Reklama

Reklama

Rivalové pod rudým sluncem

  • Česko Rudé slunce (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jaro 1871, japonský velvyslanec, doprovázený dvěma samuraji, jede v soukromém vagónu Transkontinentálního expresu na návštěvu k prezidentovi Spojených států, aby mu přivezl velmi cenný dar – samurajský meč nevyčíslitelné hodnoty. Do vlaku však nastoupili i členové bandy vedené desperáty Linkem a Gotchem. Zajímá je poštovní vůz, který převáží zlato, jež je střeženo vojenskou kavalérií. Zlato je uloupeno, ale jejich pozornosti neujde bohužel soukromý vagón. Jeden ze samurajů je zabit, cenný meč ukraden. Samuraj Kuroda má sedm dní na to, aby přinesl meč zpátky. Uprostřed Divokého západu stojí člověk, který žije a koná podle kodexu bušidó, zákona samurajů... Rudé slunce je western natočený v roce 1971 s mezinárodním obsazením. V hlavních rolích se vedle sebe objevil americký představitel tvrdých mužů Charles Bronson, legenda japonských filmů Toširó Mifune, francouzský herec Alain Delon a švýcarská herečka Ursula Andressová. Film byl natočen ve Španělsku britským režisérem Terencem Youngem. (Česká televize)

(více)

Recenze (185)

