Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Charles Bronson v roli, jež jej vynesla ke slávě: zabiják z podsvětí, který vraždu povýšil na umění. V dalších rolích se objevují Jan-Michael Vincent a Jill Ireland.  V akčním snímku, za jehož scénářem stojí Lewis John Carlino, spolupracoval Charles Bronson již podruhé s režisérem Michaelem Winnerem. Jejich prvním společným projektem byl nedoceněný western Chatova země, o dva roky později pak spolu natočili akční drama Přání smrti. Bronson zde ztvárnil Arthura Bishopa, „mechanika“ neboli nájemného vraha, schopného zabijáka pověstného svým chladným přístupem k „práci“. S Bishopem se seznámí mladý a dychtivý Steve McKenna (Jan-Michael Vincent), který doufá, že jej Bishop naučí řemeslu. Ten se tomu nebrání, se Stevem absolvuje nejednu akci a mezi jeho učitelská moudra patří věty typu „vražda je jenom zabíjení bez povolení, a zabíjejí všichni – vojáci, policajti...“. Mezi akčními scénami se ve snímku objeví také Bronsonova manželka Jill Ireland, a to v roli atraktivní prostitutky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (107)

POMO 

všechny recenze uživatele

Slušné krimi s temnými antihrdiny - nájemnými vrahy. Ale pořádně mě začalo bavit až v poslední lokalitě. Všechno předtím totiž stojí na chemii mezi Bronsonem a Michaelem-Vincentem, kterých oťukávající dialogy nejsou dostatečně zajímavé. Vincentova postava mladého frajírka je nedokvašená a nedůvěryhodná na to, aby ji profík Bronson vyhodnotil jako slibného rekruita. To už je zajímavější svět podsvětí, kterému Mechanik slouží. Ten je atmosferickým motorem filmu. Tři a půl hvězdy. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Typická chlapácká akce, v níž válí hlavně tradičně kamenný Charles Bronson, sice trošku zubem času ohlodána byla, což nechává děj trochu pomaleji táhnout, ale vynahrazuje to perfektní akcí (i tou ‚stealth‘) a skvelým anti-feministickým vtípkem, kdy jsou během dvou minutových výstupů ženských hrdinek vykresleny jako totální blbky; přesto by bylo nůžek potřeba, jak na Bronsonovu hlavu, tak i stopáž filmu. 3 a ½. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Winner byl béčkař. Pozor, to nemyslím nějak hanlivě. Uměl řemeslně perfektně zvládnuté filmy se skvělou atmoškou 70's (pokud jde o filmy ze 70's :-)) A Mechanik zabiják má navíc skvělý scénář. Určitě si myslím, že je to mnohem lepší než mnohem známější Přání smrti. Prvních dvacet minut se třeba vůbec nepromluví. Jen sledujeme Bronsona jak za poslechu vážné hudby před nástěnkou vymýšlí co nejoriginálnější způsob odstranění zakázky a následuje provedení. Neříkám, že ten film je něco extra, spíše byste museli být v mojí kůži, kdy si užívám všechny ty lokace (honička na motorkách přes pole někde za L.A., honička po italských serpentinách, pláže, honosné vily, laciné hotely). Po čas celého filmu je jen zataženo, sychravo. A Bronson v cool kožené bundě kosí zabijáky brokovnicí... A ten konec, ten konec. To jsem zůstal vyjeveně sledujíc TV ještě chvíly po skončení. Nechápu, že při tom všem nejde o známější dílo. Vždyť z toho mohl být slušný kulťák... ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Béčkař Michael Winner se vzmohl k životnímu výkonu. Přání smrti je sice mnohem známější, ale tenhle film je bez debat lepší. Aby bylo jasno - Bronson není dobrý herec, ale to je poslední věc, kterou by tady potřeboval. Typologicky je perfektní. A tenhle film si nehraje na nic, čím není, což je jeho největší přednost. Jednodušší scénář aby člověk pohledal. Stylově ultrachladné bez jakéhokoliv náznaku emocí až do posledního okamžiku, atmosférické ( depresivní odlidštěná hudba Jerry Fieldinga ) - hodně vzdáleně připomínající Melvilleovy filmy. Dobře zvládnuté akční scény, solidní tempo. Mechanik zabiják - přesně o tomhle to je. A stačí to bohatě. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Ja bych MECHANIK ZABIJÁK tak jednoduše neviděl. Spíš naopak. A už vůbec bych netvrdil že Bronson není dobrý, protože tohle je možná jeho nejlepší role vůbec a Charlie je v ní prostě perfektní. Osamělý a profesionální zabiják vezme do účení mladíka, kterému předtím zabil otce ... Dokonalé. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Bronsonův nájemný vrah má vynikající charisma i dostatek přesvědčivosti, ale tím pro mne klady snímku končí. Zub času byl totiž ve svém hlodání nemilosrdný a tak se mi po letech jeví vraždy jako úsměvně překombinované, použité špičkové technologie již nenabízí ani žádné vetešnictví a do toho dramaticky vyhrává, v době vzniku tolik oblíbená, disharmonická hudba, která však u mne místo napětí vyvolává dávivý reflex. Pokud by mne tolik nepotěšil příjemně poťouchlý závěr, tak bych snad uvažoval i o horším hodnocení. