Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1796 se k poctě svátku narození Ježíše Krista zrodilo hudební dílo zvláštní povznášející a hvězdné krásy. Mše, která se postupem doby stala neodmyslitelnou ozdobou tradičních českých Vánoc. Zrodila se z citlivého srdce a talentu Jakuba Jana Ryby. O těžkém životním údělu rožmitálského kantora a hudebního skladatele a o vzniku jeho slavné pastorální České mše vánoční s českým textem (Hej, mistře, vstaň bystře) vypráví televizní inscenace Noc pastýřů, kterou natočil v roce 1993 režisér František Filip. Hlavní roli Jakuba Jana Ryby nezapomenutelným způsobem ztvárnil Josef Abrhám. (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

golfista 

všechny recenze uživatele

V "předrevoluční" tvorbě mě František Filip snad nikdy nezklamal. Náměty, které si vybíral na konci století už nebyly v mnoha případech úplně to "pravé ořechové", ale v tomhle pohledu na život J.J.Ryby potvrzuje, že pozici nejlepšího "televizního" a "seriálového" režiséra drží stále pevně v rukách. ... V záplavě vánočního veselí mě tenle lidský příběh příjemně pohladil po duši. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle je velmi úchvatný životopisný snímek o jednom neobyčejném člověku, jehož jméno snad není většině obyvatel České republiky neznámé. Samozřejmě mluvím o muži jménem Jakub Jan Ryba, jehož si každoročně připomínáme o Vánocích díky jeho České mši vánoční. A právě o vzniku této pozoruhodné skladby pojednává z větší části snímek Noc pastýřů. A nutno dodat, že jak nemám příliš v lásce české televizní filmy vzniklé po roce 1990, tak tenhle film mi naprosto učaroval a dal mi poznat, kdo to vlastně ten pan Ryba byl a jaký měl asi život. V tomto snímku se sešlo mnoho vynikajících herců, díky jejichž vysoce kvalitním a nepřekonatelným výkonům se nebojím ho označit za dokonalý a bezchybný. Josef Abrhám v hlavní roli naprosto exceluje a jeho výkon mi zůstane velice dlouho v paměti, ale to lze říci i o Radovanu Lukavském, který předvedl další ze svých skvostných hereckých výkonů, tentokrát si zahrál tak trochu záporného hrdinu, a to sice faráře, který brojí proti Rybovi a snaží se ho zbavit. Toto jsou bezesporu dva nejlepší herecké výkony v tomto filmu. Jsou zde však k vidění i další význačná herecká jména, např. pan Vinklář se z počátečního kladného hrdiny na konci mění v největšího záporáka filmu. Ale když to mám nějak celkově shrnout, tak jsem byl velice nadšený a díky tomuto filmu jsem měl nádherně zpestřenou štědrovečerní noc. Nemohu prostě jinak, nežli udělit pět hvězdiček a před všemi zúčastněnými smeknout. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Režisér František Filip velmi hezky uchopil a historicky věrně ztvárnil část osudu Jakuba Ryby. Je to přesně ten typ osudu, který člověk prožívá s hlavním hrdinou jedním dechem. Podstatnou měrou se na kvalitě díla podíleli skvělí herci Josef Abrhám a Radovan Lukavský, herečka Dagmar Havlová – Veškrnová. Noc pastýřů je bezesporu film, který stojí za to vidět a je jedním z těch filmů, které mohu vidět ve vánočním čase i vícekrát. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvost a dozněv tuhých historických dramat skvělých režisérů s bravurními Mistry našeho herectví... Kterak to tedy bylo s Jakubem Janem a jeho soubojem s církevní vrchností, skvostný Lukavský v roli "kata" české hudby. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Pro mě nádherný film, na který se čas od času znovu rád podívám. Jak je vše trefně dávkováno, jak výstižně zachycená doba, i v sledu scén charaktery jednotlivých postav. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vyhrocená epizoda ze života rožmitálského kantora a především vynikajícího hudebního skladatele Jakuba Jana Ryby (1765 - 1815) prozrazuje trpkost a složitost doby, v níž se pohnutý osud tohoto výjimečného muže odehrával. Zloba, zášť, intriky i nenávist doprovázely Rybův nedlouhý život, přestože on sám vždy toužil po klidu a uznání. Obojího se mu dostalo bohužel až po jeho smrti. Zbytečné a předčasné. Exkluzivní herecké obsazení už samo o sobě napovídá, že půjde o mimořádnou podívanou; zejména zásluhou Josefa Abrháma a Radovana Lukavského, jejichž "souboj nesmiřitelných" je něco, čemu se obdivujeme i po bezmála pětadvaceti letech, které od natočení této televizní inscenace již uplynuly. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná televizní hra o hrdém a pyšném člověku, který vchází ve střet se všemi autoritami, aniž by myslel na bezpečí a blaho svých blízkých. Rozum brzdí, ale srdce táhne vpřed… jen aby skvostný vůz velikosti talentu a krásných myšlenek nezmačkal pod koly to, co ho drží na cestě. Propracovaná inscenace Františka Filipa, ze které citíme hluboký duch F. L. Věka. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Pro venkovský rybníček brčálník byl mistr Jakub Jan přece jen příliš velká Ryba. ...Ano. Takto má vypadat televizní inscenace. S ohledem na absolutně hvězdné obsazení a skvělé herecké výkony musím tenhle veřejnoprávní flák vynést skoro až do nebes. Dramatizace a vyprávění fungují na velikánskou podtrženou jedničku, přičemž samotný příběh se vyhýbá zjednodušující trivializaci. Nejsme tedy svědky sporu "hodný muzikus" versus "zlý kněz", nýbrž sledujeme šnůru událostí, která logicky eskalovala v příslovečnou bouři ve sklenici vody. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hej mistře, vstaň bystře. Shlédni na jasnost, nebes na švarnost. Krásu uhlídáš v tento noční čas. 1) Výborně napsaná (téměř bez hluchých míst) výpověď o době a mravech, které se nijak nelišily od mravů současných. Špičkové herecké obsazení i menších rolí a řemesla znalá režie Františka Filipa se příjemně snoubí s krásnou Rybovou hudbou a dává vzniknout opravdu neobyčejnému diváckému zážitku. 2) Mám malou poznámku k závěrečným titulkům. Ryba přišel do Rožmitálu ve věku 23 let, Vánoční mši napsal ve věku 31 (1796) a zemřel v 50 letech. Jeho sebevražda tedy nenásleduje vzápětí po změně na postu zámeckého správce, jak se snaží film implikovat. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"Rybovka" je u ná stále populárnější, stále více se hraje a na půlnoční lidí chodí často jen kvůli ní. - A tak jen poznámka: už dlouho, pokud vůbec, jsem měl z českých herců tak dobrý apříjemný pocit jako zde. Do jaké míry za to mohou oni sami nebo režisér František Filip samozřejmě nedovedu odhadnout. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Být poslušný ještě neznamená být přesvědčený... Ne zrovna idealizovaný obraz J.J.Ryby...v přetěžké době, dneska jsem zrovna četl že průměrný plat učitelů v ČR je 44 tisíc....o tom by se Rybovi asi ani nesnilo... ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

