Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezapomenutelní pistolníci vyrážejí do boje proti banditům... Obyvatelé malé mexické vesnice umějí zacházet s motykami, ale ne s kolty a puškami. Skoro všechno, co se jim podaří lopotně vypěstovat, musejí proto odevzdávat zločinnému banditovi Calverovi a jeho mužům. Jednoho dne však dojde trpělivost i jim. Tři z nich se proto vydají k americké hranici. Tam by totiž mohli najít někoho, kdo je naučí bojovat a pomůže jim postavit se Calverovi na odpor. Jako první přijme jejich skromnou nabídku sympatický holohlavý pistolník Chris. Ten se také ujme úkolu získat další muže. Do boje proti Calverově čtyřicetihlavé bandě nakonec vyjíždí sedm zkušených pistolníků: chladnokrevný Chris, bývalý kovboj Vin, mladíček Chico, ranař Bernardo, mlčenlivý samotář Britt, psanec Lee a spiklenecký Harry… Legendární western Johna Sturgese není třeba českým divákům představovat. Snímek z roku 1960 vznikl jako remake slavného japonského dramatu režiséra Akiry Kurosawy Sedm samurajů (1954). Jak japonský originál, tak i americká verze patří do zlatého fondu světové kinematografie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (947)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Původní komentář (2003): Hvězda vedle hvězdy, a narozdíl od hafo jiných případů, tady to jenom prospělo. Je to klasika a geniální kus. Howgh. Update (2016): Sedm Statečných bylo mým prvním letošním kinem. S dobrým zvukem, v původním znění, a hlavně v poctivém extra širokoúhlém 2,35:1. Bylo to prvně, co jsem tenhle Sturgesův div filmu viděl na velkém plátně, a kromě toho je to už hodně dlouho, co jsem ho vůbec viděl. A tak mě dost překvapilo, že je první hodina tak našlapaná humorem - a druhá zase životními moudry, která díky hereckému umění všech zúčastněných nevyznívají trapně. Tenhle film zkrátka nezestárne. Teď si ještě doplnit toho Kurosawu. A letos si to můžeme dovolit tak říct: pro "původních" Sedm Statečných je to jednoznačně 100%. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Sedm statečných, sedm hvězd a jasných pět hvězdiček. Za to, že snímek byl desítky let nejoblíbenějším filmem mého táty, který mne naučil dívat se na westerny s láskou. Za Bernsteinovu hudbu: http://www.youtube.com/watch?v=45KAjt7v4t4. Za klidnou odvahu Chrise, když se rozhodl jet s kočárem na pohřební vršek pohřbít indiána. Za Chicův vztek i mladistvé nadšení, za to, že přivolal vesničany a učil je úctě k pistolníkům. Za Bernarda, že chránil děti a prozíravě je naučil psát své jméno. Za Leeho a jeho strach a deprese, že bojoval s bandity, i když už chytnul do dlaně jen jednu mouchu, zatímco kdysi by býval chytnul všechny tři... Za Britta, že dokázal svým posledním hodem nožem vyjádřit více, než ostatní tesají na pomníky. Za Vinův černý humor i v obklíčení Calverovými pistolníky. Za Harryho, který i přes udivené reakce ostatních nepřestával pátrat po ukrytém bohatství. No a za charizmatického padoucha Calveru...Buenos dias. Adios. Vaya con dios. (Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=HWIlGnJDRzw ) ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nie som milovník westernov a nehovorí mi ani ta hviezdna herecká zostava dokopy nič, takže mi to nepríde výnimočné ako vám, no každopádne musím uznať, že svoje kvality ten film má. Predovšetkým ma zaujali herci, postavy, príbeh a akcie a to po celý čas. Ale to je tak všetko. Povedzme, že aj ta hudba ma niečo do seba, ale bohužiaľ aj keď som sa moc pri tom nenudil a v celku ma to aj bavilo, na viac ako na tri to nevytiahnem. 70% - 3* ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO Scala-Projekt 100/// Obsazení 10/10 Děj 9/10 Hudba 10/10 Akce 8/10/// PLUS: poprvé viděno na plátně, poprvé v originálním znění=zážitek, děj je vtipnější než jsem si pamatoval, herecké obsazení už nikdy žádný budoucí remake nemůže překonat MÍNUS: právě skutečnost, že se chystá remake, který nemá šanci, když bude kopírovat, tak je to zbytečný, když si půjde vlastní cestou, tak to nebude tak úplně ono, no uvidíme, u této verze mě snad jen zamrzela poměrně zbytečná smrt čtyř hrdinů, navíc častěji potkali náhodnou kulku, než že by skonali heroicky při osobním souboji./// Shrnutí: Snad každý viděl tuhle nepřekonatelnou klasiku westernové žánru, přesto si nenechte ujít příležitost vidět film v kině po více jak padesáti letech./// Celkem 92%/// ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Old man:„Only the farmers have won. They remain forever. They are like the land itself. You helped rid them of Calvera, the way a strong wind helps rid them of locusts. You're like the wind - blowing over the land and... passing on. Vaya con dios.“ Chris to Vin (samotný závěr): „The old man was right. Only the farmers won. We lost. We always lose.“ ___ Pro mě nejlepší remake všech dob, který v pohodě překonává Kurosawův originál. Morální vzory. Klukovské hrdinství, které se opírá o opravdu silné charaktery. Z herců co jméno, to pojem. Pokaždé, když někdo ze sedmičky vytasí kolt a začne pálit v zájmu spravedlnosti, záchrany utlačované vesnice, naplní mě stejný pocit radostného obdivu, jako před mnoha a mnoha lety, kdy jsem film sledoval poprvé jako kluk. Zajímavá je postava Calvery (Wallach) ve vztahu k sedmičce. Čest a věrnost zásadám, je něco jemu tak cizí, že nedokáže nikdy pochopit, proč skupinka gringos, brání zapadlou chudou vesnici kdesi v Mexiku. Jeho konečné: „Vy jste se vrátili? …. Proč? …. Lidi jako jste vy? …… Proč? ….“ je víc než příznačné. Jeho role padoucha je úctyhodná. Nezapomenutelná hudba. Prvotřídní podívaná! Jeden z nejlepších filmů vůbec a to ne jen v žánru westernu. 99% ()

Galerie (74)

Zajímavosti (69)

  • Všimněte si, že pokaždé, když Eli Wallach (Calvera) vrací pistoli do pouzdra, dívá se dolů. S pistolí to jednoduše neuměl a nechtěl vypadat jako hlupák, kdyby pistoli vrátil mimo. (džanik)
  • Počas Chicovho (Horst Buchholz) monológu, keď príde 7 statočných do dediny, môžeme vidieť, že sa behom záberov úplne mení oblačnosť. (ČSFD)
  • Když dojde k první konfrontaci hlavních hrdinů a banditů, předtím, než VIN (Steve McQueen) za jízdy naskakuje na koně, je krásně vidět, jak na baru stojí 2 dózy barevných žvýkaček či bonbónů. V době, kdy se odehrává příběh snímku, nic takového nebylo. (Armin82)

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

03.11.2021

Režisér Zack Snyder (Watchmen, Muž z oceli) zdá se našel představitelku hlavní role pro svůj příští snímek. V jeho obří sci-fi Rebel Moon, kterou Snyder točí pro Netflix, a která původně vznikla jako… (více)

Reklama

Reklama