Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezapomenutelní pistolníci vyrážejí do boje proti banditům... Obyvatelé malé mexické vesnice umějí zacházet s motykami, ale ne s kolty a puškami. Skoro všechno, co se jim podaří lopotně vypěstovat, musejí proto odevzdávat zločinnému banditovi Calverovi a jeho mužům. Jednoho dne však dojde trpělivost i jim. Tři z nich se proto vydají k americké hranici. Tam by totiž mohli najít někoho, kdo je naučí bojovat a pomůže jim postavit se Calverovi na odpor. Jako první přijme jejich skromnou nabídku sympatický holohlavý pistolník Chris. Ten se také ujme úkolu získat další muže. Do boje proti Calverově čtyřicetihlavé bandě nakonec vyjíždí sedm zkušených pistolníků: chladnokrevný Chris, bývalý kovboj Vin, mladíček Chico, ranař Bernardo, mlčenlivý samotář Britt, psanec Lee a spiklenecký Harry… Legendární western Johna Sturgese není třeba českým divákům představovat. Snímek z roku 1960 vznikl jako remake slavného japonského dramatu režiséra Akiry Kurosawy Sedm samurajů (1954). Jak japonský originál, tak i americká verze patří do zlatého fondu světové kinematografie. (Česká televize)

(více)

