Reklama

Reklama

Hop nebo trop

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 6
Komedie / Rodinný / Dobrodružný
Česko, (2004–2008), 10 h 3 min (Minutáž: 72–79 min)

Hudba:

Jan Kolář

Hrají:

Ivana Chýlková, Martha Issová, Pavel Řezníček, Roman Zach, Marek Taclík, Adrian Jastraban, Ladislav Ondřej, Klára Oltová, Václav Knop, Jitka Sedláčková (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(8)

Obsahy(1)

Komediální seriál začíná jednoho všedního rána v sychravé zimní Praze. Rozvedené Báře Duškové se nechce do práce a jejím dětem do školy. Určitě netuší, že zanedlouho je čeká poněkud dobrodružný zájezd na hory s kolegou z podniku a s partou jeho povedených přátel. Večer na horské chalupě ovšem vezme nečekaný obrat. Ale co hlavně, jedním výletem to všechno neskončí. Směšným držkopádem při přeskoku kozy prostě začal celé rodině nový život. Je to hop nebo trop: vždycky se dá přece začít znovu a na lásku není nikdy pozdě... Celá minisérie chce být především diváckou podívanou. Těží z obliby komedií, jako byl například triptych režisérky Poledňákové, autorova komedie Sněženky a machři, v klasické literatuře "Tři muži ve člunu" anebo ze současného čtení jmenujeme oblíbenou vodáckou knížku "Jak utopit Ofélii." Lyže, kola, voda či koně, to jsou všechno buď milé vzpomínky anebo aspoň hezké nerealizované sny, a proto věříme, že divák tudy s námi půjde rád. Realizace podobného záměru v podmínkách České televize byla ovšem tvrdým oříškem. Sledovat dialogy kamarádů, jejich slovní duely při jízdě na kánoích, na kolech nebo v sedle koní a zachytit přitom atmosféru hor, řeky nebo třeba noční bouřky - to vše bylo produkčně i režijně velmi náročné. Naděje vložili proto tvůrci v technologii DV, která právě umožňuje sledovat herce v mezních situacích. Jenom tak bylo například dostupné natáčení na dvě i více kamer a přizpůsobení se mimořádným situacím, jako byly například povodně, které zastihly štáb při natáčení na Horní Vltavě. K realizačním lahůdkám patřily scény jako slaňování Vyšehradské skály, utonutí na nočním splavu, kroupy nebo seskok padákem.

Seznam jednotlivých epizod:

I. řada  1. Na lyžích
2. Na vodě
3. Na kolech
4. Na koních

II. řada  1. Memoriál
2. Pelech
3. Ženy do větru
4. Tři vdovy (oficiální text distributora)

(více)

Videa (7)

TV spot 6

Recenze (101)

hrafnain 

všechny recenze uživatele

milý překvápko ::: jak jsem Chýlkovou od Času sluhů přímo nenáviděl (já vim, byla to jenom role :) a českou produkci nějak moc nesleduju, tak tohle mě docela baví ::: pravda, někdy víc sleduju exteriéry, než ty vztahy, a to s Ivanem byla docela ťafka, kurvadrát ::: v podstatě série prázdninovejch road-tripů, hned bych někam vyrazil, chlastu bych se nebál, vylez bych na nejbližší skálu a večer si dal frťana ::: za mě dobrý ::: ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Jo, mám práci v práci. Já vím, že to není normální, ale někdy se to stane..." Tento seriál režií poněkud vyčuhuje z naší porevoluční seriálové kinematografie. Ač by měl být rodinným, ne vždy jej tak lze nazvat. Ač dobrodružným, tak často a vlastně především je o vztazích. A ač je pojat komediálně, tak je většina epizod docela dramatických. "To je Big Lebowski, tohle!" ()

Reklama

Lucka07 

všechny recenze uživatele

Hop nebo trop je pohodový seriál ze života obyčejných lidí, který vám určitě zlepší náladu. Miluji hlavně první díl, ve kterém mi Ladislav Ondřej se svým odporem ke sportu, a lyžování zvláště, strašně připomíná mě samotnou. Ivana Chýlková mi sice v hlavní roli zprvu moc neseděla, ale po boku Romana Zacha jsem si na ni zvykla. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Seriálová minisérie mě mile překvapila už prvními čtyřmi díly a renomé neztratila ani dalším kvartetem. Jako správné kvarteto tvůrci dobře poskládali herce, mezi kterými jasně triumfovala "holka pro všechno" Ivana Chýlková - postupně dokáže odrodit dítě, štěňata, vypořádat se s pubertálními potomky. Ve druhé sérii trošku nadsázka, přece jen ústupky dceři a jejímu Kvasničkovi, nebo role bernardýna zbytečně prvoplánové. Ale pohodový seriál, který si nehraje na vysoké umění a dokáže hlavně pobavit. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pamatuju si, že jako dítě jsme na to doma koukali každé léto, a právě s letní pohodovou atmosférou si tento seriál spojuji. Hlavně první řadu, která má vynikající kvalitu, a první dva díly by se určitě uživili i jako samostatné filmy. Druhá řada už bohužel takovou kvalitou nedisponuje, a výlety mnohdy ustupují do pozadí. Pochválit lze určitě velmi zajímavé obsazení a také hlavní znělku, která se prolíná napříč celým seriálem. V podstatě je to taková reklama na naši krásnou krajiny a památky, snad abychom nezapomněli také někdy vyjít ven, a nesedět jen doma. ()

Galerie (159)

Zajímavosti (36)

  • Kolik je Lence vlastně let by nemuselo být otázkou jen pro Ivana, ale vlastně pro každého, kdo letmo zahlédl její kartičku pojištěnce v záběru, kdy ji Ivan najde. Je tam totiž uvedeno Lenka Večeřová, ale rok narození 2000 (ČSFD)
  • Díky povodním bylo nutno měnit místa natáčení podle toho, kam se štáb mohl dostat a kde bylo také ještě štábu filmování povoleno. Ve scéně, kdy Mikuláš táhne Andreu i s kánoí sice ještě není patrno, že tato scéna už byla natáčena během povodní, ovšem další záběry, kdy se celá parta probudí do deštivého rána a zatopeného tábořiště, jsou opravdu z nefalšované potopy. (ČSFD)
  • Lezení po skále absolvoval herec Marek Taclík sám. Při skoku z mostu ve druhém díle ho zastoupil kaskadér. Pro tuto akci ovšem musela být pod vodou vyhloubena jáma. (ČSFD)

Reklama

Reklama