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Úvodních 15 minut a posledních 15 minut filmu rozhodně stojí za vidění. Je tam atmosféra, akce, napětí, prostě všechno, co u takovýho filmu nemůže chybět. Jenže těch dalších cca 70 minut uprostřed tohle všechno nějak postrádá. Některý filmy s každym rokem zrajou jako kořalka, ale tady mam dojem, že film prostě zestárnul. Jinak Charles Bronson v jedný z řady typickejch rolí drsoně je celkem uvěřitelnej a sympatickej. Jan-Michael Vincent naopak působil ve filmu jako pěst na oko a připadal mi, že tam omylem zabloudil cestou ke kadeřníkovi. Dávám slabý 3 hvězdy a tu třetí snad jen kvůli tomu, že honičku s poměrně vzácnym Fiatem 130 jsem v žádnym jinym filmu ještě neviděl. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Drsný, raně sedmdesátkový thriller s drsným, pomalu umírajícím Bronsonem, používajícím odstřelovací pušky, výbušniny, pistole, brokovnice a na závěr i buldozer. Vcelku fajn zabijácký kousek ze staré školy, který na čtyři hvězdičky povýšila zejména vtipná scéna se sebevražedkyní někdy ve čtvrtině filmu. Po westernu Lawman (1971), dvou Přáních smrti (1974, 1985), chandlerovce Hluboký spánek (1978 - tu jsem za komančů viděl v kině tuším dokonce dvakrát) a satanském, hvězdně obsazeném horroru Sentinel (1977), můj šestý Michael Winner. A všechno to stálo za to. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kterak žák při závěrečné zkoušce předčil svého učitele a přitom vysvědčení již bylo dávno napsáno.. Clean. Fast. Professional. To není motto McDonaldu, či kliniky specializované na odběr spermatu, ale mechanika Chuckieho Bronsona. Nejdříve mu pošlete fotky auta i se servisní knížkou. On si ho pak sám obhlídne, zjistí, jak se chová na silnici a kdy zajíždí do garáže. V nestřeženém okamžiku si pohraje s brzdovou hadičkou, vyláká ho na silnici nad útesy a pak bum! Kovošrot už čeká. Vždyť on ty auta nespravuje, ale ničí..! Když pominu akční neapolské finále, zdál se mi tím nejprofesionálnějším zabijákem Winner se svou (vzhledem k nabízející se dynamice příběhu) uspávací režií. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Krásne jednoduchá, priamočiara záležitosť, ktorá je vo svojej podstate úžasne komplikovaná, zamotaná a ten záver je úplne stobodový. 85%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Prostinký příběh válcuje atmosféra, chemie mezi ústřední dvojkou zabijáků, několik nezapomenutelných scén (úvodní čtvrthodinová akce beze slov, Steveho dívka, honička na motorkách) a nekompromisní závěr, který patří bezesporu mezi ty nezapomenutelné. Michael Winner si na nic nehrál a přesto jeho snažení (alespoň v té době) přinášelo ovoce. Výtečně minimalistický Charles Bronson v roli šité na míru, Jan-Michael Vincent je mu rovnoceným parťákem/soupeřem. Drsný, sakra drsný sedmdesátkový nářez. 85%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak tímhle snímkem to u mě režisér Winner konečně vyhrál. Mechanika (zabijáka) okamžitě řadím mezi nejlepší Bronsonovy věci, které jsem viděl. Mnohem, mnohem výše než nemastné neslané Přání smrti. Film je strhující podívanou, náladou mi nejvíce ze všeho připomněl legendární Dostaňte Cartera s Michaelem Cainem - slabou scénu jsem nenašel, od začátku do konce to zkrátka bylo všechno výborné. Úvodní "němá" patnáctiminutovka, motocyklová a automobilová honička, závěrečná akce s brokovnicemi... A k tomu úsporné, avšak úderné dialogy mezi Bronsonovým ani černým, ani bílým panem Bishopem a jeho mladým učedníkem. Ač se to nezdá, film se vlastně zabývá tématem přátelství a tím, k čemu může vést. Mechanik jistě není pro každého, ale já na něj nedám dopustit. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Dokonale chladný Charles Bronson a vynikající akční scény táhnou kupředu tuhle typickou 70´s akci. A že se místy musí opravdu snažit. Tempo je totiž místy až moc pomalé a film i přes řadu hodně zajímavých scén plně nezaujme vaši pozornost. Navíc těch necelých 40 let je na tomhle filmu už přece jenom znát a některé scény už nejsou zkrátka tak působivé, jako kdysi. Bronsonovi fanoušci by ale měli být spokojeni. 70% ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