Gemini 

všechny recenze uživatele

"Novodobý" western (čili ne ten s hrdinnými a ctnostnými dobyvateli Západu) jakoby v roce 1971 provedl otevřený coming-out, přihlásil se ke svému zdroji, a do sedel přizval japonské samuraje. Ale je to celé trochu podivnější, protože se to stalo v Evropě, kde byla režie svěřena prověřenému britskému harcovníkovi Terenci Youngovi (mj. režisérovi prvních bondovek), a pod jeho vedení bylo nahnáno skutečně výrazné mezinárodní obsazení. Téměř kupodivu se podařilo to vyladit do slušně fungujícího stavu, ačkoliv je znát, že tu má jít v první řadě o zábavu, a ne o něco syrovějšího, na co nás naučil Sergio Leone. Námětově je Rudé Slunce sice originální, ale jinak se jedná o čistý mainstream. Bronsonův bezstarostně žoviální (anti)hrdina ve dvojce s možná překvapivě lidským Mifunem si to prostě podle klasické premisy "najdu toho zrádce a pak ho zabiju" pozitivně naladěni štrádují přes hory a přes doly, občas se trochu pokočkují, aby jeden druhého pochopili, pak narazí na (nutno podotknout, že na tehdejších 35 poněkud vyžile vypadající) rajdu Ursulu Undressed, a kromě hnusáka Delona se vydají nakopat/nastřílet/nasekat ještě bandě Komančů, která se do toho náhodou připlete. Celkově je film laděn "do pohody", vážnější momenty se drží nad vodou jen díky kvalitním hercům (což není Andress). Značnou zásluhu na tom má téměř by se dalo říct veselá hudba Maurice Jarreho, která to zkrátka také celé odlehčuje. Je to rozhodně zajímavé a stojí to za vidění, ale nesmíte čekat žádnou světobornou událost. Já osobně se pravděpodobně už znovu dívat nebudu. Dal bych šedesát, ale po troše uvažování dám trochu víc za slovní přestřelky mezi dvěma hlavními kladnými hrdiny. Ty jsou bohužel poněkud zabité překladem, a titulky jsou totožné s dabingem, holt smůla. Takže "poslední slovo" zní: 70%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak to je úlet, po divokým západě nám ťape samuraj, bondgirl , Delon a celou tuhle partu hic doprovází matador západních stepí Charles Bronson . No, jestliže oni ťapou, tak film do Vás doslova dupe kvalitní příběh a strhujícím koncem Vás rozdupne jak hovno. Zejména chlapy se svými hereckými výkony hodně pochlapily. Ursula Andress mohla bejt ještě krapet odvážnější v ukázce svých půvabů a nebo ne? Teď nevím, mám před očima ten její hrudník a nějak mě to přestalo myslet. Každopádně nám pod rudým sluncem ťapali asi ti nejlepší rivalové filmového plátna. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Tak som sa dozvedel, že moje obľúbené Vtedy na východe je vlastne drzá kópia tejto klasiky, akurát katanou švihajúceho Mifuneho nahradil kungfujúci Jackie a hláškujúceho Bronsona hláškujúci Wilson. To sú mi veci. Krvavé slnko je solídne natočená, výborne zahraná (Bronson a Mifune sú skvelá dvojica a Delon je prekvapivo hnusný záporák) a obstojne odsýpajúca divokozápadná road-movie. Celý film som koketoval dokonca až s 5 hviezdičkami, ale zážitok mi pokazili tí fakt stupídni "parochňoví" Indiáni v závere. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně neobvyklý western, který ale dokáže chytnout, pobavit a 130 minut nenudit a to je z mé strany hodně neobvyklé, protože u westernů já většinou dlouho nevydržím. Jenže sledovat Charlese Bronsona spolu se samurajem Toshirô Mifune určitě stojí za to. Do toho se připočte stará francouzská garda v podání Alaina Delona a nemůžu být jinak než spokojený. Sice na tomto filmu co se příběhu týče není nic zvláštního, ale představíte si tyhle tři herce v jednom filmu a hned Vás to musí zarazit, mě teda zarazilo a nakonec také překvapilo, jak dobrý film se z toho nakonec vyklubal. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $3,400,000║ Zaujímavé herecké obsadenie ako Charles Bronson, Toshiro Mifune a Alain Delon, tu nie je až tak využité aby tento western v spojení so samurajským kódexom mohol, byť niečo viac než priemerným príbehovo okukaným naháňaním sa za pomstou. Veru škoda toho, lebo najviac film trpí na jednoduchosti príbehu, kde sa takmer nič zaujímavé neodohraje a dej sa nesie len v zaužívaných osnovách a jedine čo trošku málo poteší je akcia(hlavne samurajský meč vs. indiánske kopije či pištoľníci), či samotné spory medzi dvojicou "drsnákom" Bronsonom a "samurajom" Toshiro Mifune. /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Skvělá čtveřice Bronson-Mifune-Delon-Andress v netradičním westernu, který působí chvílemi hrozně prostříhaně a zdlouhavě. Především ve finálním souboji se postavy pohybuji dosti chaoticky jako by pár minut chybělo. Jednoduchý, ale vkusný humor s dobrými hláškami ("nožem ji pořežeš") ovšem potěší snad každého. Příjemně také působilo, že se scénáristé nesnažili z postav udělat přehnané karikatury a všeho se dostane s mírou. Možná ale té výjimečnosti a nezapomenutelnosti mohlo být o dost více. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Představte si mnohonásobně horší variaci Leoneho a máte podobu Krvavé slunce. Docela zábavná westernová odpočinková jízda. Krom hudby to nemá žádnou slabou složku, na druhou stranu to ani nemá žádnou silnou. Pohodová podívaná, která neurazí, nenadchne, rozhodně času stráveného u ní nebudete litovat, ale je to hlavně díky hercům, kteří svým dosti plochým postavám dokázali vdechnout nějaké kouzlo. Spojit Mifuneho s Bronsonem se překvapivě ukázalo jako dobrý tah. Menší výtka směřuje i ke stopáži, myslím že by bývalo jen prospělo trochu více prostříhat. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Klasická westernová ikona Charles Bronson, ne úplně netradiční motiv japonského samuraje, který zároveň je vlastně z jiné dimenze, ale všichni cítíme, že se do svého nového prostředí hodí více než dobře, a k tomu skoro všechny náležitosti dobrých evropských westernů sedmdesátých let. