Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hluboko v podzemí Sovího hrádku je uložen poklad, který střeží zlatá sova a lidskému světu zůstal utajen po celá staletí. O jeho existenci věděli jen pohádkoví skřítkové Kilián a Damián a jejich kamarádka, sova Emilka. A kdyby se tito skřítkové náhodou nesetkali s dětmi Honzíkem a Andělkou (L. Ondřej a M. Prachařová), zůstal by poklad skryt i nadále. Jenže skřítkové jsou bytůstky upovídané a děti zase hodně zvídavé. A tak se zanedlouho o pokladu dozví i lakotná a chamtivá vévodkyně z nedalekého zámku (S. Stašová). Začne o něj usilovat a zatáhne do svých intrik i děti. Na jejich obranu se musí postavit babička (J. Bohdalová) i zamilovaný Andělčin bratr Vojta (J. Prachař)… (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Na této pohádce mi vždy trošku vadil jeden detail a to, že je minimálně z velké části (ne-li zcela) postavena na nepůvodní hudbě. Václav Fiala je tak v titulkách pohádky správně označen jen coby hudební režisér, nikoliv autor hudby, jak bylo původně uvedeno na csfd (tímto děkuji uživatelce helianto za provedení změny :-) ). Převzatá hudba je zcela jistě od Václava Zahradníka z jiné pohádky Zdeňka Zelenky Rumplcimprcampr. Samotná pohádka mi jinak přijde jako takový televizní standard, kdy plusem je určitě obsazení Simony Stašové a Jiřiny Bohdalové. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Příjemná oddychová pohádka s vynikajícími hereckými výkony Jiřiny Bohdalové, Simony Stašové a skvělou režií Zdeňka Zelenky; souhrn těchto kladů "táhne" dojem z jinak velmi průměrného scénáře nahoru a přispívá k vcelku harmonickému pocitu z jejího zhlédnutí. Pohádkové prvky v určitém měřítku jakoby ustupovaly do pozadí a hlavní dějová linie tak má velmi blízko k standardní inscenaci pro děti a mládež. Kvalitu POKLADu určitě prověří čas; netroufnu si říci, s jakým výsledkem. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

"Jsem běžná sova hradní." Jo, tak to bych tesala do kamene. Sova pálená, sova sněžná a pak taky sova hradní, to je ta z téhle pohádky, Bubo ze Souboje Titánů je potom sova mýtická, zřejmě taky běžná. Simona Stašová jako hamižná vévodkyně je skvělá, hradní kuchařka babička Jiřina Bohdalová taky, což je běžné, vidět matku a dceru v jednom filmu tak běžné není, ale je to příjemné. A mám chuť na koláč, z čehož soudím, že jsem hradní skřítek. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Podle mne hodně slabá pohádka až zbytečně moc a jasně černobílá, kde vlastně není o co hrát a kde Bohdalová opět hraje svůj standard hodné babičky (což pro ty, kdo ji znají osobně, vyznívá jako výsměch). Když už skřítci a poklad nestačí, objeví se najednou v půlce pohádky problém s odvodem na vojnu. Nějak mne to přes tu výpravou proklamovanou tajuplnost nedrželo a nenadchlo. Navíc hudba je bez ladu a skladu vykradena z archívu ČT, včetně hudby k seriálu Robinsoni z Kronborgu. ()

Tommassi3 odpad!

všechny recenze uživatele

"A zlato prý dají jen tomu, kdo má dobré srdce.." - "Tak to bych snad měla naději, ne ?!" - "No, vás tak nějak vyloučili, vévodkyně.." ;) Zelenka a Troška, zakrnělí samozvaní králové české pohádky.. Troška ve svých kýčích irituje nekončícím diblíkovstvím a přepjatým herectvím, Zelenka Bohdalovou, nablblými příběhy, které nemají co říct, a zhovadile lacinými triky.. Soví hrádek zdobí vše, co je na tuzemské pohádce špatné, ovšem skript samotný platí za to vůbec nejhorší, co jsem za dlouhá léta viděl.. Tyhle soví bobky ať si Kuršová strčí za klobouk.. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Vcelku prijemna rozpravka ktora zial doplaca na podpriemerne televizne spracovanie od studiovych interierov pocnuc, trikmi, kamerou a kostymami konciac. Po pribehovej a hereckej stranke to vsak nebolo najhorsie. 50% ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Průměrná pohádka, která zaujme nadprůměrným hereckým obsazením (v čele s rodinou Bohdalovic) a podprůměrným studiovým zpracováním. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Další nemožná pohádka moderní doby, která je tak neuvěřitelně natahovaná a uvalená, až to bolí oči. Slušné kostými a známí herci nezachrání tuto slabou pohádku, která dokonce ani nemá svého autora hudby. Hudební režie: Václav Fiala ()

honz 

všechny recenze uživatele

Hezká televizní pohádka, které nechybí napětí, strašidelná atmosféra a samozřejmě dobrý konec. Scénář sice není nijak nadprůměrný, největší devizou této pohádky je tak herecké obsazení - především vynikající Simona Stašová v roli nenapravitelně hamižné a lakotné vévodkyně. ()

