Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kníže Jan, nový pán kraje (M. Taclík), potká při projížďce v lese zimní vílu, jak se domnívá. Je to Kateřina (N. Votočková), dívka z nedalekého hostince, a on se do ní rázem zamiluje. Chce si ji odvést na svůj hrad a oženit se s ní. Lásce ale hodlá všemi prostředky zabránit dívčina zlá macecha (H. Ševčíková). Když se dozví, že Jan nastoupil službu u krále, zfalšuje dopis knížete a jeho jménem přikáže, aby dívku shodili z hradní věže. Bystrá Eliška (E. Geislerová), mladičká sestra knížete Jana, dopisu nevěří a neštěstí zabrání. Kolik nástrah musí Kateřina vytrpět, než se opět se svým milým setká? (Česká televize)

(více)

Recenze (53)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dojem velkorozpočtovosti snažící se budit jednohubka s netypicky aristokraticky "cool" prvním milovníkem Markem Taclíkem - však to taky byla jedna z jeho prvních televizních/filmových rolí (a BTW to lomítko je pro povahu celé Zimní Víly příznačné). Krásné kostýmy, slušné, byť u někoho lehce rutinní, herecké výkony, slušný, ale ne zrovna překvapující příběh, a neočekávaně příjemná a s atmosférou filmu ladící hudba, a pozor, i píseň. Ta ale - řekl bych stejně jako samotná Zimní Víla - sdílí osud někdejšího podobně nerozhodného počinu Jak Si Zasloužit Princeznu. Je to škoda, ale s ohledem na ambice produkce si nezaslouží víc než 60%. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která začíná docela zajímavě, pak ale jako kdyby se ztratil prostředek scénáře a nikdo si toho nevšiml. Prostě se natočil konec a to byl konec. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Příběh začíná zajímavě, když dívčina v lese probudí mládence, který tam usnul. V zimě, nikoliv vyčerpáním. Dobře, nebudu to řešit, nikdy jsem nebyla mladý kníže, možná se jim takové věci stávají. Dívka bydlí v domě své macechy a pomáhá jí při vedení hospody, klasické pohádkové klišé hodné dívenky a zlé macechy. Mezi hodný a hloupý je často neznatelná hranice, ale Kateřina, která mi připadá velmi půvabná, je hodná tak, že jsem měla chuť na ní zařvat, ať se vzpamatuje. Tolerance a pochopení jako patologické vlastnosti mohou být dost iritující. Krásná macecha je ukázková potvora a nevlastní dcery se chce zbavit, křivohubý kníže, to je ten mládenec z lesa, který se do Kateřiny zamiloval na první pohled, samozřejmě zorganizuje její záchranu. Kateřina pak žije na zámku, kde si ji všichni okamžitě oblíbí od sestry knížete až po posledního služebníka. Z každého počinu hlavní hrdinky nadále ukapává med a čirá dobrota, divák má chuť na krvavý biftek, aby tu obecnou přeslazenost trochu zahnal. Pokud výkony herců někdo v předchozích komentářích přirovnal k home videu a amatérskému představení, jen mi bere slova z klávesnice. Hlavní hrdinka, macecha a sestra knížete jsou hezké a pohádka má pěknou hudbu i dobrou základní kostru příběhu. Pokud je venku ošklivě, na žádném programu neběží nic lepšího (nebo jste líní natáhnout se pro ovladač), tak se to vidět dá bez újmy, ale nejspíš to nebude pohádka, ke které se budete pravidelně vracet. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Uhozenost téhle pohádky (Taclík jako princ? WTF?!) naštěstí vyvažuje casting (sympatická Nikola, která bohužel dostala jednoduchou roli, Sobotka, Menzel a především skvělá Ševčíková). Od TV pohádky moc nečekám, speciálně od takové, která má 52 minut. Takže se má "očekávání" splnila - průměr. 50 %. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Typický příklad toho, že nové české pohádky stojí za ho... Hold Třem oříškům pro Popelku, Byl jednou jeden král apod. nedá žádná současná fleka. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Proč musí být hlavní hrdinka (Kateřina) tak BLBÁ?? Šlechetnost, dobrota nejsou projev totální mozkové obrny...možná že to je povinný prvek pohádek, ale když to zahrají poloviční herci, co hrají tělem od pasu dolů, tak to rve oči, uši a mozkovou buňku. Takže jsem se dostal k hereckým výkonům, které mně osobně přijdou tak na úrovni Základní umělecké školy. Přijde mi, že herci se do svých rolí nehodí. A od nehrajících herců jsme u režie, která připomíná spíš natáčení homevidea, jen na slušné technické úrovni. No a pár poznámek k scénáři...ten snad vznikal přímo na place veselou improvizací. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Pohádka, jíž chybí kouzla a čáry, těžko uspěje jako pohádka. Jednoduchý příběh lásky vychází z předlohy Boženy Němcové, ale přes snahu zasadit děj do hospody, na hrad, do přírody, výsledek působí těžkopádně. Chybí lehkost, a to i v hereckém podání. Herci (Votočková, Taclík, Ševčíková, Geislerová i třeba Menzel) jsou vhodně vybráni, ale působí téměř staticky, jako by nevěděli, co hrát. Občas zaujmou lyričtější pasáže v baladicky laděné romanci. Ale stojí za to vydržet do závěrečných titulků, protože znovu zazní píseň, k níž napsal sám Kryštof Hanzlík slova. Zpěvem potěší Zbyněk Fric a Soňa a Lenka Tomečkovy. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Pohádka se slušnou ponurou atmosférou a odpornou intrikánskou macechou hlavní hrdinky. Do průměru je sražená nepříliš povedenou hudbou, ochotnickými výkony některých herců a v komentářích zmiňovanou blbostí postavy Kateřiny. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Já nejsem tvoje matka !! Ani jsem nikdy nebyla !!" Velmi rozporuplný, leč zejména svojí hutnou atmosférou opravdu jedinečný žánrový příspěvek.. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka s nádhernou písní. Tu jsem si opravdu zamilovala (tu píseň). Jnak pohádka sama o sobě český průměr v pohádkách, ale dívat se na to dá a dokonce mě to někdy dojalo. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nebylo to tak hrozné. Hana Ševčíková byla mrcha jak se sluší a patří. Ta je snad předurčená k takovým rolím. Její činy byly po zásluze potrestány. Kdo jámu kopá, sám do ní padá. ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Příjemný, romantický příběh. Pravda zpracování občas bylo, jak pěst na oko (gumová pochva na meč.. WTF?!), ale jinak příjemné pokoukání (52 minut zcela dostačujících). A Menzel taky pobavil. První role, kde ho nevidím jako doktora. Marek Taclík je sympaťák a na Votočkouvou se pěkně dívalo. Takže proč ne? Pohádky jsou pro život třeba. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Režie záběrů a práce s herci prozrazují zásadní nezkušenost a tu by spolu s nudnou i když snaživou kamerou nedokázalo vyretušovat nic. A herecká přípravka to také nedokázala (jako bych viděl svoje herecké výkony). Trvalkou tak asi zůstane jen ♫ ústřední písnička s příjemnými hlasy (ta si ovšem zaslouží lepší nahrávku). Za schematičnost max. 1-2* ()

