Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezapomenutelní pistolníci vyrážejí do boje proti banditům... Obyvatelé malé mexické vesnice umějí zacházet s motykami, ale ne s kolty a puškami. Skoro všechno, co se jim podaří lopotně vypěstovat, musejí proto odevzdávat zločinnému banditovi Calverovi a jeho mužům. Jednoho dne však dojde trpělivost i jim. Tři z nich se proto vydají k americké hranici. Tam by totiž mohli najít někoho, kdo je naučí bojovat a pomůže jim postavit se Calverovi na odpor. Jako první přijme jejich skromnou nabídku sympatický holohlavý pistolník Chris. Ten se také ujme úkolu získat další muže. Do boje proti Calverově čtyřicetihlavé bandě nakonec vyjíždí sedm zkušených pistolníků: chladnokrevný Chris, bývalý kovboj Vin, mladíček Chico, ranař Bernardo, mlčenlivý samotář Britt, psanec Lee a spiklenecký Harry… Legendární western Johna Sturgese není třeba českým divákům představovat. Snímek z roku 1960 vznikl jako remake slavného japonského dramatu režiséra Akiry Kurosawy Sedm samurajů (1954). Jak japonský originál, tak i americká verze patří do zlatého fondu světové kinematografie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (947)

Eddard 

všechny recenze uživatele

V kostce řečeno - podařený remake, s nezapomenutelnou ústřední melodií a charizmatickými pistolníky. Na Leoneho špagetové westerny to zkrátka ztrácí atmosféru. Vždycky mě strašně štval laciný způsob, jakým nechal Struges na konci zemřít své postavy... přišlo mi to, jako by je nechal umřít čistě jenom proto, aby byl remake Kurosawových samurajů úplnější. Jinak samozřejmě pro západního diváka pochopitelnější a zábavnější než japonská předloha. 70% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Původní komentář (2003): Hvězda vedle hvězdy, a narozdíl od hafo jiných případů, tady to jenom prospělo. Je to klasika a geniální kus. Howgh. Update (2016): Sedm Statečných bylo mým prvním letošním kinem. S dobrým zvukem, v původním znění, a hlavně v poctivém extra širokoúhlém 2,35:1. Bylo to prvně, co jsem tenhle Sturgesův div filmu viděl na velkém plátně, a kromě toho je to už hodně dlouho, co jsem ho vůbec viděl. A tak mě dost překvapilo, že je první hodina tak našlapaná humorem - a druhá zase životními moudry, která díky hereckému umění všech zúčastněných nevyznívají trapně. Tenhle film zkrátka nezestárne. Teď si ještě doplnit toho Kurosawu. A letos si to můžeme dovolit tak říct: pro "původních" Sedm Statečných je to jednoznačně 100%. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Tak tomu říkám klasika. Tohle byl asi úplně první opravdický western který jsem viděl. Neohrožená parta sedmi chlápků (vždycky jsem měl nejradši Chrise), kteří brání chudou vesnici před bandity vedenými Calverou (výtečný Eli Wallach). A už od dětských let je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Vždycky a stejně rád jako tenkrát se nechávám unést tím překrásným příběhem o odvaze, cti, smrti a lásce k životu. Spolu s Tenkrát na Západě nejlepší western a geniální klasika, která bude už navždycky zářit na filmovém nebi. 100%. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nečekal, že Sedm statečných docením teprve až budu starý. Až teď mi konečně došlo o čem ten film je. I kdež sedm statečných, spíše sedm existenciálních trosek, které se nakonec vydávají v náruč smrti, jenom aby ztišili své životní prázdno. Ti hrdinové, které jsem tak žral ve svém mládí, se mi dnes neskutečně zcizili. Nikdy jsem si nepovšimnul, že už zkraje jsou ti stateční vlastně trosky na okraji společnosti, kteří se na misi vydávají, jen aby unikli svému vlastnímu životnímu selhání. V polovině filmu si všichni ti stateční prodělají explicitní krizi identity, kdy jsou jejich hrdinské činy spíše mamonem neskutečného, než tím očekávaným hrdinstvím. A když si v polovině filmu všichni vylijí to své zkroušené srdéčko, tak ten chlapácký čin mladého Chica už nemůže vyznívat jinak, než s ironickým podtónem. A závěrečný dialog o tom, že všichni prohráli, až na nebohé sedláky, kterým se smějeme již od úplného začátku, jenom podtrhuje zmar a prázdno celé pistolnické generace a celého westernového žánru. Pod vším tím chlapáckým pozlátkem, epickou hudbou a hvězdy nabitým ansámblem se vlastně skrývá dokonalé existencílní drama. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Rozpočet filmu - ? Výdělek filmu - ? Hudba - ?. Scénář - ?; Oscar - ?; Kamera - ?; Český lev - ?; Počet vypítých nápojů během nátečení - ?; Počet koní ve filmu - ?; Počet vystřelených nábojů - ? Počet obyvatel vesnice - ? Počet banditů - ? Počet klobouků na hlavách kovbojů - ? Počet sombrér na hlavách mexičanů - ? Počet statečných ---- SEDM !!!!!!!!!! Děkuji všem uživatelům, kteří píšou statistický komentáře za inspiraci. Proč psát svoje pocity, proč psát jak se mě film líbil, proč pojmenovat profesionální stránky filmu, proč psát o hereckých výkonech, o postavách ve filmu, o režii, o hudbě, o kameře, o působení filmu na mé vnímaní, na mé srdce, na můj rozum nebo na mou duši, když si pod slovo "komentář k filmu" můžu napsat třeba, že včera Slávie remizovala s Arsenalem, měl jsem 15piv a kuřecí steak s hranolkama, zaplatil asi 440Kč a seznámil jsem se s Kristinou, že je to ostatním u prdele a zajímají je pocity z filmu, kvalita filmu a emoce z filmu, to mě hold nedojde protože jsem blbej jak tank. Mnohem více však děkuji uživatelům, kteří píši kvalitní nebo zábavné komentáře za inspiraci k následnému komentáři. Sedm statečných je už několik desetiletý mimořádný filmový zážitek, díky různorodým charakterům hlavních hrdinů a jejich odlišnou motivací chránit vesničany před banditama a právě to děla ze sedmi statečných tu nejlepší partu filmového plátna a při zvucích té užasné hudby by si asi každý z nás přál, aby to byli právě oni, kdo by nás chránil před současnými bandity v poslanecké sněmovně, před tlupou ožralejch nácků, před lidma co se nestydí zabít druhého pro dvacetikorunu. Vím nejde to, ale tenhle film je doslova brána k romantickům snům o statečných chlapech. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (69)

