Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezapomenutelní pistolníci vyrážejí do boje proti banditům... Obyvatelé malé mexické vesnice umějí zacházet s motykami, ale ne s kolty a puškami. Skoro všechno, co se jim podaří lopotně vypěstovat, musejí proto odevzdávat zločinnému banditovi Calverovi a jeho mužům. Jednoho dne však dojde trpělivost i jim. Tři z nich se proto vydají k americké hranici. Tam by totiž mohli najít někoho, kdo je naučí bojovat a pomůže jim postavit se Calverovi na odpor. Jako první přijme jejich skromnou nabídku sympatický holohlavý pistolník Chris. Ten se také ujme úkolu získat další muže. Do boje proti Calverově čtyřicetihlavé bandě nakonec vyjíždí sedm zkušených pistolníků: chladnokrevný Chris, bývalý kovboj Vin, mladíček Chico, ranař Bernardo, mlčenlivý samotář Britt, psanec Lee a spiklenecký Harry… Legendární western Johna Sturgese není třeba českým divákům představovat. Snímek z roku 1960 vznikl jako remake slavného japonského dramatu režiséra Akiry Kurosawy Sedm samurajů (1954). Jak japonský originál, tak i americká verze patří do zlatého fondu světové kinematografie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (947)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika žánru. Když se řekne western, představím si Sedm statečných. Navíc jeden z mála amerických remaků, který jde umělecky někam dál a posunuje vyznění celého filmu k nové (nemohu ale napsat lepší) možná stejně tak dobré kvalitě jako japonský Kurusawův černobílý epický originál (zkrácená stopáž je také divácky přijatelnější). Typicky archetypální příběh, realizovaný v naší kultuře třeba rytířským románem (Alexandreidou počínaje a donem Quijotem konče) o potulném nomádském solitérovi (zde se jich sejde hned několik) bez domova, jenž mstí bezpráví a napravuje křivdy stavěje se vždy na stranu dobra. Oživlý mýtus. Hrdinství, čest, statečnost... Krásný film... ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Bolo ich sedem a stali sa legendou. Jeden z najslávnejších a najlepších westernov všetkých čias je, podobne ako neskoršie Pre hrsť dolárov, remakom samurajskej klasiky Akiru Kurosawu. Sedem samurajov je úžasným dielom a postaviť sa s ním do priamej konfrontácie si žiadalo veľkú dávku odvahy. A podarilo sa. Neuveriteľne silný casting, perfektné tempo a geniálny hlavný motív z pera Elmera Bernsteina sú hlavnými dôvodmi úspechu. Máme tak vedľa seba dva úžasné filmy v inom žánri, no s rovnakým základom. Oba dokážu existovať vedľa seba a vyvolávať debaty, ktorý z nich je lepší. Ja osobne mám rád oba, no westerny mi boli stále bližšie než samurajské filmy. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Režisér John Sturges a jeho kultový snímok "Sedem statočných" (The Magnificent Seven). Kto by nepoznal túto westernovú klasiku. Pre mňa je to najlepší western všetkých čias. Sedem tvrdých chlapíkov, každý inej povahy, ale všetci nebezpeční a drsní pištoľníci, ktorí sa podujali pomôcť vykorisťovaným roľníkom z malej zapadnutej mexickej dedinky. Proti nim stojí slizký bandita Calvera s jeho ozbrojenou tlupou zurvalých banditov. Je to jeden z tých päťhviezdičkových filmov, ktoré som videl už nespočet krát a stále ma ešte baví. Vždy si ho s radosťou znova pozriem. Odľahčene ukončím tento komentár názvom jednej skladby anglickej, punkovej hudobnej skupiny Toy Dolls - Yul Brynner was a skinhead! ***** ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $2milióny║Tržby USA $4,905,000║Tržby Celosvetovo $9,750,000▐ Film mal obrovský komerčný ohlas hlavne v zahranačí, teda mimo USA. Presné tržby nie sú dostupné ale divácky záujem v návštevnosti kín je zmapovaný napríklad na wikipedii. Napríklad v tej dobe na Československu je s návštevnosťou 9 445 106 divákov absolútne jeden z najúspešnejších filmov vôbec! Výborne sa mu darilo v Taliansku 7,3miliona, Francúzsku 7mil., Anglicku 7,7mil. a famózne čísla sú z vtedajšieho Sovietské zväzu, odkiaľ Yul Brynner pochádza a to z neskutočnými 67miliónmi! Celkom to je cez 98 miliónov predaných lístkov v kinách!  ║ Režisér John Sturges nám naservíroval kvalitnú westernovú porciu, z vtedajšou hereckou "nezabudnuteľnou - večnou" elitou ako boli Yul Brynner ako charizmatický vodca pištoľníkov - Steve Mcqueen ako jeho opora pri riešení problémov - Charles Bronson ako obľúbenec detského osadenstva vesnice - James Coburn tichý obratný chlapík s dobrou technikou hádzania noža - Robert Vaughn v podaní pištoľníka prenasledovaného nočnou morou z toľkého zabíjania - Horst Buchholz zbrklí frajersky mladík ale tiež schopní pištoľník ale i záporák v podaní herca ako Eli Wallach bol tiež nezabudnuteľný. "Famózny Western s výbornou doprovodnou melódiou!" /100%/ ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nečekal, že Sedm statečných docením teprve až budu starý. Až teď mi konečně došlo o čem ten film je. I kdež sedm statečných, spíše sedm existenciálních trosek, které se nakonec vydávají v náruč smrti, jenom aby ztišili své životní prázdno. Ti hrdinové, které jsem tak žral ve svém mládí, se mi dnes neskutečně zcizili. Nikdy jsem si nepovšimnul, že už zkraje jsou ti stateční vlastně trosky na okraji společnosti, kteří se na misi vydávají, jen aby unikli svému vlastnímu životnímu selhání. V polovině filmu si všichni ti stateční prodělají explicitní krizi identity, kdy jsou jejich hrdinské činy spíše mamonem neskutečného, než tím očekávaným hrdinstvím. A když si v polovině filmu všichni vylijí to své zkroušené srdéčko, tak ten chlapácký čin mladého Chica už nemůže vyznívat jinak, než s ironickým podtónem. A závěrečný dialog o tom, že všichni prohráli, až na nebohé sedláky, kterým se smějeme již od úplného začátku, jenom podtrhuje zmar a prázdno celé pistolnické generace a celého westernového žánru. Pod vším tím chlapáckým pozlátkem, epickou hudbou a hvězdy nabitým ansámblem se vlastně skrývá dokonalé existencílní drama. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (69)

  • Yul Brynner byl natolik nadšen Kurosawovým filmem Sedm samurajů (1954), že ihned po jeho zhlédnutí zavolal svému právníkovi, aby koupil všechna práva na japonský film. Činil tak už s myšlenkou, že natočí americký westernový remake původního snímku, který považoval za nejlepší neamerický western. (Komiks)
  • Během natáčení v Mexiku měli místní cenzoři problém s vyobrazením mexických vesničanů. Walter Newman ale odmítnul upravit scénář, načež se jej chopil William Roberts. Protože byly jeho změny zásadní pro celý film, chtěli ho producenti uvést do titulků, což Newman odmítnul. Newman nakonec požádal, aby bylo jeho jméno z filmu vyškrtnuto. (don corleone)

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

03.11.2021

Režisér Zack Snyder (Watchmen, Muž z oceli) zdá se našel představitelku hlavní role pro svůj příští snímek. V jeho obří sci-fi Rebel Moon, kterou Snyder točí pro Netflix, a která původně vznikla jako… (více)

Reklama

Reklama