otík 

všechny recenze uživatele

Exteriérová pohádka s tradičním dějem o zlé maceše, hodné dceři a dobráckém králi. Pohádka není nikterak poutává, děj se poměrně dlouho vleče, spíše totální průměr. Hudba: Marek Štifter, Pavel Fanta & Kryštof Hanzlík ()

rodo 

všechny recenze uživatele

Dost ubohá pohádka s absolutně amatérskými hereckými výkony. Nelíbila se mi ani režie, ani kamera se zažloutlým (místy až žluklým) filtrem. Prostě všechno špatně :-( ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Pěkná pohádka. Nemá žádný strhující děj nebo oslňující herecké výkony, ale dobře se na to kouká a narozdíl od koukání na některé jiné pohádky jsem neměla pocit, že právě probíhá nejdelší hodina mého života. ()

baroko 

všechny recenze uživatele

Hezká zimní atmosféra a baladická příroda, ale slabé herecké výkony zejména dvou hlavních představitelů, jak je zde všeobecně zmiňováno. ()

Danula13 

všechny recenze uživatele

Pěkný baladický pohádkový příběh. Ohodnocení pod 50% mi přijde nespravedlivé, znám dost stejně na CSFD hodnocených pohádek, které se ani zdaleka tak nepovedly. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka spadá do kategorie „další z pokusů typu měl-jsem-ambice-ale-moc-se-to-nepovedlo“. Klasický pohádkový motiv měl být zjevně obléknut do kabátku „pokus o realističtější pohádkofilm rytířský,“ nohy výsledku ale podráží několik faktorů. Nepříliš přesvědčivý herecký výkon představitele hlavní mužské role. Notně unylý výkon představitelky hlavní ženské role – je pravda, že dobro a ubližovano obvykle tahá za kratší nitku hereckých možností než zlo, ale retardovaně by nutně vypadat nemuselo. Obé zmíněné už nemůže zachránit ani Hana Igonda Ševčíková, která naopak v roli ženské záporačky vysloveně exceluje. Zbývá hudba: někomu se patrně bude líbit, pro jiného ale už bude moc sladkobolná - v kombinaci s výše uvedeným už je totiž trochu na inzulín. ()

Reklama

Reklama