stydím se.....Rybovku miluju a tohle jsem neznala,nějak mne to minulo celé ty roky.......moc jsem se těšila,když jsem se o Noci pastýřů letos doslechla s tím,že to dávají každé vánoce,že určitě budou i letos....ano,a netěšila jsem se nadarmo... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nie je pastier ako pastier, a nie je ovečka ako ovečka. Mladý učiteľ Ryba s pokrokovými názormi nie je obyčajná ovečka, má svoju hrdosť, názory, a nezvykne ustúpiť ani o piaď. Konflikt je nevyhnutný, Abrhámovi s Veškrnovou aj ostatným to v inscenácii ide, radosť pozerať. –––– Krásná hudba. Vás je tu škoda. Utečte odtud! –––– Vy máte, pane učiteli, zvláštní schopnost dělat si nepřítele. –––– Kdo necvičí, ten to nezazpívá. ()

Fanex 

všechny recenze uživatele

Pro mě skvělý film o J. J. Rybovi, o jeho talentu a vzniku slavné České mše vánoční, která je nejznámější u nás. "Hej mistře vstaň bystře! Shlédni na jasnost..." Hraje J.Abrhám jako J.Ryba a D. Havlová jako jeho žena. Na tento film se můžu dívat pořád, aspoň tedy na závěr, kdy zazní jednou o vánocích v rožmitálském kostele nejznámější část Gloria.("Sláva budiž Bohu velikému! Pokoj lidu všemu pokornému! Dnes se narodil spasitel, všeho světa vykupitel!") ()

Paity 

všechny recenze uživatele

K Noci pastýřů mám až osobní vztah. Ne nadarmo to dávají každý rok na ČT a označují to za velmi kvalitní dílo, které se právě na dobu vánoční velmi hodí. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Úžasné herecké obsazení a dobré téma (Jana Jakuba Ryby i jeho České mše vánoční si vážím.)... Ale to pro mě bohužel bylo asi tak všechno. Nelíbil se mi scénář Josefa Boučka, tedy celý příběh. Faktograficky příliš přitažené za vlasy (chyby zmiňuje ve svém komentáři slunicko2), navíc velice vyostřené ve smyslu černo-bílosti. Takový život nebývá, byť tím možná příběh získal na dramatičnosti. Mě takto "vydestilovaný" už ale příliš neoslovil. Zajímavý komentář: 6thSun. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích filmu uvedeno: rok výroby 1993. A producentem je Česká (nikoli Československá) televize, tudíž zemí původu je Česko (nikoli Československo). ()

Reklama

Reklama