Kali4 

všechny recenze uživatele

Ač pohádka nepřekypovala valnými efekty ani hereckými výkony, poměrně mne potěšila. Výkon Simony Stašové je vynikající, je tu pár zábavných momentů a jako celek film působí oddechově (skvěle se při něm spí). ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

No nejslabší na této pohádce je bezesporu scénář a herecké výkony snad všech herců kromě Simony Stašové a jiřiny Bohdalové, které i zde potvrzují své herecké kvality. Dalšími věcmi co byly velmi slabé byly efekty (duch byl fakt mizerný a byl využíván mnohdy zbytečně) což lze kritizovat s ohledem na rok vzniku filmu. Prostě slabší průměr = 2z5 ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Pěkná, nenáročná pohádková podívaná s výbornými hereckými výkony rodinného dua Bohdalová-Stašová. Výborný výkon předvedla také Sova běžná hradní mluvící. Vytknout lze jen zbytečný bubák, kterého si tvůrci evidentně vypůjčili z Caspera, nebo Krotitelů duchů. Také scénář není nijak oslnivý, ale závěr se vyvedl. To jak se z vévodkyně stala sova, bylo dobré. Akorát mě napadlo, kolik sov by tam stálo dneska. nebylo by tam k hnutí. Za mne 60%. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Průměrná televizní pohádka v níž nejvíce vyniká mluvící sova a po zlatu chamtivá Stašová. Soví hrádek je takové malé strašidelné doupě, kde je zlatá sova ala styl SOUBOJ TITÁNŮ, dva trpaslíci a jedna vysušená mrtvola. Triky na televizní pohádku jsou také ucházející, a to jak u těch trpaslíků, tak zlatých skořápek a ducha připomínajícího Caspera. Zato příběh kolem zahradníka Budaře a té jeho vyvolený je podle mě naprosto zbytečný a pohádka je tím jen zbytečně natahovaná. [835. hodnocení, 24. komentář, 55%] ()

Black-star 

všechny recenze uživatele

Dobro vítězí a zlo v podání vynikající herečky (S. Stašové) je po zásluze (své obrvské chamtivosti) potrestáno. Pěkná pohádka i poučná a to že tam nehraje moc herců vůbec nevadí o zábavu se postarají dobré herecké výkony. Chudší výprava, ale rozhodně neubírá na celkovém pozitivním dojmu z této pohádky :-) ()

DadysGirl 

všechny recenze uživatele

Zlá a chamtivá vévodkyně proti dětem, babičce a mladému zamilovanému páru... jo a ještě dvěma sovám :) Kdopak asi vyhraje?! ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Dva nějak podivně smotané příběhy, zbytečně propletené, jako by si autor místy nevěděl rady. Výkony tak trochu pod psa. Asi by se mi to nelíbilo ani jako dítěti. Chtěl jsem ohodnotit alespoň dvacítkou, ale za ten upocený a hooooodně přeplácaný konec vším možným nedám nic. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Matka a dcera v jednom filmu - obě skvělé herečky. Nutno dodat, že oběma jdou jak zlé tak hodné polohy. A když si vezmu, že kulisy jsou vcelku slušné, i když místy hororové, herecké výkony budoucích celkem slušných herců taky a celý příběh je ve skrze jednoduchý, ale poučný, pak je to docela pěkná pohádka. Člověk prostě nesmí být chamtivý a neschraňovat jen zlato. Otázkou už je, proč vévodkyně nevěřila sově, že poruší-li její nařízení, něco zlého se stane a stejně tak, proč chtěla být raději zakletou, i když zlatou, sovou než člověkem. Skřítkové sice nejsou pořádně vidět a jde tak jen stěží rozluštit, jací herci se jejich rolí zhostili, ale to se dá odpustit. Stejně jako fakt, že duch sovy vypadal jako hodně nepovedená kopie Caspera. ()

Předseda 

všechny recenze uživatele

Televizní pohádky mám rád, ale v téhle je něco špatně. Postrádá vtip a napětí, do role Terezky mohla bejt obsazená dejchací Andula a stejnými triky jsou napěchované i pořady Přemka Podlahy. Jedinou cenu si pak odnáší Bubo bubo v roli Emilky. ()

Reklama

Reklama