Reklama

Reklama

Mon trésor

  • Izrael Or (více)
Trailer
Francie / Izrael, 2004, 100 min

Obsahy(1)

Sedmnáctiletá Or (Dana Ivgy) žije se svojí matkou Ruthie (Ronit Elkabetz) - prostitutkou - ve zchátralé telavivské čtvrti. Všemi silami se snaží dostat svoji matku z ulice. Pracuje v restaurační kuchyni a obstarává tak alespoň nějaký řádný příjem pro sebe i svoji labilní matku. Školu navštěvuje jen nepravidelně. Nakonec najde pro svoji matku místo uklízečky... První celovečerní film známé izraelské feministky a politické aktivistky Keren Yedayi. V roce 2004 byl v Cannes oceněn cenou Caméra d'Or. (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (10)

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Pôsobivý snímok o sizyfovskej snahe 17 ročnej Or dostať matku z osídiel prostitúcie. Výborná je realistická réžia príbehu, ktorý umocňuje výborné obsadenie - od sympatickej a herecky výbornej hlavnej predstaviteľky Or Dany Ivgy, cez jej matku až po vedĺajšie postavy (Shlomo, domovník, atď). Festivalovo cenený film neponúka rozhodne originálnu látku, ale vďaka citlivému prístupu a dôrazu na realistické vyznenie a detaily smutného príbehu sa človeku dostane silne pod kožu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nepříjemně depresivní snímek o tom, jak se dcera v Izraeli snaží o to, aby její matka přestala být prostitutka, ale pro matku to není jednoduché. A není problém jen v tom, že by nechtěla, ale prostě proto, že je závislá. Ten pocit, že tohle nemůže skončit vůbec dobře, se úplně nenaplní, přesto ve vás bude snímek rezonovat spíše depresivně. ()

Reklama

Angelino 

všechny recenze uživatele

Psychologické vykreslenie vzťahu matky a dcéry. Matka uvedomujúc si nevhodný príklad, ktorý dáva svojej dcére ani napriek jej naliehaniam a určitej snahe nenachádza dostatok síl, aby sa zmenila. Zároveň príbeh vykresľuje i vplyv matky na dcéru, silu sociálneho vzorca, ktorú podvedome od našich rodičov preberáme. Ako veľmi to Or ovplyvní? Dokáže aspoň ona vzdorovať a vybrať si vlastnú cestu? ()

Mates Hradecky 

všechny recenze uživatele

Bezvýchodně depresívní snímek o dvou zoufalých ženách na samém sociálním izraelském dně. Představitelka matky se tak vložila do své role, že mě byla neskutečně protivná od samého začátku. A dcérenka? Inu zoufalé ženy dělají zoufalé věci. Nevím, zda to byl záměr tvůrců, ale bylo mi zcela jedno. jak ty dvě dopadnou (určitě blbě). ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Or jsem si pustila především kvůli hlavním ženským představitelkám, protože mně zaujaly už ve snímku Jaffa, kde stejně jako tady hrály matku s dcerou a ačkoliv jejich charaktery i osudy byly tentokrát diametrálně odlišné, obě předvedly opět výkon, který si zaslouží mé uznání. Zvláště Dana Ivgy mě jako herečka zajímá stále více, po třech filmech, které jsem s ní zatím viděla ještě ani jednou nezklamala. Důvod proč dávám tentokrát jen lepší trojku tkví v tom, že jsem i přes reálný a psychologicky dobře vykreslený propad mladé dívky do osidel prostituce, nebyla tak nadšená jako už ze zmíněného předchozího filmu. Už jen to jakým způsobem je tu podávána erotika není nic moc příjemného na pohled i když chápu, že to byl záměr, který jen zvýraznil působení negativních účinků příběhu. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama