Terence YoungKamera:
Henri AlekanHudba:
Maurice JarreHrají:
Charles Bronson, Ursula Andress, Toširó Mifune, Alain Delon, Capucine, Anthony Dawson, Luc Merenda, Tecu Nakamura, Mónica Randall, Georges Lycan (více)Obsahy(1)
Jaro 1871, japonský velvyslanec, doprovázený dvěma samuraji, jede v soukromém vagónu Transkontinentálního expresu na návštěvu k prezidentovi Spojených států, aby mu přivezl velmi cenný dar – samurajský meč nevyčíslitelné hodnoty. Do vlaku však nastoupili i členové bandy vedené desperáty Linkem a Gotchem. Zajímá je poštovní vůz, který převáží zlato, jež je střeženo vojenskou kavalérií. Zlato je uloupeno, ale jejich pozornosti neujde bohužel soukromý vagón. Jeden ze samurajů je zabit, cenný meč ukraden. Samuraj Kuroda má sedm dní na to, aby přinesl meč zpátky. Uprostřed Divokého západu stojí člověk, který žije a koná podle kodexu bušidó, zákona samurajů... Rudé slunce je western natočený v roce 1971 s mezinárodním obsazením. V hlavních rolích se vedle sebe objevil americký představitel tvrdých mužů Charles Bronson, legenda japonských filmů Toširó Mifune, francouzský herec Alain Delon a švýcarská herečka Ursula Andressová. Film byl natočen ve Španělsku britským režisérem Terencem Youngem. (Česká televize)
Ideální věc pro všechny, kteří mají rádi westerny, ale klasická témata je už nebaví a rádi by si žánr zpestřili něčím neobvyklým. A neobvyklé, to Rudé slunce rozhodně je. Ukecaný (ne moc, nebojte) Bronson se táhne pouští se zamračeným Mifunem a sledují záporáka Delona. Jeden kvůli ukradenému lupu a odplatě, druhý kvůli ukradenému meči a naplnění samurajského kodexu. Spolu s Youngovou režií, výbornými (nejen akčními) scénami kovboj + samuraj, japonským duchovnem a Jarreho hudbou vytváří tenhle zdánlivě prostý příběh jeden z nejzajímavějších westernů, jaký jsem viděl, a který se může chlubit tím, že má něco, co ostatní ne: Myšlenku.__P.S. Jen ta Ursula Andress byla otravná až hanba.__P.P.S.: Finální scéna s indiány a bojem proti nim je bezchybná. ()
Ani si nepamätam western, v ktorom by som videl tolko roznych narodnosti. Francuz Alain Delon v ulohe zaporaka, American Charles Bronson, Japonec Toshiro Mifune, ktoreho poznam hlavne z filmov Akira Kurosawu, Svajciarka Ursula Andress a vo filme sa objavilo i par Indianov. Pribeh bol jednoduchy, nebol nudny, zabavny bol pre mna nepriatelsky vztah medzi Bronsonom a Mifuneom, avsak pre mna bolo najprv nepochopitelne, preco ho Bronson hned pri prvej prilezitosti nezabil, ale to by sa potom film uberal asi nudnym smerom. Takze vdaka hviezdnemu obsadeniu sa oplati tento film vidiet a pre fanusikov westernov by to mohla byt filmova lahodka... 19.03.2010 _______ Charles Bronson - (Link Stuart) +++ Toshiro Mifune - (Kuroda Jubie) +++ Ursula Andress - (Cristina) +++ Alain Delon - (Gauche) +++ Capucine - (Pepita) +++ Barta Barri - (Paco) +++ Gianna Medici - (Miguel) +++ Hudba: Maurice Jarre +++ ()
Keď vystúpil Toshiro Mmifune z vlaku a pozrel sa veľavravne na Charlesa Bronsona, tak som si povedal, že tu končí všetká sranda. Lenže ona naopak práve začala. Rivalské dusno spočiatku nahradzuje nadsázka, Mifune je tu tak trochu za slona v porceláne, aby sa v druhej polovici nakoniec film premenil na tú skutočnú drsnú záležitosť, na ktorú sme čakali. V celku priemerný film, ktorému ale pomáhajú herecké hviezdy. Je to ten typ filmu, kde si poviete, že vďaka nim je o triedu lepší, a nepýtate sa, prečo sa upísali niečomu tak priemernému. Dnes som videl dva filmy, vďaka ktorým som uvidel Michele Mercier a Ursulu Andress hore bez. Také šťastie nemá človek každý deň. ()
Vyznívá to mnohem lépe, než by se podle anotace mohlo zdát. Spojení westernové a samurajské romantiky se podařilo opravdu docela organicky a nepůsobí tak zběsile, jak jsem na počátku předpokládal. Možná právě i pro tu úvodní skepsi jsem byl nakonec opravdu spokojený. Film pokorně ctí pravidla westernového žánru, což mu nedovoluje sklounzout do banalit, ke kterým námět svádí. S Bronsonem v ne úplně typické poloze chybujícího a smrtelného pistolníka je radost filmem projít. ()
Tvůrcům se poměrně daří naroubovat samurajský film na western. Duo Bronson a Toshiro Mifune ani nepůsobí až zase tak moc křečovitě, jak by člověk čekal. Film je příjemně povrchně zábavný. Má výtečnou výpravu a tak se na něj dobře dívá. Herci určitě již odvedli lepší výkony v jiných filmech a zde tak prostě jenom standartně jsou. Jen Ursula Andress (nebu undress?) je zde asi spíš na ozdobu. Její naivní herecký projev se od Dr. No nijak nezměnil. ()
Photo © Les Films Corona
- Japonský velvyslanec zmiňuje císaře jménem Mikado. Toto slovo ale v japonštině existovalo až od roku 1880, zatímco děj filmu je zasazen do doby o deset let dřívější. (Hans.)
- Obsazení Mifuneho a Bronsona znamenalo, že se na plátně objevili bok po boku představitelé jednoho ze Sedmi samurajů a jednoho ze Sedmi statečných. (Rosalinda)
- Natáčení probíhalo ve Španělsku. (Terva)