táboře v krásné lesní lokalitě. Nezlobte se na mě, ale ty nacisti je naprosto nehlídali. Navíc instantní potíže jako že Charles Bronson má najednou klaustrofobii, když předtím celej tunel vykopal a ani nepíp, nebo že Donald Pleasance najednou oslepne (to by se dalo pochopit, že tam kalil tu kořalu). Po úniku z tábora to má už mnohem větší grády o tom žádná. A obsazení je perfektní o tom doubležádná. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Jedno se musí uznat - absolutně jsem si nevšiml že film má skoro tři hodiny, uteklo to opravdu velice rychle. Ale skutečnou výjimečnost, tu jsem v něm nenašel. Zábavný a až příliš odlehčený dobrodružný film z druhé světové války s hromadou vynikajících herců ano, ale echt pecka a taková "instant classic" jakou má film pověst vážně ne. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Klasika-nejklasičtější ze všech útěkářsky zaměřených filmů podle mého ten nejlepší, nejdramatičtější a nejpropracovanější! Opravdu vynikající film, popisující spojenecké vojáky, kteří se pokouší utéci z německého zajateckého tábora za druhé světové války. O čem je tu důležité se také zmínit, tak sice to že příběh byl natočen podle skutečných událostí. Sám režisér John Sturges (aby byl snad výsledek ještě lepší), tu vsadil skutečně na širokou plejádu osvědčených hereckých es od Steva McQueena (s kterého tento film, už udělal hvězdu opravdu velkého kalibru), přes Jamese Garnera, Charlese Bronsona až po Jamese Coburna nebo Donalda Pleasenceho. Každý z těchto velkých herců brilantním způsobem ztělesňuje určitý charakter, který zde režisér Sturges dál reálně a detailně rozvíjí. Mužem NO.1 byl pro mne jasně sympatický kliďas Steve McQueen, zpočátku nezúčastněný muž, jednající pouze na vlastní pěst. Avšak při vší jeho smůle, kdy ho snad dvakrát lapý, tak později se přikloní k ostatním a společně naplánuje hromadný útěk se svými ostatními druhy. Má tu důvěru ostatních což je důležité. V první části je to právě nejvíc ten Steve, vůbec celá ta část je značně komická, aneb Steve klidně přicházející do tábora, jako by s nic nedělo, dominující Steve, který nejprve všechno omrkne, zjistí situaci a pak se podle toho postupně zařizuje. Steve který jak už jsem napsal snad po dvou útěcích skončí na samotce, kde si jen tak klidně odpaluje proti zdi svůj basedbalový míček:-)) Mezi tím snad jen karneval a těm němcům zdající se pofidérní kamna. Pak zde vyniká také Charles Bronson v roli bojícího se hlavního kopáče. Ale jak už jsem psal, špatní nejsou i ostatní, o kterých už se tu už podrobně rozepisovat nebudu. Zakončím to tak že samotný film "Velký útěk" je natočen opravdu velmi zdařile, jen tedy škoda že v podstatě s tragickým koncem všech spiklenců a útěkářů, kteří jsou buď zastřeleni (viz. smutná scéna na kopci s vyvezením a úplným postřílením zajatců mezi kterými jsou i dva skoro hlavní herci), nebo opětovným deportováním zpátky do tábora, mezi kterými je opět sám opět velký Stveve- bohužel už je o tak, tedy při vší smůle sakra:-) Ale ta jeho nezapomenutelná scéna, kdy se snaží ujet německým vojákům na motorce, je opravdu vynikající a paměti hodnotná. Film byl natočen pouhopouhých dvacet let po válce, a ta skutečnost byla stále více než živá, sám režisér Sturges eliminuje tragiku skutečné události, a spíš se soustředí na život v táboře, na přípravy a plány budoucího Velkého útěku. Pro mne osobně nezapomenutelný film, legenda mezi všemi útekářskými filmy a film na který se s chutí, i přes tu děsivě dlouhou stopáž (která ale lehce uteče, protože ve filmu se stále něco děje), rád znovu podívám. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (59)

  • Ve skutečném útěku figuroval i český válečný letec RAF major Josef Bryks. Do tábora Stalag Luft III byl deportován jako notorický "útěkář", proto se zapojil do prací spojených s útěkem. Z důvodu prozrazení už nestihl tábor opustit. Pokusil se utéci o tři dny později s britským kapitánem Douglasem Wilsonem. Oba byli odhaleni, pod palbou stráží se vzdali a byli uvězněni v izolaci. (Redyx1)
  • Železniční záběry byly pořízeny na jednokolejné trati mezi Mnichovem a Hamburkem. Štáb měl k dispozici železničáře, který naváděl zapůjčenou soupravu, aby se vyhnula střetu s pravidelnými spoji. (džanik)
  • Během natáčení se Charles Bronson zamiloval do Jill Ireland, manželky Davida McCalluma, jenž ve filmu ztělesnil letce Ashley-Pitta 'Dispersal'. V roce 1967 se Charles i Jill rozvedli se svými protějšky a o rok později slavili svatbu. Manželství jim vydrželo dvanáct let. (Kulmon)

Reklama

Reklama