Reklama

Reklama

Setina sekundy

  • Itálie Centesimo di secondo, Un (více)
všechny plakáty
Sportovní / Drama
Itálie, 1981, 106 min (Alternativní 2x50 min)

VOD (1)

Italský reprezentační tým sjezdařů je v rozkladu. Jeho někdejší tahoun, držitel zlaté olympijské medaile a několikanásobný mistr světa i vítěz Světového poháru Gustavo Thöni, ukončil kariéru, přičemž zbylá čtveřice závodníků se chová jako utržená ze řetězu. Noční obrážení barů se podepisuje nejen na trénincích, ale také na bídných výsledcích při závodech – všem čtyřem tak hrozí vyhazov z reprezentace. Jejich poslední šancí je přemluvit Gustava k návratu do týmu, aby se za ně zaručil. Přes Gustavovu prvotní neochotu nakonec společně vyrážejí do Kitzbühelu, aby sjeli obávanou trať Streif na hoře Hahnenkamm. Během závodu ovšem utrpí těžký pád jejich kamarád a poraní si míchu. Gustavo tak na další sezónu musí trénovat jako nikdy v životě, aby sám sobě, celému sportovnímu světu a především svému paralyzovanému kamarádovi dokázal, že nic se nemá vzdávat předčasně... Děj sportovního dramatu vychází ze skutečných událostí a spojuje známý finiš Gustava Thöniho na Streifu v roce 1975 s nehodou nadějného italského závodníka Leonarda Davida. Ve snímku si zahrála řada skutečných sjezdařů, mimo Thöniho, jenž hraje sám sebe, je možné v jeho týmu zahlédnout třeba Renata Antonioliho či Cesara Anziho. Ve své době vzbudil film v kinech velký zájem. Na rozdíl od tehdejších televizních přenosů totiž ukazoval závody alpského lyžování v nevídaných barvách i ostrosti záběrů. Z dnešního pohledu snímek nabízí především detailní vhled do náročných tréninků a vnitřních soubojů, které závodníci svádějí před každým startem, i jedinečnou atmosféru tehdejšího profesionálního lyžování. Česká televize film premiérově odvysílá v nové HD verzi. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

hony23 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, které nestárnou. A pak jsou filmy, které v době vzniku byly sice hitem, ale s odstupem několika desetiletí vyvolávají jen schovívavý úsměv. A to je případ i sportovního dramatu o partě italských lyžařů, kteří hřešili na bohémský život až do chvíle, kdy jeden z nich zůstal po pádu na sjezdovce upoutaný na invalidní vozík. V osmdesátkách jsem ten film dosti žral, zatímco dnes dávám 3 hvězdičky pouze z nostalgie. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Československá televize uvedla poprvé někdy v druhé polovině 80ek, kdy jsem to viděl jako děcko na základce a pamatuju si na ty školní diskuze až hádky, kdo ze závodníků je lepší. Znovu dávala Československá nebo už Česká televize v první polovině 90ek, tak snad se to bude dát vidět ješte někdy, i když je to už hodně vousatý seriál a dneska už bude působit spíš směšně. ()

Reklama

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem to vidět kvůli Gustavo Thöni, doufala jsem v pěkný lyžařský film. Ale skutek utek', či spíš kouzlo (bylo-li nějaké) se vypařilo v čase. Blbý scénář umocněný blbým režiserém a pitomou hudbou. Zejména v "napínavém" finále zní melodie jak do procházky rozkvetlou loukou. To málo, co tam bylo, nevhodná hudba úplně zabila. Za co tedy ty dvě hvězdičky? Přes ten mizerný scénář jsem to dokoukala až do konce a scény spartakiádních sjezdů byly hezké, i když obrazová kvalita dnes již nevyhovuje. Jo a taky ten historický styl ježdění na rovných lyžích. ()

valinka 

všechny recenze uživatele

Krása zimních Alp,úžasný a zároven nebezpečný sport,kterým sjezdové lyžování bezesporu je. Soudržnost kolektivu a ochota pomoci kamarádovi za každou cenu. Navíc dávka humoru..triatlet lyžáky možno uvázat na nejmenované místo (raděj) a poté spouštět na šnůrce z okna. Mimo jiné krásná ústřední melodie. Opravdu nechápu proč se nedá sehnat :_((( petaspur opravdu zapomenout nemůžu . Objevila jsem pár vteřin http://www.youtube.com/watch?v=GPl0ws3c-C4 cca od1,35 min. Ted ještě kde hledat tak přidám ještě druhou půlku obsahu- není tam celý Před další závodní sezonou se tým zase stmelí a pod Gustavovým vedením začíná trénovat. Stále se jim však nedaří podle jejich představ..Ve snaze pomoci se Anna intrikou vyřadit konkurenci a Italové jsou z další části sezony diskvallifikováni. To Marcovi na náladě nepřidá,dokonce se z kamarády pohádá. Gustavo se proto rozhodne,že pro jeho uzdravení udělá cokoli a začne znovu sám trénovat,aby se mohl zúčastnit závodu v Kitzbuhelu. Pár dní před závody se snaží Marca přesvědčit,by do Kitzbuhelu odjel také,což Marco zpočátku odmítá.Nakonec s kamarády a Annou odjíždí.Gustavo startuje s vysokým číslem a tudíž s nevýhodou,že trat není tak kvalitní.Jede všakvýborně,na mezičasech má špičkové časy.Všichni jeho výkon z úžasem sledují.Včetně Marca,který se postaví a Gustavovi,který je nakonec druhý o onu setinu sekundy gratuluje. V dalších rolích se objevují Cesare Anzi a Mario Cotelli. Na českém dabingu se podíleli Petr Štěpánek,Vlastimil Zavřel,Vítězlav Jandák, Marcel Vašinka,Ivan Lutanský a Ivana Andrlová Film český dabing https://www.youtube.com/watch?v=v-411Xecp9s ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Až po úspěchu Olgy Charvátové v Sarajevu jsem změnil pořadí nejdramatičtějších okamžiků ze sjezdového lyžování (nepočítaje ty vlastní:-). Gustavo Thoeni obstál i před kamerou aneb na co všechno můžou posloužit lyžáky... Kdo ví, do jakého žánru by zapadl film, v němž by hrál Thoeniho svěřenec - Alberto Tomba - taky sportovní? ()

Zajímavosti (5)

  • Gustavo Thoeni je čtyřnásobným vítězem světového poháru v alpském lyžování z let 1972,1973,1974 a 1976. Tohoto vítězství si sjezdaři cení nejvíc, protože body na získání křišťálového globusu sbírají celý rok. Navíc je mistrem světa v kombinaci z roku 1972 a 1976 a mistrem světa z roku 1974 ve slalomu a obřím slalomu. (JoannaB)
  • Thoeni byl trenérem také dalšího špičkového lyžaře Alberta Tomby od roku 1989 do roku 1998, kdy Tomba kariéru ukončil. (valinka)
  • Film byl částečně inspirován prohrou Thoeniho s Klammerem v roce 1975 v Kitzbuhelu. (valinka)

Reklama

Reklama