Reklama

Reklama

Vánoce jsou tradičně nazývány svátky štědrosti, pohody a míru. Zajistit slavnostní stůl, opatřit dárky a vyřešit, kdo bude pozván k štědrovečerní večeři – to vše bývá předmětem vzrušených debat v mnoha domácnostech. Pojďme se společně podívat na televizní komedii, kde je v patřičné nadsázce vykreslena svérázná atmosféra těchto chvil. Vše začíná v předvánoční době, kdy ožije starý spor mezi rodiči (I. Janžurová a V. Menšík), který vznikl před dvaceti lety, když se manželova matka špatně vyjádřila o nastávající snaše. Od té doby rodinka vždy trávila Vánoce u ženiny matky v Sedlčanech. To však chce letos otec změnit. Zamýšlí pobýt na Vánoce u své matky v Rokycanech. O tom ale manželka nechce slyšet ani slovo. Urážka od tchyně se neodpouští ani po letech, a navíc se přece pojede opět k její matce! A tak na řadu přijdou staré křivdy. Do hádek se zapojuje i dospělý syn (V. Dlouhý), který nakonec svízelnou situaci „ke komu na Vánoce“ vyřeší… (Česká televize)

(více)

Recenze (97)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

"....já věšení záclon sice nenávidím, ale protože tě mám, maminko, rád, tak ti je pověsim" říká Vladimír Menšík a Iva Janžurová na to: "kdybys mě měl rád, tak mi je pověsíš rád a nebudeš vůbec mluvit o tom, že to děláš nerad". A syn, Vladimír Dlouhý na to: "to neni pravda, mami, protože tím, že to dělá nerad a přesto to udělá, vlastně dokazuje, jak tě má rád". A opět matka, Iva Janžurová: "No počkej, mně tvoje pleny taky nevoněly a prala jsem je ráda, protože jsem tě měla ráda, nebo chceš říct, že jsem tě ráda neměla právě proto, že jsem to dělala ráda?" A syn: "no, kdybys je prala nerada-ráda, tak o to by to bylo cenější, protože........... ". Manželská logika dohnaná ad absurdum ve scénáři Miroslava Plzáka a ve skvostném hereckém obsazení. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pani Janžurová a pan Menšík si to tady vzájemně dávaj na zlatým podnose, hláška stíhá hlášku a při jejich komediálních talentech je jasný, že se jedná o delikatesní hihňárnu. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Dudlajdá... Pro některé manželské páry by zjevně bylo lepší jet rovnou do Pr... %-[] . . . Jinak je to celé sice taková svěží a v textu vskutku vypointovaná a mile odehraná, ale televizně lajdácky a s přebrepty vyrobená rutinní bakalářština... - - - - - (Poprvé viděno kdysi v dobách bakalářských, hodnocení po repete 2.11.2011 na >jalové jedničce< 499., komentář zde jako devětadvacátý - 2.11.2011) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Karle, ty mě máš rád, ale nerad! Ty kdybys nemusel, tak bys mě rád neměl. To já tě mám taky ráda, ale na rozdíl od tebe, já tě mám ráda ráda. Co říct, snad jen že je to dokonale odpozorované z reality a uvedené v život geniálním hereckým koncertem. Famózní. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Další papundeklový pohled do vnitřního života normalizační rodiny. Tradiční hysterická inscenace se vším, co k tomuto specifickému žánru patří. Janžurová, Menšík, Dlouhý rutinní, bez nápadu, bez emocí. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

To byl zase jednou koncert. Scénář Cesty do Rokycan napsal odborník na vztahy (snad všeho druhu) Miroslav Plzák, a tak se není proč divit, že všechny ty neodolatelné dialogy znějí tak opravdově. Řeší se tady, jestli se pojede do Rokycan, nebo do Sedlčan, jestli se mají manželé rádi rádi, nebo rádi neradi, a celá ta řadu dní trvající hádka Vladimíra Menšíka a Ivy Janžurové ze všeho nejvíc připomíná jakýsi druh zápasu beze zbraní. Paráda. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1981 natočil režisér Václav Hudeček, podľa scenára Miroslava Plzáka, film "Cesta do Rokycan". Hlavné úlohy v ňom stvárnil Vladimír Menšík a Iva Janžurová. Dvaja prvotriedni herci, ktorým sekundoval mladý, talentovaný Vladimír Dlouhý. To sú veľmi dobre rozdané karty. A k tomu všetkému sa jedná o excelentnú manželskú konverzačnú komédiu, ktorá sa odohráva počas vianočných sviatkov. To sú atribúty, ktoré mám rád. Preto som sa s nadšením a s radosťou vrhol do sledovania tohto postaršieho tv titulu. Čakal som bravúrny herecký koncert, profesionálne spracovanie a príjemne bláznivú predvianočnú atmosféru plnú láskavého humoru. No a presne to som aj dostal. K tomu navyše aj kus nostalgie po časoch, kedy i prosté televízne inscenácie mali naozaj vysokú kvalitu. **** ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