  • Během natáčení v Mexiku měli místní cenzoři problém s vyobrazením mexických vesničanů. Walter Newman ale odmítnul upravit scénář, načež se jej chopil William Roberts. Protože byly jeho změny zásadní pro celý film, chtěli ho producenti uvést do titulků, což Newman odmítnul. Newman nakonec požádal, aby bylo jeho jméno z filmu vyškrtnuto. (don corleone)
  • Podle autobiografie Eliho Wallacha (Calvera) se Steve McQueen (Vin) na sebe na plátně snažil upoutat pozornost na úkor Yula Brynnera (Chris): setřásáním nábojů a zvedáním klobouku během scény s pohřebním vozem, nakloněním se z koně a ponořením klobouku do řeky. Brynner si údajně najal asistenta, který počítal, kolikrát se McQueen během Brynnerova proslovu dotkne svého klobouku. (džanik)
  • Film patří mezi ty, ke kterým bylo vytvořeno nejvíce českých dabingů. Existují hned 4 dabingové verze, a to z let 1968, 1994, 2006 a 2007. (Ištván87)

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

03.11.2021

Režisér Zack Snyder (Watchmen, Muž z oceli) zdá se našel představitelku hlavní role pro svůj příští snímek. V jeho obří sci-fi Rebel Moon, kterou Snyder točí pro Netflix, a která původně vznikla jako… (více)

Reklama

Reklama