Reklama

Reklama

Putování tučňáků

  • Francie La Marche de l'empereur (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Každým rokem, tisíce tučňáků císařských opouští jistotu jejich hlubokého oceánu a putují stovky mil přes zrádný a odpudivý antarktický ledovec, aby se mohli rozmnožovat. Hrdinné odolávají teplotám hluboko pod bodem mrazu a nesčíslným dobrodružstvím. Podívaná na jejích putování očima Luca Jacquetse je plna humoru, plná odvahy malých tvorů vzdorovat drsné přírodě, plná záhad a tajemství. Putování císařů je výpravný snímek o jejich hrdinné námaze pro přežití (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (157)

Lima 

všechny recenze uživatele

Instinktivní touha přežít, neskutečná síla mateřství a chladná estetika ledových chrámů - tohle když se spojí, ruku v ruce s hudebním podkresem, přesně padnoucím do nálady snímku, nemůže vzniknout nic jiného než působivý dokument, který stojí za zhlédnutí. Doprovodný komentář bych neodsuzoval, byl milý, příhodně osvětloval chování aktérů, snad jen OBČAS sklouzával k patosu na samé hranici snesitelnosti a ten dětský hlas mi byl převážně protivný. To ale nic nemění na tom, že v kontextu s jinými přírodními dokumenty tenhle patří mezi špičku, dokáže strhnout i dojmout. Příznivý kritický i komerční ohlas chápu. A musím se přiznat, miluju tučňáky!! :o) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Tento film není uměním, uměním bylo jej natočit. 85% Zajímavé komentáře: Dadel, Rex Mundi, Falcor, jojinecko, Senfi ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné! Kolik odhodlání, utrpení, hladovění, trpělivosti a opatrnosti je třeba aby zvítězil život nad zimou.. „ jemné chvění srdce ukryté ve své ulitě......je tak zranitelné v této obrovské ledové krajině. Tady potřebujete daleko víc života, abyste mohli stvořit život. Odteď, každý náš pohyb bude směřovat k jedinému cíli......udržet ho při životě.“ Dojemnou atmosféru filmu doplňuje nádherný soundtrack Émilie Simon. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jak moc je Putování tučňáků zajímavé samo o sobě, tak moc ho sráží děsivě dětinský komentář s nulovou informační hodnotou. Tedy alespoň francouzská verze taková je, americká je v tomto ohledu údajně podstatně lepší. Nádherné obrazy skvěle doplňuje krásný soundtrack, ale to přiblížení davům skrze "dějotvorný" komentář ho bohužel sráží na úroveň zábavy pro nejmenší diváky. Což je ohromná škoda, jelikož tady měli tvůrci našlápnuto k opravdu výtečnému a zajímavému dokumentu o síle přežití. Paradoxně by mě mnohem více zajímal dokument o natáčení než-li samotný výsledek. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý dokument, kde je hodně opravdu silných momentů. Sice se k vám občas začne vkrádat nuda, ale naštěstí ji vždycky něco odstraní. Největším plusem filmu jsou malá tučňáčata, protože jsou fakt roztomilá a prostě bezva. Naopak s čím tvůrci nezabodovali je to trapný namluvení, to je fakt síla a tolik debilních keců v jednom filmu jsem už dlouho neslyšel. Zvlášť u tučňáků je toho fakt škoda, protože s komentářem Alfreda Strejčka nebo jiných by to určitě bylo za 5*. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Kvůli těm ze záhadných důvodů roztomilouškým opeřeným hordám tuku jsem schopná odpustit i trochu přepísknutou délku. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