Recenze (944)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdo by kdy řekl, že za spravedlností si budu muset dojít do samotného filmu. To, že je život nespravedlej, na to jsem si už zvyknul. To, že mě ale tenhle western zvedne ze židle a zároveň prakticky okamžitě zlepší náladu, to jsem vlastně vůbec netušil. A to jsem si ho dával už po druhé. Poprvé to nemělo takovou razanci. Skoro mi přijde, jak kdybych westerny opravdu začal objevovat až po dvacítce. Když jsem byl dítě, tak jsem tam plno těch chlapskejch upřímností nepoznal a nepochopil. Teď už trošku ošlehanej vnímám alespoň každou třetí (tak moc si nefandím) větu, souvětí nebo jenom pohledy a je mi jasný, že víc chlapskej film už snad ani nemůže existovat. Ty poctivý hlášky, skvělé postavy a úžasný příběh, na to prostě snad už nikdy nezapomenu. A stejně tak pokaždé, když se od tohodle často depresivního světa budu potřebovat odprostit, vím, že Sedm statečných bude vždycky se mnou. Sedm tak dobrých rolí, že vybrat jednoho jako nejlepšího by byla totiž strašná škoda. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Western z westernů nejwesternovatější. Nádherný remake ! Moji největší oblíbenci Steve McQueen a James Coburn ve skvělé formě. Házecí scéna na nádraží je úchvatná :-) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Legendární western s úžasnou hudbou, který lze vidět stále znova a znova, aniž by se omrzel. A víte, komu jsem nejvíc fandil? Robertu Vaughnovi. Té jeho nejednoznačné postavě, která se celou dobu drží stranou, aby přežila a v samotném konci se zachová tak, jak by od něho už nikdo nečekal... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Původní komentář (2003): Hvězda vedle hvězdy, a narozdíl od hafo jiných případů, tady to jenom prospělo. Je to klasika a geniální kus. Howgh. Update (2016): Sedm Statečných bylo mým prvním letošním kinem. S dobrým zvukem, v původním znění, a hlavně v poctivém extra širokoúhlém 2,35:1. Bylo to prvně, co jsem tenhle Sturgesův div filmu viděl na velkém plátně, a kromě toho je to už hodně dlouho, co jsem ho vůbec viděl. A tak mě dost překvapilo, že je první hodina tak našlapaná humorem - a druhá zase životními moudry, která díky hereckému umění všech zúčastněných nevyznívají trapně. Tenhle film zkrátka nezestárne. Teď si ještě doplnit toho Kurosawu. A letos si to můžeme dovolit tak říct: pro "původních" Sedm Statečných je to jednoznačně 100%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelná klasika, která za ty roky ztratila akorát ze sytosti barev. Sedm neohrožených pistolníků se za nicotných 20 dolarů odhodlává bránit malou mexickou vísku před nájezdy banditů. Jsou to hrdinové bez bázně a hany, kteří ví, co je to čest a morálka. Ač o tom čas od času pochybují. A jejich úhlavní nepřítel? Žádný arcizlosyn, jen pragmatik, který potřebuje nakrmit svou hladovou bandu. Jíst musí všichni. Vítěz je každopádně vždy jenom jeden, ten, který stojí opodál a tiše se směje. Jeden ze vzácných případů, kdy remake překonal originál, byť nemá jeho ambice nabídnout kromě skvělé zábavy i socio-politický portrét určité doby. 85% Zajímavé komentáře: Melies, Exkvizitor, Pacco, wipeout, gudaulin ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Rozpočet filmu - ? Výdělek filmu - ? Hudba - ?. Scénář - ?; Oscar - ?; Kamera - ?; Český lev - ?; Počet vypítých nápojů během nátečení - ?; Počet koní ve filmu - ?; Počet vystřelených nábojů - ? Počet obyvatel vesnice - ? Počet banditů - ? Počet klobouků na hlavách kovbojů - ? Počet sombrér na hlavách mexičanů - ? Počet statečných ---- SEDM !!!!!!!!!! Děkuji všem uživatelům, kteří píšou statistický komentáře za inspiraci. Proč psát svoje pocity, proč psát jak se mě film líbil, proč pojmenovat profesionální stránky filmu, proč psát o hereckých výkonech, o postavách ve filmu, o režii, o hudbě, o kameře, o působení filmu na mé vnímaní, na mé srdce, na můj rozum nebo na mou duši, když si pod slovo "komentář k filmu" můžu napsat třeba, že včera Slávie remizovala s Arsenalem, měl jsem 15piv a kuřecí steak s hranolkama, zaplatil asi 440Kč a seznámil jsem se s Kristinou, že je to ostatním u prdele a zajímají je pocity z filmu, kvalita filmu a emoce z filmu, to mě hold nedojde protože jsem blbej jak tank. Mnohem více však děkuji uživatelům, kteří píši kvalitní nebo zábavné komentáře za inspiraci k následnému komentáři. Sedm statečných je už několik desetiletý mimořádný filmový zážitek, díky různorodým charakterům hlavních hrdinů a jejich odlišnou motivací chránit vesničany před banditama a právě to děla ze sedmi statečných tu nejlepší partu filmového plátna a při zvucích té užasné hudby by si asi každý z nás přál, aby to byli právě oni, kdo by nás chránil před současnými bandity v poslanecké sněmovně, před tlupou ožralejch nácků, před lidma co se nestydí zabít druhého pro dvacetikorunu. Vím nejde to, ale tenhle film je doslova brána k romantickům snům o statečných chlapech. