Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1796 se k poctě svátku narození Ježíše Krista zrodilo hudební dílo zvláštní povznášející a hvězdné krásy. Mše, která se postupem doby stala neodmyslitelnou ozdobou tradičních českých Vánoc. Zrodila se z citlivého srdce a talentu Jakuba Jana Ryby. O těžkém životním údělu rožmitálského kantora a hudebního skladatele a o vzniku jeho slavné pastorální České mše vánoční s českým textem (Hej, mistře, vstaň bystře) vypráví televizní inscenace Noc pastýřů, kterou natočil v roce 1993 režisér František Filip. Hlavní roli Jakuba Jana Ryby nezapomenutelným způsobem ztvárnil Josef Abrhám. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (4)

  • Jakub Jan Ryba (Josef Abrhám) ukončil svůj život dobrovolně, pravděpodobně v důsledku dlouhodobé vyčerpanosti, depresí, obtížné ekonomické situaci rodiny, trýznivého fyzického onemocnění a neutěšených vztahů s lidmi. (sator)
  • Film se odehrává v roce 1796. (M.B)
  • Film byl natočen v místech, kde Jakub Jan Ryba skutečně pobýval - v Rožmítale pod Třemšínem. Mimo jiné i v kostele Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále, ale i na zámku v Rožmitále. (Kulihrášek)

Reklama

Reklama