Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (574)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónovTržby USA $11,744,471Tržby Celosvetovo $-║ Režisér John Sturges za podpory celého pléna vtedajších hereckých hviezd, podáva pravdivý príbeh z obdobia 2.svetovej vojny, ktorý miestami podáva mierne odľahčene dobrodružne, prípadne aj vážnejšie - dramaticky. Plánovanie úteku z väzenského tábora je prešpikované šikovnými nápadmi, takže na danej dosť dlhej minutáži príbeh uteká ako voda. Len škoda je že pri danom množstve postáv si nedokážeme ani jednu obľúbiť tak aby záverom prišli aj nejaké tie emócie späté s ňou. Prípadne vďaka niektorej z postáv mohlo prísť aj silnejšie vtiahnutie sledujúceho do príbehu, s náležitým fandením pri zostrojovaní ich úteku z tábora. Až na túto výtku sa jedná o strhujúci film, plný zaujímavých dialógov a skvelých hereckých výkonov. Škoda že postava hraná Stevom McQueenom bola pravidelne zavretá na samotke, takže sme si ho mohli užiť len z časti. /80%/ ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Velký útěk je bezesporu velký film těžící hlavně z dost v té době známých jmen, na které se prostě chodit do kin muselo. Dále také z určitě neméně kvalitního zvukového doprovodu. I když celý film vlastně táhne jedna jediná melodie, a to zase tolik nemám rád. Udělat pecku a pak tím provlíknout celý film a tvrdit, jak je zvuková stránka geniální. No ale dobře. Co se týče příběhu, tak na něm už nic zvláštního vcelku není. No jasně, je to největší útěk všech dob v dějinách filmové kinematografie odehrávající se za válek, ale furt je to jenom útěk. Nějaká myšlenka, nějaký plán a nakonec nějaké uskutečnění a nic víc. Důležité n a tom filmu je ale fakt, že se na něj dobře kouká a výborně šlape, i přesto že má 172 minut. A to ani nemusí mít bůhvíjaké válečné scény aby dokázal zaujmout. Stačí si jenom šlapat do rytmu melodie, kterou slyším ve filmu každou chvíli a je mi fajn. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ono až přijde na scény, kde Steve McQueen na nacistické motorce krosí louky a pole v podhůří Alp, mělo by vám už být rázem celkem ukradený, co všechno předtím ve filmu o skutečných útěcích z krajně střeženého zajateckého tábora nedávalo smysl a nad čím vším jste si říkali "jo, to určitě".... Je tu taky nabušenej Charlie Bronson a dalších pár frajerů, takže všeho všudy fajnová odsýpající tříhodinka. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Klasika. Starý válečný film se spoustou známých a kvalitních herců bez hlavního představitele. Všichni mají rovnoměrně rozložené role. Tak trochu neprávem je s tímto filmem zmiňován hlavně Steve McQueen, který mě teda nenadchl. Ano, komediální talent by tam byl a snad by mu slušela i nějaká komedie, ale více mě zaujal Richard Attenborough a hlavně James Garner. Ti přesvědčili o svém odhodlání a nadhledu každým pohledem nebo gestem. Skvěle zapamatovatelný ústřední motiv Elmera Bernsteina řadím hned vedle takových velikánů, jakými jsou Addisonův Příliš vzdálený most a Arnoldův Most přes řeku Kwai. Samotný útěk je proveden napínavě a po celé tři hodiny jsem nepocítil náznak nudy. To se mi naposled stalo u Tenkrát v Americe. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Plynulé tempo dáva všetkému prirodzený poriadok a tak máme možnosť vidieť neuponáhľaným dojmom prípravy, riešenie problémov, samotný útek a ďalšie nasledujúce udalosti. Atmosféra sa nesie odľahčeným dojmom, takže absencia nervydrásajúcich scén či brutality nebráni film vzhliadnuť aj mladším divákom. Pre tých starších je samozrejme rozporuplná atmosféra v tábore, kde nie je núdza o dobrú stravu, čisté oblečenie a zábavu, ale takéto vyobrazenia nie je nič neobvyklé. Čo sa týka filmového spracovania, filmu nemožno nič uprieť. Po remeselnej stránke mu nič nechýba. Má to osobitý štýl, príbeh nepostráda napätie, dej plynie v slušnom tempe, poskytne aj zábavu a to všetko v skutočne veľkom štýle. Ako dobrodružný film je to bezchybné. Všetko podčiarkuje výborné herecké obsadenie s plejádou hviezdnych mien svojej doby. Herecký koncert dáva zabudnúť na nezmyselnosť príbehu a divákov vtiahne do deja tak, že nevnímajú predlhú stopáž. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (59)

  • Sandy 'Intelligence' MacDonald (Gordon Jackson) měl reálný vzor v poručíku George Harshovi (1910-1980), velmi dobrém kamarádovi Wallyho 'Tunnel King' Floodyho. Harsh pocházel z amerického Jihu, ke konci 20. let se stal závislý na alkoholu a zapadl do skupiny recidivistů přepadávající z dlouhé chvíle obchody. V říjnu 1928 při přestřelce v obchodě zabil Harsh jeho majitele Willarda Smitha. Byl odsouzen k trestu smrti, ale po přiznání jeho komplice Richarda Galloglyho soud změnil verdikt na doživotí v zařízení Bellwood (Atlanta City). Harsh pocházel z bohaté rodiny a ta se pokoušela pro svého příbuzného vymoci milost, tu mu udělil guvernér státu Georgia v roce 1941. Po propuštění, aby se vyhnul vlivu bývalých kompliců, zamířil do Kanady a sloužil jako zadní střelec u Kanadského královského letectva (RCAF). Tři roky strávil jako válečný zajatec, podílel se na "Velkém útěku", ale před jeho realizací byl s dalšími devatenácti podezřelými vězni přemístěn do lépe zajištěného tábora Belaria. Po válce Harsh prodával knihy a podnikal v lesnictví. V roce 1971 napsal biografickou knihu Lonesome Road. Na Štědrý večer roku 1974 se pokusil zastřelit, ale přežil. Brzy byl stižen mrtvicí, následovalo přátelské gesto Wally Floodyho, jenž ho se svou ženou ubytoval ve svém domě v Torontu. Harsh se ve zdravotnickém zařízení v Sunnybrooku zotavil, ale osudnou se mu stala další mrtvice, kterou na začátku roku 1980 nepřežil. (džanik)
  • Autor knižní předlohy, pilot RAF Paul Brickhill popisoval ve svém díle skutečné zážitky. Němci v březnu 1943 sestřelili jeho Spitfire v Tunisku a Paul poté putoval do zajateckého tábora Stalag Luft III. Tady se zapojil do příprav k hromadnému útěku. (džanik)
  • Společnost SCI se snímkem inspirovala při tvorbě počítačové hry "The Great Escape" (2003). (Fondak)

Reklama

Reklama