A co vy? Máte se rádi rádi nebo rádi neradi? :-) Hereckým výkonům se na rozdíl od mnohých nedivím, protože jinak to při tomhle obsazení dopadnout nemohlo. Vyzdvihnout bych chtěl scénář. Plzák věděl, kde nás tlačí boty. Však my to víme také, ale nás to snad baví nebo co? ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Skvěle napsané dialogy, výtečně vypointované a Vladimír Menšík v poloze, která mu seděla ze všeho nejlíp; i když uměl zahrát úplně všechno. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Na úrovni divadelního minimalismu se ve třech řeší "nesmrtelnost brouka", Sedlčany a Rokycany. Václav Hudeček není František Filip, aby nijakou zápletku dokázal bravurně obalit okolní "kůrčičkou". Navíc je na jeho režijním přístupu znát divadelní režírování, kterému se ve své kariéře často věnoval. Zde se všechno rozpadá na ustavičné ječení po sobě, až je vám ta rodina nepříjemná a o to hůř, že její členy nehrají žádní zelenáči - ale Vladimír Menšík, Iva Janžurová a Vladimír Dlouhý. Postupné přecházení a prostřídání všech místností v bytě nikam nevede, ale jen se tím natahuje stopáž, u které je i ta třičtvrtěhodina moc. Jako pódiový skeč by to třeba v dobách minulých mohlo fungovat, protože herci bez problému své party uhrají, ale jako televizní inscenace, je to přebujelé afektem socialistických rodin. Dneska by se řešilo, jestli jde wi-fi po celém bytě, jestli "dotykáč" bude mít v Rokycanech signál, nebo jestli tu cestu nepostnout na "Fejs". Tohle už je sto let za lidoopi, navíc po ruce nebyl Franta Filip, ale rutinér Vašek Hudeček, který ten styl chabě napodoboval, ale nepřišel s ničím svým, respektive originálním. Z toho neustálého rodinného opanování a dohadování by mě za chvíli jeblo. Nebavil jsem se ani vteřinu. Chyběl začátek, prostředek uřvaná hovadina, konec nijaký. Jedním slovem otřesné. 20% ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Vladimír Menšík a Iva Janžurová (a k tomu všemu sekundující Vladimír Dlouhý) rozjíždějí konverzační rodinnou hádku na několik dnů. A v jejich podání je tato rozepře neodolatelná. :D ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Kam jdeš? – Sundat ty záclony, aby si maminko viděla, že jsem lepší než ty. Že si oproti tobě tvý práce cením, tak sundám záclony. – Stačí až po snídani. – No to je pravda. Já bych ale klidně oželel kus toho žvance, protože tě mám rád a ty záclony bych ti rád sundal. – Lepší než nerad. – Já říkám rád! Jaktože nerad? – Protože nerad to je lepší. Má to větší cenu, protože se musíš přemáhat a znamená to, jak máš maminku rád. – Podívej se, to je chytrý! Já teď chápu, proč jsem ty záclony nesundával a nenandával rád! Protože rád sundávat záclony může jen debil! Tři špičkoví herci proměnili Plzákův jednoduchý scénář ve vybroušený diamant, v němž se snoubí jak malichernost stejně malicherných rodinných sporů a rozmíšek, tak velká lidská sounáležitost a láska člověka k člověku. Je v tom veliký kus pravdy. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Radost poslouchat tuhle konverzačku v podání tří protagonistů. Spíše jde o divadelní představení, než o televizní inscenaci, ale když se chce člověk nechat něčím bavit, tak tohle je podle mého gusta. I když 37 minut je na divadelní aktovku dost málo. Jen mě mrzí, že V.Dlouhý už nežije. Pro mě je to jeden z nejlepších herců své generace, důstojně zvedající i hůře napsané televizní kousky. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelné vzájemné přestřelky Vladimíra Menšíka a Ivy Janžurové koučované Vladimírem Dlouhým. Za skvělou pointu 100%. Co je opak natvrdlýho? Pobaví výzdoba - hlavně "hrající " obraz nad manželskou postelí. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Tak takhle nějak si představuju televizní jednohubku pro běžného diváka. Manželé zahráni naprosto uvěřitelně, jedna hláška za druhou. 40minut příjemné zábavy a přitom natočené za pár kaček v kulisách dva plus káká.Kam se hrabou všechny díly růžových ordinací a jak je proti tomu do očí bijící koncentrace trapnosti v seriálu typu Ulice a spol. Bohužel, byť žena, musím se pokorně ztotožnit i s touto Menšíkovou hláškou: "ženský jsou příjemný, ale přeci jenom tady v tý signální soustavě mají nějaký zádrhel..že když nemaj argument tak plácnou co plácnou,ale pak to plácaj tolikrát, že už tomu věřej samy, že už to je pravda"...ano a tak to přesně probíhá i u nás doma:) ()

Reklama

Reklama