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Musím dát 5* protože když mě něco takhle pobaví tak je to super. Vemte jen příběh samuraj na divokym západě a ani jednou to nesklouzne do demence. Akční scény fajn, a obsazení je takovej bonbónek na cestu. V pomyslném žebříčku drsňáků je pro mě Charles Bronson hned druhý za Clintem Eastwoodem takže cool. Pro lidi co rádi kvalitní westerny určitě doporučuju. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Setkání rozdílných kultur v neobvyklém prostředí (alespoň pro jednu) je od dávných dob atraktivním tématem, které ovšem velmi často bývá zpracováno povrchně a autor se v něm vyznává z faktu, že o té kultuře jemu cizí se dočetl z útlé knížečky, tudíž jí nerozumí, ale zároveň by nám v interview řekl, jak ho strašně zajímá a fascinuje. Proto stvoří hrdinu - zástupce kultury - sice mělkého, ale zato opravdu hrdinského a bezchybného. Svou jinakost musí představit tak, aby ji i ten nejnedovtipnější divák pochopil. Tím autor své dílo samozřejmě ještě zplošťuje, na což má ovšem po ruce připravenou výmluvu, že on chce hlavně lidi bavit. Jenže, dámy a pánové, je opravdu tak zábavné sledovat lineární naháněčku jednoho chlapíka a hádky dvou pronásledovatelů o tom, co s ním po dostižení udělají (zabít hned nebo až po výslechu)? Za předpokladu, že vám stačí trocha střelby, sekání mečem a pohled na odhalená prsa Ursuly Andress, určitě je. Silné **. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Film má tři české názvy (já ho viděl na ČT pod názvem Rudé slunce, dále Krvavé slunce a Rivalové pod rudým sluncem), ale ani jeden z názvů nevystihuje děj ani poslání filmu (slunce zde prostě jen svítí a párkrát si ho všimla z důvodu názvu kamera). Navrhoval bych spíše něco jako Bandita a samuraj nebo Meč a peníze:)) Zaujal mne Kurosawův dvorní herec Mifune v roli samuraje na Divokém západě. Western mi jinak přišel filmově veskrze průměrný, jen právě s výjimkou výkonu hereckých es (Charles Bronson, Toshirô Mifune, Alain Delon). Trailer: http://www.dailymotion.com/video/x96afb_soleil-rouge-bande-annonce-fr_shortfilms ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Patrně neexistuje mnoho snímků, ve kterých rudí pyromani nakopávají zadky bílým zlodějům a žlutý nemluva je přitom porcuje. Přesto se přiznám, že vzhledem k obsazení jsem čekal ještě o něco lepší kousek, ale tu čtvrtou hvězdu nakonec bez problémů zachránila kombinace Linkova hláškování, Christininých předností a Kurodovy frajeřiny v podobě rozseknutí komára katanou. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Westerny nemám moc rád, takže na ně prakticky vůbec nekoukám. Tady jsem udělal výjimku kvůli Bronsonovi a Delonovi a nic moc jsem od toho nečekal. Nakonec mě to docela bavilo, akorát mě trochu překvapilo, že Delon měl jenom vedlejší roli. Ale Bronson a jeho japonskej společník mě celkem dokázali pobavit. Je to teda poněkud naivní, ale to holt k westernům asi patří. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Zajímavá variace na Hodný (Mifune), zlý (Delon) a ošklivý (Bronson), která sice nenabízí tak propracovaný příběh, ale přináší originální náplast v podobě samuraje na Divokém západě a také několik krásných žen, které určitě potěší nejedno mužské oko. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Jedna velká záhada mého dětství je vyřešena. Když jsem byla hodně maličké děťátko, kterému rodiče skoro nedovolovali dívat se na televizi, aby z ní nezblblo a vnímalo ty správné životní hodnoty, hlídávala mě občas babička, která mě přirozeně nechávala zírat na cokoliv, co jsem si zamanula. A z těchto dob mi zůstala letmá vzpomínka na western se samuraji, kde "na konci visí na sloupu ten meč". To byly jediné vědomé informace, které mi zůstaly. Podvědomí, to už je jiná. Myslím, že mi to hodně pošramotilo psychosociální vývoj a nakazilo mě to představou, že chlapi se dělí na tři skupiny: (SPOILER) všiváci, žertující všiváci a ti čestní, kteří se pro život nehodí a musí zemřít (KONEC SPOILERU). Dnes jsem tedy film našla a mohla ho porovnat se svojí dětskou vzpomínkou, je samozřejmě jiný, než si ho pamatuji, ale pořád si ho cením mnohem víc, než například Tenkrát na západě. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"Děvky a zabijáci se vždycky dají nahradit někým novým." Solidní westernové buddy revenge road movie se skvelým obsazením - sympatickou dvojkou ukecaný přízemní Bronson a nemluvný majestátní Mifune, fajn záporákem-elegánem Delonem a odhalenými vnady Andress. Po úvodním přepadení vlaku se čerstvě ustavená, už z dálky nesourodá a v lásce se nemající dvojice pistolník-samuraj vydává na časově omezenou misi získat zpět prachy-odcizený meč a pomstít se a cestou se postupně sbližuje. V půlce filmu se k nim přidává protřelá prostitutka-padouchova milenka a když padoucha konečně dostihnou, nečekaně s ním musí před finálním zúčtováním spojit síly proti indiánské hrozbě. Oproti Tenkrát na Západě, kde byl za tajemnou nemluvnou figuru, tady Bronson nezavře hubu a slušně hláškuje - a taky je to tady naopak on, kdo v úvodní scéně čeká na nádraží na vlak. S charizmatickým Mifunem mají dobrou chemii a jejich sbližování působí přirozeně a je zábavné. Delonův záporák mohl mít víc místa a být proradnější a celé by to mohlo mít trochu větší drajv nebo kratší stopáž, toho putování mi tam přišlo trochu moc. Každopádně spokojenost za slabší čtyři. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný pocit z obsazení zůstal po celou dobu sledování. Možná si Terence Young myslel, že spojit tyhle herecký esa do jednoho filmu bude hroznej šlágr. Není... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nesourodá dvojce samuraj Mifune a lupič s dobrým srdcem Bronson s přehledem táhne Soleil Rouge až k nevýraznému finále. Ústřední Jarreho melodie mi přišla po několikátém opakování krapet otravná, stejně jako věčně svlečená Ursula. „Tohle je kůň. Tady je předek a tady je zadek..“ ()

Reklama

Reklama