Reklama

Reklama

Valachiho svědectví

  • Francie Cosa nostra (více)
Trailer

Joe Valachi, bývalý mafián, se ocitnul ve vězení. Rozhodne se stát hlavním svědkem v ostře sledovaném procesu s mafiánským bossem. Ve své výpovědi před kamerami postupně odhaluje celý svůj životní příběh, historii svého pádu do osidel mafie a zločinu… (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Je to velmi pěkně a precizně natočený film dle skutečných událostí, ale bohužel taky s jednou výraznou a nepřehlédnutelnou vadou na kráse v podobě výkonu představitele hlavní role. Nepočítal jsem s tím, že by mě mohl Charles Bronson projednou výjimečně nadchnout, ale tedy úpřimně, tak slabý a nepřesvědčivý výkon jsem od herce takhle zvučného jména rovněž neočekával. Alespoň Lino Ventura ve vedlejší roli nezklamal a své netradiční herecké příležitosti v podobě ztvárnění reálné negativní postavy ze světa organizovaného zločinu se chopil výtečně. Snímek ale v první řadě potěší skutečné milovníky mafiánských a gangsterských filmů a nepatříte-li mezi ně, zřejmě vám zůstanou osud a činnost gangstera Joe Valachiho v Bronsonově podání trochu ukradeny... stejně jako mně. Říkám si škoda, protože historická výprava, celkové pojetí, ale do jisté míry i ty rozehrané otázky rodiny, přátelství, ochrany a přísahy mlčení v mafiánských kruzích zde dokázaly upoutat mou pozornost. Ani ke Coppolovu Kmotrovi ze stejného roku nemám žádný vášnivý vztah, jaký bych možná měl coby filmový nadšenec mít, ale určitě mě obsahově a nakonec i filmařsky dokázal zaujmout o nějaký ten stupínek výš. Taky proto zde zaokruhluji své hodnocení níže. 70% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Odpustil bych Youngovi stín Světového obchodního centra na pozadí nočního Brooklynu i další kiksy nepozorné skriptky, kdyby se děj držel historických faktů. A to nemluvím jen o časové rozháranosti, kdy se události, které od sebe dělí někdy i deset let, odehrávají doslova v jednom záběru, nebo komický fakt, že sedmnáctiletého i šedesátiletého Valachiho hraje 50letý Bronson lišící se pouze trochou šedin. Téměř všechno je tu špatně. Od Maranzanova odmítání drog jako zdroje příjmů mafie až po Valachiho motivaci k porušení omerty. Jako první letmé seznámení s historii Cosa Nostry možná, ale jen s přimhouřeným okem a slibem dalšího studia tematiky. Na druhou stranu, nelze tomu upřít slušné tempo, kterým se protáhne dějinami americké mafie, a nechybí tomu ani několik opravdu vydařených momentů. Jako třeba Valachiho žádost o ruku, kterou si pro sebe krade Bronson, přestože téměř nemluví. ()

Reklama

destroy83 

všechny recenze uživatele

Charles Bronson je prostě Charles Bronson, kdo jinej by mohl udat mafii policajtům a to opět ve velkém stylu. V perfektně vystavěném příběhu sledujeme kariérní růst Joa Valachiho v jedné z nejobávanější organizací podsvětí a to Cosa Nostry. Valachi se k organizaci dostává díky své chladnokrevnosti a neposeroutkovstí, čímž ohromí členy mafie ve věznici a po propuštění je mu náruč organizace otevřená. Během více než dvouhodinovému příběhu, který již pod policejní ochranou vypráví, může divák zažít vzestupy a pády hlav organizace v čele s božským Lino Venturou, který se ve snímku ovšem krčí ve stínu Charlese Bronsona – tohle je prostě jeho film. I přes svou stopáž snímek nenudí a dokáže diváka strnout až do hořkého konce, ke kterému dochází po vystřílení hromady kulek a tuny projevů nefalšované vnitro organizační úcty. Luxusní výprava a hudební doprovod jen ozdobují tenhle gangsterský opus velmi často poměřovaný s Coppolou. Srovnání není na místě, zde se totiž vypráví reálný příběh plný strachu a krve díky porušení přísaze Cose Nostře. Nakonec hodnotím plným počtem. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Standardně dobrý film, kde je standardně vše dobře zvládnuto, neodejdete od toho. Nejedná se o nějaký umělecký počin ale o zručně provedenou práci. Ch. B. tu není žádný batman ani mstitel jako v mnoha filmech, je to člověk, který napráskal mafii FBI. Je to můj oblíbený snímek z dětství a ani po letech mě nezklamal. Tedy doporučuji. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý scénář, který není jen tradičním nudným životopisným sledem historek, ale pracuje s vnitřním napětím, nutností diváka, aby samotný poznával vztahy, vše je podáno jasně, s možností dostat se do prostředí, velmi dobré jsou detaily (např. krevní spřízněnost, přísaha) i jistá nejednoznačnost. Film nemá mravně vztyčený prst, ale snaží se pochopit vztahy v mafiánských rodinách i jejich - podle mne zvrácené - myšlení. A nechává na divákovi, aby si názor udělal sám. Osobně mám pocit, že nejhůře na těch mafiánských válkách byli obyčejní obchodníci, kteří neměli šanci a byli v presu obou stran. Scénář dobře pracuje i s dramaturgií jednotlivých scén, které samy o sobě fungují jako minipříběhy dále rozvíjející a obohacující děj. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (9)

  • Vo Francúzsku bol film uvedený pod názvom Cosa Nostra. (Jello Biafra)
  • Skutečný Joseph Michael Valachi alias Joe Cago zemřel rok před uvedením filmu do kin v texaské věznici na infarkt. (krubi)
  • Film se natáčel v New Yorku a ve studiích De Laurentiis v Římě. Natáčení začalo 20. března 1972. Scénář filmu vycházel z knihy „The Valachi Papers“ od Petera Maase, která je autobiografickou zpovědí Joea Valachiho (Charles Bronson). (classic)

Reklama

Reklama