All in one pre začínajúceho zabijaka. Neberte to doslovne, ale vedzte, že úzkostlivý grobian Arthur Bishop tu rad radom zosmiešňuje niekoľko modernejších, zbrojným arzenálom vyspelejších najomných vrahov. (SPOILER) V cynickom ťažení snajpruje na krátku vzdialenosť, odčíta z pier ešte lepšie než Chuck Norris, roztápa obete v kyseline, riadi terénnu Crossu na rovnakej úrovni ako Robbie Maddison, hádže časované bomby pod kolesá, traktorom s vysunutou radlicou prekacuje autá do priepasti, odpaľuje byty, lode...autá. (KONIEC SPOILERU) Samozrejme bez mihnutia oka a s precíznosťou zbehlého opravára starožitných hodiniek. "Mechanic" je vábne rozvoniavajúce dobové žrádlo, ktorého prenikavú chuť mierne zastiera len priveľa prílohy. Inak relevantný dôkaz o nesmrteľnosti/nenapodobniteľnosti 70's a o tom, že z postu školiteľa nadchádzajúceho mechanika sa môže kedykoľvek stať riadna fuška. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Mého oblíbence bych v tomto filmu ohodnotil čtverami hvezdami, neboť to ve mně nezanechalo až tak silný filmový záchvěv a jenom proto dávám.... Nájemný vrah si vezme pod patronaci syna své poslední oběti, ten však je mazanější než vypadá a souboj na život a na smrt mezi oběma aktéry brzy započne, kdo vyhraje..? ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 7/10 Hudba 7/10 Prostředí 7/10/// +Charles Bronson a Jan-Michael Vincent, slušná akce, napětí -vadí pomalejší tempo/// Rok vzniku je na filmu velice znát, především na jeho tempu, které se s dnešními akčňáky nedá vůbec srovnávat, proto budu hodnotit s přihlédnutím k tomuto faktu. Charles Bronson hraje zápornou postavu nájemného zabijáka, který se s ničím nemaže a ke všemu přistupuje s chladnou hlavou, prostě na všechno má času dost. Přesto za výsledky které za sebou nechává by se nemusel stydět ani ten největší zabiják z největších. Potěší závěrečná akční sekvence v Itálii, takhle nějak měl vypadat celý film. I tak dobrá zkušenost, protože se chystá remake, tak alespoň budu mít s čím srovnávat./// Celkem 71%/// ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Dost dobrá oldschool akčňárna o nájemném killerovi-šikulovi s xichtem Charlese Bronsona, který se dočkal méně zdařilého remaku se Stathamem v hlavní roli. Originál je lepší v mazanosti hlavního hrdiny. Tenhle vrahoun má prostě styl! 75% ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

The Mechanic je béčkový akčňák s Charlesem Bronsonem v hlavní roli. Jeho postava je samozřejmě chladná a nekompromisní. Jednou ho ovšem přepadne úzkost, a tak si přibere parťáka, což možná nebyla nejmoudřejší věc, která se dala dělat. Ze začátku se mi snímek zdál skoro jako němý. Prvních 15 minut nikdo nepromluví a my jen sledujeme Mechanika, jak se připravuje do akce. Děj je úplně jednoduchý a velmi dobře předvídatelný, žádné nečekané překvápko zde není. Je to samozřejmě plnohodnotná střílečka plná hlášek a trochu i toho filozofování, ale žádnou díru do světa to neudělá. Myslím, že film balancuje na rozhraní 3 a 4 hvězd a určitě stojí za to. Jsem ještě zvědav na remake s Jasonem Stathamem, ale nedělám si iluze. ()

Související novinky

Statham nahradí Bronsona

Statham nahradí Bronsona

23.04.2009

Hádáte správně, chystá se další remake. Crank 2 se sice v amerických kinech zastavil a komerčně nepřežil, ale na statusu Jasona Stathama jako jednoho z nejdrsnějších chlápků v akčním žánru to šrám… (více)

Slyovo krveprolévání neskončilo

Slyovo krveprolévání neskončilo

08.02.2008

Kolem nového Ramba je pořádně rušno. Nebude z toho sice superhit (přece jen, to maso je pouze pro silné žaludky), ale 50-milionová produkce se v pohodě zaplatí a DVD prodeje budou nepochybně vysoké.… (více)

Reklama

Reklama