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Brilantné po každej stránke. Scenár, hudba, herecké výkony (všetci siedmi sú skvelí a Eli Calvera ešte lepší), akčné scény, hlášky ("Mířil jsem na koně.") - proste dokonalosť. Pravdepodobne najlepší americký western vôbec. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tohle byl snad první western, který jsem viděl (možná kromě Vinnetoua) a musím říct, že dodnes patří mezi mé nejoblíbenější. Hrdinové jsou jeden kladnější, než druhý (až na Calveru, samozřejmě) a film ani po více než 40 letech neztratil nic ze svého (lehce naivistického) kouzla. Tuto klasiku nelze než doporučit každému, kdo ji snad ještě neviděl (pokud někdo takový existuje). ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $2milióny║Tržby USA $4,905,000║Tržby Celosvetovo $9,750,000▐ Film mal obrovský komerčný ohlas hlavne v zahranačí, teda mimo USA. Presné tržby nie sú dostupné ale divácky záujem v návštevnosti kín je zmapovaný napríklad na wikipedii. Napríklad v tej dobe na Československu je s návštevnosťou 9 445 106 divákov absolútne jeden z najúspešnejších filmov vôbec! Výborne sa mu darilo v Taliansku 7,3miliona, Francúzsku 7mil., Anglicku 7,7mil. a famózne čísla sú z vtedajšieho Sovietské zväzu, odkiaľ Yul Brynner pochádza a to z neskutočnými 67miliónmi! Celkom to je cez 98 miliónov predaných lístkov v kinách!  ║ Režisér John Sturges nám naservíroval kvalitnú westernovú porciu, z vtedajšou hereckou "nezabudnuteľnou - večnou" elitou ako boli Yul Brynner ako charizmatický vodca pištoľníkov - Steve Mcqueen ako jeho opora pri riešení problémov - Charles Bronson ako obľúbenec detského osadenstva vesnice - James Coburn tichý obratný chlapík s dobrou technikou hádzania noža - Robert Vaughn v podaní pištoľníka prenasledovaného nočnou morou z toľkého zabíjania - Horst Buchholz zbrklí frajersky mladík ale tiež schopní pištoľník ale i záporák v podaní herca ako Eli Wallach bol tiež nezabudnuteľný. "Famózny Western s výbornou doprovodnou melódiou!" /100%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: William Roberts .. Musíte bojovat. Velice přitažlivé. Aby ne s takovou předlohou, kterou tvůrčí tým překopíroval do westernových reálii. Idealistické, pohádkové, jenže kdo by odolal. Už jen kdykoliv zazní tóny dokonalého hudebního doprovodu a skvělé herecké obsazení vytasí své kolty, musí být každý odzbrojen a podlehnout. Nejlepší western ovšem hledejte jinde.. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Nejsem vůbec na westerny. A už minimálně na americké (no jo, jsem špageťák).Ale dnes už bohužel jen jeden statečný u mě tvoří výjmku v obou případech. Mimochodem. Robert Vaughn je největší elegán v historii filmu. Ten jeho pistolník... No to je prstě lahůdková postava. A vůbec byste neřekli, že měl v té době 28 let. Vypadá mnohem starší a tak nějak má víc důstojnosti jak všichni ostatní dohromady, ačkoliv je to skoro stejná sviňa jako Calvera :-) Pokračování však nestála za moc. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika žánru. Když se řekne western, představím si Sedm statečných. Navíc jeden z mála amerických remaků, který jde umělecky někam dál a posunuje vyznění celého filmu k nové (nemohu ale napsat lepší) možná stejně tak dobré kvalitě jako japonský Kurusawův černobílý epický originál (zkrácená stopáž je také divácky přijatelnější). Typicky archetypální příběh, realizovaný v naší kultuře třeba rytířským románem (Alexandreidou počínaje a donem Quijotem konče) o potulném nomádském solitérovi (zde se jich sejde hned několik) bez domova, jenž mstí bezpráví a napravuje křivdy stavěje se vždy na stranu dobra. Oživlý mýtus. Hrdinství, čest, statečnost... Krásný film... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Výtečná záležitost a právem nadčasová klasika. Nejlepší western to však není, nejpovedenější remake rovněž ne a dokonce ani nejlepší předělávka Kurosawy se nekoná. A proč ne? Protože Sergio Leone je tou jedinou správnou odpovědí na výše zmíněné tři kolonky. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika. Skvělí herci ( Můj největší oblíbenec je asi Charles Bronson a Robert Vaughn ), skvělá akce a hudba atd. škoda, že herci poslední dobou vymírají (Ale Bronson se drží).---- Hmm, tak Bronson už se nedrží. Tipuju, že Calvera to dotáhne nejdál. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA To Je Kurva Film !!! AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ()

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

03.11.2021

Režisér Zack Snyder (Watchmen, Muž z oceli) zdá se našel představitelku hlavní role pro svůj příští snímek. V jeho obří sci-fi Rebel Moon, kterou Snyder točí pro Netflix, a která původně vznikla jako… (více)

Reklama

Reklama