Reklama

Reklama

Otvírání studánek

(TV film)
Česko, 2004, 57 min

Režie:

Petr Kaňka

Hrají:

Alfréd Radok (a.z.), Bohuslav Martinů (a.z.)

Obsahy(1)

Proslulá kantáta Bohuslava Martinů. Dokument vypraví o rekonstrukci legendárního představení režiséra Alfréda Radoka v Laterně magice. Hudební skladatel a dlouholetý dramaturg Laterny magiky Oldřich F. Korte vyprovokoval bývalé spolupracovníky k vytvoření rekonstrukce představení režiséra Alfréda Radoka Otvírání studánek Bohuslava Martinů, která byla připravována pro Laternu magiku v letech 1960 a 1966. Osud této inscenace byl opravdu velmi chmurný, její první provedení v roce 1960 bylo znemožněno tehdejším ministrem kultury, druhé provedení v roce 1966 bylo ukončeno příjezdem okupačních tanků. A tak tato inscenace opět spatřilo světlo světa v prosinci roku 2003. Na její přípravě se sešli téměř všichni původní tvůrci, bohužel už bez Alfréda Radoka, kteří toto představení nastudovali s mladými tanečníky současné Laterny magiky.
Jako červená nit se tímto dokumentem táhnou vzpomínky především na skladatele Bohuslava Martinů, který touto nádhernou kantátou vyjádřil svůj vřelý vztah k domovu, a který bohužel neměl možnost po únoru 1948 už nikdy navštívit, ale i na skvělého režiséra Alfréda Radoka a jeho tehdejšího asistenta Miloše Formana. Obnovená premiéra Otvírání studánek v tomto dokumentu evokuje i další základní myšlenku - a tou je domov.
Dokumentární film využívá výpovědí hlavních aktérů, nabízí ukázky ze zkoušek, bohatě připomíná především fotografický archív a ukazuje i část premiérového představení. (Česká televize)

(více)

Galerie (11)

Reklama

Reklama