To polidštění tučňáků dabingem na úkor informativnosti a hudba, která mi ne vždy vyhovovala, mi mírně zkazily jinak pozitivní dojmy z krásných záběrů. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Odvtedy tu my tučniaky držíme stráž. Toto je sága nášho rodu.“ Napriek určitej nude (neviem si pomôcť, zabite ma) čarovné čierno-biele putovanie. Od úvodných titulkov s malebnou hudbou som tušil, že sa nemusím báť dabingu tučniakov (šialený ale fungujúci a originálny nápad, dole klobúk) a nasledujúce minúty ma v tom uistili. Čoraz viac som sa vnáral do obdivuhodného a nedoceneného sveta bojovných tučniakov (a to ich nepokladám za nijako zvlášť fascinujúce ani nijako inak zaujímavé zvieratá). Nie je to dokument, nie je to normálny celovečerný film, je to niečo skoro úplne nové (hoci nie revolučné) a radšej ani nechcem vedieť, ako sa nakrúcalo. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/189861/Putovanie-tucniakov-80.html. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Putování tučňáků. Námluvy tučňáků. Páření tučňáků. Informace o životě tučňáků. Hladovění tučňáků. Snesení vejce a další hladovění tučňáků. Další putování tučňáků. Výchova mláděte tučňáků. Další putování tučňáků. Možná to je podivné, ale nemám proti tučňákům vůbec nic, přestože jsem viděl tenhle film. Za něj totiž nemůžou tučňáci, ale tvůrci. Jenže forma dokumentu je strašlivá. A tím nemyslím jen přepoetizovanou vizuální stránku nebo hudbu. Ten pseudosmyšlenej příběh, do kterýho tučňáci ještě i občas mluví, to je trapárna na entou. A pak taky, že je to delší aspoň o hodinu přes únosnou míru. Záběry jsou sice efektní, ale je jich příliš mnoho a na jedno brdo. Tohle je můj zevrubný popis celého příběhu: sníh, tučňák, sníh, sníh, tučňák, sníh, tučňák, sníh, tučňák, sníh, tučňák, sníh, sníh, tučňák, sníh, tučňák, sníh, tučňák, led, tučňák, sníh, sníh, sníh, nějaká akce (tučňák stoupl na led a spadl do sněhu), tučňák, sníh, led. Kdyby to pojali jako normální, co nejobjektivnější dokument a hodně omezili ty "umělecký" záběry a smazali to trapný zasazení do příběhu (Budu vám vyprávět příběh Viliama Tučňáka. Historikové řeknou, že jsem lhář, ale...), tak by to byl výtečnej dokument. Ale takhle je to nudná a trapná slátanina, kterou zvládnou jenom nejtvrdší povahy a to ještě po celkové lobotomii či alkoholizaci mozku. Nejsem co se týká dokumentů nijak přehnaně konzervativní, ale co je moc, to je moc. A tohle je přesmoc. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Pěkný dokumentární snímek z prostředí syrové a lidskou rukou nedotčené Antarktidy se zaměřuje na ekologii a etologii tučňáků císařských v době jejich zásnub a rozmnožování. Pro své mladé musí rodiče trpět, podnikat nebezpečné a vysilující cesty za potravou, kde se buď stanou článkem potravního řetězce a skončí v čelistech tuleně leopardího nebo naopak uspějí a dokáží přinést pro své čerstvě vylíhlé mládě zásoby potravy. Snímku bych vytknul na dokument příliš dlouhou stopáž, pravděpodobně by šlo dobrých patnáct dvacet minut vypustit. Jinak se mi pohled do života těchto zvířat líbil, protože jsem se dozvěděl spoustu nových věcí, které navíc obaloval příjemný hlas zpěvačky Emilie Simon. 127,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Natolik infantilní komentář, resp. "dialog tučňáků", že váhám, jestli dát plnou palbu za nejvíc bizar komedii, nebo zůstat v rovině reality a uznat, že to byl fakt špatně udělaný dokument. // Tučňáků si vážím, ale tohohle filmu nemůžu. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Tučňáci. Tito komičtí, nelétaví kujóni s plovacími blánami jsou fascinující na pohled a film nabízí spoustu krásných záběrů z jejich šmajdání po nádherných antarktických scenériích, které se neomrzí ani po 70 minutách. Docela fajn je i hudba tak trochu ve stylu islandských Múm. Potud vše v nejlepším pořádku. ALE bohužel je film vybaven i neskutečně dementními a patetickými doprovodnými komentáři a infantilními průpovídkami samotných tučňáků (v dabingu navíc v moravském dialektu), které jsou místy skutečně k nepřežití a které film degradují na trochu delší večerníček Václava Chaloupka. Škoda. Přesto film doporučuji, ale nechoďte na něj do kina. Sežeňte si DVD, stáhněte hlasitost na minimum a pusťte si k tomu Múm nebo třeba něco od Philipa Glasse. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Příroda dokáže být stejně krásná jako krutá. Toto omleté, avšak pravdivé klišé nám dokument Luca Jacqueta představuje v tak nádherném provedení až se tají dech. Musím říct, že pokaždé, když mám depku, nejraději bych na Antarktidě žila, tam totiž funguje úplně jiný žebříček hodnot, člověk jako by byl blíže přírodě, ale hlavně tolikrát hledanému nadpozemskému ráji - ticho, klid, led, vítr, polární záře. Tady zbývá poslední nedotčený kout země, tady se lze ukrýt před člověkem. O to víc pak zamrzí, jak to ten člověčí komentář tučňákům kazil. Tady by snad nebylo potřeba jediného slova, celá nepopsatelná krása filmu by v tichu přerušovaném jen zvuky přírody ještě více vynikla. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Týmto chcem tvorcom veľmi poďakovať za najkrajší dokument aký som kedy videl. Prekrásna príroda, úžasná kamera a hudba. Tí krásni tackajúci sa tučniačikovia ma doslova pohltili a očarili, takisto ako aj ich zmysel pre orientáciu, spoločenskosť, cit, starostlivosť a vernosť. Naopak, čo ma zarazilo, že o nich bežný človek takmer nič nevie, v akých ťažkých podmienkach žijú a čo všetko musia prekonať len aby vychovali malé tučniatko a veľa iných vecí. 90%. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument, jen kdyby si ty přihlouplé dialogy na některých místech odpustili tak bych neváhal dát plný počet, tak jsou to ode mne slušné 4 hvězdičky... ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktory stal niecim viac, stal sa pribehom o zivote, preziti, smrti - o kolobehu zivota. Vynimocny je v tom, ze nam ukazuje ze zivot v celej svojej krase existuje aj tam, kde by si ho ludia nedokazali ani predtavit. Zivot tucniakov je skutocne zazrak a tento dokument nam ho prinasa taky aky naozaj je - so vsetkym utrpenim aj radostou. Samotny fakt, ze tvorcovia tohto filmu stravili s tucniakmi v ladovej pustine celych devet mesiacov je znakom toho ze vlozili do tohto projektu obdivuhodne odhodlanie a usilie. A to ze to nemali lahke, sa mozete dozvediet z nemenej strhujuceho dokumentu o natacani, ktory je v bonusoch na DVD. Po dopozerani filmu ma ovladol pocit ze ani dva ludske zivoty by mi nestacili na to, aby som spoznal vsetky zazraky a krasy zivota na zemi. A aj nehostinna krajina ladovych katedral, v ktorej panuju ciernobieli krali, je jedno z tych miest ktore by som tuzil navstivit. (9/10) ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Upřímně francouzský film příliš nevyhledávám, ale musím uznat, že v umění vytvořit z obyčejného přírodovědného dokumentu flák na velké plátno, zašli Frantíci ze všech nejdále a těžko by hledali konkurenci (k tomu se samozřejmě váže i slušná dávka pathosu). Garantuji každému pochybovači, že po shlédnutí Putování bude tučňáky bezmezně obdivovat a žasnout nad jejich odhodláním - příroda je ostatně plná podobných zázraků, stačí jen mít otevřené oči. Pouze si nejsem jist, jestli bude divák stejně nadšený i z roztomile vlezlého komentáře, který film provází (viz. zmiňovaný pathos)... ;) ()

Související novinky

Nová naděje pro český film?

Nová naděje pro český film?

15.02.2007

Česká kinematografie už tradičně trpí nedostatkem peněz. Fond pro rozvoj kinematografie se svými 80 miliony ročně nestačí pokrýt celý potenciál našeho filmového průmyslu. Zvlášť když český film stojí… (více)

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Reklama

Reklama