Reklama

Reklama

VOD (1)

Dobrodruh Joe Erin a bývalý generál z války Severu proti Jihu jménem Benjamin Trane, se stávají ochránci dostavníku převážejícího dámu z vyšší společnosti a utajené zlato. Oba tají soukromý zájem o poklad, který má posloužit k nákupu zbraní. Kromě nich se ale o dostavník s pokladem zajímají také bandité a vzbouřenci v Mexiku… Známý americký režisér Robert Aldrich, který se proslavil svými drsnými a často nekonvenčními snímky (Apač, Velký nůž, Grissomova banda, Ulzanův nájezd, Podivná spravedlnost), zrežíroval výpravný western, který svými morálně lhostejnými charaktery ovlivnil řadu následovníků žánru, v popředí se Sergiem Leonem čí Samem Peckinpahem. Ne nadarmo si Vera Cruz vysloužilo poněkud přehnanou nálepku prvního „špageťáku“. Snímek byl dále nezvyklý svou volbou lokací (mj. Teotihuacán s pyramidou Slunce), které obohatily ikonické fordovské panoráma Monument Valley. Z produkční perspektivy byl snímek také zajímavý tím, že byl natočen výrobním procesem SuperScope, „širokoúhlou“ technikou 35 mm, která měla v patentové válce 50. let konkurovat náročnějšímu a dražšímu procesu CinemaScope. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (47)

genetique 

všechny recenze uživatele

Naozaj veľmi divný westerník. Prítomnosť rytierov a brnení, mi nijak zvlášť nevadila a ani neevokovala, no na škodu bol celkový dej a hlavne rýchly záver, ktorý som nečakal. Dej je na svoju dĺžku až príliš jednoduchý a kvôli pár silnejším okamihom nemôžem dať vyššie hodnotenie. 60%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Výpravný, ale pritom veselý western s jednoduchým dejom. Pri všetkých tých pajácoch v brnení a honosných francúzskych róbach mi film pripadal ako kríženec westernu a európskej kostýmovky. Mexičania, teda tisícky Mexičanov, dávajú veci na pravú mieru, ale len na lepšie tri hviezdy. Po filme som pochopil aj tie narážky na najbelejší westernový úsmev a môžem to potvrdiť, druhou záhadou sú mi gymnastické výkony po priestrele ramena a amatérskej operácii. –––– Jozefe, jsi navenek Američan, v duchu však Francouz! ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Díky barevnosti prostředí (Mexiko v období povstání proti Habsburkům), dynamickému ději (obzvláště první polovina je jeden zvrat za druhým) a nejednoznačnosti hlavních hrdinů (u Joe Erina jsem se až do závěru nemohl rozhodnout, zda mu mám fandit nebo ne) se film stal inspirací mnoha žánrovým tvůrcům - zvláště pak Samu Peckinpahovi a Sergiovi Leonemu. Na svoji dobu film neuvěřitelně odsýpá a uteče jako voda, Gary Cooper a Burt Lancaster excelují. A Francouzské vojáky v brnění a s dlouhýma píkama v mnoha westernech rovněž neuvidíte. I po letech svěží podívaná. 85%. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Silně netradiční western - ve kterém jiném westernu uvidíme mexický císařský dvůr v plné parádě a také armádu kopiníků v brnění, která se teda do westernu hodí jako pěst na oko. Jinak ovšem parádní podívaná. Válkou zdeptaný voják (zestárlý Cooper) a všehoschopný křivák (Lancaster) se dají dohromady a v mexické občanské válce se přidají na stranu císaře, aby převezli nejen hraběnku přes území juaristů, ale také 3 miliony dolarů ve zlatě. Nechybí pár podrazů, měnění stran a především vynikající akční scény - ať už přepad v uličkách města nebo výborné dobývání pevnosti se spoustou vojáků, děly, granáty a rotačním kulometem. Na rok vzniku je to docela nářez. Western roku 1954. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Western atraktivním nejen barvami Technicoloru, ale i autentickým mexickým prostředím. Jinak jako divák jsem stále čekal, že se děj konečně rozjede, že získá tempo a bude mít nějaký spád, ale marně. Od začátku do konce jde o celkem užvaněný příběh z válečného prostředí, kdy Mexiku vládl Maxmilián Habsburský. Zatímco Garry Cooper mi ve westernech nevadí, tak Burt Lancaster se svou papulí plnou zubů mi šel silně na nervy. Některé scénérie jsou vizuálně zajímavé (spatříme tu i aztéckou pyramidu), rovněž na španělskou herečku Sara Montiel v roli mexické míšenky se dalo dívat, ale to je opravdu tak všechno. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (10)

  • Císař Maxmilián I. Mexický měl v době popravy (1867) 35 let. Za jeho propuštění se přimlouvali mimo jiné i Victor Hugo, Giuseppe Garibaldi nebo americký prezident, avšak marně. (Casablanca)
  • Film je občas nazýván jako "první špagety western", kvůli jeho údajnému vlivu na italské režiséry, jako byl Sergio Leone, který popularizoval tento žánr. (Mol)
  • První film natočený technikou SuperScope. (Mol)

Reklama

Reklama